Ваня Григорова скочи заради ужасяващо отношение към кучетата в "Екоравновесие"

Председателя на комисията по околната среда на СОС Красимир Гълъбов алармира за снимки, на които "се виждат едни същества, които приличат на кучета, но всъщност са скелети, кожи, които са наръфани и зашити некачествено след кастрации. Нещо, което е ужасно"

по статията работи: iNews | 23.07.2024 | 17:17
Ваня Григорова скочи заради ужасяващо отношение към кучетата в "Екоравновесие"
Стоп кадър/БТА

Председателят на комисията по опазване на околната среда, земеделие и гори към СОС Красимир Гълъбов алармира на брифинг за некачествено зашити кучета  след кастрации, предава репортер на Sofia24.bg. Това се случи след проведената среща в един по-широк състав на Комисията по опазване на околната среда, земеделие и гори, общински съветници и неправителствени организации, които наблюдават и желаят да работят доброволно за ОП "Екоравновесие". 

Хората от неправителствените организации запознаха присъстващите с проблеми, които са установили при техни посещения до момента, в който не е била издадена заповед да им бъде ограничен достъпът.

Те показаха снимков материал, който по думите на председателя на комисията Красимир Гълъбов "не е за широката публика, защото се виждат едни същества, които приличат на кучета, но всъщност са скелети, кожи, които са наръфани и зашити некачествено след кастрации. Нещо, което е ужасно". 

Той съобщи, че са инициирали една работна група, която ще бъде предложена за гласуване в четвъртък. С тази група ще започне системната работа за изясняване на всички проблеми в ОП "Екоравновесие".  

Както вече казахме, доброволците, които са се грижили за животните в клиниката, вече нямат достъп до нея. 

Общинският съветник от МК "БСП за България" Ваня Григорова подчерта, че проблемът там е, че на доброволците им е отказан достъп до ветеринарната клиника. Забранено им е и да снимат условията, в които се отглеждат животните.

"Проблемът там е, че на доброволците е отказан достъп до ветеринарната клиника и до дейността на ОП "Екоравновесие" като цяло. Защо това е проблем? Те илюстрираха това с конкретни снимки и с конкретни животни. Как те изглеждат сега и как са изглеждали тогава, когато доброволците са полагали специални грижи за тях. Проблемът се корени в това, че на тях още, когато им е бил даден достъп да ветеринарната клиника им е било забранено да снимат и да публикуват в социалните мрежи условията, в които тези животни се отглеждат. 

Не хуманното отношение към животните, жестокото отношение към тях, води често до смърт. Незнайно защо има и операции в които, както те казват, са оставени част от вътрешните органи, не са зашити добре кучета, които са кастрирани, което води до сепсис и до смърт. Това, което казват доброволците е, че животните там се осъдени на смърт, като не им се дава възможност за цитирам: "Достоен живот и достойна смърт", каза Ваня Григорова.    

Тя сподели, че когато се стига до умъртвяване на животните, това трябва да става по хуманен начин. От думите й става ясно, че директорът на ОП "Екоравновесие" не желае да разговаря с доброволците.

"За съжаление, господин Димитров, който е директор на ОП "Екоравновесие" не желае да говори с доброволците. Господин Терзиев, кметът на Столична община, отказва среща с доброволците от няколко месеца. След продължително настояване на доброволците се е стигнало до уговаряне на такава среща на която е дошъл пиарът на господин Терзиев, но не и господин Терзиев. 

Това не е прозрачно управление на Столична община. Това не е управление обърнато към нуждите на гражданите, не е управление насочено към добруването на животните. Който не се грижи за животните, не се грижи и за хората", каза Ваня Григорова.

От думите й стана ясно, че има призив, който е бил отправен от доброволците към тях за спешни мерки, за да се подобрят условията във ветеринарната клиника. Доброволците искат нормална грижа за животните. 

"Животни изяждат други живи животни. Агресивни кучета са в една клетка с други. Всяко животно трябва да е с индивидуална клетка. Трябва да има възможност животните да бъдат разхождани", каза още Григорова.

Тя добави, че това не са финансови средства, които са непосилни за Столична община. Също така спешно трябва да се вземе решение доброволците да бъдат допуснати до ветеринарната клиника. Доброволците смятат, добави още Григорова, че общинските съветници могат да вземат такова решение.

"Не. Ние не можем да вземем такова решение. Това решение се взима от директора на ОП "Екоравновесие" г-н Димитров, който отказва да допусне доброволците. Господин Димитров трябва да се насочва в решенията си от господин Терзиев, който категорично отказва да се занимава с тази тема и с тези проблеми. Ако някой има желание да говори с господин Терзиев в Столична община, да дойде и да го причака на някой от входовете и да му обясни, че това поведение на демократичен кмет на Столична община е крайно недопустимо", подчерта Ваня Григорова.  

На срещата е присъствала и Марта Георгиева, общински съветник от ПП-ДБ-СС. Ето какво каза тя: "Искам да благодаря на Ваня Григорова и Красимир Гълъбов, че обърнаха внимание на тази болезнена тема. Проблемите, изразени от доброволците са налице. Това са проблеми, които са натрупани с години и са изключително тежки. Картината е по-ужасяваща от това, което може да бъде обяснено с думи. И най-притеснителното е, че това е една жестокост към животните с наши пари. 

Тази жестокост е безсмислена. Тя не помага на решаването на проблема, а само поддържа популацията. Тук трябва да кажа, че аз говорих с господин Терзиев и имам неговото уверение, че той е готов да приложи този законов, научносъобразен метод. Така че в следващите дни предстоят още срещи, откликнаха и госпожа Бобчева и господин Димитров, под натиска на Общинския съвет, така че надявам се да има развитие. Много е важно тази тема да не са политизира. Хуманното отношение към животните е добро и за хората и за животните, най-вече за нашето общество и добруването ни като човешки същества".



Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Приключенията на един Арлекин тв...
  • 20:00 По света и у нас
  • 20:45 Спортни новини
  • 21:00 Референдум с Добрина Чешмеджиева
  • 22:00 Аз и моите жени тв филм /5 епизод/...
  • 23:00 По света и у нас
  • 23:25 Любов в окови 4 тв филм /19 епизод/
  • 00:25 Отблизо /п/
  • Сега bTV Новините - централна емисия
  • 20:00 "Кой да знае?" - куиз шоу с водещ...
  • 21:00 "Лас Вегас" - сериал, с.1, еп.12
  • 22:00 bTV Новините - късна емисия
  • 22:30 "Под наблюдение" - сериал, с.4, еп.2
  • 23:30 "Парламентьорът" - сериал, еп.4
  • 00:30 "Трима братя, три сестри" -...
  • 01:35 "Ослепително слънце" - сериал, с.2,...
  • Сега Новините на NOVA - централна емисия
  • 20:00 "Черешката на тортата" (нов сезон)...
  • 21:00 "ФБР" (премиера) - сериал, сезон 5
  • 22:00 Новините на NOVA
  • 22:30 "Лоши момичета" (премиера) -...
  • 23:30 "Хъдсън и Рекс" - сериал, сезон 1
  • 00:30 "Военни престъпления: Лос...
  • 01:20 "Франклин и Баш" - сериал, сезон 2
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.