Пълнолуние + море = смъртоносно добра комбинация

Броят на жертвите се определя от фазите на луната, а най-много са те от Илинден до края на лятото, когато времето се обръща

по статията работи: Гергана Златкова | 16.08.2013 | 19:31

Морето държи с мъртва хватка от Илинден до края на лятото, казват старите рибари. Според тях водата е най-опасна през втората половина на август. Тогава времето се обръща, почват да духат есенните ветрове, излизат вълнения.

Близо 20 плажа по Черноморието са опасни за туристите, отчитат специалистите по водно спасяване. Причините са дънните ями или мъртвото течение, което е много характерно в разгара на лятото.

Не навсякъде обаче има поставени предупредителни табели, показа проверка на "Стандарт". Най-опасни са неохраняемите плажове, намиращи се по Северното Черноморие и далеч на юг.

"Докато преброиш до пет, вълната те удря и след това те дърпа навътре. Все едно си в бързо течаща река - няма излизане", казва пенсионираният спасител Божо Банков. Той е спасявал от давене родните управници от времето на Тато на плажа на ЦК и Министерския съвет в курорта Св. св. Константин и Елена.

Банков твърди, че мъртвакът идва от фазата на Луната - пълнолуние в съчетание с горещниците през деня. Такова предстои на 21 август. Щом нощем изгрее пълна месечина, внимавайте и си отваряйте очите на четири, съветва ветеранът.

Има поне 15 най-рискови места по брега край Варна. Колкото по-дълъг е плажът, толкова по-страшно става през тези дни. Опасности дебнат летовниците на Златни пясъци, където ивицата е дълга, в морето се влиза на плитко, но изведнъж става коварно дълбоко до 1-1,20 м и покрива човек, особено при силно вълнение.

Рискован е плажът Кабакум, особено на 100-200 м от Дома на журналиста - има изненадващи подводни ями. Сред опасните плажове е този на Камчия, който е близо 2 км, но само 600 м са охраняема зона.

През август става много опасно там, където река Камчия се влива в морето, създава водовъртежи и подводни течения.

На територията на Албена най-сериозен проблем са дънните ями. Последният уикенд е бил буквално кошмар за спасителите, тъй като вдигналите се вълни са създали сериозна опасност. Помогнали на германец, чийто мускул се схванал в морето. На друг пост пък били извадени от водата баща с двете му деца, които въпреки свирките на спасителите влезли навътре във водата.

Ръководителят на сектор "Водно спасяване" в курорта Стоян Вълчев сподели пред "Стандарт", че за първи път от много години през цялото лято има дънни ями в морето. "Причината е основно в това, че тази година няма вълни. Вдигат се малко за ден и толкова. Иначе морето е спокойно.

Ако духне южен вятър и се вдигне вълна два-три дни, то тогава морето само ще си запълни и изравни дънните ями", обясни шефът на спасителите. Общо 33 поста има по цялото протежение на плажната ивица в Албена, като на всеки един има по двама спасители, които се грижат за безопасността на туристите.

"С оранжева шамандура е обозначена зоната за къпане, която не е опасна. Там, където има опасност, е поставена червена шамандура, а дънните ями са обозначени в морето с черна шамандура", каза още Вълчев. Отделно на прибоя, там където се разбива вълната, в зоните с дънни ями са поставени и обозначителни табели, така че хората да знаят какво да очакват, влизайки във водата.

Концесионерът на централния плаж в Кранево Тихомир Цветков също сподели за "Стандарт", че уикендът е бил тежък за спасителите в курортното село. "Никой не чува свирките и многократно се налага да влизаме във водата и да вадим туристи, защото имаше вълна. Само в съботния ден имахме 17 вадения от водата", разказа Цветков. Заради това, че е в залив, Балчик е най-сигурен и няма дънни ями, разказаха спасителите от Белия град.

Гьолове убийци в Добруджа

Десетки ями, пълни с дъждовна вода, изпълват равнината в Добруджа и привличат невръстни плувци. Дълбоките гьолове цъкат като бомби с часовников механизъм. Преди броени дни три деца от Дулово намериха смъртта си в селски гьол край село Черник. 4 месеца преди това шахта, пълна с вода в съседното село Разлив, удави друго момче.

Опасните водоеми, които могат да се открият в землището на всяко село в Добруджа и Лудогорието, не съществуват на картите като хидротехнически обекти. Те са остатъци от разрушената инфраструктура на някогашните ТКЗС-та. Всяко лято се пълнят с дъждовна вода и привличат плувци от околността.

Никой не охранява тези водоеми, не ги почиства, не следи какво става около тях. След всеки трагичен инцидент в региона комисии започват да обследват опасните терени. Акциите по обезопасяването на гьоловете убийци обаче приключват набързо и водните огледала остават пълни, докато слънцето не ги пресуши.

Камери следят плувците в Марица

Камерите, които следят нивото на Марица в района на Пловдив, ще дават сведения и за нарушаване забраната за плуване в реката. При язовир "Ивайловград" са поискани регламентирани плажове, които да се стопанисват от общините. Подходящи за плажуване места са край по-плитките и разлети му части, каквито има край селата Ставри Димитрово, Любимешко, Бориславци и край Маджарово.

Зам.-директорът на язовирен район "Арда" Красимир Кръстев уточни, че в момента безопасно място на "Ивайловград" е до стената, която се охранява от частна фирма. Там обаче къпещи не се допускат, а и заради огромната дълбочина хората рядко смеят да припарят във водата.

На плаж без пари хасковлии ходят масово край язовир "Сивата вода". През почивните дни е пълно с майки с деца с надуваеми лодки. Пренебрегвайки табелата, че къпането е забранено, хората поемат риск за живота си и се отдават на гмуркането. Водоемът, който е в самия край на града, има и концесионер, който обаче държи само част от площта с разрешително за промишлено отглеждане на риба. Тази част на водоема е единствената под контрол, но къпането е забранено.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


2 екзотичен сопол 16.08.2013 | 19:54
Значи няма опасност да ти стане нещо. Така съм по-спокоен.
1 Пламена Недялкова 16.08.2013 | 19:35
Супер ще е , но няма море

ТВ програма

Кино

  • Сега Денят започва сутрешен блок с...
  • 09:20 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 11:00 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:25 Новини на турски език
  • 12:30 Светът на жестовете
  • 12:45 Телепазарен прозорец
  • 13:00 Последният печели...
  • Сега "Тази сутрин" - информационно...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, с.2, еп.9...
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.62
  • 16:00 Премиера: "Скъпа мамо" - сериал,...
  • 17:00 bTV Новините
  • Сега "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.