Любопитни факти за бялото вино

От червено грозде също може да стане бяло вино

по статията работи: Мартина Панайотова | 05.12.2012 | 07:06

Знаехте ли, че не всички бели вина се правят от бяло грозде? Някои видове се произвеждат от червени сортове.

Подходящият термин в случая е т.нар. "Blanc de Noirs”. Технологията повелява виното да се прави само от месестата част на гроздето. То обикновено е от сорта Pino Noir, известен с тънката си ципа и с това, че дава доста многолики вина, с характерни, разнообразни нотки.

В България, макар и рядко, по рафтовете на специализирани магазини, може да срещнете качествени бели вина от известния още от времето на Римската империя италиански червен сорт Санджовезе. Назад във вековете бил известен като "кръвта на Юпитер" - описание, което напълно отговаря на ароматния му, богат вкус.

Когато е превърнат в бяло вино, сортът е с изразителен плодов оттетък от круша до праскова, което подсказва и за цвета му. Наложено върху бял лист, виното разкрива богатство на медени нюанси.

Няма нужда да споменаваме, че идеално ще допълни различните рибни блюда, както съветстват българските енолози.

Ако пък не сте много наясно как точно да съчетаете ястие с вино, качественото Розе от сорт Мерло ще свърши чудесна работа. Комбинира се лесно с по-леки храни, като зеленчукови салати, морски дарове, някои по-леки сирена, както с пилешко месо или телешки пастет. Винаги трябва да се сервира охладено, а не както правят в редица ресторанти – бутилка топло вино и лед към него. Ледът разрежда вкусa на виното.

Ако пък сервирате синьо сирене, не го комбинирайте с Каберне Совиньон (наситените им вкусове ще се "бият"), a с десертно вино.

Всъщност не е голяма философия. Трябва само да помним, че вино и храна се съчетават първо визуално, по цвят, и след това на дневен ред идват другите фактори. Поне така твърдят истинските кулинарни специалисти.

Още любопитни новини за трапезата може да научите от Kulinar.bg.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


22 Svilen Marinov 05.12.2012 | 14:56
не е моето пиене тва.
21 Камелия Стефанова 05.12.2012 | 13:07
Много обичам бяло вино, повече отколкото червеното. Сега по празниците се каня да пия именно бяло вино
20 Todor Rahnev 05.12.2012 | 12:40
Вижте как се прави бялото вино...през колко различни обработки трябва да премине за да стане качествено (видео) - http://is.gd/AtmPpL
19 северозападнала мома 05.12.2012 | 12:09
Лично аз предпочитам бялото вино, тъй като има по-лек и приятен вкус, а когато има и разни плодови нотки е още по-приятно.
18 Ralica Hristova 05.12.2012 | 11:01
Това май е любимата комбинация на всяка жена! И аз много го обичам!
17 Mukka Dess 05.12.2012 | 11:00
Аз се придържам към правилото, че червените вина вървят с червени мезета, сиреч мръвка, а белите със сирена. :)
16 Radina Arabadjieva 05.12.2012 | 10:51
На мен ми действа много добре бялото вино!
15 Svetlozara Halacheva 05.12.2012 | 10:46
Много обичам бяло винце с шоколад../... отива си една бутилка направо!
14 Rosi Nikolova 05.12.2012 | 10:33
Аз това го разбрах случайно от дядо ми... бях много изненадана!
13 Гошо Хубавеца 05.12.2012 | 10:33
Хубавото вино е нещо, което за човек си заслужава да си даде повече пари и да се наслади на качествено вино с подходящо мезе.
12 Beliq Zub 05.12.2012 | 10:29
Няма човек, който да не обича виното!
11 Petur Marinov 05.12.2012 | 10:14
Ейййййй! Няма по-добра комбинация от тази!
10 Hari Bohosyan 05.12.2012 | 09:52
Аз обичам червено вино! Смесено с вкусът на прясно изпечена на жар пържола!
9 meden rudnik 05.12.2012 | 09:42
От червено грозде също може да стане бяло вино - тази информация е супер нова и интересна за мен. Никога не съм знаел това. Ще ида в Кулинар да се позапозная, че ме заинтригува.
8 Kalin Petrov 05.12.2012 | 09:35
Бело вино да има! Друго не ми трябва!
7 набръчкан мозък 05.12.2012 | 09:31
Обожавам вкуса в устата си от бялото вино, което е смесено с филе от някаква риба и не на последно място разбира се - пилешкото месо :))) Страхотна комбинация на вкусове.
6 Zlatina Todorova 05.12.2012 | 09:22
аз не обичам да пия много бяло вино , предпочитам единствено червеното
5 Bobi Smuta 05.12.2012 | 09:16
Това за черявеното грозде и аз го знаех!
4 joro sevdalinov 05.12.2012 | 09:12
Тъкмо навреме коментираме вината че както прогнозират синоптиците да вали сняг виното остава идеалната комбинация да се съчетае с пухкавият снежец.
3 Masha Orso 05.12.2012 | 08:47
Много полезна информация относно вината, чието комбиниране с правилното им мезе си е цяло изкуство.
2 Марияна Петрова 05.12.2012 | 08:25
Това го знаех, но бях забравила, винаги е хубаво да се научава или да се припомнят такива неща, а и сега му е сезона на винцето.
1 kremena dencheva 05.12.2012 | 07:57
Виж тим, аз не знаех че от червено грозде също може да се произвежда бяло вино. Сега по празниците ще има да дегустирам най-различни вина

ТВ програма

Кино

  • Сега Още от деня коментарно предаване /п/
  • 05:40 Телепазарен прозорец
  • 05:55 Денят започва сутрешен блок с...
  • 09:20 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 11:00 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:25 Новини на турски език
  • 12:35 Малки истории /п/
  • Сега "Лице в лице" - публицистично...
  • 06:00 "Тази сутрин" - сутрешен блок с...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, с.2, еп.16...
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.69
  • 16:00 Премиера: "Скъпа мамо" - сериал,...
  • Сега "Пресечна точка" - публицистично...
  • 06:00 "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.