Ядем все по-малко хляб

Потреблението е паднало до 150 грама дневно

по статията работи: Деляна Петкова | 06.07.2012 | 09:36

Потреблението на хляб в България намалява и достига до 150 грама на ден. Според експертите това количество е малко - за сравнение в Германия, Франция, Великобритания или Белгия се консумира около 300 грама дневно.

Каква е причината обяснение даде Ростислава Павлова, експерт по хранителни добавки. Тя коментира, че консумацията на хляб намалява заради икономически причини от една страна, но пък от друга на мода в страната са различни протеинови диети, които изключват хляба. 

Експертът обаче коментира, че хлябът е традиционен за нашата трапеза и не трябва да се отказваме от консумацията му. У нас хората харесват основно "ръчния" хляб, показват проучванията на експертите. 

Според Ростислава Павлова в хляба у нас не се слагат оцветители, но има подобрител за хляб, който най-често е аскорбинова киселина (витамин С) и ензими. Ензимите са добивани чрез растителен синтез. Павлова допълни, че още от векове се използват подобрители за хляб - древните египтяни например са слагали лотосово брашно, което е подобрявало качеството.

Консерванти не се добавят в хляба, а набухвателите се използват в сладкарството. 

Пред TV7 началникът на отдел "Контрол на храните" на Българската агенция по храните Райна Иванова коментира, че са правени оценки на риска на всеки един обект, който произвежда хляб. Производителите се проверяват на всеки три месеца.

Хлябът, както и всяка друга храна, трябва да бъдат превозвани в чисти и добре оборудвани транспортни средства. Те се регистрират и проверят от инспекторите. Не получаваме много оплаквания за качеството на хляба, допълни още Иванова.

Основен ангажимент на производителите е хлябът да е безопасен, обясни още тя и допълни, че качествен е хлябът по стандарт. В търговските мрежи често обаче се продават и не до там добри продукти.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


54 Панайот Траянов 07.07.2012 | 08:26
PrizeMania е най-новата сензационна игра за печелене на награди. На всеки 15мин. може да спечелите смартфони, фотоапарати, парични награди и други изненади. Избираш си награда и кликаш върху нея да си опиташ късмета. Не влагате никакви средства, а само късмет и малко акъл. Линк към играта: http://www.prizemania.net/?refid=82856108
53 Панайот Траянов 06.07.2012 | 16:27
PrizeMania е най-новата сензационна игра за печелене на награди. На всеки 15мин. може да спечелите смартфони, фотоапарати, парични награди и други изненади. Избираш си награда и кликаш върху нея да си опиташ късмета. Не влагате никакви средства, а само късмет и малко акъл. Линк към играта: http://www.prizemania.net/?refid=82856108
52 Lana Rey 06.07.2012 | 16:16
"Потреблението на хляб в България намалява и достига до 150 грама на ден" Сега стана ли ти ясно:)
51 Lana Rey 06.07.2012 | 16:15
Само дето хляб трябва да се яде също! Така, че диетичното хранен не е НИКАКВО хранен на хляб !
50 Lana Rey 06.07.2012 | 16:07
Аз тази седмица лично съм без хляб и сладко и не само нея;) Трябва да се показва ТЕЛО на плажа, нема как:))
49 Milica Georg 06.07.2012 | 15:38
Започнали сме да се храним диетично - не ми се вярва, по-скоро безвкусният хляб отблъсна много хора и минаваме и без него.
48 Milica Georg 06.07.2012 | 15:36
Стандарт има, ама хляб по стандарт България аз поне трудно откривам или въобще не ми харесва! Найденов пак нищо не свърши!
47 Dwight Yorke 06.07.2012 | 15:30
Българите наистина ядат много хляб. В това няма нищо лошо, но не е полезно да се прекалява с него. Той идеално засища глада, но ако е пълнозърнест и с повече полезни съставки. Белия хляб е вкусен, но не и полезен.
46 Иван Ангелов 06.07.2012 | 15:28
Когато човек иска качествена храна, то той няма да си вземе от най-евтиния хляб, сирене, кашкавал и кисело мляко. Качествената храна е вкусна, с повече витамини и по-малко мазнини. Купувайте си такава и ще видите как до няколко месеца ще изглеждате по съвсем различен начин!
45 Jason Bourne 06.07.2012 | 15:27
Зависи откъде си го купуваш. Има хляб и хляб у нас. Аз най-обичам да си взимам от малко по-скъпия, който го месят във фурната пред мен и знам, че е истински.
44 Dwight Yorke 06.07.2012 | 15:26
Да, наистина е така. Човек не трябва да се лишава по никакъв начин от храна, защото организма му няма да си набавя нужните витамини и по този начин ще се чувства много изморен, отпаднал и уязвим на болести.
43 Иван Ангелов 06.07.2012 | 15:25
И аз избягвам тогава да ям хляб, защото ми е много тежко на стомаха след това. Харесвам салатите от домати, краставици, чушки и сирене. Така определено е много по-добре за организма.
42 Jason Bourne 06.07.2012 | 15:24
Много по-добре е човек да забрави за белия хляб, като го замести с пълнозърнест такъв, както и картофи. По този начин може да води един здравословен начин на живот. В доста диети за отслабване присъстват тези два продукта.
41 крива вежда 06.07.2012 | 15:06
Най-вече по икономически причини, но и не само по тях! Развалиха качеството на хляба - това в никакъв случай не го забравяйте! Ще ви го напомняме колкото и пъти да се наложи.
40 крива вежда 06.07.2012 | 14:59
То в един момент както е тръгнало може тотално да спрем да си купуваме хляб! Нищо чудно, след като толкова го развалиха и няма истински стандарт за хляба, да вземем отново да си го месим сами този хляб.
39 крива вежда 06.07.2012 | 14:51
Като върнат същия вкус като от едно време може и да преосмисля стратегията си да не ям от измисления им хляб на магазините. Аз нарязан хляб не ям - не е ли то да го чупиш - да му се рони коричката, мани го другото.
38 Камелия Стефанова 06.07.2012 | 14:47
Тежка храна е наистина, особено в летните жеги. Друго си е да се изпие един хубав току-що направен таратор.
37 крива вежда 06.07.2012 | 14:45
Това на база купуване ли е, или на база потребление, щото са различни нещата. В смисъл - има хора, които си хвърлят част от стария хляб - така не можеш да хванем спатиите на това кой колко консумира.
36 Камелия Стефанова 06.07.2012 | 14:45
И аз съм привърженичка на пълнозърнестия хляб - много по-полезен и по-вкусен е от белия, например.
35 Камелия Стефанова 06.07.2012 | 14:43
През лятото хората не ядат толкова хляб, а наблягат на салати и таратор, но през зимните месеци любовта към хляба се възвръща с апетита към повече месни изделия.
34 Ceca V 06.07.2012 | 13:22
Трудно се намира такъв хляб, да не кажа невъзможно! повечето са разни боядисани бели хлябове, които човек трудно може да нарече пълнозърнести.
33 Ceca V 06.07.2012 | 13:21
И според мен това е причината, за това и много хора вече предпочитат да си пекат сами хляб вкъщи в т.нар. домашни хлебопекарни. Това, което днес продават за хляб е някаква гъба, която дори не може да те засити.
32 Истеричен Психопат 06.07.2012 | 13:13
За период от време 24часа, някъде около Нова година, когато хората наблягат на някои други работи.
31 Драго Попов 06.07.2012 | 12:14
това изследване за какъв период от време е?
30 София Павлова 06.07.2012 | 11:57
то и през лятото не се яде толкова много хляб
29 kaspar duhche 06.07.2012 | 11:56
Организмът се нуждае от всичко- не е хубаво човек да се лишава от каквото и да било...
28 Marusq Laleva 06.07.2012 | 11:45
Много е калоричен, аз също избягвам напоследък да консумирам хляб, а и тестени изделия, а когато ми се дояде сладко предпочитам чист шоколад, вместо бисквити и пасти, заради килограмите най-вече:)
27 pesho arkadiev 06.07.2012 | 11:42
Абе аз си нагъвам яко хляб...пък не знам за другите...
26 otvarachkata otvarakova 06.07.2012 | 11:39
ами да , някакъв измислен , дори се насилваш да го ядеш , а трябва да ти е хубаво
25 джофри баратеон 06.07.2012 | 11:39
на базата на какви показатели са стигнали до това заключение? ако е потреблението в магазините е нормално, тъй като много домакинства се насочиха към домашните хлебопекарни, които са в пъти по-удачни от купуването от магазина
24 empty world 06.07.2012 | 11:34
Точно така - спряха да правят оня вкусния селски хляб, дето нямаше грам оцветител и консерванти. А в този хляб, който сега ядем - консерванти и всякакви други подобрители.
23 lola bunny 06.07.2012 | 11:31
Честно да ви кажа- вече и хляба не го правят като хората...
22 empty world 06.07.2012 | 11:28
Да направят истински български стандарт за хляба, както беше по времето на социализма - тогава може и да ям хляб! Сега ще си купувам от Пикадили от готините хлебчета, които пекат там.
21 cvetan nikolaev 06.07.2012 | 11:25
Натам отиват нещата,с това тръбене- хранете се здравословно,яжте повече плодове и зеленчуци и др.не ме учудва,че е намаляла комсумацията на хляба.
20 empty world 06.07.2012 | 11:20
Има някаква такава тенденция. Ще ви каза защо е това - ами развалиха хляба. Тоя, който масово се продава по магазини и супермаркети просто няма хубав всус. Не виждам вече ония всусни селски хлябове, който радваха сетивата ми в детството ми.
19 Yordanka Peeva 06.07.2012 | 10:55
Никой не казва, че ядем повече месо и зеленчуци, просто констатират, че ядем по-малко хляб. А дали някой е избрал да го замести с месо, дъвка или вода, няма значение. Бягаш от темата.
18 cherveniqt domat 06.07.2012 | 10:50
но пък за сметка на това ядем много сочни пържоли :) , не ни трябва хляб :д
17 Анита Кралева 06.07.2012 | 10:28
по икономически прични? Това е много притеснително, означава, че вече нямаме пари даже за хляб и пестим и от това, което е немислимо за държава от ЕС.
16 Zlatina Todorova 06.07.2012 | 10:22
най-обичам да си направя някакъв сандвич с бял хляб на филийки и отгоре с домашна лютеница , пък за диетата не ме интересува - важното е да ми е вкусно :)
15 Истеричен Психопат 06.07.2012 | 10:22
Преди четях, колко нездравословно сме се хранили защото ,виждате ли ядем много хляб! Европейците пък ядяли малко хляб понеже наблягали повече на месото и зеленчуците. Сега пък малко ни бил хляба! Еми значи ядеме повече месо и зеленчуци, а в Европата понеже е криза наблягат повечко на хляба... Логично! Стандарта ни става все по-добър. Даже си храниме уличните кучета с човешко месо и то не какво да е ,а от професор... Има да ни гонят западно европейците, но скоро не виждам ,как ще ни стигнат.
14 inna manolova 06.07.2012 | 10:17
Много си прав- а и организмът си има нужда от всичко....от всеки един продукт.
13 golemiqt korem 06.07.2012 | 10:02
няма да се надебелее от хляба , но все пак трябва да е в малко количества , защото все пак не е лека храна ..
12 Иван Ангелов 06.07.2012 | 09:56
Ядат хляб, но пълнозърнест, а не бял както правим ние. Именно в това е разковничето според мен, защото от него не се напълнява и напълно засища глада.
11 Иван Ангелов 06.07.2012 | 09:55
Доста са го ограничили наистина и според мен това не е толкова правилно. Малко са заместителите на хляба, които не са по-вредни от него.
10 Jason Bourne 06.07.2012 | 09:53
Едно време наистина се правеше много хубав хляб. Тогава се залагаше на качество и не толкова на количество. Хората бяха свикнали да се редят на опашки още рано сутрин.
9 Иван Ангелов 06.07.2012 | 09:53
Има една поговорка и тя гласи следното - "Никой не е по-голям от хляба". Според мен важи в пълна сила, защото вкусния и пълнозърнест хляб няма равен просто. Хапвайте от него и няма да имате проблеми със затлъстяване.
8 Стоичко Христов 06.07.2012 | 09:53
Нормално! И все повече спада консумацията му, не само заради диетите на хората, а и заради високата му цена, която не съответства на ниското му качество. Даже аз вече ям по-малко хляб, а едно време можех да изям с кеф по 2 хляба на ден и да съм добре. Сега ако изям 2 хляба ще ми се надуе корема, ще ме боли, няма да мога да ходя до тоалетна и ще повърна.
7 Иван Ангелов 06.07.2012 | 09:51
Аз не виждам какъв е проблема да се яде пълнозърнест хляб? Той е много по-полезен от белия, от който определено се пълнее страшно много. Аз не мога да си представя да не седна на масата с хляб.
6 Jason Bourne 06.07.2012 | 09:50
Масово разбраха, че истината е в картофите, а не толкова в хляба. Да хапнеш няколкостотоин грама варени или печени картофи е много по-здравословно, отколкото да изядеш половин кг хляб.
5 карибска пиратка 06.07.2012 | 09:48
Потреблението е паднало защото хлябът не е най-полезната храна,а и европейците не ядат хляб, следвам примера им.
4 milen doktorov 06.07.2012 | 09:47
защото хляба ни е кофти, не е истински и от него се дебелее. Поне повечето диети това казват - доста мои приятели вече не ядат хляб, някои си го правят вкъщи, а повечето жени, които познавам не консумират хляб, доколктоо знам пшодобно е положението и в Западна Европа
3 stanimir yordanov 06.07.2012 | 09:45
освен ,че хлябът е скъп , много калоричен и т .н , той вече не е с такова хубаво качество , не може да се сравни с едно време - това е истински хляб
2 borislav tomov 06.07.2012 | 09:43
Хората са помислили предварително.Сега сигурно и него ще увеличат заради цената на тока и те затова са го поограничили.
1 krenvirsh salamov 06.07.2012 | 09:40
ами аз си мисля , че повечето хора сега , особено младите избягват да ядат хляб заради разни диети , и само пенсионерите ядат ...то и без това е тежка храна хлябът

ТВ програма

Кино

  • Сега 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 11:00 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:25 Новини на турски език
  • 12:35 Малки истории
  • 12:45 Телепазарен прозорец
  • 13:00 Автобиография на една принцеса...
  • 14:00 Телепазарен прозорец
  • Сега "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците" - комедийно шоу /п./
  • 13:30 "Присъда" - сериал, с.2, еп.40 /п./
  • 15:00 Премиера: "Плен" - сериал, с.1,...
  • 16:00 Премиера: "Моите братя и сестри" -...
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • Сега "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Лабиринт към щастието" (премиера)...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" - телевизионна игра
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.