Знаем ли достатъчно за енергийните напитки?

Време е у нас да се предприемат ограничения за продажбата на енергийни напитки, смята експертът от БАБХ Атанас Дробенов

по статията работи: Ивелина Георгиева | 26.11.2012 | 10:25

От доста време насам консумацията на енергийни напитки у нас расте, докато в други страни налагат пълна забрана за тяхната употреба. Безспорно на всеки му се случва, когато излезе на заведение да си поръча енергийна напитка като разредител на алкохола или когато се чувства изтощен, да търси тонизиране чрез нея.

Напоследък се въвеждат наредби и стандарти за млечните и месни продукти, но като че ли енергийните напитки остават извън вниманието на контролните органи и законодателството.

Малко хора знаят какви рискове крие честата употреба на енергийни напитки и особено консумацията им съвместно с алкохол. Затова iNews потърси специалист от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), под чийто контрол попадат енергийните напитки.

Инж. Атанас Дробенов е експерт в дирекция "Контрол на храните" към БАБХ и се занимава от доста време с контрола върху тонизиращите напитки.

716467Инж. Дробенов, обяснете като специалист, какво представляват енергийните напитки?

- Енергийните напитки са тонизиращи напитки, които се консумират, с цел да придадат на организма бърз приток на енергия. Те имат обаче прекалено стимулиращо и възбуждащо влияние върху организма на човек. В днешно време хората изпадаме в моменти, в които имаме нужда от повишаване на жизнения тонус и да сме по-работоспособни. Тогава имаме нужда от подобна напитка или кафе. Но трябва да се има предвид, че енергийните напитки, освен че действат стимулиращо, те могат да окажат вредно влияние върху човешкия организъм при определени обстоятелства.

Какво е важно да се знае за тях?

- Трябва задължително да се знае какво съдържат енергийните напитки. Те са енергийни, защото всички съдържат доста голямо количество кофеин, вложен в тях от различните екстракти. Кофеинът се извлича от различни семена и растения, като на първо място се извлича от кафето, след това от растенията кока, мате и гуарана. В тях има и други вещества, които се извличат от наркотични растения.

Важно е да се знае, че количеството на кофеин в енергийната напитка е много по-голямо, отколкото съдържанието на кофеин в едно кафе. Обикновено то варира между 70 и 200 милиграма на литър и това е количество кофеин, което се съдържа в една голяма чаша силно кафе. Но в доста голяма част от енергийните напитки има такива със съдържание на над 400 милиграма кофеин на литър, което е едно опасно количество при положение, че напитката съдържа и други стимулиращи вещества.

Освен голямото количество кофеин, в почти всички енергийни напитки се съдържат и други стимулиращи вещества като таурин, теобромин и други съставки със стимулиращо въздействие. Напоследък е актуално и модерно във всички енергийни напитки да се влага екстракт от растението гуарана, което е подобно на кафето.

Какво въздействие оказват върху организма?

- Кофеинът действа възбуждащо на нервната система, тауринът и теоброминът действат стимулиращо върху сърдечната дейност. Някои съставки в напитките действат върху мускулната дейност. Тази комбинация от активни вещества въздейства като цяло на организма - на нервната система, сърдечната и мускулната дейност.

Енергийните напитки крият риск, особено за младия организъмза децата, юношите и подрастващите. Младият организъм не се нуждае от такива неща. Той се нуждае от съвсем други хранителни вещества. Употребявайки този род напитки, влиянието им върху децата и юношите е още по-голямо, отколкото за един по-зрял организъм. Младите не знаят как да ги използват и консумират, защото когато се прекрачи нормалната мярка, тогава става лошото.

Във всяка една енергийна напитка се влагат много изкуствени съставки. Това са предимно добавките с Е номера - подсладители, консерванти, антиоксиданти, оцветители. В комбинация с тези съставки енергийните напитки стават още по-вредни.

Смесването на енергийни напитки с алкохол е недопустимо.

Употребата им заедно с алкохол е токсично съчетание. Има дори смъртни случаи. Затова трябва да има задължително предупреждение на етикета, че подобно съчетание е опасно и крие риск от смърт. Какво пречи да има такова нормативно изискване. В съчетание с цигари става още по-страшно. Прекалената употреба води до последствия.

Как се контролира продажбата и разпространението на енергийни напитки?

- Няма специфични изисквания за енергийните напитки, което не е добре. В националната наредба за етикетирането има изискване във всички напитки, в които се съдържа кофеин над 150 милиграма на литър на етикета да има предупреждение "високо съдържание на кофеин". Но тази норма отговаря за количество кофеин, което се съдържа в две силни кафета, а според мен тя трябва да бъде много по-ниска, защото това е доста силно количество.

За добавките, които се влагат има изискване, че трябва да е посочена вложената добавка. Не само изкисването за нейния Е номер, но и наименованието на категорията му трябва да присъства на етикета. Така всеки ще може да си направи своя извода.

Агенцията по храните контролира строго изискванията за посочване на пълния състав на съдържанието на енергийните напитки, но не са приети никакви други ограничения за тях, въпреки че са обсъждани многократно.

Излезе забрана за цигарите, а за енергийните напитки няма. За мен това не е правилно, като имаме примера на доста европейски държави. Време е у нас да се приемат някои ограничения и забрани за продажбата на енергийните напитки, особено насочени към младите хора.

Според мен една енергийна напитка трябва да се продава със задължително указание за нейната консумация. Това го няма в законодателството. Трябва да има задължително обозначение, колко е допустимото количество за консумация, за да не се прекалява.

Каква е практиката в другите страни?

- Във Франция, Дания и Норвегия е въведена пълна забрана за консумация на енергийни напитки. В Америка, откъдето идват тези напитки, законодателството е въвело редица забрани. Една от тях е, че съдържанието на кофеин в една еднолитрова напитка не трябва да надвишава 200 милиграма. Над това количество напитката вече става опасна.

Ще бъдат ли предприети скоро някакви действия относно по-засиления им контрол?

- Инициативата трябва да дойде от здравеопазването, защото те са свързани преди всичко със здравето на хората. Ограниченията и изискванията, които съществуват в законодателството се контролират от наша страна, но трябва да се направи нещо, защото се засилва тяхната употреба и то особено от млади хора.

Най-важното е хората да се информират. Бих посъветвал всички, които консумират такива напитки да знаят, какво съдържат те и да имат известни познания.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


66 известна личност 26.11.2012 | 18:37
Да, доста са опасни за децата. Трябва да се забраняват, защото са много вредни и не носят нищо хубаво. По-далече от тях! Казах! :)
65 Иван Ангелов 26.11.2012 | 18:35
Имам чувството, че те правят да се чувстваш дрогиран. Такива напитки пият разни шофьори, геймъри и хора които искат да ходят и на работа, и на дискотека!
64 Средновековен Рицар 26.11.2012 | 18:34
Точно така. Аз съм намерил начин затова и това са истинските фрешове. Купете си една машина. пийте истински портокал и ще видите тогава.
63 черното влечуго 26.11.2012 | 18:33
Естествено че е изкуствено. Като искате енергия, то яжте яйца, шоколад и други енергийни храни и пийте натурален истински сок!
62 известна личност 26.11.2012 | 18:31
Колкото по-малко имате достъп до такива напитки, толкова по-добре ще се чувства организма ви. Така е в природата просто!
61 Иван Ангелов 26.11.2012 | 18:31
Живейте си живота и не се занимавайте с глупости. Тези енергийни напитки, няма да доведат до нищо хубаво човешкия организъм, бъдете сигурни!
60 Средновековен Рицар 26.11.2012 | 18:30
Не е нормално това неща. Масово се купуват тези напитки и не мога да си обясня защо. Някаква лудост е това според мен.
59 черното влечуго 26.11.2012 | 18:30
Вместо да хапнете задушени зеленчуци с портокалов сок, вие давате куп пари за тези малоумни и вредни енергийни напитки.
58 ханибал суарес 26.11.2012 | 18:08
ами то във всички има екстракт от кофеин.
57 киселото грозде 26.11.2012 | 18:07
това са пълни глупости. ако не е под контрол, по улиците сега щеше да е война. от идиотски коментари ми писна
56 ханибал суарес 26.11.2012 | 18:06
говори за себе си само, недей да слагаш всички под един знаменател
55 киселото грозде 26.11.2012 | 18:05
искащ да кажеш, че умишлено даваме на децата си да пият от тези напитки?
54 ханибал суарес 26.11.2012 | 18:04
и като пи ред бул пораснаха ли ти крила?
53 киселото грозде 26.11.2012 | 18:03
значи може да се прибереш във вас и да си легнеш с усмивка на лицето
52 Софи Марсо 26.11.2012 | 16:30
Аз лично обожавам фрешовете! Много по-съживително ми действат, а и захранват. И с едно хубаво чисто кафе, какво ти трябва повече?! :)
51 Soul Food 26.11.2012 | 16:28
Те тия напитки дори не ти дават енергия. Нали съм пила, след няколко неспирни купонджийски вечери (така се получи) и нищо не ти дават.
50 Raina Knqginq 26.11.2012 | 16:28
Така е. Сякаш всеки сам си върви към лошото здраве, без никой да се притеснява какви ще са последствията.
49 Софи Марсо 26.11.2012 | 16:27
Самото понятие "енергийни" напитки е някак си изкуствено! Аз ако искам енергия, едва ли едно кенче с химия ще ми я даде, така като ми я дава спорта, наспиването и добрия начин на живот.
48 Mary Bloody 26.11.2012 | 16:26
Фрешовете действат по същия начин, ама не ги продават бутилирани и наготово, иначе доста хора със сигурност биха си рефрешвали батериите с тях.
47 Soul Food 26.11.2012 | 16:26
Така си е. Каквото сам си го направиш, няма кой да ти го направи наистина.
46 Рени Чен 26.11.2012 | 16:01
Това е най-сигурния начин сами да се вкараме в гроба с безразсъдното си отношение към това, което приемаме.
45 kaloyan ivanov 26.11.2012 | 15:32
Естествено, отново ние сме най-зле по отношение на законодателството за употребата на тези напитки и съвсем целенасочено си тровим децата.
44 Vili Asenova
Този коментар е маркиран като неуместен.
43 Vili Asenova 26.11.2012 | 14:40
"Най-важното е хората да се информират." - хората са информирани, но децата са наивни и си ги купуват без притеснения, нищо че могат да доведат до сериозни усложнения при тях и дори смърт, а на едната съвест на търговците да разчитаме е несериозно.
42 Evgenia Nikolova 26.11.2012 | 13:57
Струва ми се, че колкото по малко знам, толкова по добре
41 Todor Rahnev 26.11.2012 | 13:47
Ето какво точно е съдържанието на някои от най-известните енергийни напитки - http://is.gd/AtmPpL
40 Рени Чен 26.11.2012 | 13:24
Такива неща не пия, опитвам се дори кафе да избягвам, тъй като ползата от тези напитки е измамна, в един момент ти дават страхотен прилив на енергия, ама всяка сутрин си като парцал.
39 Soul Food 26.11.2012 | 13:23
Еми, има хора всякакви. Това си е вид гъзарийка! А всъщност не знам и аз какво разбират от уискито
38 Raina Knqginq 26.11.2012 | 13:22
Има достатъчно алтернативни начини с които да си повдигнем тонуса, дори и кафето е по-добро в случая, отколкото тази чиста химия.
37 Софи Марсо 26.11.2012 | 13:21
Точно така. А като свърши просто се наспивам:)
36 Soul Food 26.11.2012 | 13:21
Така е. И аз се учудвам, как може училището да допуска това и да се продават тия боклуци на децата.
35 Soul Food 26.11.2012 | 13:17
Пий си пиенето чисто, хем е по-хубаво, хем е по-полезно. Ако ще пушиш не го прави много докато пиеш, защото дори само тази комбинация е доста опасна.
34 Raina Knqginq 26.11.2012 | 13:16
А бе ние дори и да знаем, много хора си ги пият като вода. Ежедневно. Аз лично не пия тоя боклук и ще се радвам, ако има забрана за неговото продаване.
33 Софи Марсо 26.11.2012 | 13:16
Честно казано и Кола не обичам, че там като знам каква помия има (смятай, щом може с нея да се чисти кафе мапина от варовика), но пък е по-доброто зло от тия енергийни химии. Честно казано черния чай е по-силен дори от кафето като тонизираща напитка. А и е полезен.
32 Soul Food 26.11.2012 | 13:15
Точно два пъти в живота си съм пила досега енергийна помия и наистина беше от няма накъде. Но такова нещо повече не искам да приемам в организма си. Предпочитам да имам постоянен тонус, който се поддържа само със добра храна и спорт. Пия кафе само сутрин, рядко следобед. И честно казано, ако все пак се наложи да се тонизирам извънредно някога - по-добре да изпия едно еспресо.
31 Красимира Тачева 26.11.2012 | 13:09
Предпочитам да пийвам количка, от тия много се разтрепервам!
30 lou reed 26.11.2012 | 12:46
Знам достатъчно за тях, за да не близвам подобно нещо!
29 Лолита Набокова 26.11.2012 | 12:17
Аз енергийни напитки не пия . Имам си достатъчно енергия.
28 Карла Христова 26.11.2012 | 12:06
Мали,м мали, нямах представа, че са толкова опасни и отровни, особено в съчетание с алкохол и цигарки, пък аз едно време точно такава"тройка" обичах да си спретвам. Повече няма да го правя.
27 Janeta Ivanova 26.11.2012 | 12:00
Най-притеснителното е, че енергийните напитки се продават свободно и в училищата, а една такава напитка би се отразила негативно върху детския организъм, според мен трябва да се забрани свободната им продажба особено на непълнолетни лица.
26 maria manolova 26.11.2012 | 11:56
ядем и пием само боклуци
25 Petur Marinov 26.11.2012 | 11:02
Това е България! Тука нищо не е под кйонтрол!
24 Krist Novoselic 26.11.2012 | 11:01
Аз също съмн на мнение, че е време да се предприемат някакви мерки да се ограничи продажбата на всякакви енергийни напитки в България, не и без да се осъществи някакъв контрол.
23 Anna Vasileva 26.11.2012 | 10:56
Няма да пием такива боклуци повече! Аз не виждам смисъл от тях!
22 cherveniqt domat 26.11.2012 | 10:54
с уиски много добре влизат тези енергийни напитки ;)
21 Mary Bloody 26.11.2012 | 10:54
Естствено, че не знаем, а контролът за продажбата им е под всякакъв контрол. Да не говорим и за още по-опасните енергийни бонбони, които се продават на невръстни деца.
20 pesho arkadiev 26.11.2012 | 10:51
Не, за много малко неща наистина сме информирани добре.
19 empty world 26.11.2012 | 10:50
В интерес на истината някои от енергийните напитки може и да се окажат повече от опасни за здравето, особено тия, в които се е прекалило с използването на екстракт от кофеин.
18 Иван Ангелов 26.11.2012 | 10:49
Аз лично предпочитам да ударя едно голямо марково уиски, вместо да дам 4-5 лева за тази глупава енергийна напитка. Има хора които си купуват такива и от по левче...
17 Средновековен Рицар 26.11.2012 | 10:49
Много по-вредни са от колата да знаете. Спрете да ги пиете, защото струват много пари, а са чист боклук според мен. В дискотеките има много ментета.
16 черното влечуго 26.11.2012 | 10:47
Пият ги! И аз съм се чудел как в дискотеката се поръчва по 1 бутилка уиски с по 10 "Shark"-а или "Ред Бул"и, но се прави и до днес.
15 известна личност 26.11.2012 | 10:46
Чист бич за организма са те. Когато на човек му се спи, то той трябва да легне да поспи, а не да кара на такива енергийни глупости.
14 Иван Ангелов 26.11.2012 | 10:46
Повече вредят, отколкото да ви помагат да запазите кондиция. Това е за хора които нямат време да спят поради една или друга причина.
13 Средновековен Рицар 26.11.2012 | 10:45
Най-голямата глупост е да отидеш в дискотеката и да си поръчаш бутилка уиски с няколко енергийни напитки. Като ще го пиеш уиски, то го направи като хората!
12 черното влечуго 26.11.2012 | 10:45
Аз енергийни напитки не пия поради ред причини. Изобщо не ги намирам за полезни и само влошават здравето на човек според мен.
11 Ralica Hristova 26.11.2012 | 10:44
Аз мисля,че много неща не знаем! Щом продължаваме да ги пием когато сме на вън!
10 cherveniqt domat 26.11.2012 | 10:43
не са полезни ми , само водата е полезна , всичко друго е вредно
9 tiha paranoq 26.11.2012 | 10:42
Страхотна статия - на много въпроси, които имах тук получават отговор. Аз не обичам енергийните напитки и много рядко съм си позволявал да си купувам. Може би само ред бул съм пил.
8 Svetlozara Halacheva 26.11.2012 | 10:41
Аз знам, че не са никак полезни за организма!
7 lola bunny 26.11.2012 | 10:39
Аз знам , че никак не са полезни .
6 нямам име 26.11.2012 | 10:36
много хора знаят, че са вредни, но пак се наливат с тях, според мен трябва да е ясно на хората какво точно съдържат и как точно то се отразява на сърцето им преди всичко, защото останалите вреди ги има и от много други храни и напитки... основната вреда е на сърцето
5 kostadin papanov 26.11.2012 | 10:32
аз не мога да разбера как хората още пият такива боклуци , като си мислят ,че има някакъв добър ефект тази напитка , напротив , дори е много вредна за сърцето
4 lilia tashkova 26.11.2012 | 10:30
значи знаем всичко:)))
3 Rosi Nikolova 26.11.2012 | 10:30
Да, и аз затова ги избягвам!
2 lilia tashkova 26.11.2012 | 10:29
знам, че са вредни
1 golemiqt korem 26.11.2012 | 10:26
знаем ,че са пълни боклуци :)

ТВ програма

Кино

  • Сега Денят на храбростта празничен блок
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:30 Пеем за България концерт-спектакъл...
  • 14:00 България от край до край 13
  • 14:30 Мост на небесата тържествен...
  • 16:00 Мигове в кибритена кутийка детски...
  • 17:25 Тримата от запаса игрален филм...
  • 19:00 Последният печели...
  • Сега "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:00 "Златно момче" - сериал, с.2, еп.20...
  • 14:20 ПРЕМИЕРА: "Само една целувка" -...
  • 16:00 ПРЕМИЕРА: "На север към дома" -...
  • 18:00 "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • Сега "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Безнадежден случай" - концерт на...
  • 14:30 "Да поговорим за любовта " - с уч....
  • 16:10 "Любов на прага ти" (премиера) - с...
  • 18:00 "Сделка или не" - телевизионна игра
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 20:00 "Топ Гън: Маверик" (премиера) - с...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.