75% от българския мед отива за износ*

Пчеларите обаче прогнозират поскъпване на меда заради по-скъпите суровини

по статията работи: Ивайло Ачев | 11.08.2011 | 12:16

Годишно в България се произвеждат между 6 и 12 хил. тона пчелен мед. Големите разлики са продиктувани от различните условия през годините. Това стана ясно по време на пресконференция на Съюза на пчеларите в "София Прес" днес.

Около 75% от продукцията на българските пчелари отива за износ. Цената на едро при изнасяне в чужбина е около 1.50 – 1.80 евро на килограм. Изкупната цена на едро у нас е около 2 евро на килограм.

От Съюза на пчеларите обаче предупреждават, че медът ще поскъпва, при това с между 1.50 и 2 лева на килограм. Причината са по-скъпите суровини, които се употребяват за отглеждането на пчелите.

Прогнозите са, че цените на пазара на мановия мед (полихлорен мед) ще бъдат между 13 и 14 лева за килограм. Монохлорният мед (например акациев) ще се продава за около 10 лева, а обикновеният (билков) мед ще струва към 9 лева.

По време на пресконференцията пчеларите поискаха повече пари от държавата. Те настояват за допълнителни 10 млн. лева или 40 лева на пчелно семейство. У нас има около 600 – 680 хил. пчелни семейства, а с пчеларство се занимават 22 хил. - 30 хи. души, като статистиката е от 2009 година.

По думите на инж. Михаил Михайлов, председател на Съюза на пчеларите, през следващия тригодишен период от Националната програма за развитие на пчеларството за сектора ще бъдат отпуснати още 10 млн. лева.

Според Михайлов все още няма единно виждане за пчеларството в Европа за следващия програмен период на Общата селскостопанска политика (ОСП). Тепърва ще се уточнява какви средства ще се отделят за субсидиране на сектора.

Михайлов подчерта, че пчеларите искат допълнителната държавна помощ, тъй като годишно пчелите в България извършват дейност (опрашване), което помага за създаването на икономически продукт на стойност 2 до 3 млрд. лева и то от други сектори.

От Министерството на земеделието и храните (МЗХ) обаче отказват допълнителна помощ, тъй като "пчелите и без да бъдат гледани, ще опрашват растенията", сподели Михайлов.

Друг сериозен проблем, с който се сблъсква пчеларският сектор, е качественият контрол. За издаване на сертификат на качество на една партида мед се дават между 100-150 лева. Отделно, според инж. Михайлов и според проф. Николай Симеонов, член на Съюза на пчеларите, качественият контрол на меда се осъществява "на парче".

Няма единен механизъм и това позволява на големите вериги магазини да продават продукт, който всъщност не е мед. Основни причини за влошеното качество на меда са методите му на обработка, за да остава течен за дълго време на щандовете, както и прибавянето на добавки.

Постигането на течно състояние на меда обаче води до загуба на други полезни негови качества. Медът от магазина не се захаросва при по-продължителен престой, което е доказателство, че му липсва качество, поясни проф. Николай Симеонов.

От Съюза на пчеларите обаче не съобщиха до тях да са достигали конкретни сигнали за злоупотреби от страна на големите търговски вериги или на по-малките магазини по отношение качеството на предлагания мед. Съюзът също така не е пращал конкретни сигнали за злоупотреби до Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Пчеларите обаче смятат, че качествен контрол реално няма.

Днес стана ясно още, че между 15.08 и 20.08.11 в десет български града (София, Варна, Добрич, Шумен, Кюстендил, Радомир, Ямбол, Банкя и др.) едновременно ще се организира "Седмица на меда".

Проектът се финансира по Националната програма за развитие на пчеларството, като той става факт заради спечелен от Съюза на пчеларите конкурс.

Целта е да се популяризират пчелните продукти в България, да се скъси дистанцията между производители и потребители и истинският мед да се настани на трапезата на българина.

В България консумацията на мед е от 300-400 грама годишно на човек, докато в Германия е килограм и половина.

По данни на Министерството на земеделието и храните през 2010 г. наличните пчелни семейства в страната са 613 262 броя, което е едва 1,9% по-малко в сравнение с броя им през 2009 година. Това показва, че драстично намаление в броя на пчелните семейства към момента не се наблюдава. Добитото количество пчелен мед възлиза на 10 595 тона, което е с 11,2% повече от добития мед през 2009 година. През 2010 г. средният добив от пчелно семейство възлиза на 19 кг.

 

*Информацията е актуализирана към 15 часа.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


8 Даниела Челебиева 11.08.2011 | 21:23
ВИДОВЕ НЕКТАРЕН ПЧЕЛЕН МЕД - ЛЕЧЕБНИ СВОЙСТВА Според вида на растенията от които е събран нектарът, медът бива полифлорен (от различни растения) и монофлорен (предимно от един вид растения). Установено е, че медът притежава хранителните и лечебни свойства на растенията, от които е получен. Полският мед е един от най-качествените видове мед . Съставът му зависи от растенията , разпространени около пчелина . Най – често това са билки като синчец , слънчоглед, комунига , маточина , детелина , магарешки бодил и др . Този мед кристализира бързо и има нежен аромат и мек вкус . Използва се широко за лечение на заболявания на дихателните пътища , нервната система , сърцето и храносмилателните органи . Горският мед също е висококачествен мед. Цветът му е от светложълт до тъмнокафяв . Кристализира бавно на дребни кристалчета . Има силен , приятен аромат и нежен вкус . Изключително полезен е при заболявания на нервната и храносмилателната система и при болести на дихателните органи. Ливадният мед – това е многоцветен мед, добиван от най-различни ливадни цветя и билки – овчарска торбичка, мащерка, детелина, здравец и т.н. Притежава високи хранителни и лечебни свойства. Препоръчва се при преумора, за общо укрепване на организма, има и антисклеротично действие. Акациев мед Със специфичните си нежен аромат, много приятен вкус и много бавно кристализиране акациевият мед е един от най-предпочитаните. Акациев пчелен мед се препоръчва при безсъние, стомашно - чревни, жлъчни проблеми и във всички случаи, когато ви се яде мед. Мед от рапица Медът е бял /безцветен/, гъст, хубав и се различава от акациевия само по бързото му кристализиране. Този вид мед има добри хранителни и лечебни свойства, най-добрият мед за сърцето. Рапицата се препоръчва против изгаряния, има противораково действие. Липов мед Монофлорният липов мед е със светъл цвят. Липовият пчелен мед има антимикробно, противовъзпалително и в известна степен отхрачващо действие, затова се препоръчва при простуда, ангина, бронхит, бронхиална астма, очни болести. Слънчогледов мед Едно от забележителните свойства на слънчогледовия мед се състои в това, че изгонва “шлаката” от организма, очиства го, оказва му общеукрепващо действие, а така също намира приложение като “уриногонен”. При използването му с медицинска цел, той е полезен при прилагането му за лечение на следните болести: на сърцето, бронхиална астма, при стомашно – чревни колики, малария, грип, катар на горните дихателни пътища, при атеросклероза, остеохондроза, невралгия, особено при заболяване свързано с простудяване и други. Мед от магарешки бодил Пчелният мед от магарешки бодил е интересен вид пчелен мед, който много рядко се среща в чист вид. Мед от магарешки бодил се препоръчва при високо кръвно налягане, аритмия. Ценно качество на този вид пчелен мед е противомикробното му действие
7 Живка Илиева 11.08.2011 | 13:02
Честно казано останах шокирана от изкупната цена на меда 3,50лв. до 5,20лв за килограм..., което е нищо на фона на печалбата, която реализират прекупвачите. За кой ли път производителят остава ощетен за сметка на търговците, би следвало да има някакви механизми, които да регулират това и да пресичат подобни практики.
6 Ива Хинова 11.08.2011 | 12:58
Как няма да се търси българския пчелен мед, като той е изключителен продукт, в България има чудесни условия за пчелите - чиста природа, мек климат, многобройни гори, а разнообразието от медоносни растения и дървета е предпоставка за богатите вкусови качества на българския мед и видовото разнообразие.
5 Силвия Димитрова 11.08.2011 | 12:55
Както при тютюнопроизводителите, така и при пчеларите фигурата на посредника трябва да изчезне. По-добре пчеларите да си изготвят някакъв бизнес план и да си наемат човек, който директно да им урежда връзката с клиента. Регламентите трябва да се променят, в противен случай и допълнителното финансиране няма да помогне на пчеларството.
4 Станимира Георгиева 11.08.2011 | 12:52
Така е Борислав! Българския мъд е изключително вкусен и много качествен от кум хранителни съставки, но определено на нашия роден пазар, такъв рядко присъства, (освен някои бабки на пазара). България е страна с традиции в износа на мед към големите европейски, а и не само европейски страни, като доколкото ми е известно Германия е най-големият ни "клиент". За съжаление изкупните цени са прекалено ниски в сравнение с тези на световните пазари. Производителите с право искат по-високи цени, не само заради самото оборудване и поддържане на бизнеса, а и заради самата криза.
3 d.krumova _ 11.08.2011 | 12:43
Наскоро познат се отказа от професията на програмист си и се захвана с пчеларство. Цяло лято прекарва на село, където има към двеста кошера. Това е огромен обрат, но все повече млади хора се захващат с този изкусен занаят. Миналата година публикуваха доклад, в който пишеше, че нашите пчелари усвояват най-много европари. Изглежда че от хоби, този занаят бързо е успял да се превърне в приходна професия. Но не съвсем. Обидно е търговците да изкупуват труда на пчеларите на безценица, да го разреждат с глюкоза и да го препродават на чужденците за 15 евро килото.
2 Алекс Г. 11.08.2011 | 12:39
Едно време у нас имаше изложен мед навсякъде. Говорим за истински и хубав, а не сегашните буркани тъпкани и разредени, които се продават по пазарите. Очевидно пчеларите предпочитат да им изкупят меда в чужбина, отколкото в България заради ниските цени.
1 Borislav Bonev 11.08.2011 | 12:32
Цената и качеството на българският мед са изключително високи. Поради тази причина, той трудно се реализира на родния пазар. За сметка на това, по нашите магазини и пазари можем да се нагледаме на всякакви видове "измислен" мед, внос от не знам си къде, който в крайна сметка се оказва, че изобщо няма нищо медно в него, освен аромата. Българската агенция за храните трябва да вземе мерки това да спре - или поне да не се казва мед, а да го кръстят по друг начин, както стана при храните с растителна и животинска мазнина.

ТВ програма

Кино

  • Сега Денят започва сутрешен блок с...
  • 09:10 Сутрин с УЕФА ЕВРО 2024
  • 09:30 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 11:00 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 11:30 Днес на УЕФА ЕВРО 2024
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:25 Новини на турски език
  • 12:35 Малки истории /п/
  • Сега "Тази сутрин" - сутрешен блок с...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците" - комедийно шоу /п./
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, с.2, еп.58...
  • 15:00 Премиера: "Плен" - сериал, с.1, еп.3
  • 16:00 Премиера: "Скъпа мамо" - сериал,...
  • 17:00 bTV Новините
  • Сега "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.