Училище за вкусове и аромати

Историите на осем човека се срещат в курс по готварство. Какво се случва? Отговорите - в романа на американската писателка Ерика Бауърмайстър

по статията работи: Цвете Тюлева | 19.05.2011 | 16:00  9 Виж всички снимки

Романът "Училище за вкусове и аромати” на американската писателка Ерика Бауърмайстър е вкусно четиво, предназначено за всички сетива - харесано и предлагано на  22 езика по света. Ето какво научихме за него от издателите - Гурме Пъблишинг, които спретнаха прекрасна и ароматна премиера на дълго чаканата книга.

На представянето й присъстваха професионалисти и любители, но всички те обединени от идеята да опознаят още по-добре магията на добрата храна - не само за тялото, но и за душата. Освен прекрасно вино и неустоимо вкусни домашни бонбони, приготвени от шеф-готвача на сп. Меню - Ивелина Иванова, гостите опитаха и от разнообразните подправки, с които всички си спретнаха интересна игра на аромати. Трима от позналите подправките спечелиха книгата "Училище за вкусове и аромати".

Романът разказва за осем човека, попаднали по напълно различни причини в курса по готварство в ресторанта на Лилиан, всеки със своята история. Но след месеци, прекарани в училището, те по естествен начин започват да се свързват помежду си, благодарение на необичайните методи на обучение на Лилиан и любовта им към храната.

От напълно непознати Клер, Том, Изабел, Карл и Хелън, Клое, Иън и Антония се превръщат помежду си в повече от приятели и стимулирани от вкусовете и ароматите споделят със "съучениците си” своите житейски проблеми. В своя първи роман американската писателка Ерика Бауърмайстър с внимание към всеки детайл и с чувство за хумор разкрива не само характерите на героите, но и причините, довели ги до готварския курс и как уроците, получени в кухнята, могат да се прилагат във всеки друг аспект от живота. Накрая те не просто стават приятели, а обогатяват живота си и го изпълват с повече смисъл, аромати и вкусове.

От книгата се носи аромат на фин хумор, на приготвени ястия и на житейски истории. Когато постъпите в училището за вкусове и аромати вие ще преоткриете вкусовете и ароматите не само на храната, но и на живота.

За всички, които усещат и улавят вкусовете и ароматите, за всички, които с любопитство откриват света всеки ден, за всички, които обичат ароматите и вкусовете, обичат да четат и обичат храната, училището за вкусове и аромати на Лилиан е с широко отворени врати и без съмнение е едно от най-чудесните Гурме четива на учебната година.

За учителя в училището по вкусове и аромати: Ерика Бауърмайстър е родена през 1959 г. в Калифорния. Завършила е колеж в родния си щат. След това придобива докторска степен по литература във Вашингтонския университет, където по-късно преподава.

Любовта й към бавната храна и бавния живот се е зародила по време на двугодишния й престой в Северна Италия.

Книгата е овкусена и ароматизирана за българския вкус от Гурме Пъблишинг, създадена от висококвалифицирани и вдъхновени професионалисти в областта на винената и гурме публицистика и култура. Това са високо ценени критици, не само защото са истински свързани с виното и храната, а и защото са идеолози за създаване на винена и гурме общност в България. Създатели на divino.bg – за всички ценители на виното, menumag.bg – за всички, които имат специално отношение към храната, кулинарни книги и поредици.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


2 Ива Хинова 19.05.2011 | 16:50
Това със сигурност е книга, която не е добре да четем, ако сме на диета. Ако между отделните разкази за героите в кухнята на Лилиан има и описания на ястия /а това май е повече от сигурно/ и бързи инструкции как да се приготвят, просто не е добра идея. Аз мисля при прочита на книгата да използвам прийомите при представянето и – вкусни домашни сладки и истинска наслада с всяка страница, но по малко и за дълго. :) Току-виж в края на книгата освен познания за фините вкусове и техники в готварството, съм успяла да приложа и някоя от техниките за лечение на душата.
1 Мариана . 19.05.2011 | 16:40
Чудесно представяне на книгата! :) Това със сигурност ще е едно от най-достъпните и най-чудни Гурме четива на сезона, специално за хора, които обичат да четат или просто обичат хубавата храната, а защо не и двете. В днешното болно и забързано време, когато дори храната ни е предимно fast, имаме повече нужда от подобни „наслади“, защото да се храним не е просто въпрос на оцеляване – храната е израз на любов, на отношение към живота и самите нас.

ТВ програма

Кино

  • Сега Спортни новини
  • 21:00 Референдум с Добрина Чешмеджиева
  • 22:00 Страсти в Тоскана 4 тв филм /6...
  • 23:00 По света и у нас
  • 23:25 Не ме оставяй тв филм /6 епизод/...
  • 00:30 Още от деня коментарно предаване /п/
  • 01:00 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 02:35 Култура.БГ предаване за култура с...
  • Сега "Кой да знае?" - куиз шоу с водещ...
  • 21:15 "Колко ми даваш?" - забавно куиз...
  • 22:15 Премиера: "Кралят на Тълса" -...
  • 23:00 bTV Новините - късна емисия
  • 23:45 "Спирала" - сериал, с.2, еп.1
  • 00:45 "Свръхестествени имоти" - сериал,...
  • 01:40 "Ослепително слънце" - сериал, с.2,...
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • Сега "Черешката на тортата" (нов...
  • 21:30 "Братя" - сериал, сезон 1
  • 22:30 Новините на NOVA
  • 23:00 "ФБР" - сериал, сезон 2
  • 00:00 "Частни детективи" - сериал, сезон 1
  • 01:00 "Специален отряд" - сериал, сезон 3
  • 02:00 "Врагът отблизо" - сериен филм
  • 03:00 "Наследство" - сериен филм /п/
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.