Зловеща прокоба преследва „Любе“ (СНИМКИ, ВИДЕО)

За 20 години трима членове на руската група загиват трагично - двама бас китаристи, плюс бек вокалист, отишъл си на едната дата с Павел Усанов – 19 април

по статията работи: Ани Романова | 20.04.2016 | 11:00
Зловеща прокоба преследва „Любе“ (СНИМКИ, ВИДЕО)
Повече за:

На 7 август 1996 г. бас китаристът на "Любе" Александър Николаев, който свири с групата от основаването й през 1989 г., загива трагично в пътен инцидент. Замества го Павел Усанов, който пък почина на същата дата, на която в автомобилна катастрофа от този свят си отиде и дългогодишният вокален спец и бек вокал на групата Анатолий Кулешов. Случайни съвпадения или зловеща прокоба преследва една от най-популярните руски групи?

Бас китаристът на популярната руска група "Любе", която има много фенове и у нас, почина на 19 април, вторник. Той бе пребит от негов познат в Подмосковието на 1 април вечерта след спор пред ресторант, където двамата познати кротко седели преди това, разказаха пред руските власти очевидци. В случая учудва неистовата злоба и богатирска сила, с която е пробит черепа на музиканта. Вследствие на побоя той получава открита черепно-мозъчна травма, тежко комоцио и счупване в основата на врата. Изпада в кома, от която въпреки операцията по спешност и денонощните грижи на медиците, така и не излиза...

1690136

Павел Усанов почина на 19 април вследствие на нанесен му жесток побой.

Датата  19 април обаче очевидно ще остане паметна за "Любе", защото на нея, но през 2009 г., в първия ден на Великден, в Москва, на 49-годишна възраст , в автомобилна катастрофа, загива дългогодишният вокален спец и бек вокал на групата - народният артист на Русия Анатолий Кулешов.

e3417cf7-0132-976c-faa4-e2f9e9cef949

На 19 април 2009 г. в пътен инцидент загива бек вокала на групата Анатолий Кулешов

Преди 20 години пък, на 7 август 1996 г., бас китаристът на "Любе" Александър Николаев, който свири с групата от основаването й през 1989 г., също загива трагично в пътен инцидент.

1690135

Първият загинал в автомобилна злополука бес китарист на "Любе" Александър Николаев

Замества го Павел Усанов. По това време Паша, както го наричат приятелите,  учи във военното училище и свири в джаз квартет, с който се изявява в нощния клуб "Манхатън-експрес" на Червения площад в Москва. Там го забелязва ръководителят на "Любе" Николай Расторгуев и го кани да замести загиналия бас китарист.

1690149

Расторгуев е "откривателят" на талантливия Павел Усанов

В биографията на Усанов фигурира един-единствен сериозен публичен скандал и той е с бившата му жена Марина, с която има 8-годишен брак, и от която има две деца – Василий на 15 години, и 13-годишната София. 

Вече разведен, Павел открадва през есента на 2009-а тогава 5-годишната им дъщеря и я укрива от майката около месец. След десетките жалби до властите, които тя подава, известният музикант най-накрая връща детето. Градската легенда носи, че когато тинейджърката била оставена при родителката си, в раницата на девойчето била намерена православна християнска литература, включително Библията... А това било послание от китариста към невярната му бивша половинка да се покае за грешния си и разюздан живот...

В едно от редките си интервюта за руската преса Павел Усанов разказва за семейството си. Той споделя, че синът му играе в младежкия отбор "Зенит" на Санкт Петербург, а дъщеря му иска да стане певица. Последната му съпруга е небезизвестната поп изпълнителка Юлиана Грин.

1690140

Павел с втората си съпруга - певицата Юлиана Грин - Усанова

Той споделя и за първата си среща с президента Путин в началото на хилядолетието, когато групата е поканена от него на няколкочасова визита в резиденция извън Москва. Според Паша Путин е невероятен ерудит и има феноменална памет. Музикантът е във възторг от него. А от незабравимата среща остава снимка на двамата.

1690130

Павел Усанов и президентът на Русия Владимир Путин

През 2006-а Павел основава рок групата "Встречный бой” ("Насрещен бой"). В нея освен като бас китарист и от време на време като вокал, той се изявява основно като композитор.

 

Любопитни факти за "Любе"

Идеята за създаване на нова група е на продуцента и композитор Игор Матвиенко, който през 1988 г. работи в Студиото за популярна музика "Рекорд". Групата се "ражда година по-късно – през 1989 г., а за неин рожден ден се приема 14 януари, когато са записани първите две песни на групата - "Люберцы" и "Батька Махно".

1690141

Идеологът на създаването на легендарната руска група Игор Матвиенко

Кръстник на групата става Никоай Расторгуев, за когото "любэ" е дума, позната от детството – освен чe живее в гр. Люберци, на украински тази дума означава "всеки, различен".

"Любери" е младежко движение, възникнало в гр. Люберци на Московска област в края на 70-те години на миналия век и съществувало двадесетина години в много руски градове.  То пропагандира здравословния начин на живот и акцентира върху спорта. Движението открито враждува с хипитата, металистите, пънкарите и т.н.

1690137

Николай Расторгуев през 90-те години на миналия век

Група "Любе" е замислена като народно-патриотичен проект, въплъщаващ традициите на съветската песенна култура. Парчетата на бандата особено се харесват на военните. И макар Николай да е любимият им певец, те едва ли знаят, че той никога не е отбивал военна служба – заради гноен отит той е "бракуван" от медицинската военна комисия.

1690142

1989 г., първият състав на групата

През 1990 "Любе" издават дебютния си албум на дългосвиреща плоча и аудиокасета. Той се казва "Мы будем жить теперь по-новому"

1690132

Обложката на първия албум на "Любе"

Първото видеоклипирано парче на групата е "Не, валяй дурака, Америка" и включва сложната по онова време компютърна графика и анимация, като върху него спецове работят почти три месеца. Клипът получава специалната награда за най-добра режисура на филмовия фестивал в Кан в раздела за рекламни филми.

 

Имиджът на Николай Расторгуев е създаден от примата на руската естрада Алла Пугачова. Тя съветва певеца да облече военна униформа в тон с текстовете на парчетата. Този ход се оказва изключително успешен и визията на солиста се превръща в запазена марка на цялата група.

1690143

Алла Пугачова е пъвият имиджмейкър на "Любе"

Лирическият герой от емблематичната за "Любе" песен "Комбат" (командир на батальон - бел. авт.) има реален прототип. Това е Александър Солуянов, офицер от руската армия, участвал във войната в Афганистан.

1690139

Александър Солуянов - легендарния комбат, възпят в едноименното парче на "Любе"


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Това го знам детско куиз шоу
  • 18:00 Имате среща с ... Диана Любенова...
  • 18:45 Спорт ТОТО
  • 19:00 С БНТ завинаги
  • 20:00 По света и у нас
  • 20:30 Избори 2024: Предизборни репортажи
  • 21:00 БГ киновечер: Досието Петров...
  • 22:35 По света и у нас
  • Сега "120 минути" - публицистично...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 19:40 "Защо, господин министър?" -...
  • 20:00 Премиера: "Съни Бийч" - сериал,...
  • 21:00 "MORTAL KOMBAT: Филмът" -...
  • 23:20 "Стейтън Айлънд" - комедия,...
  • 01:20 "Древно инженерство" - документална...
  • 02:20 "Богатствата на България" -...
  • Сега "На фокус с Лора Крумова" -...
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 19:40 На фокус след новините
  • 20:00 "Един за друг" (нов сезон) -...
  • 22:00 "Хвани ме, ако можеш" - с уч. на...
  • 00:50 "Отмъщението на Розовата пантера" -...
  • 02:40 "Срещнах те в Шотландия" - с уч. на...
  • 04:40 "Кобра 11: Обади се!" - сериал,...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.