Селският ни туризъм привлича чужденци

Едва 10% от туристите в селските къщи са българи

по статията работи: Ралица Стоянова | 08.06.2011 | 11:00

В България едва 0,1% от туристите практикуват селски туризъм. Те обаче генерират приходи в размер на 0,5% от общите приходи за туризма.

Това съобщи председателят на Асоциацията за алтернативен туризъм Любомир Попйорданов.

90% от туристите идват от други държави, затова е добре този вид туризъм да се рекламира навън, смята той.

За сравнение селският туризъм в Европа годишно носи приходи в размер на 1 - 1,2 млрд. евро. Гости приемат 200 хил. адреса, които разполагат с 800 хил. легла. Този туризъм предлага и 23 хил. работни места.

Данните бяха съобщени на пресконференция по повод 20-годишнината на Европейската федерация за селски туризъм – Еврожит. Асоциацията обединява 34 федерации за селски туризъм в Европа. По случай юбилея беше организиран прием, а на общо събрание беше избран нов председател на сдружението – Витория Бранкачо.

Селският туризъм представлява 22 – 23% от общия дял на туризма в Европа. В страни като Италия и Австрия това са предимно почивки във ферми. Тези ферми обикновено разполагат с по около 12 легла и приемат по 2 млн. посетители годишно.

Селският туризъм е посланик на културното наследство. Именно заради това фермата трябва да стане информационен център за областта, а фермерът своеобразен гид, смятат от Еврожит. Предизвикателство пред асоциацията е да научи собствениците да предлагат на туристите това, което имат, съхранявайки природата.

В Австрия например в зелените площи и в планините няма хотели, а само ферми. В Италия имат около 19 хил. ферми. У нас има едва няколко ферми, които предлагат агротуризъм, една от тях е "Дивата ферма" в Източните Родопи.

Друга важна съставка на този вид туризъм е храната. От асоциацията смятат, че е добре 85% от храната, която се предлага, да е произведена в областта.

В заключение Витория Бранкачо ни посъветва да се опитаме избегнем лошия пример с презастрояването на морските курорти при развитието на селския туризъм у нас.

 


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


42 Borislav Bonev 08.06.2011 | 17:30
Да, ама точно това избиване в купуването на къщи вдигна тяхната цена главоломно. И не само тяхната, това е една от причините за увеличаването на цената на недвижимите имоти в България, чиито пиков момент, беше през 2006 година.
41 Стамена Георгиева Георгиева 08.06.2011 | 17:21
Няма защо да сравняваме двата вида туризъм, защото всеки има различни предпочитания. Ако един харесва морето, друг ще харесва планината. Аз живея в град, който е на високо, почти в планината, затова всички обичаме да ходим на моренце. Не бих го заменила, а и не виждам защо, лятото си ходиш на море, зимата на планина. Решен е проблема!
40 Алекс Г. 08.06.2011 | 17:16
Така си е. Тука една селска къща струва почти без пари. Англичаните я купуват, правят си я за половин година и след това се нанасят смело с двата крака :). В Англия един пенсионер не живее толкова добре и се лишава от доста неща, но в България може да си живее като цар!
39 Цвете Жекова 08.06.2011 | 17:02
Нека да се развива селския туризъм у нас. Развитие в който и да е отрасъл е добре дошло за нашата икономика. Ако услугите, които се предлагат, са на на ниво, това ще привлича повече и повече посетители, а съответно ще се генерират и печалби, по-високи от средните.
38 Свилен Терзиев 08.06.2011 | 17:02
Ани, твоя туризъм ще е някакъв хибриден. :) Трябва да му измислиш име и да започнеш да го развиваш. :)
37 Петър Стоянов 08.06.2011 | 16:58
Алекс, прав си! Англичаните обожават българските села. Някой от тях се преселват тук завинаги, а от Англия им пращат тук пенсиите, с които си живеят царски. Друга част от чужденците англичани си купуват къщи и ги посещават основно през своите отпуски лятото и зимата. Някой от тях, обаче, са неприятно изненадани завръщайки се в България, тъй като намират къщите си разбити и ограбени.
36 Златка Стоева 08.06.2011 | 16:56
Чужденците имат добър търговски нюх. Затова се избиват да купуват къщи и да ги превръщат на хотели. Те нямат и нужда от кредити, защото спестяванията им са предостатъчни за нашия стандарт.
35 Ани Г. 08.06.2011 | 16:56
Свилен, ами то не е задължително на морето да няма селски туризъм също? Или поне, може да се отиде на къмпинг, палатка на плажа и т.н. Аз точно такова море планувам за тази година..писна ми от вмирисаните хотели по Черноморието. Също може да отидеш на гости в някоя крайморска къща, в някое от по-малките курортни градчета или селца, като Китен например, където има бол такива къщи за гости и пак да ти излезе хем по-евтино, хем по-приятно и неангажиращо.
34 Borislav Bonev 08.06.2011 | 16:45
Ах морето, ах морето, ще те сменяме ли със вкусните селски домашни манджи, механите на селските къщи, в които никоя кана с вино не може да се стопли? Ще заменим ли шезлонга с хамак, под някоя дебела сянка?
33 Свилен Терзиев 08.06.2011 | 16:40
И все пак съм сигурен, че повечето от вас първо ще отидат на море, а после ако останат пари ще отидете на селски туризъм. Не сме дорасли още за тази идея, камо ли да каним чужденците да почиват тук по селата ни. Първото и най-важно условие е, че все още нямаме подходящи хотели за тази цел и трябва да се мине доста време.
32 Георги Петров 08.06.2011 | 16:36
Все по-често, когато минавам между селата забелязвам хубави и стилно построени нови къщи. Това е бъдещето и начин да избягаш от градската джунгла. Винаги когато карам извън града или съм бил на почивка на спокойно място и се върна в града си казвам следните думи "Добре дошъл в джунглата отново". Много се радвам на такива хора, които са решили да инвестират на село в спокоен живот, а не да дават луди пари, за да бъдат в центъра на някой голям град ...
31 Алекс Г. 08.06.2011 | 16:33
Забележете, че чужденците обикновено си купуват къща в селските райони. Обичат да им е спокойно, да не бъдат обезпокоявани и да се наслаждават на българската природа. Те не идват да живеят в нашите градове, макар че в един туристически град, какъвто е Велико Търново има доста англичани. Динамичен живот си водят в собствената държава, а почивката предпочитат да е на спокойно място като някой селски район в България например.
30 Данчо Георгиев 08.06.2011 | 16:16
Има хора, които искат да избягат от шумния град - някъде на по-спокойно и да усетят почивката си от ранна сутрин, та чак до късна вечер. Задължително да седнат на маса с домашно приготвена храна и алкохол, да подишат чист въздух - наистина действа превъзходно на нервната система, ако добавиш и малка разходка сред природата, удоволствието за душата е гарантирано.
29 Криси Митева 08.06.2011 | 16:14
Никой не е казал, че щом е селски туризъм, няма уютни и добри условия, няма екстри? Напротив, екстри да искаш! Леглото ти меко и мирише на чисто, сутрин топла закуска, домашно направена и хубава чаша кафе да те чакат на масата, чист въздух, на обяд някоя вкусна салатка от градината с подобаващо месце за любителите, междувременно могат самите туристи да помагат във фермата с нещо, което ще им остане също като добър спомен, или да се разходят из селото накупят сувенири за подаръци! Това е, че на съвременни турист му дай стрес - като няма какво да прави и му е скучно, казва че мястото е тъпо и не става! Трябва да има Интернет, клубове, дискотеки, ресторанти да е пренаселено и скъпо, че да се почувства щастлив!
28 Draga Mateeva 08.06.2011 | 15:54
Обикновено хората, прекарали много години от живота си работейки под голям стрес, в даден момент решават да започнат именно такъв бизнес. Прави ми впечатление, че вече на пазара могат да се намерят много книги, посветени на темата как да се започне и развие хотелски бизнес в малко градче. Това ме кара да мисля, че мнозина споделят тази идея и имат амбиции да я развиват по своему.
27 Петър Стоянов 08.06.2011 | 15:54
Като се замислиш, сигурно пък няма да е толкова зле, щом европейците обичат селският туризъм и той е около 22% от общият туризъм в Европа. България трябва да направи много законодателни промени, за да се развие този тип туризъм. Цялостното му развитие ще отнеме според специалисти, между 5 и 10 години.
26 Ива Хинова 08.06.2011 | 15:54
Миналото лято край Беглика почивах в семеен хотел-хижа насред нищото - наоколо бягат свободно коне, спокойствие, поля, жената ни направи вкусна домашна храна, заваля дъжд, захладня, запалиха ни камината, раздумка... абе идилия! Не знам в някой хотел да предлагат подобни екстри!? Техният случай беше подобен на този, за който говори Златка Стоева– мъжът поради заболяване не може да работи и така си докарваха по нещо допълнително.
25 Цвете Жекова 08.06.2011 | 15:45
Аз съм привърженик на пътувания и разходки в по-малки курортни градчета. харесвам малките семейни хотели. Хората там са винаги усмихнати, любезни и възпитани, което прави престоя още по-приятен.
24 Мариана . 08.06.2011 | 15:41
Развитието и подпомагането на селския туризъм ще реши отчасти и проблема с безумното застрояване, което съсипва природата. Толкова хотели нацъфтяха последните години, ще рече човек че сме топ дестинация в света, сега голяма част от тях пустеят и се опитват да изплуват като продават апартаменти на разни заблудени чужденци.
23 Златка Стоева 08.06.2011 | 15:41
Има много семейства, в които единият не работи и месечният доход не им достига за покриване на всички нужди, особено тези на децата. Мнозина се решават да теглят кредит, за да финансират бизнес с сферата на хотелските услуги. Град Трявна, например, е от курортен тип, който предоставя доста добри условия за развиване такъв вид дейност. Ежегодно се стичат много хора да разгледат града или да отбележат някой празник.
22 Илиян Илиев 08.06.2011 | 15:37
Петре, това не е селски туризъм! Селски туризъм(според мене) е да си имаш що-годе добра къщичка на място където комуникациите са уредени по някакъв начин и да приютяваш туристи по всяко време. Но много малко им се занимава с подобна щуротия, защото е много по-лесно да дигнеш хотел на морето, а и печалбата ще е много по-голяма. Този начин на препитание е за хора романтици, които не търсят печалба на всяка цена(не че няма такава) а удоволствие.
21 Borislav Bonev 08.06.2011 | 15:37
За мен селският туризъм е вид забавление, а не толкова почивка. Защото обикаляйки различни ето пътеки, сукаци и храсталаци, трудно ще си починем нали, особено без климатик през лятото. Така че си мисля, че този вид туризъм е за предпочитане през зимата, защото и гледката е по-уютна тогава. За лятото - Черно море и ако останат парички - малко на планина.
20 Draga Mateeva 08.06.2011 | 15:36
Не намирам нищо лошо в идеята да се поддържат малки хотели, които да предлагат условия за почивка и откъсване от шумния град на някое тихо местенце. Обикновено в българските курортни селища има добри условия за стартиране семеен бизнес под формата на такъв вид туризъм.
19 Станимира Георгиева 08.06.2011 | 15:32
Е, чак пък така не е, Петър. Повечето от нас отиват на село по задължение, най-често, я да помогнат на бабите с градината или да прекопаят бустана, но не и с цел дълготрайна почивка. Друго е да ти е направено всичко, някой да ти готви или просто да ти е предоставил продуктите за домашна гозба, сутрин да ти поднася топли мекички или палачинки, нали?? :) А за туристите всичко това си е направо незабравимо изживяване. А после да ги впрегнем да издоят кравата или да помагат във "фермата", ще им дойде много добре!
18 Петър Стоянов 08.06.2011 | 15:06
За какво ти е да плащаш за селски туризъм - просто можеш да си отидеш на село, то е същото! - Ето това е българското мислене по тази тема, особено за хората, които живеят или са живели на село - трудно ще ги убедиш в нещо различно. А и държава не прави нищо, за да рекламира селския туризъм у нас.
17 Данчо Георгиев 08.06.2011 | 15:06
Когато повечето българи изговарят "Ол Инклузив" - мед им закапва от устата. Ние под почивка разбираме - наистина почивка - всичко да ни е осигурено, ако има как при най-добри и модерни условия - климатици и прислужници!
16 Живка Илиева 08.06.2011 | 14:03
При положение, че половин България е локализирана в бетоновата джунгла – София, която хич няма вид на китно село, защото и паркове не и останаха, не мога да разбера как и през отпуската си човек ще предпочете да се набута пак сред огромните хотели, суетната тълпа и джангъра... Ама и ние сме едни мързеливи туристи – сакън да не се минат пет крачки, ако може с колата и на Рилските езера да се качим, представям си каква навалица ще е... ама по-добре, че не е!
15 Стамена Георгиева Георгиева 08.06.2011 | 13:56
d.krumova _, казваш, че изготвянето на проекти би било полезно. Това обаче никак не е лесно. В днешно време трудно някой би се финансирал сам, а програмите които ни предлага ЕС не са лесно изпълними. По точно тези, които минават през България, а тези, които се работи директно с тях е по-лесно. Трудно е да се изпълнят всичките им изисквания и обикновено, който веднъж се захване с това и разбере колко е ужасно, не повтаря. А да не говорим, че има и такива, които кандидатстват, печелят ги и ги изпълнят, после си живуркат в къщичките и въобще не ги използват по предназначение. Как да го развием така?
14 V D 08.06.2011 | 13:36
Според мен всеки си мисли, че може да спечели най-много ако има хотел или заведение на морето, или в планината, с възможно най-много екстри. Наистина, когато се заговори за туризъм и как да го развием, на всеки в главата му започват да навлизат мисли, как да подобрим условията и услугите в хотелите, а почти никой не се сеща за селски туризъм. До толкова са ни промити мозъците, че сами не можем да се осъзнаем и определено мисля, че ще ни е нужно още много време, за да го разберем.
13 Ани Г. 08.06.2011 | 13:13
Еми явно сме си ограничени, не знам как да го кажа. Абсолютна истина е че всеки всяка година, иска да записва туризъм, а след това точно стават рецепционисти и си мислят, че работят по специалността?! Защо като кажем думата "туризъм", винаги в главите ни се заражда само "курортеее", а не планина, пищни красиви села, необятни и не застроени морски плажове?!! Може би, Силвия Димитрова е права, българина си е селянин и се е нагледал на село и поля, иска нещо по-различно и по "европейско"?! Само дето, всички нормални нации почитат и развиват най-много родното си, без да копират в това отношение!
12 d.krumova _ 08.06.2011 | 13:02
Дайте да започнем от образованието. Университетите бълват толкова хора ежегодно по различни специалности свързани с туризма, а реално файда от тяхното обучение няма. Повечето „специалисти“ вместо да правят проекти и да развиват бизнес с туризъм, ставят рецепционистки?! Абе хора бе, зер толкова сме неграмотни и руси, че никой не ще да се възползва, никой няма идеи или желание. Това е златна мина.
11 Стамена Георгиева Георгиева 08.06.2011 | 12:47
Станимира, така ни е по-лесно на всички. Защо трябва да се занимаваме да реставрираме и поддържаме една стара къща, като можем да я продадем и то по-скъпо на чужденците? Никой не се замисля, как може да си помогне и не само на него а на държавата си. Всички сме пълни егоисти и няма да се променим.
10 Станимира Георгиева 08.06.2011 | 12:29
По дефиниция - "туризъм в селски региони, при който се задоволяват интересите на туристите към традиции, бит, култура, селскостопански и др. специфични дейности, както и към природните, исторически и културни дадености на съотвения регион." Това е селският туризъм в България. За съжаление много от хората го разбират много погрешно, мислят си, че като направят една автентична българска механа, са направили селски туризъм. Другото, което ни пречи е това, че сме прекалено алчни - допускаме чужденците да си купуват старите селски къщи, на безбожни цени, лъжем ги и ги мамим, и ги оставяме сами да се правят после. Вместо да ги направим редовни посетители и купувачи, всяка година да идват и да се наслаждават на природата и бита ни, ние само чакаме да ни спонсорират и толкоз!
9 Ани Г. 08.06.2011 | 12:29
Селският туризъм е все по –търсен. Оценката на Световната туристическа организация потвърждава, че пазарните тенденции са в полза на селския туризъм. Търсенето през последните 15 год отбелязва ясен ръст. Той е независим. Предприемачите разбират, че те самите са отговорни за определяне на нуждите си и контролиране на необходимите услуги. Трябва да се вземем ръце, и да започнем да изграждаме добър и приветлив селски туризъм. Не ни коства толкова много, всъщност, защото това си ни е едно от основните неща, които винаги сме имали като даденост в България, и на всеки му е в кръвта. Селският туризъм представлява страхотна потенциална нисша, която само чака да бъде развита!
8 Криси Митева 08.06.2011 | 12:29
Така е, но има и още нещо - самите ние не искаме да спонсорираме селският туризъм. На днешните хора им дай да идат на курорт или хотел 4 звезди, да се възползват от "аll inclusive" пакетите, климатичето, басейнчето, да тъпчат вечер скъпа храна и да подпомагат косвено бетонният туризъм! Самите ние трябва малко да се преориентираме към различни видове туризъм, че да даваме пример и да се гордеем със собствените си традиции! А ние наливаме пари само в курортният и то предимно лятото. Зимата е прекалено скъпо и не всички са скиори. Та, мисълта ми е че трябва да започнем да почиваме по друг начин, дори ако щеш, ако имаш празна къща на село, какво ти пречи да инвестираш малко в нея, и да започнеш да привличаш туристи - което и да е селото, все ще има какво да предложи!:)
7 Свежка . 08.06.2011 | 12:25
Алекс е права, че ние можем да се възползваме в пъти повече от природните ни дадености. Може на нас селския туризъм да не ни е интересен, но защо да не го развием и предложим на чужденеца. Ето, наскоро четох статия тук за англичани жrвеещи в родопско село, които решили да организират музикален фест в планината, защото били очаровани от нея. Поканили си родни DJ, приятели и всички останали много доволни. Защо никой от нас не се е сетил да предложи тази услуга?
6 Силвия Димитрова 08.06.2011 | 12:20
Българинът се е нагледал на села, цялата ни държава е едно голямо китно село. Затова нашенецът предпочита като иде да почива да е в някой от хубавите, лъскави морски курорти и после да показва снимки на село:) В своята същност ние сме всички хора от село и е някак нормално да предпочетем противоположното, когато правим избора си за почивка – цял свят вече отива да летува по все по-некомерсиални и екзотични дестинации, ние тъкмо обратното.
5 Алекс Г. 08.06.2011 | 12:20
С тази красива природа, която имаме, можем да изкарваме много пари, ако развиваме селския си туризъм. Чужденците са виждали хотели по морето и няма начин да ги впечатлим с тях, защото всички знаем какво представлява "френската ривиера" или "Палма де Майорка". На някои хора им е омръзнало всяка година да ходят на море и предпочитат тихо и спокойно местенце сред природата. България има какво да предложи относно този тип туризъм и то много!
4 d.krumova _ 08.06.2011 | 12:14
Просто у нас всеки си има село и на него практикува събота и неделя селски туризъм в съчетание с отглеждане на зарзават и копане на царевица. Мисля, че този тип туризъм го практикуват над 50% от българите:)
3 V D 08.06.2011 | 11:52
Не всеки обича спокойствието. Всеки разбира по различен начин думата почивка. Има хора, за които почивка означава да отидеш в някой лъскав хотел, за да има кой да им угажда, а вечер да отидат в някой бар и да седят там до сутринта. Дори има хора, които от почивката си на море от 1 седмица например, посещават плажа 2 пъти. За мен това също не е почивка, но има различни хора.
2 Стамена Георгиева Георгиева 08.06.2011 | 11:47
Напълно си права Мариана. Явно само чужденците оценяват красотата и спокойствието на селският ни туризъм. Аз също не мога да си обясня как може хората да предпочитат Слънчев бряг например, където е пълна лудница и по никакъв начин не можеш да си починеш и да се отпуснеш, защото постоянно се чува силната музика на близкото заведение и виковете на пияните туристи. Ще търсим спокойствието ние някой ден, но дано са останали дотогава тези красиви, селски къщички.
1 Мариана . 08.06.2011 | 11:29
Не мога да го разбера масовия турист у нас и това си е?! Как можеш да предпочетеш някой вмирисан бетонен блок с няколко звезди, които даже не са гарант за истинско качество, в повечето случаи и обслужването не си струва пред това да си почиваш сред природата, при любезни и гостоприемни хора, предлагащи вкусни местни манджички с натурални продукти?! Това преживяване не стига, че е по-автентично, но излиза и по-евтино...

ТВ програма

Кино

  • Сега Патилата на Спас и Нели детски...
  • 06:55 Денят на храбростта празничен блок
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:30 Пеем за България концерт-спектакъл...
  • 14:00 България от край до край 13
  • 14:30 Мост на небесата тържествен...
  • 16:00 Мигове в кибритена кутийка детски...
  • 17:25 Тримата от запаса игрален филм...
  • Сега "120 минути" - публицистично...
  • 07:00 "Тази сутрин" - сутрешен блок с...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:00 "Златно момче" - сериал, с.2, еп.20...
  • 14:20 ПРЕМИЕРА: "Само една целувка" -...
  • 16:00 ПРЕМИЕРА: "На север към дома" -...
  • Сега "Зоотрополис" - анимация /п/
  • 07:00 "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 11:00 "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Безнадежден случай" - концерт на...
  • 14:30 "Да поговорим за любовта " - с уч....
  • 16:10 "Любов на прага ти" (премиера) - с...
  • 18:00 "Сделка или не" - телевизионна игра
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.