Украйна гласува за президент

Сегашният президент Петро Порошенко и шоуменът Владимир Зеленски, се борят на втори тур за поста

по статията работи: iNews | 21.04.2019 | 09:41
Украйна гласува за президент
ИТАР-ТАСС

Днес се провежда вторият тур на президентските избори в Украйна.

Избирателните секции бяха отворени в 08:00 и ще затворят в 20:00 часа (времето съвпада с българското).

Сегашният президент Петро Порошенко и шоуменът Владимир Зеленски, се борят за президентския пост. В първия тур на изборите, който се проведе на 31 март, Зеленски получи 30,24% от гласовете - почти два пъти повече от Порошенко , който събра 15,95% подкрепа.

Според ЦИК повече от 26 милиона граждани на Украйна, включени в избирателните списъци, ще могат да гласуват в 29989 избирателни секции.

Само тези, които са в Русия, няма да могат да реализират правото си на глас, предава TACC, цитирана от Агенция "Фокус".

В чуждестранни избирателни секции, гласуването ще се проведе в местно време.

Въпреки че минималната задача за настоящия президент в първия тур беше решена – да се класира на втория тур, конкретният му резултат се оказа разочароващ - двойна загуба, въпреки достъпа до всички видове "административен ресурс".

"Армията, вярата, езикът" - трите коня на Порошенко в избирателната система се оказват куци - томосът за автокефалията не даде гласове, армейският въпрос, вместо в триумф се превърна в корупционен скандал с близките сътрудници на президента.

Относно Закона за езиците на Порошенко, той се опита да коригира реториката си и да флиртува с руско-говорещите региони, които в първия тур катастрофално не го подкрепиха. В едно от изказванията си той дори се съгласява, че е "руско-говорящ" и за него "е абсолютно естествено да говори руски". В допълнение, президентът се покая за грешки и обеща да поправи всичко, като в същото време  обнови и екипа си, отстранявайки бизнес партньорите си.

В същото време не се случи фундаментална корекция на политическата програма на Порошенко - основните му тези останаха непроменени: сурова риторика по отношение на Москва, непризнаване на обединението на Крим с Русия, нежелание за пряк диалог с републиките от Донбас, безусловно подчинение на изискванията на МВФ и безусловен стремеж да се присъедини към ЕС и НАТО на всяка цена.

В това отношение програмите на двамата претенденти почти съвпадат, което дава на експертите основание да наричат Зеленски "лека версия” на Порошенко.

В такава ситуация избирателите всъщност са принудени да избират не между програмите за развитие на страната, а между отделните хора, което отваря широки възможности за черния PR.

И най-голямата активност в това отношение беше необходима, за да се покаже изоставащата страна.

След публикуването на резултатите от екзит-пола, Порошенко нарече Зеленски марионетката на "беглеца олигарх” Игор Коломойски, след това централата на Порошенко постави плакати по улиците на големите градове, където Порошенко гледа в очите на руския президент Владимир Путин, а надписът гласи: "21 април решаващ избор!”.

Наистина, украинският президент по-късно официално се извини на онези, които смятаха тази реклама за опит да представят Зеленски и като "марионетка на Кремъл", но съответните намеци редовно бяха хвърляни в медийното пространство.

В допълнение, Порошенко в своята реторика акцентира не само върху управленската неопитност на противника, но и се опитва да го изложи като слаба фигура, която не би могла да издържи на "враждебния съсед".

Историята на дебата трябваше да допринесе за създаването на този образ. Въпреки че Зеленски първоначално предложил дебат на стадиона на 19 април, Порошенко през двете седмици публично кани противника си на дебатите в различни телевизионни студиа и редовно го призоваваше да не се страхува. Предполагаше се, че в лична дискусия сегашният президент политически ще унищожи своя колега. В края на краищата дебатът се проведе по условията на Зеленски и се стигна до размяна на етикети: На опитите на Порошенко да представи противника като "котка в торба" Зеленски отговори, че е по-добър от "вълк в овча кожа".

Равенство в полза на заявителя

Според ръководителя на Украинския институт за политически анализ и управление Руслан Бортник, който оцени изхода от тази дискусия, Зеленски спечели тактическа победа над противника си. "Нокаутът, който екипът на Порошенко планираше, не се получи", каза експертът.

В същото време Бортник отбеляза, че и двамата кандидати са достатъчно убедителни и са в състояние да мобилизират своите поддръжници. С други думи, дебатът само определи статуквото, разочароващо за сегашния президент - за три седмици от опитите да се обърне положението, неговото изоставане в изборните рейтинги се превърна от разочароващо в катастрофално.

Според Киевския международен институт по социология, почти три пъти повече избиратели са готови да гласуват за Зеленски във втория кръг, отколкото за Порошенко. 

Според ЦИК и международните наблюдатели, гласуването през март премина без системни нарушения, но редица кандидати за президент, които отпаднаха, обвиниха сегашното правителство за измами в полза на сегашния президент, въпреки че не оспориха резултатите от гласуването.

В същото време МВР съобщи, че от 1 април са постъпили 1075 молби от полицията и в резултат на разглеждането им са образувани 71 наказателни дела, съставени са 56 протокола за административни нарушения.

За наблюдение на изборите във втория тур в Украйна бяха регистрирани 2,7 хиляди официални наблюдатели от 20 международни организации и 21 чужди държави. Въпреки това, сред тях няма руснаци, тъй като ЦИК отказва на ОССЕ да регистрира граждани на Руската федерация като наблюдатели.

Социолозите ще проведат изходна анкета в деня на изборите, първите резултати от които се очакват в 20:00 ч. след това в 22:00 ч. Към 20:00 ч. ЦИК трябва да обяви официалните резултати от изборите не по-късно от 10- ия ден от деня на гласуването - до 1 май 2019 г.

Встъпването в длъжност на новоизбрания президент трябва да се проведе преди 3 юни, предишният държавен глава ще продължи да изпълнява задълженията си до прехвърлянето на.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Любов в окови 3 тв филм /22 епизод/
  • 23:00 По света и у нас
  • 23:25 Да надживееш Ескобар тв филм /45...
  • 00:15 Отблизо /п/
  • 01:10 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 02:45 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 03:40 Господин Тау тв филм /31 епизод/п/
  • 04:10 Олтарите на България
  • Сега "Dancing Stars" - танцувално шоу с...
  • 23:00 bTV Новините - късна емисия
  • 23:30 "Разобличаване" - сериал, с.3, еп.7
  • 00:40 "Дъф и Вазовски" - сериал, с.2, еп.7
  • 01:40 "Ослепително слънце" - сериал, с.2,...
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Ослепително слънце" - сериал /п./
  • Сега "Кошмари в кухнята"- риалити
  • 23:00 Новините на NOVA
  • 23:30 "Военни престъпления: Лос...
  • 00:30 "911" - сериал, сезон 2
  • 01:20 "Престъпни намерения" - сериал,...
  • 02:15 "Моето име е Мелек" - сериен филм
  • 03:15 "Наследство" - сериен филм /п/
  • 04:10 "Свободна да избира" - сериал /п/
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.