Българинът се научи да ходи на СПА почивки

СПА експертът д-р Силвия Паскалева смята, че можем да се конкурираме с водещи дестинанции

по статията работи: iNews.bg | 05.09.2012 | 09:30
Българинът се научи да ходи на СПА почивки
iNews/Радила Радилова

Балканските СПА награди за 2012 г. бяха раздадени на церемония в Кюстендил миналия петък (31 август). iNews беше медиен партньор на събитието.

България стана абсолютен фаворит, след като събра седем награди. Разговаряхме с председателя на международното жури СПА експертът д-р Силвия Паскалева за това какво място заема страната ни сред останалите СПА дестинации в Европа, научиха ли се българските туристи да ходят на СПА и какво трябва да се направи, за да популяризираме този вид туризъм.

Това, че Балканските СПА награди се провеждат в България, значи ли, че страната ни може да се конкурира с останалите СПА дестинации на Балканите?

- Разбира се, защо да нямаме това самочувствие? България е имала много голяма традиция в СПА туризма преди векове. През последните няколко години се наблюдаваше известен спад, но в момента виждаме едно бурно развитие. Вече имаше две издания на СПА номинациите. В реда на нещата е България да бъде домакин и на Балканските СПА награди.

Това значи ли, че страната ни е разпознаваема СПА дестинация?

- Ще ми се да вярвам в това, но не съм много силен оптимист. За съжаление, рекламата е много слаба. Рекламата, която трябва да се свърши, е на няколко нива. Не само отделният хотел трябва да рекламира своя продукт. Не само кметовете на балнео и СПА дестинации са натоварени с рекламата на този вид туризъм. Държавата също трябва да поеме своята роля, ако искаме да развиваме СПА туризъм. Тя трябва да направи по-мащабна кампания, за да можем да бъдем разпознати на европейския пазар. Засега сме отчасти разпознати сред определена категория туристи като руснаците например, но не изцяло. В последните няколко години има ръст на чуждестранните туристи, които посещават България с цел СПА.

С кои СПА дестинации може да се конкурира България?

- България като ресурс е една от водещите страни в Европа, но като експлоатация на този ресурс сме, за съжаление, едва на опашката. И Италия, и Испания, и Германия и Франция, са страни, които са развили този вид туризъм и то много силно. Ако трябва да се съсредоточим върху Балканския регион, Сърбия е страна с много богат минерален ресурс, Македония и Гърция също. В Турция пък знаем, че обслужването е много добро. За да дадем качествен продукт, трябва да обърнем особено голямо внимание на обслужването и обгрижването. Това е скъп продукт, но той е свързан с преживяване, с една особена форма на въздействие.

От кои страни са чуждестранните туристи, които идват у нас на СПА почивка?

- Голям дял имат германските и руските туристи. Все повече туристи от скандинавските страни идват у нас на СПА почивка. Кюстендил например е една от дестинациите, която финландците много често са посещавали преди години. Идвали са с поколения и дори да научвали български.

А българските туристи научиха ли се да ходят на СПА?

- Оптимист съм и мисля, че да. Българинът чу и познава не само известните Хисар, Велинград, Сандански, Поморие, а и други, по-малки туристически СПА дестинации като Вършец. От една страна знаете, че българинът има право да ги посещава по така наречените клинични пътеки или по програмите на НОИ, от друга страна, все повече частни хотели предлагат конкурентоспособни пакети, насочени за СПА лечение. Някои хотели могат да се похвалят с целогодишност на продукта и висока средна заетост.

По джоба на българина ли е СПА туризмът?

- Отговорът на този въпрос е двуяк. От една страна СПА индустрията е много скъпа инвестиция. Ние обаче трябва да се научим да ценим своето здраве и аз смятам, че българинът може да си позволи да посещава чисто лечебни пакети.

Масова практика е 4 и 5-звездни хотели да се рекламират като СПА, защото има басейн или парна баня, например. На какви стандарти трябва да отговаря истинският СПА хотел?

- Това е един от големите проблеми на България, защото с бурното развитие на СПА индустрията наистина всеки един хотел, сложил едно джакузи, се рекламира като СПА. Тъй като в България нямаме нормативна база, тук не визирам само Закона за туризма, а и стандарти за изграждането на СПА хотели, всеки си позволи да сложи емблемата СПА. България като страна в ЕС участва в работна група, която изгражда международни ISO стандарти, насочени специално в здравната туристическа услуга, съответно балнео, таласо и уелнес. Имам щастието да съм член на тази работна група. Един такъв стандарт се прави много дълго - между 4 и 6 години. Почти привършваме стандарта Medical SPA. Той ще бъде факт може би до края на годината, при което България ще го въведе.

Колко са хотелите у нас, които биха отговорили на тези стандарти, когато бъдат въведени?

- Повярвайте ми, няма да има и 10% от тези, които се представят като СПА сега.

Вие като експерт кои СПА дестинации бихте препоръчала на туристите у нас?

- СПА дестинациите у нас са много различни, защото България има различни минерални извори. Това ни е богатството. Аз не бих посмяла да съпоставя Хисаря и Велинград - терапевтичното въздействие е различно. Не бих съпоставила Поморие и Хисаря. Това са две еднакво силни дестинации. България разполага и с по-малки курорти, които тепърва започват да се развиват, като например Вършец, който миналата година спечели наградата за бързоразвиваща се СПА дестинация.

У нас има около 800 минерални извора. Какво трябва да се направи, за да може те да се ползват пълноценно с цел туризъм?

- За съжаление, имаме един вакуум от почти 20 години, в които нищо не се е направило в тази посока. Една от първите стъпки, което е национална стратегия, е тези извори да бъдат сертифицирани. Това е един много труден бранш, защото той почива на три ведомства - Министерството на околната среда и водите, Министерството на икономиката, енергетиката и туризма и Министерството на здравеопазването. Преди години е имало комитет между тези три ведомства, който се е занимавал единствено с развитието на балнео-туристическия продукт. Може би, трябва да възстановим това, защото е нужно първо водите да се изследват и ресертифицират, а след това всички, които искат да носят емблемата СПА, да минат през стандартите.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


45 Фани Василева 05.09.2012 | 16:41
За да бъде един хотел СПА не трябва ли да се намира в балнеологичен център с лековити води?!
44 Georgi Stamatov 05.09.2012 | 16:40
I DEAL SMARTER е най-новият онлайн магазин, при който цените падат с 1% на всяка минута. Можете да закупите стока (дрехи, техника, играчки, бижута, козметика, стоки за дома и градината и много други) дори с 98% намаление. Граби народе: http://www.idealsmarter.com/?refid=6d20c722
43 Liubomira Panajotova 05.09.2012 | 15:33
Как няма да се научим, като и СПА хотелите предлагат много привлекателни оферти, а за уикендите дори пускат промоционални такива с големи отстъпки.
42 Нейко Богданов 05.09.2012 | 15:28
Интересно видео с известни български личности по тази тема - http://is.gd/LhMPrT
41 empty world 05.09.2012 | 15:21
То сега пак си ги има нареченските бани - нищо ново под слънцето. Само дето в старите комплекси ходеха пенсионерите, дато в новите хотели със СПА ходят само хората, които могат да си го позволят.
40 empty world 05.09.2012 | 15:18
Нали :)) Има някои хора дето хем имат пари, хем не знаят как да си го направят хубавото. А таквиа като нас, дето нямат кой знае колко - все ще си измислим веселото :)))
39 empty world 05.09.2012 | 15:12
Тия, които нямат пари - за тях не говорим. Има достатъно българи, които могат да отделят по едно 100 лева на 2-3 месеца и да си позволят за един уикенд да отидат на подобно място.
38 empty world 05.09.2012 | 15:07
Аз си мисля, че не е важно каква ще е водата, която ще използват в СПА центровете към хотелите - важно е да има една елементарна парна бана и една сауна - какво ти трябва друго за СПА?
37 empty world 05.09.2012 | 15:04
Някой хора държат като правят спа процедури, например парна баня - това да се случва с вода от минерални извори. За определени хора - само това е СПА. Аз не съм от така мислещите хора.
36 empty world 05.09.2012 | 14:55
То вече почти всеки един хотел с три звезди има СПА процедури, които в повечето случаи дори влизат в цената, а когато не влизат - си доплащаш само някакви си 10 лева на човек - нищо работа.
35 empty world 05.09.2012 | 14:42
Щом аз като един средностатистически българин се научих тука за последната половина до една година да хода на СПА хотели - да си представите, че госпожата наистина е права в думите си.
34 Sasho Hristov 05.09.2012 | 14:40
Българинът от време оно си ходи на спа почивки само че едно време на това му викахме бани и хотелчетата бяха доста по-скромни, както и предлаганите глезотийки.
33 Albert Nobbs 05.09.2012 | 14:27
С това СПА се котираме така да се каже по международному, иначе водата едва ли е по-различна, но пък ги има и хилядите нови услуги и луксозни хотели, които отстъпиха място на иначе достъпни но скромни соц такива.
32 Момиче То 05.09.2012 | 14:26
Тук си прав. Минералните извори, които са абсолютно национално богатсво у нас си стоят несертифицирани и по никакъв начин не се прави подходяща реклама, като добра балноеложка страна по света. А хората се избират за едно шише минерална вода по света, да не говорим колко скъпа е тя.
31 Момиче То 05.09.2012 | 14:24
То на нашето законодателство, точно до СПА норматичните уредби му е! :)) Ние не можем да затворим обикновен обирджия в затвора за повече от 24 часа, това ще го оправяме ;))
30 Момиче То 05.09.2012 | 14:23
На мен също. Не мога цял ден да нелжа, като плужек на някакви легла, да се паря и задушавам в някакви прекалено ароматизирани парни бани или да ме затискат с камъни (макар, че това определено искам да го опитам) и после да кажа че съм свежарка;)) По-скоро след това ще спя два дена и накрая нищо няма да съм разбрала от иначе скъпата почивка;)
29 Момиче То 05.09.2012 | 14:21
Определено. Това си е чист ПР за спа центровете. Не на нас тия...:)
28 nude disco 05.09.2012 | 14:17
Почивки на Малдивите не могат да си позволят и повечето западноевропейци :)
27 nude disco 05.09.2012 | 14:16
Че какъв проблем може да има, когато става дума за почивка?
26 nude disco 05.09.2012 | 14:14
Намира се, ама живее някакъв друг живот сигурно. Иначе няма лошо колкото се може повече българи да си позволяват такива процедури
25 nude disco 05.09.2012 | 14:13
Може, само че нещо не съм го забелязал. Останал съм с впечатлението, че на такива процедури ходят само по-богатите. Лично аз не се виждам на такива места, скучно ми се струва
24 pushit realgood 05.09.2012 | 12:47
За съжаление, имаме един вакуум от почти 20 години, в които нищо не се е направило в тази посока. Една от първите стъпки, което е национална стратегия, е тези извори да бъдат сертифицирани. Доста сме закъснели пак, ще трябва да се дадат много пари за реклама!
23 Margо Filipova 05.09.2012 | 12:21
Абе най-обичам ей, такива интервюта дето нямат никаква връзка с реалния жвиот
22 La Bicha 05.09.2012 | 11:54
Именно:) Аз лично не обичам подобен вид почивки...прекалено разлагащите са ми! :) Предпочитам спокойствието на планината в някоя уютна хижа:) Но дори и да имам възможността за СПА, сигурно ще посещавам мнооого рядко
21 La Bicha 05.09.2012 | 11:52
Брех не думайте! Само дето не средностатистическия българин, е богатите чичковци, дето са една шепа народ.
20 Georgi Hristov 05.09.2012 | 11:32
Много хора не могат да си го позволят!
19 inna ilarionova 05.09.2012 | 11:19
Ми да се заеме нашето законодателство и да изчисти нормативите за спа курорти, така ще е по-лесно да се разпознават и рекламата ще е по-лесна.
18 Анита Кралева 05.09.2012 | 11:11
То и преди да има "СПА" имаше Нареченски бани и Хисар, така че не са открили топлата вода. Много ме дразни това!
17 zvercheto zvqr 05.09.2012 | 10:35
така е , ние сме толкова бедна държава ,че не можем да си позволим такива процедури , те са само за прекалено богатите
16 lola bunny 05.09.2012 | 10:27
Хората се чудят как да изкарат месеца, не на кой СПА да отидат.
15 ivanka stoqnova 05.09.2012 | 10:26
То на много хора им се иска и нямат нужда да се учат на СПА,но не им стиска на хората като знаят какво ги чака на зима!
14 todorr ivanov 05.09.2012 | 10:20
кой да й го каже , това ,че е в богата среда с няколко души , не означава ,че всички имаме пари като тях .
13 Petar Petrov 05.09.2012 | 10:19
Средно статистическият българин трудно би могъл да си позволи СПА почивка. Не че нямаме желание, просто финансовите ни възможности са много ограничени.
12 inna manolova 05.09.2012 | 10:13
Да да, много сме се научили- нямаме пари за такива места.
11 loshoto momche 05.09.2012 | 10:07
Тази жена чува ли се какво приказва или не се намира изобщо в България :)
10 ivan georgiev 05.09.2012 | 09:56
То на море не можем да ходим , те говорят за СПА .. да , ама само спа вкъщи
9 Valentin Kostov 05.09.2012 | 09:55
да, много такива места имаме, обаче не ги ценим и не ги развиваме
8 Орнела Мути 05.09.2012 | 09:52
Ние знаем да ходим на СПА почивки , но понеже са доста скъпи го правим по - рядко. Скоро трябва да си спретна една такава почивка
7 Poli Geerhart 05.09.2012 | 09:47
Или пък Меричлери, където водата е изключително наситена на минерални вещества, но нали трябва да се добива варовик в околностите, а той носи милиони....
6 Valentin Kostov 05.09.2012 | 09:37
"- България като ресурс е една от водещите страни в Европа, но като експлоатация на този ресурс сме, за съжаление, едва на опашката" имаме един уникален извор в Девня... Марциана - в света има само 4 такива. обаче нали сме гениална нация сме направили химически заводи върху извора
5 david copperfield 05.09.2012 | 09:37
И аз това се опитвам да кажа, но въображението на хората идва тогава, когато се видят малко в парички. И германеца да няма пари, няма да ходи на СПА процедури :).
4 Миро Т 05.09.2012 | 09:36
У нас има много хубави места за СПА процедури и само в моя регион се сещам за 2 такива. Определено можете да си прекарате хубаво там и няма да има никакъв проблем в това.
3 Alexander Porsche 05.09.2012 | 09:35
Понаучиха се, но хората с възможности. На всеки му се иска да се поглези, но има хора, които изпитват затруднения да си платят тока, а какво остава за такива спа процедури.
2 david copperfield 05.09.2012 | 09:35
О, само парички да имам по-хубав живот ще водя и от западноевропееца :). Спа процедури, почивки на Малдивите, разходки в цял свят... няма да има събота и неделя, където да не отида някъде!
1 kostadin papanov 05.09.2012 | 09:31
По- скоро българинът се е научил да не ходи никъде , понеже няма пари :)

ТВ програма

Кино

  • Сега Сутрин с УЕФА ЕВРО 2024
  • 09:30 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 11:00 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 11:30 Днес на УЕФА ЕВРО 2024
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:25 Новини на турски език
  • 12:35 Малки истории /п/
  • 12:45 Телепазарен прозорец
  • Сега "Тази сутрин" - сутрешен блок с...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците" - комедийно шоу /п./
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, с.2, еп.58...
  • 15:00 Премиера: "Плен" - сериал, с.1, еп.3
  • 16:00 Премиера: "Скъпа мамо" - сериал,...
  • 17:00 bTV Новините
  • Сега "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.