България е надежден партньор за борбата с шапа. Тази похвала изрече изпълнителният директор на Европейския орган по безопасност на храните EFSA г-жа Катрин Геслен-Ланел на пресконференция в МЗХ след срещата й с министъра на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов.
Ланел подчерта, че България е ключова страна, защото е европейскаграница и е надежден партньор за борбата с шапа.
EFSA предоставя научни консултации на Турция, Гърция и България за борбата с шапа.
iNews припомня, че в началото на тази година избухна епидемия от щап по животните в Югоизточна България, като заразата бе пренесена от животни на свободна паша от другата страна на границата. Тогава освен мерките по карантина и убиване на животните бе взето решение за възстановяване на телените огради по турската граница, за да се минимализира рискът от подобни инциденти в бъдеще.
Министър Найденов подчерта, че EFSA е един изключително важен орган и сътрудничеството ни е приоритет. На срещата министър Найденов и изпълнителният директор на EFSA са разговарляли за въведените у нас стандарти за храните. Г-жа Ланел е цитирала изследване, по поръчка на ЕК, според което българските потребители поставят качеството преди безопасността.
По-рано днес изпълнителният директор на БАБХ д-р Йордан Войнов представи структурата и дейността на агенцията и прие предложението, отправено от EFSA за участие в специализираните обучения на оценители на риска, каквито обучения европейският орган възнамерява да организира от следващата година.
Г-жа Ланел се срещна и с целия екип на Центъра за оценка на риска, като неговият директор д-р Бойко Ликов представи дейността на центъра и възможностите за разширяване на сътрудничеството при навременна оценка и анализ на риска. По-широк достъп на експертите на Центъра за оценка на риска към БАБХ до базата с научна информация на EFSA и участие на повече експерти от агенцията в работата на научните панели на EFSA бяха сред набелязаните мерки за бъдещо сътрудничество.
Изпълнителният директор на EFSA е у нас на първото си официалнопосещение след създаването на Европейския орган по безопасност на храните през 2002 г.