Срещу затластяване и диабет: Хапвайте маслини и зехтин

Това сочат изследвания на учени от Техническия университет във Вирджиния

по статията работи: iNews | 01.09.2024 | 10:40
Срещу затластяване и диабет: Хапвайте маслини и зехтин
pixabay.com
Повече за:

Според изследователи от Техническия университет във Вирджиния естествено съединение, съдържащо се в маслините и зехтина, може да помогне за подобряване на контрола на кръвната захар и за намаляване на теглото. Това откритие би могло да доведе до появата на нови природни продукти за справяне със затлъстяването и диабет тип 2 - заболявания, които стават все по-разпространени в световен мащаб.

Затлъстяването значително увеличава риска от развитие на диабет тип 2. "То е водещ патогенетичен фактор за развитие на диабет тип 2 и е основна пречка за ефективен метаболитен контрол при много пациенти с диабет тип 2", обяснява д-р Донгмин Лиу от Катедрата по човешко хранене, храни и физически упражнения на "Virginia Tech". 

Промените в начина на живот и настоящите мерки в областта на общественото здраве имат ограничен успех в намаляването на нарастването на затлъстяването. Съществуващите възможности за фармакотерапия на затлъстяването и диабета често не са ефективни в дългосрочен план, могат да бъдат скъпи и да носят дългосрочни рискове за безопасността. Освен това тези методи на лечение може да не са ефикасни за всеки, което поражда необходимостта от нови, достъпни методи на лечение с използване на природни продукти.

Ролята на еленоловата киселина

Лиу ръководил проучване върху мишки, представено на "NUTRITION 2024", което показало, че еленоловата киселина, съединение, което се съдържа в маслините и зехтина, може да подобри контрола на кръвната захар и да насърчи загубата на тегло. Изследването се фокусирало върху това как еленоловата киселина влияе върху L-клетките, които освобождават метаболитни хормони като PYY и GLP-1, пише Факти.бг. 

Тези хормони сигнализират на организма да спре да се храни и помагат за контролиране на нивата на кръвната захар. Еленоловата киселина, част от по-голяма група полифеноли, се получава по време на зреенето на маслините от разграждането на олеуропеина. Лиу отбелязал, че еленоловата киселина не е била изследвана преди това за потенциалните ѝ ползи за здравето.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Малки истории /п/
  • 16:00 Полицаят се жени игрален филм...
  • 17:30 Един младеж на 50 документален филм...
  • 18:00 Имате среща с ... Диана Любенова...
  • 18:45 Спорт ТОТО
  • 19:00 С БНТ завинаги /п/
  • 20:00 По света и у нас
  • 20:35 Спортни новини
  • Сега "Странстващи сърца" - романтичен...
  • 16:00 "НепознатиТЕ" - документална...
  • 16:30 "Стани богат: Въпрос на бъдеще" -...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 19:30 bTV Репортерите - поредица за...
  • 20:00 "Кучето" - драма, комедия (САЩ,...
  • 22:00 "Без/смъртен" - фантастика,...
  • 00:30 "След щастливия край" - романтичен,...
  • Сега "Облечи се с любов" - с уч. на...
  • 16:10 "Загадъчни кръстословици:...
  • 18:00 "Шеф под прикритие" - риалити
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 19:20 Темата на NOVA
  • 20:00 "Аладин" - с уч. на Уил Смит, Мена...
  • 22:30 "Бен-Хур" - с уч. на Джак Хюстън,...
  • 01:00 "Усмивка" - с уч. на Соси Бейкън,...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.