Украйна ликвидира 1000 проруски бойци за денонощие

Страната се готви за въоръжен конфликт с Русия "всеки момент"

по статията работи: Антония Михайлова | 02.07.2014 | 10:33

Съветникът на министъра на вътрешните работи на Украйна Зорян Шкиряк твърди, че на 1 юли – в първия ден от "антитерористичната" операция след прекратяването на примирието в Донбас – са били унищожени около хиляда сепаратисти, съобщава NEWSru.

"Първи ден на възобновяването на активната фаза на антитерористичната операция: силите на Националната гвардия и въоръжените сили на Украйна освободиха от руските наемници няколко стратегически важни градове в Донецка и Луганска област и възстановиха контрола над граничния пункт Должанский. Мощни локални удари по базите и позициите на терористите са ликвидирали повече от 1000 бойци. Сепаратистите са готови да свалят оръжие се опитват да си осигурят "коридор" в Русия или гаранции за амнистия за тези, които не са извършили тежки престъпления", написал Шкиряк на страницата си във Facebook.

По-късно той съобщил за пристигането в зоната на антитерористичната операция на изпълняващия длъжността вътрешен министър Арсен Аваков, командващия Националната гвардия Степан Полторак и шефа на управлението на информационната сигурност на Националната гвардия Юрий Стец.

Вечерта на 1 юли в зоната на провеждане на операцията пристигнало подкрепление – полицейските спецчасти "Киев-1" и няколко роти от резервния полк на Националната гвардия, съобщил Аваков, цитиран от УНИАН.

Върховната Рада на Украйна е предоставила на всички военнослужещи, както и на членове на други структури, вземащи участие в операцията, статут на участници в бойните действия. Норвегия е изпратила в Киев за подкрепа на операцията 77 000 сухи дажби храна. Началникът на продоволственото управление на Украйна уверил, че дажбите вече са разпределени сред бойците. Освен това войската получила и 200 тона питейна бутилирана вода.

Украинските военни водят масиран артилерийски обстрел

По данни на ТСН за изминалото денонощие са загинали двама участници в антитерористичната операция, над двадесет са ранени. В Луганска и Донецка област се провежда артилерийски обстрел. Както уточнява УНИАН, огън е открит по 120 цели, които включват всички видове разузнаване, включително – космически.

Град Славянск в резултат на артилерийски обстрел се озовал на тъмно. Без осветление са останали дори централната болница, родилният дом и хирургичното отделение в Краматорск.

Представител на донецкото опълчение съобщил пред ИТАР-ТАСС, че в нощта срещу сряда Краматорск буквално бил "поливан" със снаряди. "Мощните взривове се чуваха с честота като при стрелба от автомат", съобщил източникът.

NEWSru.ua съобщава, като се позовава на съветника на вътрешния министър Антон Геращенко, че летището на Луганск е отрязано от основните сили на антитерористичната операция. По думите му аеропортът е миниран, но военнослужещите, намиращи се на негова територия, са готови да защитават обекта "до последния патрон". Кацането на самолети в Луганск днес е невъзможно.

Секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана Андрей Парубий, коментирайки ситуацията в Донбас, обвинил проруските активисти в провокации за дискредитиране на антитерористичната операция. "Един от ключовите методи на руската война се явява информационната война. Те обстрелват специално жилищните сгради, за да дискредитират антитерористичната операция", заявил Парубий, като отбелязал, че в операцията са задействани добри, опитни украински генерали, съобщава УНН.

"Трябва да помним в какво състояние влязохме във войната. Тогава силовите структури се оглавяваха от руски наемници, агенти на ФСБ", допълнил той и заплашил с "най-голямата наказателна отговорност" всички, които са "шпионирали и предавали интересите на Украйна".

Парубий обяснил също, че въвеждането на военно положение може да затегне победата над сепаратистите. Той добавил, че Украйна се готви за въоръжен конфликт с Русия.

"Ние разбираме, че може да бъде задействано непосредственото нахлуване на руските войски. И разбираме, че това може да стане във всеки момент и всяка нощ", цитира изказването му "Украинская правда".

Заплахата от страна на Русия, според секретаря, "не бива да бъде за нас сдържащ фактор, за да защитаваме своята земя, своята територия и своите хора от руските бойци, руските мародери, действащи на изток".

Путин има нужда от войната в Донбас, за да запази собствената си власт, смятат в Киев

На свой ред съветникът на вътрешния министър на Украйна Антон Геращенко смята, че войната в Източна Украйна е необходима на руския президент Владимир Путин, за да съхрани собствената си власт. "Задачата му е да направи така, че руснаците да не видят как Украйна става европейска, демократична, богата държава", цитира го Gazeta.ua.

Геращенко изказал и опасения, че докато продължава антитерористичната операция, Украйна няма да бъде приета в Евросъюза и няма да получи безвизов достъп до Европа. "Ето върху какво е насочена политиката на Путин", пояснява той.

Изпълняващият длъжността министър на отбраната на страната Михаил Ковал в ефира на тв Украйна заявил, че антитерористичната операция ще приключи едва когато "си отиде и последният наемник".

"Ще направим всичко, за да се случи това в най-кратки срокове. Ние, военните, изпълняваме задача, но ако нашите врагове приемат тези условия, които определя нашият президент, то аз съм сигурен, че скоро ще настъпи мир", заявява Ковал, цитиран от УНИАН.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


1 Kremena Staneva 02.07.2014 | 10:37
Там се изтребват ужасно,не е ли време да се спре това безумие,няма ли здравомислещи ръководители в този конфликт?!

ТВ програма

Кино

  • Сега Туризъм.бг
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:30 Бразди
  • 13:00 Иде нашенската музика
  • 14:00 Религията днес
  • 15:00 Спортните таланти на България:...
  • 15:30 Библиотеката
  • 16:00 Приключенията на един Арлекин тв...
  • Сега "Светът на здравето" - здравно...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Загадки за начинаещи: Убийствен...
  • 14:15 ПРЕМИЕРА: "Вкусът на Португалия" -...
  • 16:00 "Търси се…" - токшоу с водещи Меги...
  • 17:00 "Животът по действителен случай" -...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 19:30 bTV Репортерите - поредица за...
  • Сега "Съдебен спор" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 Темата на NOVA
  • 13:00 "Необичайният живот на Тимъти...
  • 15:00 "50 първи срещи" - с уч. на Адам...
  • 17:00 "Любовни афери" (премиера) -...
  • 18:00 "Ничия земя" - предаване
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.