Сирийската опозиция заплашва бежанците у нас

Това заяви посланикът на Сирия Башар Сафие в интервю за iNews

по статията работи: Елица Елефтерова | 02.12.2013 | 14:36
Сирийската опозиция заплашва бежанците у нас
Посолство на Сирия

Башар Сафие е временно управляващ посолството на Сирийската Арабска Република у нас. Той е роден на 1 януари 1963г. и е завършил висшето си образование в Дамаск – през 1984 год. Институт по публична администрация, а през 1998 г. право – в Юридическия факултет на Университета в Дамаск.

От 1988 год. заема различни дипломатически длъжности в Министерство на външните работи на Сирия. До 1994 г. е бил част от представителсдтвото на Сирия в ООН,  Ню Йорк. До 2002 г. е бил представител на Сирия в Арабската лига в Кайро. 

Бил е посланик на Сирия в Канада, в Международната агенция по атомна енергия (МААЕ) към ООН във Виена. От март 2013 год. поема поста Вр. управляващ посолството на Сирийската Арабска Република в България. Семеен е, има син и дъщеря.

Повод за разговора ни е бежанската криза в България, провокирана от масовата миграция на сирийци към Западна Европа, както и възможното решение за изход от кризата в Сирия и взаимовръзката между отделните държави в Близкия изток. 

Г-н посланик, колко са към момента напусналите Сирия граждани и какъв е обемът на хората, които се очаква да напуснат страната в близко бъдеще?

По принцип има два вида сирийски бежанци, които са напуснали домовете си. Има хора, които са избягали от военните действия и са се разселили в самата страна — вътрешна миграция. Те са близо 2-2,5 млн. души, но ние не ги броим за бежанци, защото някои от тях са отишли при техни приятели и роднини. Те са в райони, в които няма военни действия. Това също важи и за тези, които напуснаха Сирия. Например между сирийци и ливанци има много роднински връзки и много от нашите съграждани, които имат роднини в съседната ни страна, са преминали границата, отивайки в Ливан. Има хора от Южна Сирия, които са имигрирали в Йордания по същия начин, отивайки при близки и приятели.

Много от хората от граничните райони, в които страните съседки на Сирия подпомагат терористите, мигрират именно в тези държави — Турция, Ливан и Йордания. Точно колко са те обаче не може да се каже. Става дума за приблизително около 1.5 млн. души в Йордания, Ливан и Турция, а тези, които тръгват за Европа са не повече от 20 хил. души, защото им е трудно да придобият виза за тези страни.

Това обаче е в случай, че емигрират легално, а има ли статистика за нелегалните имигранти?

По принцип боравим с данни, които българското правителство ни дава за бежанците тук. Дори и официалните власти в страната ви не могат да дадат точна информация за броя на тези, които са в държавата ви. Понякога казват 5 хил., понякога 7 хил. души.

Какви са мерките, които Сирия предприема, за да върне имигрантите? Има ли хора, които вече са изпратени обратно в страната?

Преди 20 дни получихме инструкции от сирийското правителство да подпомагаме бежанците, където и да са по света за връщане в родината им. Нашето управление казва на всички посолства в чужбина да оказват помощ по всякакъв начин на тези хора.

А какво включва това подпомагане на бежанците?

Ние заявихме пред всички, че сме готови да приемаме всички в посолството. Това казахме и на бежанците в лагерите чрез Асоциацията на сирийците в България. Ние предлагаме два вида услуги. Едната е за тези, които нямат никакъв документ за самоличност, ние сме готови да им предоставим нов чрез връзка със сирийските власти. Всичко това трае два-три дни. Освен това, който има документ, потвърждаващ, че е гражданин на страната ни, може до часове да се върне в родината си. Вторият вид помощ, е финансова. Тя е за тези, които нямат пари, за да се приберат в родината си.

Това е подкрепата от посолството, а правителството предлага и още нещо - всички бежанци да се върнат по родните места, а то ще отговаря за тяхната сигурност. Дори и за тези сирийци, които се връщат в размирни зони, където има терористи, правителството ще им осигури ново място за живеене на безопасни места. Има много райони в Сирия, които са извън зоната на военните действия, където властта е построила много центрове за прогонените от конфликта. В тези центрове има абсолютно всичко необходимо за живеене. И чрез вас казваме, че сме готови да ги върнем в страната в рамките на 24 часа. Правителството има готовност да ги приеме и да им подсигури абсолютно всичко нужно. Държавата е отворила вратите към децата си, който желаят да се върнат в родината си - тя си е там. Който не иска да се върне - да търпи студа тук.

Това отваря един друг въпрос, какво смятате вие за ситуацията с бежанците в България?

Със сигурност много високо ценим помощта, която вашето правителство оказва на нашите бежанци. Разбира се, съгласни сме с всички затруднения, които имат властите тук с подсигуряването на всичко необходимо за тези хора, но важна е и сигурността на границата между България и Турция. Сирийската асоциация в България също предлага голяма подкрепа за търсещите закрила тук в лагерите. Най-голямата помощ, която могат да получат реално те, е от посолството ни, за да може да им осигури връщането в Сирия. Като цяло обаче това е вътрешна политика на страната ви и ние не се месим по въпроса за бежанците. В случай, че правителството реши да потърси представителството ни за помощ, ние сме готови да предоставим такава по всякакъв начин.

Колко са сирийците, които вече са потърсили помощ от вас и има ли такива, чието връщане е финансирано от Сирия?

Тези, които се върнаха в Сирия са около 12 души вече. Има обаче хора, които ги заплашват да не търсят контакт с посолството, за да се върнат в Сирия.

Кои са тези хора?

Това е Сирийската опозиция в България. Те не им дават възможност да се свържат с нас и ги заплашват, за да не се върнат в родината. За да бъдем по-конкретни има много лица, които искат да се върнат в страната си. В същото време те са подали документите си за придобиване на статут. По този въпрос им помагат хора от опозицията. Те ги предупреждават, че ако се свържат с посолството, няма да им помогнат с бежанския статут. Защото по принцип бежанец няма право да напусне мястото, където се намира, освен, ако някой друг не гарантира за него, че му подсигурява дом, средства и т.н.

Какво е мнението ви по отношение на действията на бившия външен министър на Николай Младенов, който събра сирийската опозиция на среща в Правец?

Това попречи много на взаимоотношенията между Сирия и България. По принцип отношението на двете държави са много силни и датират от дълго време. Сирия приема тази въпросна среща като стъпка, която не допринася с нищо добро за българо-сирийските взаимоотношения. Това обаче вече е минало и в момента се обръща внимание на изграждането на по-добри връзки със сегашния външен министър на Кристиан Вигенин. Надяваме се сегашният дипломат номер 1 и българското правителството като цяло да работят за изграждането на по-добри взаимоотношения между двете държави. 

Кой толерира терористичните групировки в Сирия и каква е крайната цел на това, което става там?

Има три главни страни, които подпомагат терористите логистично и финансово - Саудитска Арабия, Катар и Турция. Всяка една от тези държави подпомагат определени екстремистки групи, водени от личните си интереси. Има страни, които предлагат милиарди. Част от Великите сили подпомагат и подкрепят тези три държави. Те са като марионетка в техните ръце. Например Саудитска Арабия и Катар приемат пряко заповедите на САЩ, които дадоха милиарди долари за подпомагане на терористите. Турция действа по същия начин.

Чии интереси обслужва Турция?

Те обслужват собствените си интереси, като искат да си възвърнат годините на Османската империя. Като видите как Турция подпомогна "Мюсюлмански братя” да дойдат на власт в Египет, може да разберете, защо подпомагат терористичните групи в Сирия. Защо преди два дни бяха прекъснати взаимоотношенията между Турция и Египет? Защото Турция подкрепяше "Мюсюлмански братя”. Същото е и в Сирия и заради това отношенията ни са замразени. Това, което предприе Египет преди два дни, ние сме го предприели преди две години. Целта на Турция е да оглави една ислямска империя в този регион. Исляма тя го приема както на нея й изнася и както тя си го представя (става дума за сунитския ислям - бел. авт.).

Какво е мнението ви за действията на западните страни, настояването на САЩ да ви атакува. Как гледате на срещата в Женева и на казуса с химическото оръжие?

Военните удари, които Щатите заплашваха да нанесат върху Сирия, дойдоха, след всички техни провали да свалят правителството по другите начини. Когато техните марионетки не постигнаха успех в свалянето на правителството, те показаха истинската си същност. Това означава, че в новия политически план в света няма еднополюсно отношение към конфликта. Сирия има много силни партньори като Русия, която не може да приеме страна като нашата, да бъде заплашвана по този начин. По принцип Великите сили се договориха помежду си конфликтът да се реши по мирен начин чрез Женева - 2. Тази среща има за цел спирането на всякаква помощ на терористите от всички страни, които ги подпомагат. Ако тя не секне конфликтът в Сирия ще продължава и занапред.

Вярвате ли, че конфликтът може да бъде решен по дипломатичен път?

Да, разбира се. Ако страните в света се разберат да не се подпомагат терористите, конфликтът ще спре. По принцип Сирия е подготвена и за двата варианта и за дипломатичен и за недипломатичен.

И нещо важно - мирните преговори, свързани с Иран, ще подпомогнат много идващата конференция в Женева. Затова ние се питаме как е възможно иранската криза, свързана ядрената програма на страната, която датира от толкова години назад, да се разреши толкова бързо, а кризата у нас, която е от три години да не може да се реши. Решението идва, стига участниците в него да имат желание.

Като цяло въпросът с Близкия изток е много сложен и всичко е свързано там. Дали е в Персийския залив или Азия и дори в Африка (Тунис, Либия, Египет). Всяко едно решение за една страна ще повлияе на целия регион, защото всичко е много свързано.

В по-глобален план, смятате ли, че териториите в страните в Близкия изток се преразпределят. Ако това е така, каква е основната цел?

Да, като цяло картата на Близкия изток ще се промени и Сирия ще рисува новите граници. Това, което беше предназначено за страната ни, бе тя да бъде разделена и като цяло регионът да има съвсем нов облик. Победата на Сирия обаче ще рисува по друг начин картата . Ще има нова карта там, ще има и нов ред в района в идните години.

Какво е мястото на Израел в тази нова карта?

Израел, ако не предприеме действия, ще бъде изолирана от света в бъдеще. Например след договорката на Иран с Великите сили, решението беше приветствано от повечето европейски страни, но не и от Израел. Затова тази страна ще бъде изолирана, ако продължава с политиката, която води. 


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


6 Галена Богданка 02.12.2013 | 15:37
Сирийската асоциация в България също предлага голяма подкрепа за търсещите закрила тук в лагерите. Най-голямата помощ, която могат да получат реално те, е от посолството ни, за да може да им осигури връщането в Сирия. - За първи път чувам за такава организация?! С какво е помогнала тя??
5 Една Българка 02.12.2013 | 15:37
"Те ги предупреждават, че ако се свържат с посолството, няма да им помогнат с бежанския статут. Защото по принцип бежанец няма право да напусне мястото, където се намира, освен, ако някой друг не гарантира за него, че му подсигурява дом, средства и т.н." - Това е много неприятно. Ситуацията е много сложна и напрегната за сирийците и то не по тяхна вина.
4 Анжелина ЖУЛИ 02.12.2013 | 15:36
"И нещо важно - мирните преговори, свързани с Иран, ще подпомогнат много идващата конференция в Женева. Затова ние се питаме как е възможно иранската криза, свързана ядрената програма на страната, която датира от толкова години назад, да се разреши толкова бързо, а кризата у нас, която е от три години да не може да се реши. Решението идва, стига участниците в него да имат желание." -Разбира се, че идва от участниците. Те са основен фактор за това дали ще продължава да има война или не, всичко идва от висше ниво.
3 мили ванили 02.12.2013 | 15:27
ТРябва да си решат проблема наистина,ние не можем да поемаме повече бежанци.
2 Petar Petrov 02.12.2013 | 14:54
Най-доброто, което биха могли да направят е да си върнат бежанците обратно, така ще е добре за тях и за нас, защото оставайки в страната ни са в тежест на нашия бюджет както и на здравеопазването ни при все това, че дори нямат нужните имунизации.
1 трендафил въжарски 02.12.2013 | 14:47
Не знам каква е тази опозиция, за мен това са си чисти ислямски терористи, които режима в Сирия трябва буквално да смаже

ТВ програма

Кино

  • Сега По света и у нас
  • 20:45 Спортни новини
  • 21:00 Референдум с Добрина Чешмеджиева
  • 22:00 Любов в окови 4 тв филм /2 епизод/
  • 23:00 По света и у нас
  • 23:25 Да надживееш Ескобар тв филм /49...
  • 00:15 Отблизо /п/
  • 00:45 100% будни сутрешно токшоу с...
  • Сега "Dancing Stars" - танцувално шоу с...
  • 23:00 bTV Новините - късна емисия
  • 23:30 "Разобличаване" - сериал, с.3, еп.12
  • 00:40 "Дъф и Вазовски" - сериал, с.2,...
  • 01:40 "Ослепително слънце" - сериал, с.2,...
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Ослепително слънце" - сериал /п./
  • Сега "Hell’s Kitchen България" (нов...
  • 22:00 "Кошмари в кухнята"- риалити
  • 23:00 Новините на NOVA
  • 23:30 "Военни престъпления: Лос...
  • 00:30 "911" - сериал, сезон 2
  • 01:20 "Престъпни намерения" - сериал,...
  • 02:15 "Моето име е Мелек" - сериен филм
  • 03:15 "Наследство" - сериен филм /п/
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.