Цацата и попчетата ни излизат "златни"

По рибните пазари все по-трудно се намира прясна риба

по статията работи: Георги Велев | 02.09.2014 | 13:13
Цацата и попчетата ни излизат "златни"
Повече за:

Черноморката риба е поскъпнала двойно през тази година по магазините. Причината за това е, че няма улов на риба, а тази, която е на щандовете и рибните борси е предимно средиземноморска. Това обясниха продавачите на Варненската рибна борса, информира в. "Монитор". При тях най-евтината риба остава цацата (трицона). Цената й през последните три месеца обаче се е вдигнала двойно и тя вече струва по 2 лв. за килограм. Хамсията е с 50 стотинки по-скъпа от цацата. В същото време попчетата (кая) също са се увеличили с левче и вече се предлагат за 5 лв./кг. По-едрите екземпляри (лихнуси) пък струват по 6-7 лева килото.

Пасажите със сафрид все още липсват тази година, обясняват Емил Милев-Лаврака от рибарското сдружение "Черноморски изгрев” във Варна. Засега рибарските корабчета вадят барбуна и чернокоп, които вървят по 6 лева на дребно. На рибния пазар сафридът е 12 лева килото, което кара доста от местните хора сами да идат да си наловят. След като сафрид кълве вече на въдичарите по брега, скоро ще се появят и пасажите, като започва сезонът и за нас, коментира още Милев.

Рибните филета не са променили цената си през последните месеци. Филето от черноморска акула струва 12 лв., колкото е филето и от бяла риба. Филе от скумрия е 8 лева, а от пангасиус – 4 лв.

От черноморските пресни риби най-скъп е лавракът, който удря 32 лева за килограм. Той се среща и по-рядко, също като калкана, който дори и замразен, липсва, а цената му вече стигна 35 лв./кг. Скумрията, която се внася замразена от Норвегия, според размерите си се харчи между 5 и 7 лв. Пресният толстолоб е 4-5 лева за килограм, а прясната пъстърва е по 10 лева килото. Миди от ферма се предлагат по 4 лв./кг, раците вървят по 7-8 лв./кг, калмарите – 12 лв./кг. Килограм белените скариди пък струва 10 лева. Няма стара риба, казват продавачките, когато клиенти питат дали стоката е прясна. Некоректни търговци обаче опитват да пробутват охладена за прясна риба и замразената – за охладена, за да се отърват от стоката по-бързо и преди да изтече срокът й за годност, който е до 2-3 месеца за тлъстата риба и до 4 месеца за другата.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Истории от Олимпийските игри /п/
  • 04:00 По света и у нас /п от 20:00 часа/
  • 04:45 Хрусковците анимационен филм /п/
  • 05:10 Още от деня коментарно предаване /п/
  • 05:40 Телепазарен прозорец
  • 05:55 Денят започва сутрешен блок с...
  • 09:20 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 11:00 Култура.БГ предаване за култура с...
  • Сега "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Ослепително слънце" - сериал /п./
  • 05:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 06:00 "Тази сутрин" - сутрешен блок с...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, с.2, еп.16...
  • Сега "Наследство" - сериен филм /п/
  • 04:10 "Свободна да избира" - сериал /п/
  • 05:20 "Пресечна точка" - публицистично...
  • 06:00 "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.