Alfa Romeo Tonale прави прехода към електрическото бъдеще

Първият хибриден кросоувър на италианската марка пленява с красив дизайн, технологичен интериор и спортна динамика

по статията работи: iNews | 20.02.2022 | 12:59
Alfa Romeo Tonale прави прехода към електрическото бъдеще
Повече за:

През 2019 г. на автосалона в Женева италианската компания Alfa Romeo представи концептуалния кросоувър Tonale, който очарова експертите и се хареса на повечето почитатели на марката. Сега, три години по-късно, Alfa Romeo представи изцяло новия сериен кросоувър, който носи същото име – Tonale. Името е избрано в чест на планинския проход Тонале (на италиански Passo del Tonale), който се намира високо в Северна Италия през Ретските Алпи, между Ломбардия и Трентино.

 

 

Новото Alfa Romeo Tonale отбелязва трансформацията на легендарната италианска марка и прави радикална еволюция към новата ера на свързаност и електрификация. Новият кросоувър Tonale остава верен на автентичните ценности и спортния дух на Alfa Romeo, датиращи още от 1910 година.

Моделът пленява с безпогрешно разпознаваем и красив италиански дизайн, добавяйки най-модерни технологии, иновативен софтуер и електрифицирани задвижващи системи. Неговата мисия е да преоткрие спортното шофиране за XXI век, като същевременно предоставя нови услуги за клиентите. Той е предназначен за хората, които водят активен начин на живот в големите градове.

Серийният модел Alfa Romeo Tonale остава верен на дизайна на концептуалния автомобил, от който произлиза. В компактните размери на колата с дължина 4,53 метра, широчина 1,84 метра и височина 1,60 метра се съчетават уникалността на италианския дизайн, оригиналният дух на легендата и съвременният стил на Alfa Romeo. Новият кросоувър Tonale се отличава с емоционален и ориентиран към бъдещето дизайн.

Някои стилистични черти са познати от предишни модели на марката, които имат своето важно място в историята на автомобилната индустрия. Сред тях са линията, простиращата се по цялата дължина на автомобила, от предните фарове до задната част, припомня оформлението на Giulia GT. Елегантните раздути форми са възприети от емблематични модели като 8C Competizione.

Ефектната предница фокусира погледите върху неподражаемия мотив Trilobo и отличителния щит Scudetto. Забележителните фарове 3+3 с дизайн на синусоиди с нова изцяло LED адаптивна матрична технология напомнят гордия вид на модела SZ Zagato и на прототипа Proteo. Трите светлинни модула във всеки фар са разработени съвместно с Marelli и осигуряват едновременно дневни светлини, динамични мигачи и осветителна функция, която се активира се всеки път, когато водачът отключва или заключва автомобила.

Задните светлини са оформени със същия дизайн като предните фарове във вид на синусоида, която изцяло обгръща задната част на колата. Дизайнът на алуминиевите джанти с пет големи овални отвора е изцяло в стила на Alfa Romeo и напомня за спортните модели Quadrifoglio.

Интериорът на Alfa Romeo Tonale е вдъхновен от богатата история на марката в моторните спортове. Фокусът е насочен върху водача, който има лесен достъп до всички контролни уреди за по-безопасно и спортно усещане при шофиране.

Пред водача се намират два хоризонтално разположени екрана – основен 12,3-инчов инструментален екран и 10,25-инчов централен сензорен дисплей и функционален интерфейс за бърза и лесна работа, без водачът да отклонява вниманието си от пътя. За директното управление е монтиран спортен волан с три спици.

На пътниците е предоставено идеалното пространство за комфортно дълго пътуване. Всеки детайл е оформен с педантично внимание и стремеж към най-високо качество. Най-новите технологии за управление, комфорт и свързаност са предпоставка за силни емоции, но на първо място винаги е удоволствието от спортното шофиране.

Стандартно Alfa Romeo Tonale разполага с изцяло нова вградена информационно-развлекателна система с интеграция за гласов асистент на Amazon Alexa. Тя предлага съдържание, функционалност и услуги, които се поддържат актуални чрез адаптивна операционна система Android и свързаност 4G с актуализации по въздуха.

Новото Alfa Romeo Tonale ще се предлага в две нива на електрификация - Hybrid и Plug-in Hybrid Q4. Версията Hybrid съчетава 1,3-литров 4-цилиндров турбобензинов двигател с мощност 160 к.с. Той е съчетан със 7-степенна автоматична трансмисия с двоен съединител и 48-волтов електромотор P2 с въртящ момент 55 Нм.

Моторът може да задвижва колелата, дори когато двигателят с вътрешно горене е изключен. Трансмисията позволява потегляне и движение в електрически режим при ниски скорости и при паркиране. Освен това Tonale ще се предлага и във версия Hybrid с мощност 130 к.с., отново в съчетание със 7-степенна автоматична трансмисия и 48-волтов електродвигател P2.

По-мощната версия Plug-in Hybrid Q4 разполага с мощност 275 к.с. и задвижване на всички колела. Тя ускорява от 0 до 100 км/ч само за 6,2 секунди и предлага пробег в изцяло електрически режим до 80 км в градски условия, а в комбиниран цикъл над 60 км. Задвижването на четирите колела Q4 осигурява по-висока безопасност и удоволствие от шофирането.

Двигателната гама се допълва от нов 1,6-литров 4-цилиндров турбодизелов агрегат с мощност 130 к.с. и максимален въртящ момент 320 Нм. Той е съчетан с 6-степенна автоматична трансмисия с двоен съединител и предлага задвижване на предните колела.

Новото Alfa Romeo Tonale разчита на независима система за окачване тип McPherson и с електронен самоблокиращ диференциал. Активното окачване с електронен контрол на амортисьорите допълнително допринася за отличното пътно поведение.

Дигитален сертификат съхранява цялата информация за колата

С новия модел Tonale марката Alfa Romeo въвежда нова структура на гамата, което улеснява клиентите при конфигурацията на автомобила. Предлагат се две нива на оборудване – Super и Ti, които имат ясно дефинирани спецификации и отговарят на изискванията на най-претенциозните клиенти.

Входното ниво Super може да бъде персонализирано с пакета Sprint, който включва множество опции с подчертано спортен акцент. Нивото на оборудване Ti носи допълнителна елегантност и отличителен характер. Към него може да се добави пакетът Veloce, за да се достигне върха по отношение на представянето на пътя и спортното шофиране.

С представянето на Tonale марката Alfa Romeo стартира поетапно на различните пазари серия от нови услуги, които предефинират връзката с клиентите и ще покрият цялата гама на марката. При покупка клиентът може да активира сделката онлайн в комфортната обстановка на своя дом, чрез три прости стъпки с достъп до интерфейс, идентичен с този, използван от дилърите.

Бъдещите собственици на Tonale получават дигитален сертификат, който съхранява информация за използването на превозното средство в целия му жизнен цикъл. Така собственикът получава редица предимства по отношение на защитата на остатъчната стойност. Наличието на удължена гаранция на Alfa Romeo защитава основните компоненти на автомобила до 5 години. Гаранцията за батериите в хибридите е удължена до 8 години или 150 000 км.

Услугата Alfa Romeo Certified е ориентирана към клиентите на пазара на употребявани автомобили. Основните характеристики на услугата са гаранционното покритие е еквивалентно на това на нов автомобил, "Удовлетворение или връщане на парите ви” в рамките на 10 дни или 1000 км, без разходи за поддръжка за 15 000 км или 1 година, проверка по 120 точки, избрани сервизни и финансови услуги, тест драйв и денонощна пътна помощ в Европа по време на гаранционния период.

Новата услуга Alfa Romeo Videocheck е създадена за прозрачност към клиентите и включва заснемането на работата в сервиза с видеоклип, който да придружава съответните разходи за ремонт. Клиентът ще има възможност да приеме офертата частично или напълно или да я отхвърли.

Новото Alfa Romeo Tonale се произвежда в обновения завод на марката в Помиляно д’Арко в Неапол. Миналата година заводът на Alfa Romeo претърпя основен ремонт и сега разполага с най-иновативните технологии за производство на хибридни модели и методи, щадящи околната среда. Производствената линия е оборудвана със супермодерни технологии и е предназначена специално за Tonale.

Източник: Монитор


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Говори сега следобеден блок
  • 20:00 По света и у нас
  • 20:30 След новините
  • 20:45 Спортни новини
  • 21:00 Най-хубавите години от нашия живот...
  • 22:00 Моят плейлист
  • 23:00 По света и у нас
  • 23:15 Студио Х: Фанатик игрален филм...
  • Сега "Животът по действителен случай" -...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 19:30 bTV Репортерите - поредица за...
  • 20:00 "Бригада Нов дом" - социален проект...
  • 22:00 "Под прикритие" - сериал, с.1, еп.11
  • 23:00 "Годзила: Кралят на чудовищата" -...
  • 01:30 "Древно инженерство" - документална...
  • 02:30 "Вкусът на България" - кулинарно...
  • Сега "Любовни афери" (премиера) -...
  • 18:00 "Ничия земя" - предаване
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 19:20 Темата на NOVA
  • 20:00 "Един за друг" (нов сезон) -...
  • 22:00 "Семейни кютеци" - с уч. на Дуейн...
  • 00:10 "Опасна клопка" - с уч. на Руби...
  • 01:50 "50 първи срещи" - с уч. на Адам...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.