Цонев: За пръв път няма да остана до Ахмед Доган

Аз съм част от екипа на Делян Пеевски и това, че не бях посочен от Ахмед Доган в писмото му ми дава възможност сам да обявя своето решение. То е, е че ще остана в екипа на г-н Пеевски, категоричен бе Йордан Цонев.

по статията работи: iNews.bg | 12.07.2024 | 09:45
Цонев: За пръв път няма да остана до Ахмед Доган
стоп кадър,Нова
Повече за:

За пръв път няма да остана до Ахмед Доган. Това обяви зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев в ефира на bTV.

Аз съм част от екипа на Делян Пеевски и това, че не бях посочен от Ахмед Доган в писмото му ми дава възможност сам да обявя своето решение. То е, е че ще остана в екипа на г-н Пеевски, категоричен бе Йордан Цонев.

Ако това разделение продължи, за пръв път няма да остана до г-н Доган. Уважавам много г-н Ахмед Доган, неговите исторически заслуги за България. Те са абсолютно неоспорими. Но случващото се разколебава някои мои твърди убеждения от последните 25 години, в които към част от ДПС. Атаката идва в момент, в който партията е на своя исторически връх - втора политическа сила. Пеевски направи страхотни неща за хората и за ДПС, обяви Цонев.

Няма война. Ние няма да воюваме с почетния председател на ДПС. Ако Пеевски направи нова партия, той ще го оповести, аз категорично ще отида с него, каза Цонев. Преди 24 години пак ми се наложи да правя такъв избор. Тогава казах на Костов – не слушайте русалките около вас, ще разцепят партията. За жалост така стана. Опасявам се, че това може да стане и с ДПС, продължи Цонев.

ДПС винаги е била управлявана с твърда ръка. Това е традиция в ДПС, разкри дългогодишният зам.-председател на партията. И допълни: "Но точно в този момент няма достатъчно аргументи за това”.

Основният въпрос, който се породи у мен, е че 25 години съм бил заблуждаван в това, че заедността е философия на ДПС, с болка сподели Цонев. И допълни, че това, което вижда във фейсбук групата "Аз подкрепям Ахмед Доган”, модерирана от Елван Атилла, е много смущаващо.

Видях чисто етнически призиви – "българите и помаците ни взимат партията, да си я върнем”.Това не е делото на г-н Доган. От тази фейсбук групата разбрах, че аз съм българчето в тази партия, каза Цонев.

Елван Атилла е част от близкия екип на г-н Доган. Тя и съпругът и са близки до Рамадан Аталай. Бих искал скромно да призова г-н Доган да се разграничи от тези призиви, заяви Цонев. Той разкри, че депутати от ДПС са били тормозени с непрекъснати телефонни обаждания, включително нощем, с обвиненията: "Ти предаде етноса”. Народният представител от Кърджали Елван Гюркаш – една от четиримата кърджалийски депутати, от които местната структура свали доверие,  плакала от тези обиди.

Цонев коментира твърдението на Джевдет Чакъров, че вчера негов колега припаднал от страх: "Да, един колега вчера припадна - но знаете ли защо? Цяла нощ и предните дни в родните му места са го нарича предател на етноса. Няма да му казвам името. Вчера плакаха всички, които са от нашия екип. Защото като се върнат по места - посред нощите им звънят и им казват, че са предатели на етноса".

Елван Атилла не изтри нито един от тези етнически призиви, за сметка на това изтри много други неща, каза още Йордан Цонев. Смятам, че има основание в твърденията, че отсъствието на моето име и на името на Искра Михайлова от списъка с желанието за оставки на г-н Доган цели да намери етнически баланс, допълни той. И заяви: "Не искам да вярвам, че г-н Доган толерира такъв тип поведение”.

Не съм говорил с Ахмед Доган. През последните години много рядко съм говорил с него - когато той ме търси, продължи Цонев. Последно  се видели преди 5-6 месеца- на концерта на Лили Иванова.

Зам.-председателят на ДПС разказа как е започнала кризата в партията. Всичко тръгнало от искането на Доган ДПС да не подкрепи кабинета на ГЕРБ, което дошло през Джевдет Чакъров един час преди заседанието на парламента. Делян Пеевски също го чул тогава.

Напомням ви, че при откриването на парламента заявихме позицията на партията и парламентарната група, че ще подкрепим усилията за кабинет с първия, втория или третия мандат. Потвърдихме го пред президента. Оттам до искането да не подкрепяме правителство минаха две седмици, в които г-н Доган не се обади. Две седмици не стигнаха да ни извика, да ни бъде казано. Искането му в деня на гласуването прозвуча като искане да преброи кой е с него и кой с Пеевски, сложи разделителни линии, обясни Цонев. И още веднъж повтори, че екипът на Пеевски няма да води война с Доган.

На въпроса означава ли това, че се разделяте с ДПС, Цонев отговори: "Натам отиват нещата”.  С екипа на Делян Пеевски са всички 24 депутати от групата на ДПС, допълни Цонев и каза, че не очаква да има повече напуснали.  

Три кризи има от момента, в който Доган реши да се оттегли от активната политика. Три пъти посочва председател на партията и ако има еманципация следва отстраняване, каза Цонев и попита защо този разговор не се води в партията.

Делян Пеевски е оперативен председател на ДПС със страшно много качества. Страшна енергия, изключителна работоспособност. Няма да правим действия, с които да разцепваме партията, хората не го заслужават, продължи Цонев.

Писмото на АЛДЕ, с което ДПС се предупреждава, че може да бъде изключено от европейското му семейство, Цонев нарече организирана атака от страна на Илхан Кючюк. Той е част от екипа на този, когото атакува,  той настояваше за това, а сега атакува Пеевски. Ето затова няма да остана, каза Цонев.  И уточни, че ако ДПС изключи екипа на Пеевски, както поиска Доган, той сам ще напусне партията.

Дългогодишният зам.-председател на ДПС обяви, че засега не е мислено за създаването на нов политически проект.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Олимпийски игри Париж 2024: Тенис...
  • 17:00 Днес на Игрите предаване за...
  • 18:15 Олимпийски игри Париж 2024:...
  • 20:10 По света и у нас
  • 20:30 Олимпийски игри Париж 2024: Лека...
  • 23:00 Днес на Игрите обзор на...
  • 23:30 Студио Х: Не мърдай игрален филм...
  • 01:30 Туризъм.бг /п/
  • Сега "От глупав по-глупав" - комедия...
  • 17:00 "Животът по действителен случай" -...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 19:30 bTV Репортерите - поредица за...
  • 20:00 "България търси талант" -...
  • 22:00 "Как прекарах лятната ваканция" -...
  • 00:00 "Заслепен от светлината" -...
  • 02:20 "Древен Апокалипсис" - документална...
  • Сега "Сватбен обет" - с уч. на Рейчъл...
  • 17:00 "Съдби на кръстопът" - предаване на...
  • 18:00 "Ничия земя" - предаване
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 19:20 Темата на NOVA
  • 20:00 "Маскираният певец" - музикално...
  • 23:00 "Индиана Джоунс и последният...
  • 01:40 "Най-мрачният час" - с уч. на Гари...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.