Какво трябва да съдържат етикетите на храните в ЕС?

Калории, въглехидрати, протеини, сол и трансмазнини – трябва ясно да бъдат описани на опаковката на продуктите

по статията работи: iNews.bg | 20.04.2011 | 10:06

Етикетите на хранителните продукти трябва задължително да съдържат информация да добавени трансмазнини и страната на произход, настояват от комисията по опазване на околната среда към Европейския парламент.

Комисията изготвя предложение за промяна на европейските директиви в областта, които да гарантират, че етикетите на хранителните продукти са четливи, не са подвеждащи и предоставят достатъчно факти, така че хората да направят информиран избор на продуктите. Надписите трябва да бъдат обновени, опростени и ясни, коментират още от комисията.

Задължителни компоненти са името на продукта, списък със съставките, срокът на годност, специфични начини на съхранение и още допълнителна информация относно хранителните стойности на продуктите.

Освен калориите, мазнините, въглехидратите, протеините и солта, изписани в таблица на етикетите, е нужно да бъдат вписани още и трансмазнините. Количеството трябва да присъства както за 100 гр. или 100 мл. продукт, така и за порция. Трябва да има и препоръчителната дневна доза, коментират от комисията.

Към този момент страната на произход за продукти като телешко месо, мед, зехтин и пресни плодове и зеленчуци трябва да присъства на етикетите. В ЕП и Съвета на министрите има съгласие към тези продукти да бъде добавено още и свинското, козето, пилешкото и овнешкото месо.

Депутатите от комисията по околна среда обаче стигат и по-далеч – страната на произход трябва да се обявява за всички меса и месни продукти, както и за мляко и млечни продукти. Нещо повече на етикетите на месото трябва да има индикация къде е родено, отгледано и заклано животното.

Алкохолните напитки обаче трябва да бъдат изключение от новите правила, коментират още депутатите. Те обаче допълват, че при необходимост имат готовност да изготвят правила за етикетите и на алкохола. Изключение ще има и за сезонните сладкиши и храни, предназначени за незабавна консумация, както и за подаръчни пакети с хранителни продукти.

Предложението на комисията ще бъде обсъдено по време на пленарното заседание на ЕП през юли.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


1 Живка Илиева 20.04.2011 | 10:51
„Нещо повече на етикетите на месото трябва да има индикация къде е родено, отгледано и заклано животното.“ - също така родословното му дърво и с какво е хранено. :) Тази част е малко несериозна. Наистина доста са пропуските в етикетите, те определено трябва да бъдат по-информативни за потребителите, но да се изпада в такива подробности ми се струва излишно. По-добре е да се наблегне на котрола и сертифициращите органи, иначе посещението ни в магазина ще заприлича на това в библиотеката – ще падне голямо четене.

ТВ програма

Кино

  • Сега Новини на турски език
  • 12:35 Малки истории
  • 12:45 Телепазарен прозорец
  • 13:00 Последният печели...
  • 14:00 Телепазарен прозорец
  • 14:15 Хрусковците анимационен филм
  • 14:35 Имало едно време … предметите...
  • 14:45 Благуните 2 детски филм
  • Сега bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Присъда" - сериал, с.2, еп.4 /п./
  • 15:00 Премиера: "Плен" - сериал, с.1,...
  • 16:00 Премиера: "Моите братя и сестри" -...
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 18:00 "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • Сега Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Лабиринт към щастието" (премиера)...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" - телевизионна игра
  • 18:00 "Сделка или не" (премиера) -...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.