(Д)ефекти от вдигането на минималната работна заплата

Какви гледни точки се противопоставят по темата?

по статията работи: Миглена Иванова | 26.05.2011 | 10:17

От миналата година се поведе дебат за увеличаването на минималната работна заплата в България, която в момента е 240 лева. Темата за минималното месечно възнаграждение изправи един срещу друг двама министри от кабинета – социалният Тотю Младенов и финансовият Симеон Дянков.

Първият иска вдигане на минималния доход като начин за защита на най-бедните от растящата инфлация, а вторият твърди, че пари за административното увеличаване на доходите няма.

Подобна полярност се появи и в позициите на работодатели и синдикати. Първите настояват държавата да не вдига изкуствено доходите на хората, защото част от бизнеса все още е нестабилен заради кризата и не може да си позволи нито да плаща по-високи минимални възнаграждения, нито пропорционално да вдига всички останали заплати.

Синдикатите пък застават зад мнението на социалния министър, като единствената разлика е в настояването до каква сума да порасне минималната заплата.

У нас на минималното възнаграждение за труда са възложени силно социални функции – гарантиране на минимални доходи и отдалечаване на определени социални групи от бедността. Минималната заплата обаче далеч не изпълнява социалната функция, която й е възложена. С приспадането на осигуровките от минималното месечно възнаграждение, разполагаемият доход на хората, които го получават, остава под официалната линия на бедността за страната от 211 лева.

Социалните партньори защитават силно поляризирани мнения за ръста на минималното възнаграждение. Посочват се три негативни ефекти от вдигането на минималната работна заплата: увеличаването на безработицата, свиването на заетостта и ръст в сивия сектор на икономиката.

Реално обаче от административното увеличение на доходите ще бъде ударен бизнесът "на светло", който плаща и осигурява на реалните доходи. "Сивият" бизнес ще продължи да процъфтява и ще заема все по-голям дял от икономиката. Което на свой ред обрича доходите на дългосрочно "замразяване" и голяма част от българите – на бедност.

Прочетете повече за ефектите и дефектите от вдигането на минималната работна заплата и държавната намеса при регулирането на доходите.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


54 Златка Стоева 26.05.2011 | 19:32
Данчо Георгиев,по повод твоя коментар - имам няколко познати, които поживяха известно време зад граница - с САЩ, Германия и Дания. Като се върнаха тук първите месеци бяха изпаднали в голяма депресия заради разликата в стандарта на живот. Не можеха да се осъзнаят къде са били и къде са се върнали. Просто България е толкова изостанала, че трябва да се разруши и да се съгради наново. Тук всеки, който има пари и връзки, буквално си прави каквото поиска и от това страдат най-вече обикновените и невинни хора.
53 Цвете Жекова 26.05.2011 | 19:26
Петър, някога българите бяхме велика нация и държавата ни се простираше на три морета наистина , но сега като се огледам и виждам как всеки е роб на финикийските знаци и личната облага , всеки иска да преметне другия за жълти стотинки - няма и следа от някогашното ни величие. Дори , напротив, толкова сме жалки и долни, че ми се плаче. Няма вече морални ценности, на всеобща почит е култът към парите.
52 Свежка . 26.05.2011 | 17:01
Абре Петре, какви ти Българии на три морета, я се върни в реалността. Било е то! Вместо да се бием в гърдите какви сме били, я да се погледнем сега какви сме „не народ, а мърша“. А това, че сме били на три морета, а сега само на едно на мен ми говори други неща...
51 Станимира Георгиева 26.05.2011 | 16:59
Така е Петър и на мен ми се ще, ама едва ли могат да се преродят старите ни управници от онова време, че да дойдат и да но оправят! Те сигурно и без това се обръщат в гробовете си, като ни гледат на какъв хал сме и какво позволяваме да ни се случва! Велики сме, ама донякъде - дали в простотията, мързела или сме викнали да навеждаме глави и да си мълчим...това е спорен въпрос!
50 d.krumova _ 26.05.2011 | 16:57
Малко саме като от главата „Пиянство на един народ “ от „Под игото“. Наговаряме се за големи промени и въстания, вдигаме пушки, но като дойде моментът на истината всички се изпокриват и замлъкват. Мъчно ми е за нас – едно младо изгубено поколение, което не знае какво да прави. Иска да се бори, но не знае как::(
49 Петър Стоянов 26.05.2011 | 16:53
Не знам, дами, исторически погледнато - изобщо не сме загубена нация! Постигали сме такива граници и победи, които нямат алтернатива дори в сегашната световна история! "България на три морета" - трябва да Ви говори много! На мен ми говори, за толкова много желание за власт, стратегии, дипломация, победи, уважение, които не са присъщи на днешните наши управляващи, както и на самите дипломатични отношения сега.
48 d.krumova _ 26.05.2011 | 16:53
Че ние сме си вечните дауншифтъри, само че без благините на по-дългата почивка:) Всъщност има хора дето си почиват по цял ден на работа, други гонят нормата. Освен достойно заплащане, ще трябва да помислим и за самочувствието на работниците. Не е тайна, че много работодатели си третират персонала като стадо овце, обижда ги и ги унижават по най-нелицеприятен начин. И да взимаш добри пари, кел файда като те стъпкват и унижават ежедневно и ходиш на работа с антидепресантите в чантата...
47 Криси Митева 26.05.2011 | 16:50
Еми ето, че сами достигнахте до моето предложение и решение! Да вземем да се вдигнем от тия столове и да идем на протест!! Те стоят и ни се подиграват с тая мизерна заплата (най-ниската в ЕС) за наша сметка, а ние стоим тука си говорим като бабки на седянка! Това би било едно добро решения и начало на разрешаването на проблем - те са свикнали все да мълчим, все да скланяме глави! Нали сме ново поколение, давайте да покажем нови сили и млади идеи на това правителство! :)
46 V D 26.05.2011 | 16:41
Като гледам всички сме един дол дренки. Всеки си говори, плюе и пак едно голямо нищо. Хайде предложете какво да направим, за да излезем от този омагьосан кръг, в който сме влезнали всички? То да говориш и се оплакваш е лесно, българите само това можем явно, защото никой не предприема някакви действия.
45 Живка Илиева 26.05.2011 | 16:38
Докато западняците биха могли да си позволят да работят за по-малко пари, защото и получават повече, у нас се борим за оцеляване. Ние тук си траем и набираме смелост да се вдигнем на протест, докато на Запад се появяват явления като дауншифтингът – по-ниско платена работа, но за сметка на повече свободно време. Хората са светлинни години пред нас...
44 Свежка . 26.05.2011 | 16:34
Ние сме загубена нация – все всичко е безсмислено и опорочено, все някой точно на нас ни хвърлил черна магия или проклел. Ако идеш в Италия ще видиш, че и там се оплакват повече и от нас, но хората се вдигат всяка седмица на протести за щяло и нещяло, не кат нас – ма тоо няма смисъл...Като няма смисъл работи за 100 лв на месец и си трай:(
43 Мариана . 26.05.2011 | 16:31
А растящата инфлация с какво да я компенсираме според министър Дянков - с по-малки порции от „пицата“ ли?! Защото като отидеш в магазина с тази заплата и ти се реве, като погледнеш какво си купил и до кога ще изкараш...
42 Borislav Bonev 26.05.2011 | 16:30
М. Иванова - всички сме чували песента на Слави Трифонов! Той и неговият екип освен да критикуват властта, и по-скоро Бойко Борисов, Цветан Цветанов и Волен Сидеров, нещо друго предлагат ли като алтернатива? Предлагат ли ни по-добро управление? Ами нека да влязат в българския Парламент, ето идват избори - кога ако не сега. Много е лесно от една трибуна да застанеш и да критикуваш, без да предлагаш по-добри решения за управлението на тази държава. И те не критикуват само властта, в песните им се прокрадва и критична нотка към българския народ, който е суверен на властта. Така че ако искат промяна, нека я предложат, а суверена ще си кажа мнението на изборите тази есен и след две години (ако Правителството изкара до края своят мандат).
41 Силвия Димитрова 26.05.2011 | 16:30
Какви пари искаме като почти нищо не произвеждаме и не изнасяме, освен мозъци. От години се изнасят все едни и същи суровини и едни и същи хора си развиват бизнеса. Не ни е правилна нагласата – работа има, при това мноого. Като ти се работи не се оплаквай ами се захвани да правиш нещо. Комунизмът, когато всичко се поднасяше на тепсия, ни е размътил мозъците. Времената са други. Да си пренавием часовниците бе другари!
40 Ива Хинова 26.05.2011 | 16:27
Не мога да разбера бизнесът от какво толкова се оплаква като особено големите вериги у нас плащат смешни заплати на фона на печалбите си. По-високите доходи ще доведат до повече пари в обръщение, от което ще спечелят не само хората, но и бизнесът.
39 V D 26.05.2011 | 16:26
Изключително малко и сладко същество :) Киви е името на единствения род от семейство Безкрили птици, разпространени само на територията на Нова Зеландия. Родът включва пет вида, всички застрашени от изчезване. Птицата е национален символ на Нова Зеландия. На тази страница можете да видите новоизлюпеното киви: http://www.ekipnews.com/news/lubopitno/lubopitno/v_nova_zelandiq_otkriha_rqdyk_vid_bqlo_kivi_/108232/
38 Ани Г. 26.05.2011 | 16:26
И какво като почнем да се обучаваме по-добре? То, като отгоре ти дърпат конците шепа тъпаци с основно, няма как да реализираш добре "обучения" си потенциал? За това има и изтичане на мозъци, за това и ЩЕ продължава да има.
37 Данчо Георгиев 26.05.2011 | 16:25
Ако някои хора си мислят, че живея добре с това, което получават - нека да отидат в една германия или ако щеш в Италия и да видите разликите в стандартите на живот. И не само те - там хората наистина работя от сутрин до вечер, от понеделник до петък! Събота и неделя за западноевропейците са свещени почивни дни, в които те се отдават на почивка и на семействата си и много пътуват!
36 Свежка . 26.05.2011 | 16:24
Българинът живее според поговорката „Они ми плащат колко да не умрем, ама и азе работим колко да не заспим“...Я идете в едно средностатистическо държавно предприятие. Та там хората са още в комунизма – крак връз крак по цял ден, една и съща заплата цял живот. Хем да им е леко, хем и много пари да взимат...
35 Силвия Димитрова 26.05.2011 | 16:21
Стига сме винили само правителства и политици, така до никъде няма да стигнем. И аз мисля, че вдигането от 120 на 140 евро е бошлаф. Проблемът е друг – осигуряването на обучение и преквалификация на наетите на минимална заплата. Толкова взимат нискоквалифицираните работници. Значи трябва да се започне от обучението – нещо, което ни куца по всички направления.
34 Живка Илиева 26.05.2011 | 16:20
Истината е, че българинът получава пари, които не могат да му осигурят нормално съществуване, каква е тогава мотивацията ти да работиш по-добре и да бъде по-производителен?! Получава се този тъжен нашенски парадокс - „Ние лъжем, че работим, те ни лъжат, че ни плащат“.
33 М. Иванова 26.05.2011 | 16:19
Добър вечер уважаеми зрители. Спите ли или чакате да дойдат поредните спасители? Колко пъти се повтаря старата история? Изхвърляме единия, прегръщаме втория. Те нали уж са нови, а пак са си същите, правят се на шефове, гледат мрачно, мръщят се. И изведнъж става ясно, че са пълни с имоти. И изведнъж става ясно, че са пълни идиоти. И какво да ги правим сега тея кавали щот така или иначе вече сме ги избрали? Не ви ли омръзна да ви лъжат на дребно? Не ви ли омръзна да живеете бедно? До кога ще си траем, вече става банално? Толкова ли е трудно да живеем нормално? Поздрав. :(
32 М. Иванова 26.05.2011 | 16:16
Не мога да се сетя от кога сме така, но определено не е от година две, а повече. Помня, че преди имаше пари за храна, дори и на море ходех всяка година или някъде другаде, а сега какво, като мишка в къщи. Не мога да си позволя нищо.
31 V D 26.05.2011 | 16:14
От предишното и от сегашното правителство нищо не става, за какво говориш въобще Петър? Ти да не би да си от тези, които взимат големите заплати и не се интересуват от хората под тях, които ръководят. Вземи се малко в ръце, огледай се и тогава ми кажи от кога сме на това дередже, защото не е от както управляват "Герб", а от доста преди тях.
30 Иванка Иванова 26.05.2011 | 16:13
Павка, определено,ако се продаде част от тяхното имущество и коли и другите им "скъпоценни" вещи, ще се намерят пари за увеличение на заплатите. Но не е никак приятно да броиш стотинки в магазина, а за салам, понякога няма. :( Ядеш, каквото има. :(
29 Павката _ 26.05.2011 | 16:08
Какъв прогрес само! от 120 на 140 евро. Цяла България реве, че иска повече доходи, а управляващите казват "няма пари". Като няма пари слизайте от скъпите си лимузини, бронирани и с начална цена няколкостотин хиляди лева. Писна ми да гледам мазните и доволни усмивки на хора, които са крали от държавата и си правят сеира, а хората обикалят като просяци и си броят стотинките, за да си купят нещо повече от хляб и салам.
28 Криси Митева 26.05.2011 | 16:07
Петре, ти пък за кой гласува бре??Много ми интересно да разбера! Или и ти си поредната мишка която не е гласувала и се крие някъде там с довода - "за какво да гласувам като то няма смисъл"?? Какво предишно правителство - на комунягите ли? Къде пък ми е давало то да протестирам! Аз тия направо ще ги разстрелям, ако мога! И защо да не протестирам! Да си седя и да си мълча ли, като страхливци като тебе?? Стой си, взимай си 240 лева и реви че не можеш да си купиш и тоалетна хартия с тях, ама нали знаеш тука във нета, че да не излезеш нещо луд или повреден, че си изказваш мнението публично!!
27 Петър Стоянов 26.05.2011 | 16:01
И като протестирате какво ще стане, дами и господа? Какво очаквате да се промени. Предишното правителство поне Ви даваше и да протестирате, това поставя условия. Очаквате някой да Ви чуе, или може би Господ да слезе от небето и да въдвори ред и справедливост - не мисля! Който си ги е избирал - да си ги търпи сега!
26 Стамена Георгиева Георгиева 26.05.2011 | 15:32
Какво ти пука, отивай и си повикай, поне ще си излееш гнева :) Трябва, но всеки като гледам го е страх, само гледа от страни и чака нещо да се случи. Нещото сме ние и трябва да го осъзнаем, преди да е станало късно и да фалираме като гърците. Стига сте спали хора!
25 Криси Митева 26.05.2011 | 15:28
Ми не съм доволна, и именно защото не съм искам да протестирам като нормален млад човек, който иска повече справедливост - обаче от тука няма как да стане! И какво да ида САМА да си викам пред Парламента ли?! На това българско племе, все някой трябва да му стане падар, че да се сети че и в стадото има сплотеност!!
24 V D 26.05.2011 | 15:25
Криси ти си много отворена, ама защо не си на улицата да протестираш, а само коментираш тук? Кой плюе гърците? Ти толкова ли си доволна от живота си в България, че пишеш подобни изказвания? Я малко по-прибрано!
23 Криси Митева 26.05.2011 | 15:03
Ами като искате излезте, на протест бе! Може да плюем гърците и да и се смеем, но те поне надигат глас, като не им изнася! Много е лесно да висите тука по форумите и сайтовете и да си пишете "как искаме"! Ами като искате кажете си го където трябва и пред който трябва! Стига сте се правили на мишки, ама излезте от хралупите си!
22 Златка Стоева 26.05.2011 | 15:00
240лв. са крайно недостатъчни. Ако ги разделим на 30 дни, излиза че човек разполага с 8лв на ден. За храна. А какво остава за разходите ток, вода, телефон. Едно нищо. Какво ли става ако възникнат непредвидени през месеца разходи - такси, лекарства, услуги от общ характер. Нищо не може да си позволи човек с 240лв. Това е простият извод.
21 Станимира Георгиева 26.05.2011 | 14:45
"Народа им" - точно тука всички бъркаме! Те нямат народ бе хора, те са банда малоумни себични свине, които имат единствено и само за цел в живота си, собственото си благо и просперитет! Веднъж намърдали се там, няма изкореняване, като бурени са! Това е истината - на никой от НС не му ПУКА за народа, стои там и симулира работа! Как може да излезеш с изречението, НЯМА пари за заплати! Как така няма бе!? А за какво има - за Ipad-i , за нови коли за депутатките, за купуване на поредната лента, която бат ти Бойко ще пререже някъде си, в някое забутано село!?!
20 Стамена Георгиева Георгиева 26.05.2011 | 14:44
Да си платиш тока, парното, наема и храна да си купиш с 240 лева? Ако успееш лично аз ще ти ги дам Бориславе. Само наема ти е най-малко 240 лева и то зависи къде живееш. За тока и парното да не говорим, колко е скъпо, пък за храна абсурд да ти остане нещо. Нямат си и на представа как се живее с толкова малко. А и какво да ги интересува, в техните палати не се говори за сметки, те имат други приоритети в живота.
19 V D 26.05.2011 | 14:33
Всичко това много добре го знаят нашите управляващи. Не мога да разбера само защо се правят на луди и не започнат малко да работят както трябва? Много ли им е приятно че народа им мизерства и се чуди как да свърже двата края? Колкото и да говорим всички знаем, че скоро няма да се промени нищо, само най-много още по-зле да станем.
18 Borislav Bonev 26.05.2011 | 14:28
Каква минимална заплаха имаме в момента? 240 лева! Някакъв вид подигравка се явява това! Какво можеш да направиш с толкова "много" пари? Например да си платиш парното и тока, или да си купиш малко храна, да си плащаш наема. И толкова! Не мога да приема, че може да има спор, дали минималната работна заплата, да се увеличи или не! Нека някой депутат или Министър да пробва да поживее с 240 лева и после да видим какво ще коментира по този въпрос.
17 Златка Стоева 26.05.2011 | 12:29
Вдигането на минималното месечно възнаграждение може да стимулира хората. Това е един от начините да се подобри производителността на труда, за да се увеличи БВП на страната, което неминуемо ще задвижи външно и вътрешно икономическите процеси ще даде положителен ефект върху финансово състояние на държавата. Ако се задвижи производителността, средствата, вложени в увеличаване на минималната работна заплата могат да се възвърнат.
16 Ани Г. 26.05.2011 | 11:52
Еми да де, ама за да се подобри качеството на стоките ни, трябва да започнат да ни спускат тези бленувани европари с които да подобрим производството на стоките и услугите и да инвестираме! Именно тука идва засечката - няма кой да краде от тях! И всичко спира...и умира. Това е като със селското стопанство - кранчето там още не иска да потръгне, говорим на местно ниво! Как да си купиш нов трактор с който ще ти излиза два пъти по-продуктивно и два пъти по-евтино да работиш, като няма пари отпуснати от министерството?! Как да изнесеш тази продукция? Няма, как.
15 М. Иванова 26.05.2011 | 11:49
Драга, не само на теб ти се повръща, но и на много хора. Подигравката, относно минималната заплата стана много голяма. Или я увеличете или спрете да говорите за нея, само да се надяват хората, а после пак излъгани.
14 Стамена Георгиева Георгиева 26.05.2011 | 11:39
А без тях по-добре ли ще ти е? Дай ми ги тогава на мен, аз няма да ти ги върна. Много хора бягат за граница за повече пари, но не е там въпроса. Хем не искат да гонят българите от тук, хем не искат да дават повече пари. Ами да направят нещо, не само да ми строят магистрали, защото с тези високи цени няма да има кой да се движи по тях.
13 Илиян Илиев 26.05.2011 | 11:35
Има и още една много важна подробност. За да има износ трябва да има и пазар, а много от стоките ни не са приети добре в ЕС, а за друг пазар не мога да се сетя.
12 Цвете Жекова 26.05.2011 | 11:31
Трябва да вдигнат минималната работна заплата. Така поне да могат хората да ги осигуряват върху малко по-висок доход. И стига оправдания с тази криза. Много работодатели само се чудят как да дават възможно най-малко пари за заплати "заради кризата" , а в същото време имат средства за мащабни инвестиции. Къде е кризата в този случай.
11 Draga Mateeva 26.05.2011 | 11:25
Само като видя името на Симеон Дянков и ми се повдига.
10 Ани Г. 26.05.2011 | 11:18
Да Силвия, именно! Ами "главният готвач" трябва да се яви именно в лицето на държавата!! От тук нататък, всички по-малки "кулинари", ще съумеят да организират работата си и да потръгне машината! За това вместо да мрънкат и синдикатите и Дянков, да вземат да се обединят и да мислят "рецептата" на успеха в лицето на повече производителност и работа!!
9 d.krumova _ 26.05.2011 | 11:07
40 лв. бяха много пари, сега отиват по дяволите само с едното влизане в супермаркета. За бедните райони 240 лв заплата е супер, мои роднини вземат по 50 лв на месец и търпят само заради едните осигуровки:( Добре че половината рода се изнесе зад граница, та им пращат по някое евро до пенсия. Не може да се разчита нито на държава, нито на заплата...
8 Силвия Димитрова 26.05.2011 | 11:03
С една дума – предлагаш да се отвари повече работа и да се произвежда нещо за износ. Много хубаво, ама има един проблем – няма кой да създаде тези нови производствени мощности, защото всеки чака наготово. Рецептата е ясна, но липсва главния готвач:(
7 Ани Г. 26.05.2011 | 10:55
"По-важно е обаче държавата да се концентрира върху премахването на осигурителните прагове и намаляването на данъчно-осигурителната тежест, за да накара работодателите да работят „на светло“. Това би бил по-ефективен инструмент в борбата с бедността, отколкото изкуствената държавна намеса за „повишаване“ на доходите. Необходимо е концентриране на усилията за повишаването производителността на труда и създаването на нови производствени мощности. Така необходимостта от увеличаването на доходите ще дойде от самата икономика. По този начин ще се стигне до стабилизиране на безработицата на по-ниски нива, по-висока заетост и по-добро заплащане на труда, включително и до увеличение на минималното възнаграждение." Ето това е решението - изкуственото вдигане на минималната заплата, само ще доведе до допълнително затлачване, не можем да седим само и да чакаме да се вдигат заплатите без никаква производителност, развитие на бизнеса, както в държавния, така и в частния сектор - това е твърде опасно и не е печелившо в дългосрочен план!! Извинявам се за прекалено дългия коментар, но няма как - това е за мен цялото решение на проблема!
6 Стамена Георгиева Георгиева 26.05.2011 | 10:52
Как с тях и без тях все тая d.krumova _? 40 лева са си много пари, особено за хората, които взимат по 240 лева заплата. Значи тези работодатели, които се оплакват, че няма пари могат да си карат скъпите коли и да си носят скъпарските дрехи, а техните служители да нямат какво да сложат на масата. Това правилно ли е според теб? Хайде стига с тези оправдания, че е криза. Виждаме я тази криза, всички българи пълнят заведенията и се разхождат с по 3-4 торби по магазините.
5 Свежка . 26.05.2011 | 10:51
Мен ми интересува повече наличието на работата. Споровете за минималната са кауза пердута - то е ясно, че това няма да стане. Поне в бедните райони на страната дайте някаква работа на хората. На някои им трябва по-малко от година, за да се пенсионират, но никой не желае да ги наеме заради възрастта им.
4 Силвия Димитрова 26.05.2011 | 10:45
Как ли пък не – правилата се диктуват от бизнесите, които генерират най-много доходи. Така са си оплели кошницата, че най-богатите да плащат колкото дребните собственици на някакъв бизнес. И ти да държиш бизнес няма да ти е приятно да те облагат с всевъзможни данъци и съвсем естествено е да броиш пари под масата.
3 d.krumova _ 26.05.2011 | 10:39
Жоро, то требе, ама нема. А дори и да я вдигнат с 40-тина лв. пак все тая. С тях и без тях все тая:( Наистина крайният потърпевш ще е „светлият“ бизнес, който ще започне да помътнява, а „сенчестият“ ще стане още по-сенчест.
2 Илиян Илиев 26.05.2011 | 10:35
Винаги съм си мислел, че бизнес ''на светло'' няма. Според мене почти всички работодатели плащат ''под масата'', но това е само предположение, все пак не съм работодател. Явно повишаването на минималната работна заплата е нож с две остриета и трябва да се премисли внимателно. Бизнеса предлага повишаването да става по браншове, според състоянието на фирмите и мисля, че тук е решението!
1 Георги Петров 26.05.2011 | 10:27
Задължени сме да вдигнем минималната заплата, защото икономиката ни стои на едно място и се опитва да избуксува от калта. Ако тази държава ще върви нагоре и ще се развива, това трябва да е задължителна мярка, ако ли не ще си стоим мизерниците на Европа и за в бъдеще.

ТВ програма

Кино

  • Сега Пощальонът документален филм...
  • 18:00 По света и у нас
  • 18:30 Още от деня коментарно предаване
  • 19:00 Приключенията на един Арлекин тв...
  • 20:00 По света и у нас
  • 20:45 Спортни новини
  • 21:00 БНТ представя "Смешни и тъжни неща"...
  • 22:00 Аз и моите жени тв филм /6,...
  • Сега "Лице в лице" - публицистично...
  • 18:00 "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 20:00 "Кой да знае?" - куиз шоу с водещ...
  • 21:00 "Лас Вегас" - сериал, с.1, еп.13
  • 22:00 bTV Новините - късна емисия
  • 22:30 "Под наблюдение" - сериал, с.4, еп.3
  • 23:30 "Парламентьорът" - сериал, еп.5
  • Сега "Семейни войни" - телевизионна игра
  • 18:00 "Сделка или не" - телевизионна игра
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 20:00 "Черешката на тортата" (нов сезон)...
  • 21:00 "ФБР" (премиера) - сериал, сезон 5
  • 22:00 Новините на NOVA
  • 22:30 "Лоши момичета" (премиера) -...
  • 23:30 "Хъдсън и Рекс" - сериал, сезон 1
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.