Без втори кабинков лифт – няма качествени туристи в Банско

Протестите на жителите в града ще продължат, докато не бъдат изпълнени исканията им

по статията работи: Ивелина Георгиева | 24.01.2013 | 09:02

Да има ли втора ски писта и кабинков лифт на Банско или не? Този въпрос вълнува 8 хиляди жители в града, няколко хиляди еколози, туристи и управляващи.

Жителите на Банско събраха 8 хиляди подписа, изразявайки тяхната необходимост от изграждането на втора ски писта и втори кабинков лифт. Причината за тяхното искане са големите опашки от чакащи да се качат на лифта, за да покарат ски, а това води до изнервянето на много туристи, които не се връщат повече.

Подписката бе занесена на премиера Бойко Борисов по време на заседание на Министерски съвет от кмета на града Георги Икономов. Кметът и гражданите на Банско се срещнаха и с министъра на икономиката Делян Добрев, пред който представиха своите искания за нови ски съоръжения.

В лицето на управляващите те срещнаха разбиране и подкрепа, тъй като според министрите новите ски писти ще подпомогнат туризма и икономиката.

На друго мнение обаче бяха от природозащитните организации. Според тях Национален парк "Пирин" не трябва да се застроява още, тъй като използваната площ на концесията на ски зоната в района е надвишена с две трети над разрешеното.

Зелените бързо се активираха и организираха редица протести в няколко града от страната.

За да отвърнат на удара, гражданите и управата на град Банско се вдигнаха на контрапротести, на които скандираха "Зелена мафия" и блокираха главен път Е-79. В тяхна подкрепа на един от протестите се включиха председателят на парламента Цецка Цачева и вътрешният министър Цветан Цветанов.

Въпреки създалото се напрежение решение на казуса все още няма, а жителите на града са категорични, че няма да се откажат от исканията си до последно.

За да получим повече яснота, iNews потърси за коментар председателят на Инициативния комитет за изграждане на втори кабинков лифт в Банско Малин Бистрин, който е и председател на Съюза на туристическия бизнес.

eebde9ad-2011-bd93-e25e-298ae0412d39

Г-н Бистрин обяснете, какво ще изгубят туристите и жителите на Банско, ако не се направи втора ски писта?

- Две години вече работим против самите нас. Всеки, който е дошъл в сезона от 1 декември до 1 януари, той няма да повтори никога повече, защото се сблъсква с до 3-4 часа чакане на лифта.

Не, само че този човек пак няма да дойде, но и неговите близки няма да дойдат и нашият сезон опустява, а това е поминъкът на много хора. Какво трябва да направим ВМЗ заводи, те ли ще са по-екологично чисти от спорта?

Да разбираме ли, че намаляват туристите в Банско?

- За наше успокоение, не намаляват туристите, но намаляват тези, които са качествените туристи. Това са представителите на бизнеса, хората с повече възможности. Миналата година в разгара на сезона идваха много богати руснаци. Аз тогава ги попитах ще дойдете ли пак в Банско и те ми отговориха, че кръчмите са ни разкошни, планината е невероятна, но няма никога да дойдат пак тука, защото чакат по 4 часа за лифта и ще отидат там, където се чака само по една минута.

Така губим ценни хора, които предпочитат да отиват на Запад да карат ски.

Сега наблюдаваме тенденцията, че идват много повече по-бедни туристи и продуктът, който оставят след себе си като нетна стойност на парите е много по-малък, от колкото оставят качествените туристи. Ние сме принудени да намаляваме цените, за да накараме поне по-некачествените туристи да дойдат.

С какво ще допринесе за Банско изграждането на втория кабинков лифт?

- Идеята на втората кабинка е да разтовари туристопотока и натоварването. С нея ще може една част от скиорите да отидат на Шилигарника, друга част на Бъндеришка поляна. Така ще може да се разхвърли основния поток по други писти, които така или иначе ги има, те съществуват.

Основателни ли са опасенията на зелените организации за прекомерното застрояване на Национален парк "Пирин"?

- Не са основателни, защото стълбовете си стоят там, те са монтирани от много години. Ние не отиваме да сечем, ние прочистваме за нови съществуващи писти, които са направени. Голямата част от процеса е почистване на стари маркирани, има неща, които са нови, но те не са фрапантни. Не е страшно да се залеси – сечеш едно садиш десет, такава е идеята.

Какво тогава им пречи на зелените втората ски писта?

- Пречи им това, че стават в една нежелана позиция. Народът не търси тяхното мнение и от тях не зависи вече нищо. Ние търсим правителството и въпросите са ни към тях. В закона е казано, че може да се строят сгради и лифтове. Ние не искаме да променяме закона. Зелените не са никакъв фактор. Те могат да дават мнение, но ние наблюдаваме, че те са абсолютно вещи във всяко едно отношение. Те искат да се включат някъде, затова протестират. Зелените взимат отношение по право, по икономика и всичко останало.

Затова ние не потърсихме мнението само на едно министерство, а отидохме първо при министър-председателя, защото нашият въпрос засяга развитието на една цяла област, един цял регион. Нашият въпрос не засяга само Министерството на околната среда и водите, той засяга Министерството на икономиката и Министерство на регионалното развитие.

Защо ги наричате "зелената мафия"?

- Тях ги разследва ОЛАФ. Те са взели и присвоили сумати европейски средства. Над 2 милиона евро са взели от Европа за обследване на пътя на мравките и на червеите. Има един кръг от свързани лица в усвояването на тези пари. Това са Тома Белев и Борислав Сандов със съпругите си. Те са намерили слабото място на Европа. "Nature" - думата звучи прекрасно.

Какво предстои оттук нататък, за да се разреши проблемът?

- Първо, трябва да се назначи Висш екологичен експертен съвет (ВЕЕС), който до 10 февруари 2013 г. да се произнесе дали има основателна причина да не се прави втора ски писта или няма такава и съответно да се направи. Ако ВЕЕС одобри изграждането на ски пистата, решението се взима от Министерски съвет, който го гласува на свое заседание. Туризмът е бил винаги много важен сектор за страната и това многократно е подчертавано от правителството сега е време да го докажат.

768526

Какво ще стане, ако ВЕЕС се произнесе, че не може да се строи втора писта?

- Продължаваме с протестите. Не ни се иска да използваме крайни мерки и да идваме в София, но ако трябва ще го направим.

Защо избрахте точно в годината на избори да искате втора ски писта?

- Ние не сме се съобразили с това, прости нуждата надделя.

Бяхте критикувани от зелените, че имате подкрепата на председателя на парламента Цецка Цачева и на вътрешния министър Цветан Цветанов, защото се включиха във вашия протест?

- Те бяха тогава на ваканция тук. Те дойдоха като свободни хора, скиори и граждани да подкрепят нашия митинг, а не като политически лидери, защото често идват да почиват и да карат ски в Банско.

Как смятате да се преборите със зелените за ски пистата?

- Тома Белев и неговото обкръжение разбират от абсолютно всички и винаги първата им работа е да кажат "Не, не може да стане". Защо не дойдат тук в натоварените часове и да видят, че който не може да се качи в кабинковия лифт, се качва на колата си и отива с нея до пистите?

Защо истинските зелени не дойдат и не блокират този път, който наистина се замърсява, а не да протестират срещу лифта, който е екологично чист транспорт. Протестите им са изключително избирателни, прозаични и прозира един изключително голям интерес.

Търсили ли сте контакт с ръководството на зелените, за да намерите решение на проблема?

- Ние не искаме конфронтация, защото те са много ловки манипулатори. Те ще ни подведат, защото ние не сме толкова опитни като тях. Ние искаме едно - дайте ни да работим. Искаме децата ни да останат тук. Имаме планове да направим училище за сервитьори, готвачи сомелиери, ръководни кадри в туризма. Виждайки, че нямат реализация в Банско младите казват аз ще отида в София и като отидат там стават поредните безработни.

Втората ски писта ще даде ли възможност да направите всичко това?

- Не, няма да даде. Ако се направи, тя като брънки ще развиваме останалите неща. Целият бранш го иска това нещо. Ние не говорим само за Банско, а за един цял регион.

Колко време е необходимо да се изгради втората ски писта и за кога планувате да е готова, ако ви разрешат изграждането й?

Искаме за следващия сезон да е готова и за 1-ви декември да е отворена.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


21 Никола Любомиров 24.01.2013 | 16:36
Калина, или си нямаш никаква развиваща мозъчните клетки работа или просто хейтваш. Кога си била за последно на Банско и какви ги дрънкаш? Ако например някой ти тропа на главата в апартамента, аз ще кажа : Ми да се оправя Калина! Мен какво ме касае?!?!? Схващаш ли смисъла??????
20 Kalina Boqnova 24.01.2013 | 14:49
Ми да протестират, като си нямат друга работа, явно няма да стане.
19 София Павлова 24.01.2013 | 11:59
Кой турист би чакал 3-4 часа, само за да де качи на лифт? Много ясно, че трябва да има втори!
18 pushit realgood 24.01.2013 | 11:50
Много им е натоварено тия дни!
17 Комплексиран интелектуалец 24.01.2013 | 11:44
"зелените" да ходят да протестират против АЕЦ Белене
16 Margо Filipova 24.01.2013 | 11:39
Надявам се да получат това разрешително, че да може да се печели от туризъм!
15 Nikolai Stoqnov 24.01.2013 | 11:36
и това ли решиха в крайна сметка . за по голямо удобсвто трябва да сложат нов лифт
14 Georgi Hristov 24.01.2013 | 11:20
Така е, не можеш да привлечеш туристи с кофти условия и 20 часа чакане за лифта!
13 Анита Кралева 24.01.2013 | 10:59
Това е самата истина, надявам се да постигнат исканията си!
12 Вяра Петрова 24.01.2013 | 10:58
стана лудост с тея лифтове и писти,ама ги разбирам природозащитниците, само като видим на какво ни прилича морето,нормално е да се противопоставят на строежа на каквото и да ебило и по планините, и там ли скоро ще прилича на бетонен град?
11 Zlatina Todorova 24.01.2013 | 10:53
не мисля , че има нужда от друг лифт
10 Орнела Мути 24.01.2013 | 10:37
Хората не искат да ходят в Банско , защото е много скъпо и е неоправдано просто .
9 petar banchev 24.01.2013 | 10:30
да де, ам а тогава ще скочат пък лумпените от зелените? в България няма угодия
8 petar banchev 24.01.2013 | 10:30
наистина вярвам, че има зелена мафия
7 Afo Balinov 24.01.2013 | 10:27
Дано управляващите да се разберат и да са единни в идеята, че е неохбодимо спешно създаване на нов лифт в Банско, за да можем да привличаме и повече туристи.
6 Пияно пиле 24.01.2013 | 10:26
Ми да ги оставят хората да си направят писти и лифт,след като казват,че не стигат, в крайна сметка след като има нужда трябва тази нужда да бъде задоволена,така или иначе някои курорти и по морето и по планината сме ги писали "бегали"- без природа!
5 Коста Николов 24.01.2013 | 10:20
Подкрепям създаването на втори кабинков лифт отновно по две причини. Първата е, че има спешна нужда да се направи такъв и втората - искаме да развиваме сериозен зимен туризъм.
4 Милослава Иванова 24.01.2013 | 10:10
Ми то си пише, че не са се оправяли. Ако не се направи нещо по въпроса тия хора са обречени. Прав си, че там е скъпо, но не заради това няма да повторят туристите. Ами заради идиотското дълго чакане по 3-4 часа за лифта.
3 Liubo Lilov 24.01.2013 | 09:48
Действително ако имат втори лифт ще привлекат повече туристи, но е доста скъпо да се направи, при все това си заслужава парите.
2 Krum Tonev 24.01.2013 | 09:19
те,пък,там е толкова скъпо,че скоро няма да има кой да ходи, не трябва да се застроява повече,ако се осъзнаят,а не искат да ни одерат кожите тогава да го мислят тогава :Р Пък и досега толкова години как се оправяха?
1 Лолита Набокова 24.01.2013 | 09:05
Банско е един доста неприятен курорт според мен .Там цените са изключително нагли.

ТВ програма

Кино

  • Сега Култура.БГ предаване за култура с...
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:25 Новини на турски език
  • 12:35 Малки истории /п/
  • 12:45 Телепазарен прозорец
  • 13:00 Последният печели...
  • 14:00 Телепазарен прозорец
  • 14:15 Книга на книгите анимационен филм
  • Сега "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, с.2, еп.13...
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.66
  • 16:00 Премиера: "Скъпа мамо" - сериал,...
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • Сега "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" - телевизионна игра
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.