Ученици може да спасят туристическия сезон на морето, където има огромна нужда от кадри. Може да се повтори ситуацията отпреди няколко години, когато хотелиери и ресторантьори попълниха липсващия персонал с деца. Това коментира директорът на областната Инспекция по труда в Добрич Младен Мартинов пред в. "Стандарт".
По данни на ведомството в последните 3-4 г. наемането на работа на непълнолетни намалява. За миналата година нашата дирекция е издала 200 разрешителни за работа, като децата са наемани основно като пиколо в ресторанти и продавачи в търговски обекти, каза Мартинов.
Сайтовете за работа са препълнени с обяви за наемане на персонал за морските ни курорти. "Само за Добруджанското Черноморие за сезона са нужни над 2000 души. Ние изчерпахме възможностите на бюрата по труда. Настояваме да има повече професионални училища, защото СОУ-тата произвеждат хора без занаят", каза председателят на регионалната браншова структура на хотелиерите и ресторантьорите за Североизточна България Димитър Димитров.
Внасянето на работна ръка е последната надежда за бранша. От Туристическата камара вече са осъществили контакти със студенти от Русия и Украйна и в момента водят усилено преговори. Ако чуждите учещи склонят да дойдат за сезонна работа, проблемът ще бъде временно решен.
За наемането им обаче има административни пречки, тъй като студентите получават туристически визи. С тях няма как да работят легално, а ако бъдат наети "на черно", ги грози глоба от 20 000 лв. Затова ректорът на Висше училище международен колеж (ВУМК) доц. Тодор Радев призова държавата спешно да въведе 6-месечни работни визи за студенти от трети страни, които желаят да стажуват в морските ни курорти.
Хотелиерите ни разчитат още на работна ръка от Молдова и Румъния. В северната ни съседка обаче стандартът е по-висок, съответно и заплащането и румънците не харесали българските заплати.
От туристическия бранш настояват държавата да се намеси и да им помогне в решаването на проблема с кадрите. Работниците обаче са на друго мнение. "Няма какво да искат държавна политика. Това е частен казус на трудовия пазар. Хотелиерите, вместо да се жалват по медиите, да вземат да вдигнат заплатите.
На мен ми предлагат 500 лв. заплата за работа в кухня. На морето през сезона се работи без почивка по 12-14 часа дневно. А работата в кухнята е тежка - по цял ден изгаряш от жега над печките и на крак. Заплатата е мизерна, тези 500 лв. ги вадят само от 1 турист, дошъл за седмица. Като не искат да плащат, сами да си работят в кухните и да си чистят стаите", отсича 52-годишната Денка Цанкова, която също не желае да работи за толкова ниска заплата.
Пак ще има дефицит на готвачи по морето през настъпващия сезон, алармираха от Бюрото по труда във Варна на заседанието на Обществения съвет по туризъм. Имало е две кампании за набиране на сезонни работници в Германия и наши топкулинари са заминали там. Стартовата заплата от 2000-2500 евро и нагоре е сериозно изкушение за тях.
Очертава се и сериозен недостиг на помощник-готвачи. Имаше кампания на "Макдоналс", но те търсят работници за пържене на картофи. В същото време бутикови ресторанти по морето дават над 2 бона за главни готвачи, усвоили тайните на средиземноморската, индийската, арабската и руската кухня. Шефове на луксозни заведения издирват гурме майсторите отрано, за да си гарантират ВИП клиентела за лятото. Родните ресторантьори са в трескаво търсене и на суши готвачи за новия летен сезон. Добри заплати се предлагат на майсторите, които владеят тънкостите на японската кухня - приготвянето на суши ролца, уникалния соев сос и интересни блюда дори с отровната риба Fugo.
На рецепция в 4-звездните хотели дават 500-600 лева на месец. Пиколо ще взема това лято 400-450 лева, колкото и камериерка. Но на гръцките острови дават по 700 евро за тази позиция и обучените камериерки бягат там. В някои хотели ще се принудят на тази ниска заплата да вземат жени без опит. Сервитьорите вземат по 450 лева на месец, без да се броят бакшишите. Но ако са в заведения с ол инклузив, само безплатното хранене им остава. Много сервитьори се търсят за Германия, Австрия, Англия, Испания и Италия, като заплатите стартират от 550-650 евро.
Добрите бармани също бягат в Германия и Гърция, където започват със стартова заплата от 1500 евро и си докарват между 50-100 евро башкиши на ден. При нас за работа 28 дни в месеца възнаграждението е 900 лева, каза председателят на Асоциацията на българските бармани и рекордьор на "Гинес" Пенчо Пенчев.
По-скъпо заплатени са у нас аниматорите в сравнение със сервитьорите - с по 200 лева отгоре. Но за тях летвата е висока - трябва да са интелигентни, забавни и артистични, да владеят английски, но в комбина с немски или руски. А владеенето на румънски е голямо предимство. С бонусите аниматорите могат да вземат и по 1000 лева заплата, особено през юли и август. Престижни вериги и 5-звездни хотели се надпреварват в търсенето на хостеси. Хубаво момиче да чака гостите със сияйна усмивка, да излъчва чар и интелигентност, да упътва туристите до исканото точно място е това, което висшият пилотаж в бранша държи да има при обслужването. Задължителното условие е владеенето на три езика - английски, руски и немски. Заплатите не са високи - 600-650 лева, но бакшиши падат задължително.