Бременните предават вкусовите предпочитания на децата си

Учени са открили, че майките могат да възпитат полезния навик в подрастващите, още преди те да са се появили на бял свят

по статията работи: iNews.bg | 11.08.2011 | 15:44

За много родители е трудно да накарат децата си да ядат зеленчуци. Но има и лесен начин за това - учени са открили, че майките могат да възпитат полезния навик в подрастващите, още преди те да са се появили на бял свят.

Експерти от Изследователския център във Филаделфия смятат, че бебета изграждат своя вкус за здравословни храни още в утробата на майката. Проучването, публикувано в списание "Педиатрия", цитирано от в. Daily mail, установило, че сетивните възприятия се предават от майката на бебето чрез околоплодната течност.

Според ръководителя на изследването Джули Менела, бебетата придобиват усещането за различните вкусове като ванилия, моркови, чесън, анасон, мента, още докато са в утробата, с помощта на околоплодната течност или майчиното мляко.

За да проверят теорията си, изследователите давали на група бременни жени по една капсула, съдържаща чесън и една захар. След което извършили рутинна проба от околоплодната течност.

Учените помолили няколко произволно избрани хора да помиришат пробите. Оказало се, че по-голямата част от тях разпознали пробите на жените, на които е била дадена по-рано капсула с чесън.

Това означава, че и неродените бебета могат да опитват различните вкусове, които приема майката, докато са в утробата й.

Учените обаче искали да докажат дали усещането за ароматите може да бъде създадено преди раждането. За целта те разделили една група бременни жени на три.

Едната група е била помолена да пие сок от моркови всеки ден по време на бременността, другата група - по време на кърменето и последната – да не консумира продукти, съдържащи моркови.

След което, учените включили и децата в експеримента, когато те били достатъчно големи, за да ядат зърнени храни. Бебета били захранвани с тях, както и с вода или сок от моркови.

Изследователите установили, че децата, които са консумирали чрез майките си моркови, докато са били още в утробата, са предпочитали да похапват повече зърнени храни с аромат на морков.

Така, учените стигат до извода, че майки възпитават сетивните възприятия към храните и ароматите, благодарение на това, което самите те ядат.

Следователно, за да се хранят децата здравословно, то и бременната майка трябва да консумира такива храни. Авторът на изследването е убедена, че така се внедрява на децата здравословния начин на хранене и ако бременните жени искат децата им да ядат здравословни храни като броколи, моркови, боб и др., трябва те самите да се хранят с тези храни.



Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


11 V D 15.08.2011 | 17:07
Кристина, може и да си права, но аз лично имам поглед над децата на моите приятелки. Когато тя бяха бременни си хапваха от всичко, но от определени неща по много, а децата им сега се хранят точно като тях тогава. Не при всички е така, но се случва.
10 Kristina Benun 13.08.2011 | 19:12
Пълен Булшит. Аз съм вегетерианка от 20 години. По време на бремеността ядях основно ориз, зеленчуци във всякаква форма( моркови, спанак, салати, домати , краставици и т.н). Пиех много кис. мляко- все неща, който консумирам по-принцип. Единственото ми отклонение беше, че понякога ми се дояждаха и тестени храни- пица, паста, хляб- неща, който по-принцип не харесвам и ям много рядко. Що се отнася до плодовете- обожавам ги и никога не съм спирала да ги ям. Моят син, без да съм го насилвала никога, отказва дори да опита какъвто и да било плод. Обича ориз, понякога моркови в готвени ястия, царевица и много рядко краставици. Всичко друго от изброените горе, дори не иска да погледне. За по -придрричивите , държа да подчертая, че НИКОГА не съм подхождала настоятелно и насила към употребата на тези продукти. Детето просте не ги поглежда. Така че, да не харчат пари за подобни изследвания ,а за нещо полезно. Явно гена и в този случай е определящ.
9 Draga Mateeva 11.08.2011 | 19:15
Това твърдение не е истина. Ако едно дете проявява същите хранителни навици като майка си, това се дължи на влиянието на семейната среда. Докато пораснат и стигнат зряла възраст, децата постоянно си променят навиците.
8 Златка Стоева 11.08.2011 | 19:12
Просто е - всичко опира до гените. С това откритие тези учени още малко ще кажат и че децата приличат на двамата си родители.
7 Силвия Димитрова 11.08.2011 | 17:47
Хранителният режим в нашите градини търпи известна еволюция и идеята е от кебапи и кюфтета да се мине на филета. Навикнем ли да готвим вкусно, полезно и разнообразно на детето, без много полуфабрикати, любимите им спагети и пържени картофки, ще си спестим проблема с привикването към определен вид храни с еднотипен и зарибяващ вкус. Вкусовите предпочитания са като ранното усвояване на чужд език – колкото по-рано, толкова по-добре.
6 Ива Хинова 11.08.2011 | 17:25
Ок, съгласна съм за личния пример и за съзнателно хранене по време на бременност и кърмене, но отивайки в училище и в детската градина, децата най-често придобиват други навици под влиянието на средата, приятелчетата, а като пораснат родителите стават съвсем безвластни. За това трябва и много да се говори – кое е полезно, защо, филмчета, без излишно вманиачване, разбира се!
5 Криси Митева 11.08.2011 | 17:25
Майка ми, ми е споделяла, че докато е била бременна с мен много е обичала да хапва..туршиики :) И сега аз също много обичам киселкото, но също така обожавам сладкото...мисля, че това вече си е генно заложено от баба, защото и тя обича много "банобнки" ;)
4 Силвия Димитрова 11.08.2011 | 16:52
Но Ива, има много научни доказателства, че деца научени от малки на рационален хранителен режим, в по-късен етап от развитието си отказват да ядат или избягват т.нар. джънк. Или поне този тип храни-боклук не им правят впечатление и не се пристрастяват към тях. Представи си, че от ранна възраст ги снабдим с противоотровата за тези храни.убийци, после ще е по-лесно да ги неутрализираме.
3 Ива Хинова 11.08.2011 | 16:26
Това може би щеше и да е вярно, ако не съществуваха рекламите, които подканват децата да опитат от джънка, да се пристрастят към него и след това тотално да отказват да ядат каквито и да е било зеленчуци, плодове и полезни храни.
2 Силвия Димитрова 11.08.2011 | 16:22
Концепцията за изграждане на хранителна памет от утробно време не е нова. Но отнесено към създаването на здравословни хранителни навици у плода, статията е важна образователна стъпка за самите майки. Важно да е знаят, че ключът към перфектното здраве и фигура на бъдещите им деца, са изцяло в техни ръце. Генетичният фактор е по-силен, разбира се, но с хранителна дисциплина много пороци биха могли да бъдат заобиколeни и победени.
1 Свежка . 11.08.2011 | 16:15
Мммм, чесън и ванилия! Обожавам ги – сигурно в утробата съм плувала в сладколютив сос, който е жигосал вкусовите ми предпочитания за цял живот. А вместо моркови, като малка с удоволствие си похапвах шоколадови яйца:)

ТВ програма

Кино

  • Сега Последният печели...
  • 20:00 По света и у нас
  • 20:45 Спортни новини
  • 21:00 Вечерното шоу
  • 22:00 Страсти в Тоскана 3 28-сериен тв...
  • 23:00 По света и у нас
  • 23:25 Черно пространство 8-сериен тв филм...
  • 00:20 Още от деня коментарно предаване /п/
  • Сега bTV Новините - централна емисия
  • 20:00 "Островът на 100-те гривни: Другата...
  • 22:00 ПРЕМИЕРА: "Кажи честно" - забавно...
  • 23:00 bTV Новините - късна емисия
  • 23:30 Премиера: "Закон и ред: Специални...
  • 00:45 "Трима братя, три сестри" -...
  • 01:40 "Ослепително слънце" - сериал, с.2,...
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • Сега Новините на NOVA - централна емисия
  • 20:00 "Игри на волята:...
  • 22:00 "Big Brother" (премиера) - риалити,...
  • 23:00 Новините на NOVA
  • 23:30 "Хъдсън и Рекс" - сериал, сезон 5
  • 00:30 "Снайперист" - сериал, сезон 2
  • 01:30 "Пожарникарите от Чикаго" - сериал,...
  • 02:15 "Моето име е Мелек" - сериен филм
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.