"Не бива да фетишизираме бюджета. В тази си фаза той е една работна хипотеза – как ще се разива икономиката на България и какви ще бъдат приходите и разходите на правителството", коментира финансистът Левон Хампарцумян.
Според икономиста Владимир Сиркаров картинката, свързана с публичните финанси е доста напрегната, а още преди месец министър Петкова е изнесла числа, които са притеснили обществото.
"Ако вече поетите политики продължат през 2025 година, със сигурност имаме много голям казус, свързан с отварянето на ножиците между приходите и разходите. Анонсираните от министър Петкова мерки биха били от полза, но повечето от тях са свързани с еднократни ефекти. Устойчиво вървим към сериозен дефицит", коментира Сиркаров.
Според него капиталова програма ще бъде отложена, защото ще отидем доста над 3-процентов дефицит.
Ричард Алибегов от Българската асоциация на заведенията коментира връщането на ДДС-то за заведенията, след като мярката беше въведена в пандемията.
Левон Хампарцумян посочи, че никой в Европа не обещава дълъг живот на ресторантьорския бизнес – обекти отварят и затварят.
"А това, което те не плащат като ресторантьори, ние плащаме чрез нашите данъци – обществото има нужда от тези пари, част е от обществения договор, време е да възстановим това, за което сме се разбрали, за да може държавата да върви напред", посочи Левон Хампарцумян.
"Не бива да ставаме данъчни талибани, но 20-те процента е по-добре да ги има. От друга страна – данъчните системи, колкото са по-прости, толкова са по-ефективни, а административно е по-лесно", допълни още той.
Според Владимир Сиркаров "колкото по-малко държавата облага – толкова по-добре за частния сектор, той генерира добавена стойност и завърта икономическото колело".
По думите му обаче когато различни сектори са третирани по различен начин – се получава напрежение.
"Връщането 20-те % ставка за ресторантьорите е абсолютно неизбежно поради факта, че има редица мерки, а тази мярка влиза в по-малкото съпротивление", посочи икономистът.
"Щом в 20 страни в ЕС ДДС ставката за хотелиерство и ресторантьорство е намалена – не чувам нито един аргумент за това вдигане у нас, освен че много сектори са с 20% ставка и затова и нашият трябва да бъде", коментира пред bTV Ричард Алибегов.
"Нашият сектор не е като всички други, мисля, че това ще се отрази абсолютно пагубно. Всичко постигнато през последните години – ще го хвърлим в кофата", посочи още той.