През последните месеци в Европа има нова мода – скандинавските ястия присъстват във все повече менюта на ресторантите. Какви са основните принципи на хранене на полуострова – много риба и морски деликатеси, млечни продукти и месо.
Вкусовете доста се различават от разпространените ястия по нашите ширини. Принципите обаче са напълно в духа на основните принципи на органичното земеделие и се харесват на европейците.
"Фокусът на скандинавската кухня е върху качеството, чистотата и простотата на ястията, т.е. връщаме се към основите на готвенето. Това перфектно се връзва с органичното движение – да консумираме сезонните плодове и зеленчуци, което е позитивно и за околната среда", коментира Клаус Бенцен, експерт от организацията Organic Denmark.
Новата мода доведе и до повишаване на продажбите на скандинавските производители и износители на органични храни.
Например Дания за първи път участва в изложение на производители на биохрани (BioFach) през 2007 година. Оттогава продажбите на такива храни се увеличиха с 250%, допълват от организацията.
Дания получи признанието на водеща "органична държава" през 2009 година, а копенхагенският ресторант Noma е най-добрият ресторант в света през тази година. Ресторантът е разположен в стар склад в централната част на датската столица, а ястията са ясни – от скандинавската кухня.
През февруари, по време на новото издание на Световното изложение за органична търговия BioFach, скандинавските страни ще имат общ щанд и ще представят най-интересните ястия от скандинавската кухня.