Уикенд идея: Да почувстваш Солун

Вторият по големина град в Гърция предлага редица възможности за развлечение на туристите

по статията работи: Марио Евстатиев | 19.04.2013 | 09:54  35 Виж всички снимки
Уикенд идея: Да почувстваш Солун
inews.bg/Марио Евстатиев

Само на няколко часа път от София се намира вторият по големина град в Гърция – Солун. Разположен е на северния бряг на Егейско море и дори през студените зимни месеци там температурите често достигат 15-20 градуса над нулата.

Преди да тръгнете за Солун е хубаво да знаете някои важни неща. Жизнения стандарт в Гърция като цяло е по-висок от този в България. Цените на някои стоки също са "солени" спрямо тези у нас.

Задължително си набавете карта на града, запишете си и телефоните за спешни повиквания. Както у нас, така и в Гърция действа единен спешен телефон. Той е с номер 1077 и се избира безплатно от мобилни, стационарни и улични апарати.

Солун е град с богата история и е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. Той е център на Солунската епархия на Гръцката православна църква. Основан е от македонския цар Касандър през 315 г. пр. н.е., който му дава името на жена си Тесалоника, сестра на Александър Македонски.

Баща ѝ, Филип II, я нарекъл така в чест на победата си над фокийците с помощта на тесалийските конници. През годините, Солун е бил важно културно и търговско средище на Византия, а по-късно на Османската империя.

880654

За историята на града свидетелстват и десетките забележителности, сред които част от крепостната стена на северната част на града, ротондата "Свети Георги – Победоносец", църквата "Свети Димитър" и "Галериевата арка", построена от римския император Галерий през 305 г.

Най-известна сред туристите обаче е Бялата кула. Тя е най-източната от трите кули на морската стена на града, съборена заедно с другите две кули в 1867 г. Кулата свързвала източната с морската стена на Солун и разделяла еврейския квартал от мюсюлманските и еврейските гробища. Построена е от османския султан Сюлейман Велики в 1535 - 1536 година.

Бялата кула е използвана от османските турци като затвор и място за изтезания на пленниците. През 1826 г. по заповед на султан Махмуд ІІ тук е станало най-масовото избиване на затворници. През 1863 г., турците затварят и изтезават в нея и революционера Петко войвода. Заради изтезанията и екзекуциите кулата получава прозвищата "Кулата на кръвта" и "Червената кула".

В историята са записани свидетелства за пленници, които скачали от кулата, за да се спасят от зверствата на османците. През 1890 г., кулата е варосана, заради което получава прозвището си "Бялата кула", с което е известна и днес, въпреки че от времето, цветът и е по-скоро жълтеникав.

880641

От площада пред кулата на запад се простира крайбрежната улица, по която има безброй кафенета и сладкарнички, които са винаги пълни. По алеята за разходка пък амбулантни търговци, мимове и колоритни африканци с разнообразни стоки и сувенири се опитват да припечелят някое евро от туристите.

Вървейки по крайбрежната улица, след около 500 метра ще стигнете до площад "Аристотелис", на който се намира паметникът на Аристотел, чиито палец на левия крак е добил златист цвят от допира на туристите, които спазват традицията да се докоснат до него, за да се върнат пак в Солун.

Ако изберете да се разходите по алеята, продължаваща на север от площад "Аристотелис", ще стигнете до "зеления" часовник, чиито "циферблат" е изцяло от цветя и декоративни храстчета, сгушили се в добре поддържан райграс. На тази алея, буквално накацали между многото палми като оазиси в горещия ден, вниманието ви ще привлекат десетките открити кафенета, под сянката на чиито чадъри може да изпиете по едно фрапе.

Всъщност, да отбележим, че в Солун(а и в Гърция като цяло), фрапето е изключително популярна напитка. Цената му варира от 1 до 5 евро, в зависимост от категорията на заведението, в което го пиете. Ако изберете да се насладите на Солун от високо, въртящото се кафене на телевизионната кула, която се намира в панаирното градче е подходящо място за тази цел. Добре е обаче да знаете, че тук едно кафе ще ви струва 10-12 евро.

880637

Тук се намират и десетките заведения за бързо хранене, които предлагат както традиционните за Гърция бутер-банички, така и месното ястие "гирос", което представлява в най-общи линии дюнер. Гиросът може да бъде свински или пилешки. Цените на един Гирос вървят от 2,50 до 7 евро в зависимост от големината му.

Традиционната мусака и рибните ястия също не са за подценяване. Почти всички ресторантчета и закусвални ще ви предложат и от двете. Мусаката в Гърция се приготвя с накъсано телешко месо, не с кайма. И тъй като е гръцка, задължителна съставка са маслините. За един обяд, включващ свежа салата, мусака или рибно ястие с разхладителна напитка, си пригответе около 15 евро. Ако искате нещо по-изтънчено, обядът може да ви струва и над 40 евро.

Задължително (почти) е да посетите площад "Свети Димитър", където се намира едноименната църква. Тук можете да надпишете листче с желание и да го пуснете в сандъче. Поверията гласят, че Свети Димитър изпълнява наречените желания. Ако искате да запалите свещичка за здраве, трябва да оставите дребни пари в паничката до свещите.

Тук те не се продават, а всеки оставя колкото му е на сърце. В църквата ще ви направи впечатление иконата, на която Свети Димитър, яхнал своя крилат кон, пробожда с копие снажен млад мъж. Този мъж всъщност е българският Цар Калоян, убит през 1207 година при обсадата на Солун. Поне гърците вярват, че именно светецът ги е избавил от Калояновите войни.

На площад "Свети Димитър" също ще бъдете наобиколени от десетки амбулантни търговци и просяци. Всъщност, добре е да имате едно на ум, когато посещавате храмовете и се движите в изключително оживения център на Солун. Тук действат десетки джебчии, които ви пребъркват без да се усетите. Затова, дръжте парите и скъпоценностите си на безопасно място ако не желаете да помрачите екскурзията си.

880627

Можете да разгледате Солун и от морето. Общината от години успешно развива дейност с туристически корабчета – плаващи кафенета. Трите на брой корабчета са закотвени на кея до Бялата кула и тръгват на всеки 30 минути. Самата обиколка с тях трае 30 минути и е безплатна. Задължително условие е да си поръчате нещо от бара. 

Ако не ви се върви пеша, добра алтернатива за туристическа обиколка е и разходката с файтон. Файтоните както сигурно ще се досетите сами, също спират пред Бялата кула. Цените тук са предмет на договорка, но няма да надхвърлят 10 евро. Файтонът е добър избор, ако желаете да усетите духа на Средновековието и да се отърсите от шума на автобусните и автомобилни двигатели.

В града функционира и автобус с открит салон за панорамни обиколки. Той също започва туровете си от Бялата кула а разходката трае около 20 – 30 минути. Цената е около 10 евро, но и тук може да намерите промоционални оферти за по 5-6 евро на човек. Липсата на прозорци прави възможно заснемането на невероятни фотоси или видео, като в същото време седите на удобна седалка.

880659

Ако желаете да направите бърза обиколка на Солун в прохладна обстановка, то многобройните таксита са вашият вариант. За разлика от познатите у нас жълти автомобили, в Солун такситата са оцветени в синьо и бяло. Тарифирането тук е на минута, а не на километър. За една пълноценна обиколка до най-интересните забележителности си пригответе 15 – 20 евро. Някои водачи предлагат "туристическа" тарифа – разходка за твърда цена от 10 евро. Ако ви предлжат, не се колебайте, ще бъдете на печалба.

За разглеждането на този невероятен и пълен с история и живот град, независимо кой от изброените по-горе варианти сте избрали, са ви нужни максимум 4 часа. Ако пътувате с организирана група, турът е по-съкратен, но ви съветвам да изберете варианта да организирате разходката си сами. Това не означава, че не можете да използвате привлекателните цени на еднодневната екскурзия, която предлагат десетки фирми.

Тези, които не знаят поне малко английски или не се ориентират добре в непознат град, по-добре да не рискуват и да оставят екскурзоводът да се погрижи за тях. При организираните екскурзии обикновено се пристига в Солун по обяд, а се отпътува в късния следобяд, което означава, че ще имате поне 5 незабравими часа, изпълнени с приятни емоции.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


23 viktor viktorov 19.04.2013 | 13:22
Красив град е Солун, наистина има какво да се види и научи за него.
22 pippi longstocking 19.04.2013 | 12:40
Много хубав град, заслужава си да се посети
21 Nora Martinova 19.04.2013 | 12:38
Солун е много красив град особено по това време на годината.
20 Анита Кралева 19.04.2013 | 12:27
Това е наистина страхотна идея. В този град има много какво да се види.
19 Теодора Динева 19.04.2013 | 12:02
Не е много скъпо и си струва да се види.
18 La Bicha 19.04.2013 | 12:01
За пръв път виждам таксита в син цвят ;) Яко.
17 Raina Knqginq 19.04.2013 | 12:00
Е, то не е толкова далече, а и не е толкова скъпо така че.
16 млад меринджей 19.04.2013 | 12:00
Не само за през уикенда, но определено може много добре да си го запълниш точно с една екскурзия до там.
15 La Bicha 19.04.2013 | 11:59
Отиди Тедке, ще ти хареса.
14 Raina Knqginq 19.04.2013 | 11:58
Задължително трябва да отидете в Гърция - много красиви места има там, не само Солун.
13 млад меринджей 19.04.2013 | 11:57
Солун е много як град, определено трябва да го посетите!
12 La Bicha 19.04.2013 | 11:57
Ооо вече съм го почуствала един път ;) И не само Солун, ами основните туристически градове в Гърция - уникални места, особено Кавала.
11 tedka todorova 19.04.2013 | 11:02
В Солун още не съм ходила и много ми се иска да отида да го разгледам някой ден.
10 dancho danchev 19.04.2013 | 10:59
В Солун можеш да посетиш забележителностите на града, но за почивка ти препоръчвам да пропътуваш още стотина километра посока Халкидики, там наистина е страхотно място за отдих и релакс.
9 Jana Kirova 19.04.2013 | 10:47
Много красив град, ако някой ден отида в Гърция определено ще го посетя, но при тази криза, която ни е налегнала надали ще ми се отдаде възможност да отида в чужбина.
8 Stoio Jelev 19.04.2013 | 10:40
Вторият по големина град в Гърция предлага редица възможности за развлечение на туристите - в Гърция както има криза сега, не съм сигурен, че е най-подходящото място да се ходи.
7 Kalina Vicheva 19.04.2013 | 10:27
Страхотно място за отдих и разходка през уикенда наистина, стига човек да има възможност. Има толкова много забележителност и готин пазар.
6 Dimi Petkov 19.04.2013 | 10:24
В Солун не съм ходил при все, че и той не е кой знае колко далеч от България. Това лято ако успеем да се организираме с моите приятел, можеи да се пуснем натам :)
5 Жанин Пенчева 19.04.2013 | 10:18
Трябва да ударим едно рамо :)
4 Жанин Пенчева 19.04.2013 | 10:15
Много ми се ходи някъде на почивка .Писна ми само да работя .... трябва ми разнообразие .
3 работната пчела 19.04.2013 | 10:06
Няма да сбъркаш явно,изглежда готино, пък и ще им помогнеш малко на икономиката :Р
2 Алекса Тенева 19.04.2013 | 10:02
Много ми се ходи на почивка някъде и защо това да не е Солун ?!
1 positive thinking 19.04.2013 | 10:00
Много красив град! Последно когато ходих бях много очарована, надявам се скоро да имам възможност отново да го посетя :)

ТВ програма

Кино

  • Сега Денят започва с Георги Любенов
  • 11:00 Туризъм.бг
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:30 Бразди
  • 13:00 Иде нашенската музика
  • 14:00 Религията днес
  • 15:00 Спортните таланти на България: В...
  • 15:30 Библиотеката
  • Сега "Тази събота и неделя" - уикенд...
  • 11:00 "Вкусът на България" - кулинарно...
  • 11:30 "Светът на здравето" - здравно...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 ПРЕМИЕРА: "Загадки за начинаещи:...
  • 14:15 "Завинаги ти" - романтичен, драма...
  • 16:00 "Търси се…" - токшоу с водещи Меги...
  • 17:00 "Животът по действителен случай" -...
  • Сега "Събуди се" - предаване
  • 11:00 "Съдебен спор" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Сбогом, Кристофър Робин" - с уч....
  • 14:40 "Четириноги приключения" - с уч. на...
  • 17:00 "Любовни афери" (премиера) -...
  • 18:00 "Ничия земя" - предаване
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.