И американците вече ще могат да похапват българско сирене

От тази година експортът към северноамериканската държава ще бъде при намалени мита, след като България и Румъния вече са част от европейската квота за внос на сирена в САЩ

по статията работи: Кремена Бедерева | 31.07.2013 | 11:49

От 1 до 10 септември тази година производителите на сирене могат да подават заявления за издаване на лицензия за износ към САЩ, съобщават от пресцентъра на Държавен фонд "Земеделие".

От тази година експортът към северноамериканската държава ще бъде при намалени мита, след като България и Румъния вече са част от европейската квота за внос на сирена в САЩ. Споразумението влезе в сила на 1 юли 2013 г.

Лицензиите на фермерите ще се издават до 15 декември и ще бъдат валидни през цялата 2014 г., уточняват от земеделския фонд. Българските износители се нуждаят от документа, за да участват по схемата, като заявленията се подават в Централното управление на институцията в София.

Заявителите трябва да бъдат регистрирани в ДФЗ преди първото си кандидатстване.

Какво трябва да представят производителите и какви документи трябват, вижте на Econ.bg.

 


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


29 Daniela Gulubova 31.07.2013 | 16:11
това е един от нашенските продукти, който трябва да обиколи целия свят.
28 Красимира Тачева 31.07.2013 | 15:23
не знаят какво са загубили през това време!
27 lou reed 31.07.2013 | 15:00
Вече можем да се успокоим за тях!
26 Emily Reed 31.07.2013 | 14:35
Е, това е страхотно! Българското саламурено сирене е с отлични качества и вкус, заслужава си да го изнасяме и популяризиравме.
25 SloMo disco 31.07.2013 | 14:32
Не сме я подарили, но се оказа, че японците няма как да правят сирене като нашето, защото бактерията не може да вирее в техните климатични условия.
24 p kehaiova 31.07.2013 | 14:22
Нека и те да опитат вкуса на истинското сирене.
23 viktor viktorov 31.07.2013 | 14:17
Да им е сладко на американците, не са будали и те знаят, че от истинското сирене по хубаво и вкусно няма, нашите производители да не пропускат този шанс, там ще е голям пазарът.
22 криворазбрана цивилизация 31.07.2013 | 13:53
да им е честито,добре ще е ако можем и ние да ядем хубаво истинско и българско сирене :)
21 Галена Богданка 31.07.2013 | 13:36
Хах! А ние сигурно без пари сме я подарили а?
20 brown sugar 31.07.2013 | 13:36
Ти си един много голям малоумник
19 forum arbiter 31.07.2013 | 13:36
Дам, има марки, които поддържат доста високо ниво и правят качествено сирене все още
18 Галена Богданка 31.07.2013 | 13:35
Милите, те сигурно не знаят какъв е вкуса на истинското качествено сирене..не че и нашето вече го правят, както трябва, ама пак е по-добре
17 brown sugar 31.07.2013 | 13:34
Браво! Българското ИСТИСНКО сирене, а не имитация на мелчен продукт, е наистина много добро!
16 forum arbiter 31.07.2013 | 13:33
Да се видят и те в качествено сирене! :)
15 Рени Чен 31.07.2013 | 13:29
Това е добра новина особено за сънародниците ни, на които толкова много им липсват тези продукти родно производство.
14 Драго Попов 31.07.2013 | 13:29
Да им е сладко!
13 Миро Т 31.07.2013 | 13:28
Сега е момента да го направят. Който стъпи първи там, то той печели. Предложат ли добро качество, на добра цена, равни няма да имат просто.
12 Sweet Dreams 31.07.2013 | 13:28
И сега ядат кисело мляко със сирене и живеят по 100 години :).
11 Средновековен Рицар 31.07.2013 | 13:27
Това беше много странен въпрос от твоя страна.
10 Бате Рамбо 31.07.2013 | 13:27
И според мен е доста добра новина. Трябва да се възползват и да оперират на американския пазар според мен.
9 Миро Т 31.07.2013 | 13:26
Да видим колко ще се възползват в крайна сметка. Ако са достатъчно находчиви и умни, то няма да изпуснат тази възможност, според мен.
8 Sweet Dreams 31.07.2013 | 13:26
Сега е момента производителите да се възползват от тази възможност да стъпят на огромен пазар, като американският.
7 Средновековен Рицар 31.07.2013 | 13:26
Знаят какво да похапват американците. Ще налазят и те шопската ракия, но са прекалено глезени за ракията ;).
6 Бате Рамбо 31.07.2013 | 13:25
В Германия има "Bulgarische kase", което се продава отделно от всички останали видове сирена, защото на немците моцарелата е безсолна.
5 emanoil momchev 31.07.2013 | 12:52
Това е добра новина за производителите на сирена у нас, нека се възползват от възможността за износ на сирене към САЩ.
4 SloMo disco 31.07.2013 | 12:35
За разлика от американците, японците преди време направо ни взеха технологията и бактерията, за да правят сирене :)
3 SloMo disco 31.07.2013 | 12:34
Що за въпрос? :)
2 капаче калпаче 31.07.2013 | 11:59
Че вече произвежда ли се българско сирене?
1 трендафил въжарски 31.07.2013 | 11:50
Това е една много хубава новина

ТВ програма

Кино

  • Сега Бързо, лесно, вкусно
  • 16:30 Светът и ние
  • 16:55 България в 60 минути с Мариана...
  • 18:00 По света и у нас
  • 18:30 Още от деня коментарно предаване
  • 19:00 Последният печели...
  • 20:00 По света и у нас
  • 20:45 Спортни новини
  • Сега Премиера: "Моите братя и сестри" -...
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 18:00 "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 20:00 "Кой да знае?" - куиз шоу с водещ...
  • 21:30 "Помниш ли текста?" - музикално шоу...
  • 22:30 bTV Новините - късна емисия
  • Сега "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" - телевизионна игра
  • 18:00 "Скрита самоличност" (премиера) -...
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 20:00 "Черешката на тортата" (нов сезон)...
  • 21:00 "Книга за джунглата" - приключенски
  • 23:00 Новините на NOVA
  • 23:30 "ФБР" - сериал, сезон 1
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.