Безредици около джамията в София

Един човек е ранен в сблъсъците, няколко други леко са пострадали

по статията работи: Елена Коцева | 20.05.2011 | 15:48  6 Виж всички снимки

В центъра на столицата днес по обяд възникнаха сблъсъци между дошлите на петъчната молитва мюсюлмани и протестиращи от партия "Атака".

Протестът на националистите беше обявен, като протест срещу шума, който идва от джамията и безпокои гражданите на София.

Участниците в митинга на "Атака" замеряха високоговорителите на джамията и молещите се с камъни, бутилки и развалени яйца, а към края на молитвата запалиха едно от килимчетата пред храма.

Сбиването завърши с един по-сериозно ранен, който е прегледан от екип на Спешна помощ

Още няколко души са с по-леки наранявания. 

По данни на МВР полицията е задържала един симпатизант на "Атака", въпреки че от партията твърдят, че задържаните са трима. При сблъсъка между симпатизанти на "Атака" и вярващите е ранен и един полицай.

Симпатизантите на "Атака" са били около 150 души. Петъчната молитва е най-голямата през седмицата в непразничен ден за мюсюлманите и тогава се събират най-много вярващи в джамията в центъра на София.



Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


59 Сияна Стефанова 21.05.2011 | 15:32
Не си ти човека, който трябва да ми казва аз какво да правя и каква съм, разбрали? Обиждаш, защото не знаеш какво друго да кажеш? Недей да се бъркаш в неща, които не разбираш, стой си където си и нас ни остави. Щом сме прости и тъпи, защо се занимаваш с нас? Живей си идеалния живот бе човек!
58 Въртоломея Ураганова 21.05.2011 | 12:26
А ти си много сложен ли бе?? Я се виж какъв си елементарен бе, всички те видяхме? Кво ми се седиш някъде там от грозната си мизерна дупка и ми лаеш насреща? Я трай, ако толкова ти пука за нещо, щеше да си тука в кюпа с нас !"Никой не може да ми е съдник" хахахахахаах ще умра от смях! Ми ти какво си седнал да съдиш тука всички ни? Мий гъза там на някоя гръцка бабка или чистиш къщата на някой насран испански деди, ама иначе си много отворен:) АЙДЕ НЕМА НУЖДА! Трай си там и си гледай слугинските задължения, МАНОЛЕ!
57 manol Manolov 21.05.2011 | 04:47
Евалата Бай Ганьо , само така Ви искам да църкате по форумите и да плюете по хората които искат да променят нещо и се борят за това в което вярват . МИШКИИИИИИИИИИИИИИИ
56 manol Manolov 21.05.2011 | 04:44
Мн си постра бе , седи и църкай в форума и защитавай турците и циганите . Защо не сте по улиците да си отстоявате правата бе ?
55 Сияна Стефанова 20.05.2011 | 23:56
То отстрани е най-лесно. Ела да живееш тук и тогава говори. Като не взимаш 240 лева заплата защо говориш, ела да живееш само с нея да видиш хубаво ли ни е?
54 Сияна Стефанова 20.05.2011 | 23:44
И аз искам това Маноле и не само аз, а всички, но така не може разберете!
53 Жорж Ганчев 20.05.2011 | 23:43
Народният поет е казал "Прост народ - слаба държава!"
52 Милен Георгиев 20.05.2011 | 21:06
и всъщност защо ми говориш за асимилация, след като ти самия вече си асимилиран от държавата в която живееш?
51 Милен Георгиев 20.05.2011 | 20:57
Тогава нямаш ни най-малкото право да казваш какво трябва да става тук! След като вече живееш другаде, бъди щастлив в тази нова твоя РОДИНА. И как така си разбрал че циганите безчинстват, а турците ни асимилират? само защото стана това пред джамията?
50 manol Manolov 20.05.2011 | 20:49
Аз съм потресен от начина по който циганите ни асимилират , а турците безчинстват в Родопите. Потресен съм и от нехайството и напълното загърбвне на проблема от страна на българите ;)И да ще избягам , когато искам да живея нормално и никой не може да ми бъде съдник ясно ли ти е , Въртоломея !
49 Въртоломея Ураганова 20.05.2011 | 20:34
Хей Маноле, хах.... Какво да ти кажа, приятелю?? Много е лесно да седиш, някъде там не знам си къде и да говориш "България да е за българите"?! АМА МНОГО. Я ми кажи ти къде живееш? Там където живееш, населението изцяло чисто ли е!? Коя е тази държава, която има изцяло чисто население? Това ми звучи малко като геницид, само като го пиша. Я се върни тука и се БОРИ за България за българите! Защо си избягал 2002? За да "отстояваш гражднаската си позизиция ли?" хахахаха Наистина, смешен си, само един истински БЪЛГАРСКИ ГЯУР, какъвто СИ И ТИ (защото където и да идеш ти си ТАКЪВ), може да избяга и после да говори, как НИЕ които сме си тука и се оптиваме нещо да променим сме били "продажни душички"????????? А ТИ КОЙ СИ и КАКЪВ СИ? Да не би да си ВЕРЕН на България?! Хайде българино, къде си?! Защо днес не беше там в това фашистко меле, да "отсояваш българските права и гражднаската си позиция!!!?"
48 manol Manolov 20.05.2011 | 19:56
И слава Богу !!!
47 Милен Георгиев 20.05.2011 | 19:12
значи и до 2222 год. да стоиш там където си ,няма да се промениш!
46 manol Manolov 20.05.2011 | 19:08
Извинявам се за правописа ми и начина ми на изразяване , но не съм в България от 2002 год. Но твърдо заявявам , че случи ли се нещо в България не само аз , но десетки хиляди българи ще се върнат и ще възтанат с/у Вас продажни душички !!!
45 М. Иванова 20.05.2011 | 18:44
Поздравявам майките на нашите ръководители. До вчерашни мухльовци, а днеска дупета. Играят си на страстни безкомпромисни ченгета. И правят операции с позорни имена. Октоподи, скариди и друга морска храна. Всеки пише за всичко, а нищо не разбира. Толкова е гнусно, че не ми се коментира. Не ми говорете за закон и конституция, в тая държава всичко е проституция. Силиконов живот, силиконови цици, силиконови мечти и фалшиви политици. Всичките живеят в една тъпа реклама, в която свободата е сравнена със салама. Новините започват с дебат за бюджета К'ви дебати, ебати, депотати и ментета. На трибуната качва се некъв педераз. Педераз, педераз, но облечен във власт. Устата му глупости, в очите му злоба. Той тая власт ще я стиска до гроба, а щом свърши поредния смешен дебат, ще отиде да чука в Студентски град. Изхвърляме единия, прегръщаме втория. Някой знае ли как един милиционер внезапно събужда се милионер? Те нали уж са нови, а пак са си същите, правят се на шефове, гледат мрачно, мръщят се. И изведнъж става ясно, че са пълни с имоти. И изведнъж става ясно, че са пълни идиоти. И какво да ги правим сега тея кавали щот така или иначе вече сме ги избрали? Не ви ли омръзна да ви лъжат на дребно? Не ви ли омръзна да живеете бедно? До кога ще си траем, вече става банално? Толкова ли е трудно да живеем нормално? http://vbox7.com/play:c58b8494 Поздравявам Ви с горчивата ИСТИНА !!! :( :( :(
44 Жорж Ганчев 20.05.2011 | 18:33
Маноле, да ходиш във жълтата сграда срещу Вас, а? Като се научиш да говориш като интелигентен човек, без да попържаш като каруцар от село Дълбоки (старозагорско), тогава ще ми говориш за роми, турци и всякаква зла гад, и как да оправим държавата!
43 manol Manolov 20.05.2011 | 18:23
Твърда и решителна гражданска позиция на вс. нас по вапросите които ни касаят пряко и коствено . Изразяване на несъгласието ни до край , дори и с цената на масови безредици . Когато вс се събудим и си подадем ръце застанали единни пред изедниците които ни унищожават нищо и никой няма да може да ни спре и тогава и само тогава ще имаме що годе нормален живот !
42 Ива Хинова 20.05.2011 | 18:19
manol Manolov, много хубаво и ние това искаме! Ама как според теб трябва да се случат нещата?! Защото не мисля, че днешното „показно“ беше добър пример в тази насока.
41 manol Manolov 20.05.2011 | 18:17
Ами точно така е М. Иванова , явно не си запозната изобщо как са третирани българите в Родопите ! С про-турското население и управление на общините , ако не си мюсюулманин и не говориш на турски мн. трудно ще си намериш работа
40 manol Manolov 20.05.2011 | 18:14
Какъв е начина и как да живееш с 250лв, минимална заплата ??? Малоумници от всякъде Ви е.. . Ток , парно , моб. телефони , бензин , ненормално високи цени на хранителните продукти разтящи вс ден . АЗ НЕ ПОДКРЕПЯМ БОЛЕН ИСКАМ БЪЛГАРИЯ НА БЪЛГАРИТЕ . Събудете се бееееееееееееееееееее
39 М. Иванова 20.05.2011 | 18:12
manol Manolov, съгласна съм с теб за ромите и аз не го приемам, на тях да се помага, а нас да ни отхвърлят като мръсни котета. Как за тях и децата им има винаги помощи, какви къщи строят, златата, а ние ходим като просяци. Но не съм съгласна, когато някои си изповядва религия или виждания, без да пречи на другите да бъде пребиван. Все едно, аз да живея в турска махала, там да има българска църква и ежедневно да ме "товарят", заради това, че съм християнка.
38 Мариана . 20.05.2011 | 18:12
Всичко е въпрос на държавна политика /как французите успяват да се справят с извънредно шареното си население/. Просто нашите политици толерират подобни дискриминационни практики, за да подсигурят жалките си позиции по време на избори.
37 Сияна Стефанова 20.05.2011 | 18:09
Прав си, че трябва да защитаваме правата си, но не е това начина. Волен Сидеров не ни защитава, а ни насъсква срещу тях. Видя ли какво направи той днес? Така ли трябва да получим това което искаме? Да се избиваме като либийците? Той си седя отстрани и само нареждаше на глупавите му недодялани съмишленици, които нямат собствено мнение и разчитат на някакъв идиот да им нарежда. Не знаеш какво говориш, това е една голяма глупост, осъзнай се! Този Волен е срам за човечеството, трябва той да е със спукана глава!
36 manol Manolov 20.05.2011 | 17:43
Волен изобщо не е в мойте коментари , въпроса е , че тр да се събудим и да отстояваме гражданските си права , та дори и с цената на масови безредици погледнете цяла Европа бе хора на улиците със синдикатите това е !
35 Ива Хинова 20.05.2011 | 17:39
manol Manolov, прав си, но само отчасти /ромите направо си паразитират върху нас/, обаче лицето Волен е в парламента, не за да избива мирните богомолци, а да намери цивилизовано решение на проблемите. Не мисля, че звуците от минарето на джамията са най-наболелия проблем от предизборната листа на Атака, с който трябва да се справят, че така самоотвержено се е хвърлил лидера им в боя. Крайно време е симпатизантите му да разберат, че той нищо друго не прави освен да трупа състояние, заедно с доведеното си синче евродепутат.
34 manol Manolov 20.05.2011 | 17:34
Приятели , боли ме че сте овце !!! Значи имали 600хил. армия и да сме им били дадели Кърджали без бой и щяло да гледаме кръв и боища и за това да сме си седяли мирно на д-то . Ама Вие добре ли сте бе хора и дори с право мога да Ви нарека ГЯУРИ !!! Как може с такова примирение да приемате нещата бе ??? Значи търците да ни ебът , циганите д ани крадът и да им плащаме тока , водата , та дори и къщите дето им строят . А нас кучета ни яли да били добре те , абе що не си ..............
33 Стамена Георгиева Георгиева 20.05.2011 | 17:29
Вие всички, които подкрепяте Волен сте нищо друго, освен хора без мнение и ясно съзнание. По-малоумни сте и от него!
32 Криси Митева 20.05.2011 | 17:23
А бе човек, ти нормален ли си?? Я изгледай репортажите от сбиването, на тебе това харесва ли ти ? Бой и кървища? Това ли искаш да гледат нашите деца? Дай да се върнем назад с векове и да почнем да се бием? ВОЙНА ли искаш? Не разбират ели че има и ДРУГИ начини за преговаряне, има и МИРЕН начин Жалко е че, един болен мозък управлява гнева ви и ви манипулира по толкова явен начин, че направо ми се доревава!! Спрете се, в 21 век живеем по света живеят толкова много нации и националности, които на времето са били врагове ! Еволюирай, а не деградирай!
31 Данчо Георгиев 20.05.2011 | 17:22
Маноле, да се вземаш в ръце, моето момче! Докато кихнем и са ни изнесли турците, нищо не можем да направим с тебе! Имат втората в Европа армия - 600 000 души! Ние тука с нашите 30 000 души армия - къде сме тръгнали! Трябва да Ви е ясно, че Кърджали рано или късно ще си го вземат, и така като гледам - ще им го дадем мирно и тихо! И тогава ДПС си заминава!
30 V D 20.05.2011 | 17:21
Ами давай да се избиеме и да стане като в Либия. Ти нормален ли си? В кой век живееш? Сигурно си от "Атака" и затова го защитаваш този пълен некадърник. Защо като е толкова смел не вземе да се изправи срещу тях, а не само да седи отстрани и да насъсква хората едни срещу други? Я не го защитавай и се осъзнай, защото си смешен с това твое съзнание!
29 Златка Стоева 20.05.2011 | 17:20
bTV предоставиха видео материала от събитието: http://www.btv.bg/news/bulgaria/zakonired/story/807561074-Boy_i_pojar_sled_miting_na_Ataka_pred_djamiyata_Banya_Basha.html
28 Borislav Bonev 20.05.2011 | 17:15
Този човек, все повече ми напомня на Адолх Хитлер! Само мустачките му липсват! Лудия поглед си го има, комплексите също. В речите е много добър - пълни глупости говори! Не знам, наказателен вот ли е неговото избиране или е наистина волята на народа.
27 manol Manolov 20.05.2011 | 17:13
Защо сте толкова заблудени бе хореа ??? В центъра на София не тр да има работеща джамия , културен паметник да , но минарета и пеещи имами , религиозни песнопеня , които се чуват на километри диаметар твардо не. Кво ме ебат мене циганите и турците , като българите живеем по зле от тях. Циганите крадат и живеят на помощи които ние им ги плащаме . Ток , вода да платят това е тема табу за тях , но вс реват за ромска интеграция. Турците си правят каквото искат в Родопите и ако не си от тяхната вяра дори и работа не можеш да почнеш , наричат нашите братя гяури и т.н. И сте седнали тук да ми ги защитавате . Или вс сме българи и сме наистина равни или да си ебават майката , може да сме малко но за едно денонощие ще ги изметем от държавата си !!!
26 Живка Илиева 20.05.2011 | 17:13
А едно време можехме да се похвалим с това, че въпреки многото и различни хора /по вероизповедание и етнос/ у нас, живеем в разбирателство и толерантност. След появата на елементи като Волен и телевизии бълващи глупави филми по темата /СКАТ/, нещата съвсем се промениха. Колко малко му трябва на човек да го вкарат в някакъв глупав филм, използвайки страха и насилието...
25 d.krumova _ 20.05.2011 | 17:12
И Волен, и Доган на кладата! Двамата постоянно се атакуват и са сред изпечените манипулатори на общественото мнение, а крайни потърпевши сме всички ние. Те са никои и нямат право да всяват смут и безредици. Ние сме виновни, че търпим оскърбителното им поведение и си затваряме очите:(((
24 Draga Mateeva 20.05.2011 | 17:07
И как точно г-н Сидеров защити страдащите от шума от джамията - като причини безредици, в които бяха ранени хора. Ще създадат хаос и нестабилност по този начин, а то само това ни трябва, че нямаме други проблеми.
23 Петър Стоянов 20.05.2011 | 17:05
Да да, ето точно по този начин започват верските конфликти, които прерастват във войни. Едните палят църква, другите палят джамия. После са пребити няколко мюсюлмани. Малко след това, са убити няколко християни пред църква. Този процес е много труден за спиране, последствията са с уникално голям характер. Омразата на верска основа е една от най-силните! Причинила е не една или две войни до сега. Политиците използват вярата на хората, за да ги манипулират, и както виждаме - правят го доста добре!
22 Станимира Георгиева 20.05.2011 | 17:04
Лунатика побъркан, как е насъскал народа! И какви са тия ненормалници дето се водят по болният му мозък и със сигурност ще гласуват за него!! Направо не знам, това няма да доведе до нищо добро! В 21 век сме бе хора, осъзнайте се!!
21 Borislav Bonev 20.05.2011 | 17:01
Няма държава в Европа, която радикална, ултранационалистическа партия, каквато е Атака, да участва така в управление на една държава, както го прави партията на Волен Сидеров, благодарение на партньорството им с Герб. Аз съм възмутен като гражданин на София, от долното изпълнение на хората на Сидеров. Как може да проявявате такава нетолерантност кум чуждата вяра. Хората се молят, не са тръгнали да превземат България! Щото ако тръгнат да го правят, Вие ще сте първите, които ще избягате от тук, хващайки първия самолет за Западна Европа, както правят все повече млади хора!
20 Криси Митева 20.05.2011 | 17:00
Болният му мозък, не може ли да проумее, че ние българите не ТОЛЕРИРАМЕ такова поведение, и че не искаме в държавата ни да има дискриминационно напрежение, това е варварско, трябва да сме израснали над тези неща, много много отдавна! Той и няколко от шизофренясалите му последователи са виновни за дори и минималното ДОСЕГА етническо напрежение! Какво иска, да избухне гражданска война?! Да си пие хапчетата по-често и да се кротва, че ще му светят маслото!
19 Павката _ 20.05.2011 | 16:58
Кадрите са потресаващи наистина и това не може да се допуска и случва в една държава от ЕС. Ние Сомалия ли сме, Чад ли сме? Затегнете му малко обръча на този и да се спре с простотиите си. Да решава проблемите ни по мирен и цивилизован начин. Не искам после евродепутатите ни да се червят и чудят, как да отговарят на въпросите в европарламента, в Брюксел!
18 Цвете Жекова 20.05.2011 | 16:58
Не може с такива действия да се преследват идеи, особено на човек с болно съзнание като Сидеров. Насилието поражда насилие, това ли иска да постигне. Конфликти на религиозно и всякакво друго равнище се разрешават по цивилизован начин, все пак живеем в ХХI век.
17 Ива Хинова 20.05.2011 | 16:56
Освен с показни акции от Атака, няма с какво друго да се похвалят. А Волен има особен афинитет към джамията в столицата, по едно време събираше някаква подписка и пак пред нея беше опнал шатрите...
16 V D 20.05.2011 | 16:55
Как може да продължава да прави поразии и никой нищо да не прави по въпроса? Това е пълно безобразие, как може този луд човек да се разхожда на свобода и толкова много хора да му симпатизират? Не мога да повярвам в каква държава живея!
15 Илиян Илиев 20.05.2011 | 16:52
Крайно време е на Волен-болен някой да му свети маслото и да се отърваме от тоя паразит!
14 Svetla Bolneva 20.05.2011 | 16:51
Но "Атака", прекалявате. Ми вие обиждате, мен българката, с просташкото си държане.
13 Ekaterina Ivanova 20.05.2011 | 16:48
Крайно време е на Волен да му се снеме имунитета и да се забрани партията му...Особено след последните му националистически издънки и случката вчера в Батак
12 Милен Димитров 20.05.2011 | 16:46
На момчето са му наредили да си оттегли подкрепата към ГЕРБ. А как да стане това, след като 2 години им целува дирниците? Ами ето така - пробва в Батак, не му мина номера, сега пробва така. И само чака някой от големите имена в ГЕРБ да му каже нещо и ще ревне с пълен глас - свалям си подкрепата за вассс....и воала - задачата - изпълнена.
11 Данчо Георгиев 20.05.2011 | 16:40
Гледах го на живо преди няколко часа това, по "Канал 3" и просто се изумявам на агресията! Сега това, което правят АТАКА - предизборно ли е, омраза към турците ли е, или е продиктувано от верска нетърпимост? Защото ако е на верска основа - каква партия сте Вие тогава? Ако е предизборно - жалки сте! Ако е за омраза към турците - живеем в 21-ви век!
10 V D 20.05.2011 | 16:39
Той иска да насъска българи срещу турци и роми, и се справя успешно. Хубавото в случая е, че малко хора му се връзват на болния мозък. Той е срам за българския народ и който го е вкарал в парламента си е загубил разума напълно. Ако той не е причината за гражданска война в България, няма кой друг да бъде.
9 Иванка Иванова 20.05.2011 | 16:33
Живка, аз познавам турци, които са много по-образовани от мен, домовете им "светят " от чистота и държат всичко да е както трябва и възпитание, обичаите и религията да се спазват както е написано. А, Волен е пълно ку-ку, само че не се осъзнава сам.
8 Elena Becheva 20.05.2011 | 16:30
Еееее,ама тоя болен -Волен война ще предизвика.Хич не е на ред човека,няма ли психиатрии за такива хора като него.Та той е за лудницата,няма ли най-накрая да си го приберат,там,където му е мястото? И този е част от управниците ни,ужас,.
7 Живка Илиева 20.05.2011 | 16:29
След Доган, това е вторият човек, който създава етническо и религиозно напрежение у нас, без реално да има предпоставки за такова. Непрекъснато се занимава с турците и мюсюлманите, а не знам дали е ходил да види как живеят тези хора в Източните Родопи и с какъв труд си изкарват хляба.
6 Стамена Георгиева Георгиева 20.05.2011 | 16:18
За мен Волен Сидеров е болен мозък, който не трябва да се оставя да ни управлява, не че ще стане, защото малко хора гласуват за него. Този човек освен да създава проблеми нищо друго не прави.
5 Мариана . 20.05.2011 | 16:12
Добре, че не са убили някой! Волен Сидеров взе да преминава всякакви граници, а с тези симпатизанти скинарчета накрая ще вземе като един Хитлер и той де се бори за чиста арийска раса. Не това са хората, към които трябва да са насочени атаките му!
4 Павката _ 20.05.2011 | 16:09
Не това е начина, който Волен Сидеров и партия "Атака" трябваше да използват. Недопустимо е да се стига до побоища и грозни сцени в центъра на София. Тази джамия ако го дразни толкова много да пробва да я премахне по политически път, а не насилствен. Все пак той е политик и като такъв трябва да решава проблемите на държавата цивилизовано, а не като бригадир на някоя наказателна групировка! Има си ред, закони и начини, по които да действа!
3 Пролет Генадиева 20.05.2011 | 16:07
Бийте се, карайте се. Пред Бог всички са равни, там няма симпатизанти на Атака или привърженици.
2 Георги Петров 20.05.2011 | 16:07
150 ентусиазирани подръжници на "Атака" са доста! И 50 полицая да бяха, много трудно щяха да се справят с тях. Не знам кой е крив и прав в тази ситуация, но знам, че Волен е краен и исканията му в повечето случаи са безумни. Разбирам, че мрази циганите и турците и иска да се разкарат от България, но нещата не зависят от него. Представям си ако Атака управляваше държавата какви наказания щяхме да понасяме от ЕС за дискриминация и незачитане на малцинствата. Малко да го успокоят, защото се е активизирал много в последно време и ще направи някоя глупост в най-скоро време.
1 М. Иванова 20.05.2011 | 16:05
Браво на участниците в митинга, а къде остана правото на вероизповедание?

ТВ програма

Кино

  • Сега Хрусковците анимационен филм
  • 15:15 Красивата Япония документален филм
  • 15:45 Телепазарен прозорец
  • 16:00 Бързо, лесно, вкусно
  • 16:30 Светът и ние
  • 16:55 Европа - моят дом...
  • 18:00 По света и у нас
  • 18:20 Още от деня коментарно предаване
  • Сега "Златно момче" - сериал, с.2, еп.23...
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.73
  • 16:00 Премиера: "Скъпа мамо" - сериал,...
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 18:00 "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 20:00 "Ергенът" - романтично риалити, с.3
  • Сега "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" - телевизионна игра
  • 18:00 "Сделка или не" - телевизионна игра
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 20:00 "Hell’s Kitchen България" (нов...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.