Окупирахме "зелените къщи" за Коледа и Нова година

Трябва да заложим на развитието на екологичния, алтернативния и приключенския туризъм

по статията работи: Кремена Бедерева | 11.11.2013 | 09:45
Окупирахме "зелените къщи" за Коледа и Нова година
iNews/Диана Пеева

България продължава да е невидима за света туристическа дестинация, това обаче може да се промени, ако страната ни заложи на развитието на екологичния, алтернативния и приключенския туризъм.

Това коментира за БТА председателят на УС на Българската асоциация за алтернативен туризъм Любомир Попйорданов.

За да не остане това като добро пожелание, специалистът смята, че в бъдещата стратегия за развитие на туризма тези сегменти трябва да бъдат приоритизирани, така както правят например конкурентните ни дестинации – Гърция, Румъния и Сърбия.

Проектът "Дестинация Рила", който правителството на Пламен Орешарски обмисля, не работи в полза на развитието на екотуризма и от гледна точка на Конституцията и закони такъв проект не трябва да се анонсира, защото е недопустим, категоричен е Попйорданов.

По данни на асоциацията за тази година алтернативният туризъм очаква да отчете ръст от пет-шест на сто спрямо предходната година, а географията му се разширява. Този ръст се формира основно от чужденци, но се запазва и тенденцията на ръст на интереса и от български туристи.

От 2009 г. асоциацията издава сертификат "Зелена къща" за места за настаняване, щадящи природата, и до момента такъв документ притежават 30 къщи за гости от общо около 1200. По новия Закон за туризма в тези къщи може да се сервира домашно приготвена храна. Досега няма фалирали зелени къщи, а само промяна в собствеността, каза Попйорданов.

Сертификатът се актуализира на всеки три години. Сертификацията днес струва около 300 лева на обект – къща за гости, семеeн хотел или къмпинг, като зависи от броя на леглата, а годишно се плаща такса от 100 лева. Досега с отнет документ са били 6 къщи. Развитието на този вид екотуризъм пряко дава поминък на около 300 души, но има потенциал броят на сертифицираните къщи да се удвои, смята Попйорданов.

Стимулирането на този туристически сегмент обаче се нуждае от редица нормативни промени, които да улеснят бизнеса и да го доближат до европейските норми на работа. Сред тях са промени в ресорни наредби към законите за храните и здравето, които да облекчат производителите на домашни храни и занаятчиите.

Идеята е да им се позволи в къщите за гости да предлагат бабините лютеници, сладка, туршии, мезета, занаятчийски изделия или това да бъде възможно и за собствениците на такива къщи да предлагат своя продукция на гостите си. По този начин в населените места, където се развива екологичният туризъм, ще се осигури поминък и на хората, заети със земеделие, а туристите ще отнесат със себе си "зелени" и "вкусни" спомени.

Друг проблем е свързан с подготовката на планински водачи, което е на път да се разреши с наредба към Закона за туризъм, която се очаква да е готова в края на годината. В нея от асоциацията настояват да се въведат ясни критерии, свързани с учебния процес и държавния изпит, както и тежестта на материите, които се изучават, като се предвиди задълбочаване на познанията в посока геология, биоразнообразие, жива природа – информация, която се очаква от туристите.

Глътка въздух за заетите в бизнеса ще бъде и предложението да отпадне изискването пенсионери, които стопанисват къщи за гости, да се третират от НАП като самоосигуряващи се лица, каза Попйорданов. Изискването е въведено от предишния финансов министър, което е довело до изчезването на много къщи за гости в Странджа, Родопите.

От асоциацията се надяват вицепремиерът по икономическото развитие Даниела Бобева да вземе предвид тяхното предложение. Това ще върне в бизнеса много къщи и ще изсветли други, които продължават да посрещат, но са се дерегистрирали. Стимул за "зеленото" предприемачество в туризма ще е развитието на биоземеделието, което чрез клъстерен принцип да бъде интегрирано в продукта "зелена" къща.

По данни на асоциацията в сектора биоземеделие всяка година се отчита ръст от 10-15 на сто, но 90 на сто от тази продукция са предназначени за чужбина. Предлаганият подход за обвързването на този вид земеделие с екологичния туризъм ще позволи на производителите да преоткрият и българския пазар, смята Попйорданов. Подобна интеграция би могла да се приложи и по отношение на производителите на колела, като този сегмент също бележи постоянен ръст на производството в България, както и малките бутикови изби.

Родопите са безспорен лидер в дестинациите за алтернативен туризъм както за българските, така и за чуждестранните гости, където е и най-голямата мрежа от къщи за гости, отбеляза експертът. Най-интригуващата нова дестинация е "Източните Родопи", напомни Попйорданов.

С голям потенциал е западна Стара планина, която към момента е популярна само с Белоградчик. Странджа е с голям потенциал, но в момента развитието на този вид туризъм там е в застой, каза Попйорданов. Има много, включително международни проекти, предполагащи повече внимание към вътрешната ни "Дестинация Дунав", както и териториите на България покрай т.нар. Желязна завеса.

Почивката в къщи за гости се предпочита предимно от семейства със среден и над средния семеен бюджет като алтернативна почивка за дълги уикенди, събота-неделя или за лятна ваканция. Това са предимно млади хора (често с деца), които са запалени почитатели на велопоходите, обиколките с коне, спускането по бързите реки, вкусната домашна храна, зеленчуците и плодовете с вкус и съзвучието на мислите с природата, хора – с опит на пътешественици.

До къщите не се стига с масовия транспорт, което има и своето очарование заради възможността да попаднеш "извън времето". Такава почивка не е от евтините, например за предстоящите празници по Коледа и Нова година най-ниската оферта за три нощувки с празнична вечеря е около 250 лева на човек. Добрите зелени къщи отдавна са резервирани, отбеляза Попйорданов.

Освен чрез интернет почитателите на този вид туризъм може да намерят своето приключение и от пътеводител, издаден от асоциацията, с данни за зелените къщи и маршрути към тях. Той се разпространява безплатно чрез мрежата от къщите и чрез някои информационни туристически центрове.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


34 Экатерина Карапетрова 11.11.2013 | 16:43
Ако човек е отлагал резервацията за последния момент е много вероятно вече да не може да си намери такова местенце, тъй като повечето се резрвират месеци преди това.
33 Lady Blossom 11.11.2013 | 15:35
Да, а и е добра инвестиционна идея старата къща на село, която вече никой не поддържа да се превърне в къща за гости :)
32 Анжелина ЖУЛИ 11.11.2013 | 15:34
Е те не са някакви скъпи? Тук не става въпрос за еко селища, а за нормални къщи за почивка за туризъм:)
31 Лили Добромирова 11.11.2013 | 15:33
А те хората вече са си запазили, ще е късмет, ако си откриеш нещо. Ние също не сме мислели къде ще ходим за НГ
30 Lady Blossom 11.11.2013 | 15:33
Аз лично за НГ не съм резервирала нищо, като място, а много ми се иска да идем някъде и да отпразнуваме подобаващо. Зелените къщи са идея номер едно, много е удобно и много спокойно да си на такова място.
29 Анжелина ЖУЛИ 11.11.2013 | 15:31
"От 2009 г. асоциацията издава сертификат "Зелена къща" за места за настаняване, щадящи природата, и до момента такъв документ притежават 30 къщи за гости от общо около 1200. По новия Закон за туризма в тези къщи може да се сервира домашно приготвена храна. Досега няма фалирали зелени къщи, а само промяна в собствеността, каза Попйорданов." - Това е много дфобра идея! Няма нищо по-добро, като почивка в една красива българсака планина, в една още по-красива и уютна бъ;лгарска къща с прекрасно приготвена домашна храна!
28 Лили Добромирова 11.11.2013 | 15:29
"България продължава да е невидима за света туристическа дестинация, това обаче може да се промени, ако страната ни заложи на развитието на екологичния, алтернативния и приключенския туризъм.' -Е, това не знам как го решихте, че е невидима, като вече сме едни от водещите туристически дестинации в зимния спорт на Балканите и Европа?? :) Иначе за другото е така.
27 Mer Zlatkova 11.11.2013 | 13:41
Не просто е супер красиво, тихо, спокойно, но и като оферта излиза доста по-евтино, особено ако се събере дружна компания.
26 Valar Morghulis 11.11.2013 | 13:33
Като се замисля Коледа и Нова година вече си наближават и трябв ада се мисли къде ще се празнуват. Идеята за някоя "зелена къща" ми се струва много добра.
25 p kehaiova 11.11.2013 | 13:32
Почивката в къщи за гости се предпочита предимно от семейства със среден и над средния семеен бюджет като алтернативна почивка за дълги уикенди, събота-неделя или за лятна ваканция - не всеки може да си го позволи иначе какво по - хубаво от домашно приготвената храна.
24 mitko velev 11.11.2013 | 13:13
Само че да ви кажа тази окупация на зелените къщи по различните селища се случва единствено по време на по големите празници и по дълги почивки, защото не всеки може да си го позволи, за това е добре да се наблегне на рекламата и привличането на чужди туристи.
23 Картин Марбовски 11.11.2013 | 12:50
можеш ли да ни разясниш как се обновява балкан? в смисъл окачен таван ли трябва да му се сложи, или ламиниран паркет? би ли обяснил на широката общественост.
22 крива отвертка 11.11.2013 | 12:50
трябва да се възползваме по най-добрия начин от това и не трябва да се правят повече компромиси с тези неща. нека повече хора да ходят по балканите и да си дават парите там.
21 Картин Марбовски 11.11.2013 | 12:48
можеш ли да ни разясниш как се обновява балкан? в смисъл окачен таван ли тря
20 шимпанзето райчо 11.11.2013 | 12:48
да, наистина това са много малко страни и ние сме една от тях. това няма как да не ни радва и трябва да направим всичко възможно това да се подобри.
19 развалени кренвирши 11.11.2013 | 12:47
това е много добра идея и не мога да повярвам, че музикант като тебе се сеща за подобни неща. нали знаеш, че музикант къща не храни.
18 крива отвертка 11.11.2013 | 12:46
трябва да се залага на такъв вид туризъм, защото това може само да помогне на икономиката ни, която и без това не изглежда много добре.
17 Картин Марбовски 11.11.2013 | 12:46
по-добре да се изкара новата година в нашата планина, отколкото да се ходи в чужди държави, които не са много ясни на българина.
16 шимпанзето райчо 11.11.2013 | 12:45
това е много добре, защото тези пари ще останат в нашата икономика и това ще окаже много добро влияние на тези неща в един по-дълъг аспект.
15 развалени кренвирши 11.11.2013 | 12:44
това е една много добра идея и трябва да се развива по възможно най-добрия начин. това което имаме в момента е добре, но определено има какво още да се желае.
14 Марта Иванова 11.11.2013 | 12:21
Доходи над средните. Много хора не могат да си позволят да почиват "зелено".
13 Marti Aleksieva 11.11.2013 | 11:25
Прекрасно е и в някое селце да си. Уникално красиво, тихо с гледка и чист въздух. Може да няма заведения, но те не ни трябват. Има красива природа и хора. :)
12 чичо съби 11.11.2013 | 11:19
Екологичният туризъм за съжаление у нас не е достатъчно развит, да не кажа никък. Залага се само на черноморието, а това не е достатъчно според мен !
11 Margaritka Ilieva 11.11.2013 | 11:18
така е, и аз ще празнувам по Коледа в подобна къща, много е приятно и красиво, а и се откъсваш от града и си почиваш наистна качествено.
10 Poli Geerhart 11.11.2013 | 11:05
Определено за празниците, особено както се събират много почивни дни, къщичките за гости из китните кътчета в страната ще са тотално окупирани. Това е добра новина за развитието на селския туризъм.
9 нелепо съвпадение 11.11.2013 | 10:57
Имаме страхотна природа и балкан ! Малко държави по света могат да с епохвалят и с море и с планина, а ние разполагаме и с двете!
8 работната пчела 11.11.2013 | 10:45
толкова са ни красиви планините, ако някой се сети да рекламира малко този туризъм страната ни ще се прочуе :)
7 Krist Novoselic 11.11.2013 | 10:26
"Трябва да заложим на развитието на екологичния, алтернативния и приключенския туризъм" - Напълно съм съгласен с това. Вместо да застрояваме толкова много черноморието си, по - добре да почнем да инвестираме и в този вид туризъм .
6 Silvi Milenova 11.11.2013 | 10:09
така е, само че нашите политици,вместо да искат да се развива държавата, гледат как да си напълнят джобовете за 4г. и бягат, пък после каквтоо стане.
5 Пламена Христова 11.11.2013 | 10:09
Съгласна съм с теб, имаме една от най-красивата природа и мисля, че трябва да ходим по често на такива места. Дори мога да дам предложение вместо извън България да почивате, почивайте тук на планина и на ски.
4 tiha paranoq 11.11.2013 | 10:00
Ние в България не се възползваме напълно от това, което ни предоставя природата. Имаме много красив балкан, който ако се обнови и рекламира, може да докара хиляди туристи у нас .
3 Даная Михайлова 11.11.2013 | 09:49
Може много да печелим от туризъм , но трябва много да се влага , а ние не го правим .
2 visoko naprejenie 11.11.2013 | 09:48
Така е ако малко се потрудим за туризма си можем да станем една предпочитана дестинация, ама кой ти да се сети за тази работа.
1 Marusq Laleva 11.11.2013 | 09:47
Така е, трябва да се заложи на приключенския и природния туризъм у нас имаме уникално красива природа и би било добре да се възползваме от това, за да развиваме екологичен туризъм.

ТВ програма

Кино

  • 00:20 Светът и ние /п/
  • 00:45 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 02:20 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 03:15 Господин Тау тв филм /18 епизод/п/
  • 03:45 Натисни F1 образователна поредица...
  • 04:15 Олтарите на България
  • 04:25 По света и у нас /п от 20:00 часа/
  • 05:10 Още от деня коментарно предаване /п/
  • 00:40 "Марлон" - сериал, с.2, еп.9
  • 01:10 "Пожари" - сериал, еп.5
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Марлон" - сериал /п./
  • 05:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 06:00 "Тази сутрин" - информационно...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 00:30 "Честни измамници: Отново в...
  • 01:20 "Престъпни намерения" - сериал,...
  • 02:15 "Моето име е Мелек" - сериен филм
  • 03:15 "Наследство" - сериен филм /п/
  • 04:10 "Свободна да избира" - сериал /п/
  • 05:20 "Пресечна точка" - публицистично...
  • 06:00 "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.