Хронология на една раздяла: Игра на тронове в ДПС

В главните роли - председатели, момчета, сараи и либета без китки

по статията работи: iNews.bg | 02.09.2024 | 15:59
Повече за:

Първи сигнали за пропукване на разбирателството между председателя на ДПС Делян Пеевски и почетния председател на ДПС Ахмед Доган започнаха да се набиват на очи в публичното пространство в началото на юли с една "препоръка" на Доган, която Пеевски не послуша, защото реши да "изпълни волята на хората".

3 юли

"В личен план разрив в отношенията ми с Доган няма, но в партиен план аз ще изпълня волята на хората", заяви на 3-ти юли Делян Пеевски.

4 юли

Още на следващия ден той каза, че няма да бъдат изключени 14-те депутати, които гласуваха "против" кандидатурата на Росен Желязков за министър-председател.

"С Доган продължаваме заедно".

"ДПС не се разцепва. Може да сме имали различия по тези теми с господин Доган. Прибързана радост на проруските и другите партии - ДПС ще бъде монолитно и с господин Доган, както двамата сме го правили, ДПС ще върви напред и ще има все по-добри резултати. На никого няма да позволим да цепи и да интригантства".

На друго мнение беше Джевдет Чакъров, според който са нарушени демократични принципи в управлението на ДПС.

"Напрежението, което последните дни се натрупа, е с оглед на това, че бяха нарушени демократичните принципи, съществени във функционирането на ДПС, а именно, не функционирането на колективните органи на ДПС. Това са централното оперативно бюро, централният съвет, функционирането на парламентарната група. Има едно еднолично управление в ДПС и в парламентарната група, и в някои от структурите. Излаз на това беше гласуването в парламента за правителството, предложено от ГЕРБ-СДС".

Още на същия ден Джейхан Ибрямов, който беше изключен от парламентарната група на партията", оповести, че депутатите от Движението за права и свободи, гласували "против" проектокабинета "Желязков", са излязли с отворено писмо до почетния председател Ахмед Доган. В писмото се заявява, че те са за "единство и заедност" на ДПС под ръководството на почетния председател на партията.

5 юли И въпреки всички ясни сигнали, че проблем в ДПС има и той е "на масата", Пеевски продължи да отрича, казвайки, че това не е на дневен ред.

6 юли Среща разделна

Денят, в който Доган пое инициативата и се срещна в Росенец с народните представители, които бяха изключени от парламентарната група на ДПС и тези, които гласуваха против мандата на ГЕРБ-СДС. След нея вече тонът и призивите бяха различни.

Мотото след нея беше "Няма връщане назад" по думите на Джейхан Ибрямов. Джевдет Чакъров препотвърди, че напрежение има и че ДПС не функционира нормално.

7 юли

На следващия ден Пеевски се опита да настоява за това, че конфликт между него и почетния председател на ДПС няма.

"Конфликт Доган - Пеевски няма и не може да има" - категоричен беше той.

По думите му тема има, но тя е е "Пеевски и деребеите".

"Едно нещо няма да приема, няма да допусна и няма да подмина - никой, независимо от мотив, мерак, личен или групов егоизъм, няма право да ме противопостави с почетния председател на ДПС д-р Ахмед Доган".

8 юли Пеевски последва примера на Доган и "неофициално" се срещна част от председателите на областни структури на ДПС. На срещата вероятно се е обсъждала ситуацията в ДПС, както и кой ще вземе втория мандат за излъчване на правителство. Тя беше закрита за медиите. След нея Пеевски "хвърли ръкавицата" към Ахмед Доган с думите "Той е на ход" - покани го на среща.

"Трябва да бъдем обединени, призовавам и доктор Ахмед Доган към обединение на ДПС. Това никога няма да си го простим и двамата с доктор Доган - ако партията се разцепи по оста Доган - Пеевски".

Няма ДПС на Доган и ДПС на Пеевски - беше уверена тогава Искра Михайлова.

9 юли На този ден либерали от всички страни застанаха зад Доган и определиха ситуацията в Движението като недопустима. От пресцентъра на партията изпратиха позиция до медиите, в която още веднъж настояха за единение.

"ДПС е единно и подкрепя както Доган, така и Пеевски, и Чакъров".

Обаче не им се получи, защото още на същия ден народните представители, подкрепящи Доган също изпратиха писмо, в което категорично заявиха, че ръководството на партията е нелегитимно.

10 юли Съдбата на мандата на ДПС стана ясна - пет пъти "Не". И въпросът за това дали има или не разцепление в Движението получи своя отговор, защото Доган призова за оставката на Делян Пеевски.

"Късно е либе за китка", каза той.

Скъпи Депесари!

Преживяваме сериозна криза в организационния живот на партията. Тази криза е породена от:

- Системно неспазване на Устава на ДПС;
- От грубото погазване на решенията на последната Национална
конференция на ДПС (февруари, 2024г.);
- От бруталното отношение към членовете на централните ръководни
органи, към депутатите на ДПС, към областните и общински структури
на партията.

 

Никога, от създаването си преди повече от 34 години, Движението не е използвало мутренски подходи за заплашване на семействата ни, за отнемане бизнеса на хората с прокуратурата и полицейските служби. Умишлено се създава страхова психоза за живота, работата и имуществото на хората. И за голяма моя изненада се твърди, че всичко, което се прави е било с мое съгласие!? Абсурд! При такава ситуация няма основание за разбирателство с когото и да било. Народното творчество има формула за подобни случаи в живота: "Късно е либе за китка."

Пеевски отговори скорострелно.

"Няма да се откажа и няма да предам хората, които ми дадоха доверието си! Не съм предател! Никой не може да спре Новото начало!".

След изразената позиция всички бяха единодушни, че посланието на Доган е ясно и точно.

11 юли

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира напрежението между Пеевски и Доган така:

"Малко ми е като Испания или Англия на финала на европейското по футбол".
И допълни, че "колкото по-зле са другите партии, толкова по-добре за нас" и че от ГЕРБ винаги са казвали "без ДПС, ясно и точно".

Според Кирил Петков моделът на превзетата държава се разгражда. На Тошко Йорданов му беше много интересно какво се случва в ДПС, а Борислав Гуцанов заяви, че това са вътрешни проблеми за Движението - да си ги разрешават.

12 юли

Искра Михайлова преповтори думите на Пеевски и заяви, че няма конфликт Доган - Пеевски, а се насажда конфликт между хората.

Да, ама не.

"Късно е, либе, за китка" или "Ново начало" - какво се случи в ДПС?

Започна и войната на сайтове. Един ден официалната страница на ДПС принадлежи на Доган, а на другия на Пеевски. Така и до днес.

  • Война на сайтове: ДПС се разцепи и в интернет

Последва временно затишие, но последвано от действия. Членове на ДПС започнаха масово да напускат партията. А подкрепящите Доган заявиха, че биха могли да подкрепят мандата на ПП-ДБ. Думите на Рамадан Аталай, че "очаква да се извади етническата карта и да се плюе по Доган", се сбъднаха. От ПП-ДБ пък пуснаха сигнал до прокуратурата за "мутренски подход в ДПС".

19 юли Денят, в който централата на ДПС беше "изтърбушена".

Повече от 500 представители на ДПС на Доган подкрепиха искането му за оставка на Пеевски. А той от своя страна заяви, че:

"Новото начало е факт! Всичко трябва да се случва съгласно устава и законите на Република България".

20 юли Младежкото ДПС подкрепи Доган, а той във видеобръщение каза, че "това е едно препятствие, което трябва да преодолеем".

26 юли Започнаха оплакванията от страна на подкрепящите Доган, че се намират под натиск от страна на Пеевски.

31 юли Пеевски "запя нова песен" и вкара още един играч в интригата в лицето на президента Румен Радев.

Кючук отговори задочно на Пеевски като контрира, че ДПС не може да е лична собственост. Последва малко затишие пред буря.

 

16 август Независимите депутати от ДПС призоваха прокуратурата да поиска имунитета на Пеевски заради фалита на КТБ.

19 август ДПС, подкрепящо Ахмед Доган, излезе с позиция, в която изразява подкрепа за решението на президента Румен Радев да не подпише указ за назначаване на служебното правителство на Горица Грънчарова.

"Служебното правителство трябва да е без зависимости от Пеевски".

20 август Централното бюро на ДПС се събра при почетния председател. За Делян Пеевски заседанието нямало кворум и не можело да взима решение. За Джевдет Чакъров пък с Доган тясното ръководство на Движението е обсъждало актуалната политическа ситуация и не е взимало решения.

Късно вечерта във фейсбук страницата на ДПС Ахмед Доган публикува видео, в което заяви, че:

"Имаме уникален шанс. Уникалният шанс на ДПС е освен да си подреди къщичката, да даде друга перспектива за развитието на България. Всяка криза дава шансове - за нови модели на поведение, за нов тип политика".

27 август Седмица по-късно изключването на Пеевски вече беше факт.

"Днес почетният председател на ДПС Ахмед Доган е провел заседание с Централното оперативно бюро на ДПС, съобщават от пресцентъра на движението. Взето е решение да бъдат изключени следните членове":

Делян Пеевски
Халил Летифов
Искра Михайлова-Копарова
Йордан Цонев
Хамид Хамид
Станислав Анастасов
Радослав Ревански
Ертен Анисова

Отговорът на Пеевски не закъсня.

  • Пеевски за изключването си: Тези хора живеят в приказките от сараите

"Видях, че е имало сбирка на отцепници от ДПС, които са изключени от парламентарната група, а след като се опитаха да откраднат марката ДПС загубиха и партийното си качество. Това противоуставно действие показва хора, които живеят в паралелния свят на приказките от сараите. Тези хора трябва да разберат едно - това е европейска България и в нея всичко се случва по закон".

28 август "Момчето много прекали, няма връщане назад", заяви Ахмед Доган.

"Аз съм по-висшестоящият орган, дори от ЦОБ, ние ще победим", допълни той.

29 август Нов въпрос с голям въпросителен беше поставен на фона на разразилата се война в ДПС. А именно:

  • ДПС - Доган и "ДПС - Ново начало" - как ще се регистрира партията за изборите?

На война като на война. Стигна се до напрежение. Полиция и активисти на ДПС пазиха "Бояна" и Росенец, защото истинският собственик на "сараите" поиска Доган да напусне резиденциите си. Още на следващия ден на почетния председател на ДПС му беше осигурена охрана от НСО.

1 септември Новият месец започна с ново начало за ДПС. Двете крила на партията чакаха пред ЦИК в надпревара да регистрират партията за вота.

  • Напрежение пред входа на ЦИК: ДПС на Доган и Новото начало на Пеевски спорят кой ще бъде пръв

2 септември

ДПС - Ново начало вече е факт.

"В 00.05 ч. на 2 септември 2024 г. подадохме електронно подписано заявление за регистрация за предстоящите избори за 51-во Народно събрание", съобщиха от пресцентъра на ДПС в писмо до медиите.

"Ние сме иновативни и модерни. Заедно сме в името на хората. Винаги ще бъдем до хората и ще работим за хората. Най-хубавото предстои!", "предупреждава" Делян Пеевски


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега По света и у нас
  • 20:45 Спортни новини
  • 21:00 Страсти в Тоскана тв филм /16...
  • 22:00 Вина 2 тв филм /4 епизод/ (12)
  • 23:00 По света и у нас
  • 23:25 Сорьонен тв филм /19 епизод/ (16)
  • 00:30 Страсти в Тоскана тв филм /16...
  • 01:20 Рецепта за култура токшоу с Юрий...
  • Сега "Кой да знае?" - куиз шоу с водещ...
  • 21:00 "Лас Вегас" - сериал, с.2, еп.17
  • 22:00 bTV Новините - късна емисия
  • 22:30 "Под наблюдение" - сериал, с.5, еп.9
  • 23:30 "Изкуството на престъплението" -...
  • 00:30 "Трима братя, три сестри" -...
  • 01:40 "Ослепително слънце" - сериал, с.2,...
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • Сега "Черешката на тортата" (нов...
  • 21:00 "От местопрестъплението: Лас Вегас"...
  • 22:00 Новините на NOVA
  • 22:30 "Полицаите от края на града" -...
  • 00:30 "Станция Берлин" - сериал, сезон 2
  • 01:30 "Франклин и Баш" - сериал, сезон 4
  • 02:15 "Моето име е Мелек" - сериен филм
  • 03:15 "Наследство" - сериен филм /п/
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.