Пада още един мит - за вредата от солта

Ако спрете солта, съвсем малко ще облекчите сърцето си

по статията работи: Елена Коцева | 07.07.2011 | 07:37

Поредният мит за вредните хранителни навици е на път да бъде оборен.

В противовес на общоприетото мнение, според което намаляването на консумацията на сол може да намали риска от развиване на сърдечно-съдови заболявания, учени все по-често твърдят точно обратното. Такова ограничение едва ли е способно да спаси здравето на човека, пише The Cochrane Library.

Ако рязко се съкрати потреблението на сол, то лекарите наблюдават незначително намаляване на сърдечните проблеми. И това става едва след 6-месечна строга диета.

Проф. Род Тейлър от стоматологичния колеж в Пенисул, Индия, е провел наблюдения при свои пациенти с регистрирани вече сърдечно-съдови проблеми и напълно здрави пациенти. Ученият искал да разбере доколко реално се отразява консумацията на сол на човешкия организъм и здравето му.

Изводът на проф. Тейлър е, че намаляването на количеството сол, приемано с храната, влияе като цяло добре на човека, и то на хора с нормално или леко повишено кръвно налягане.

Той обръща обаче внимание на факта, че намаляването на кръвното налягане при спазване на диета е изключително малко, което означава, че общото влияние на солта върху състоянието на сърцето като цяло е още по-малко.

Ученият не отрича обаче, че намаляването на употребата на сол е свързано с цялостно преминаване към един по-здравословен начин на хранене и най-вече с едно по-внимателно отношение към собственото здраве.

Това заключение напълно съответства на една поговорка: Шегата е като солта, трябва да я употребяваме с мярка.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


6 Иван Цветков 07.07.2011 | 12:30
Солта не е чак толкова вредна. Особено при недостиг на добро хранене. Тя предизвикав тъй наречената "натриева помпа" и помага при гладуване и недостиг на храна. Когато е безсолно се поглъщат много по-големи количества храна.
5 Данчо Георгиев 07.07.2011 | 10:10
Увлечени в държавните грижи за ограничаване на тютюнопушенето и затлъстяването сред населението, напоследък всички пренебрегват един любим злодей от трапезата - солта. Дори минимално ограничение на количеството сол в дневното меню, може да се сравнява по благотворно влияние с намаляването на цигарите и мазните храни. Ползата, разбира се, е за сърцето и бъбреците, които най-много страдат от слабостта към соленото.
4 Стамена Георгиева Георгиева 07.07.2011 | 09:04
Съвременните индустриално произведени храни до такава степен са „отровени” от сол, че на практика няма нужда да държим солница в домовете си. Сол се слага във всичко, за което се сетим - в млеката, в сирената, маслото, колбасите, в чипсовете, в консервите, бисквитите и сладките неща. Солта е силен консервант и с нейна помощ се увеличава срока на годност. Преди появата на хладилниците и фризерите хората са консервирали месо и риба, които са ги засипвали със сол.
3 V D 07.07.2011 | 09:01
Хората, които прекаляват със солените храни и след това пият много вода, почти сигурно е, че сутринта ще се събудят подпухнали и с отекли крайници и лице. В подправките също се съдържат много минерални соли, така че компенсирайте намалените количества сол с използването на повече зелени подправки.
2 Стамена Георгиева Георгиева 07.07.2011 | 08:54
Излишната сол в организма води до задържане на течности, влошава работата на бъбреците и черния дроб, отлага се в тъкъните и ставите, склерозира артериите. Солта изсмуква влагата от кожата ни, при което тя става вяла и суха. Пиенето на много течности консумирането на плодове и зеленчуци спомага за извличането на излишните течности в организма.
1 V D 07.07.2011 | 08:51
Солта е колкото вредна, толкова и полезна. Не трябва да я изключваме напълно от менюто си, защото организма ни се нуждае от нея, по точно е необходим компонент на човешката кръв и тъканната течност. Любителите на соленото рискуват обаче да получат усложнения от хипертония, инфаркт и инсулт с 20-30% повече в сравнение с тези, които се хранят правилно. Трябва да внимаваме с консумацията ѝ, за да не си навличаме излишни главоболия.

ТВ програма

Кино

  • Сега Целуни ме концерт на Любо Киров
  • 01:00 Рецепта за култура токшоу с Юрий...
  • 02:00 История.bg /п/
  • 03:00 Библиотеката /п/
  • 03:30 Бразди /п/
  • 04:00 България от край до край 13 /п/
  • 04:25 По света и у нас /п от 20:00 часа/
  • 05:10 Българското село /п/
  • Сега "Разследването" - драма,...
  • 00:40 "Закон и ред: Специални...
  • 01:40 "Ослепително слънце" - сериал, с.2,...
  • 02:10 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:10 "bTV разказва" - документална...
  • 04:40 "Ослепително слънце" - сериал /п./
  • 05:10 "Мистър Пибоди и Шърман" -...
  • 06:00 "Тази сутрин" - сутрешен блок с...
  • Сега "А отборът" - с уч. на Лиъм Нийсън,...
  • 01:00 "911" - сериал, сезон 2
  • 01:45 "Престъпни намерения" - сериал,...
  • 02:30 "Моето име е Мелек" - сериен филм
  • 04:40 "Любов на прага ти" - с уч. на...
  • 06:00 "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.