Разследват Иво Прокопиев и в Германия

Службата за финансови регулации (ВаFin) подхваща хаоса около "Каолин"

по статията работи: iNews.bg | 09.09.2013 | 10:01

Сделката по продажбата на мажоритарния дял в "Каолин" от Иво Прокопиев е на път да завърши с пълен провал.

След като разследване на ТВ7 показа как офшорни компании са използвани от Прокопиев и президента Росен Плевнелиев за отклоняване на милиони към Кипър, сега Комисията по финансов надзор (КФН) проучва схема, при която са ощетени миноритарни акционери в добивното дружество. 

Заради далаверата новите германски собственици не могат да отпишат компанията от борсата, а КФН e изискала допълнителна документация, информира в. "Репортер".

Освен българската комисия в разследването участва и германската служба за финансови регулации (ВаFin), от която КФН е поискала съдействие.

Сделката става на 31 май през Българската фондова борса, като контролираната от Иво Прокопиев "Алфа финанс холдинг" продава 67,8% от "Каолин” на германската компания Quarzwerke на цена от 4,156 лв. за акция. На същата дата дела си в добивната компания продава още едно дружество – "Солар Венчърс" ЕООД, която към тази дата притежава 5,32% от "Каолин” и е собственост на "Каолин”.

На практика това означава, че като еднолична собственост на "Каолин” всички активи на дъщерното дружество принадлежат на всички акционери в публичната компания, а не само на мажоритарния собственик Прокопиев.

В действителност обаче се случва нещо съвсем различно

Веднага след като придобиват "Каолин", на 4 юни новите собственици от Quarzwerke продават 100% от капитала на "Солар Венчърс". Купувач е Прокопиев чрез "Алфа Финанс холдинг", става ясно от съобщение, публикувано на x3news.com. Цената на сделката не e обявена, но според източници от финансовите среди става дума за около 13 млн. лв. 

Така Прокопиев реално връща обратно на новите собственици кеша от продажбата на акциите от "Каолин" на "Солар Венчърс". Парите наистина са отново в "Каолин", но той е вече 95% собственост на германците, защото малките акционери също продадоха акциите си в голямата пукотевица. 

Сега Quarzwerke, като мажоритар, може да реши тези 13 млн. лв. да се дават като дивидент. Каквото и да стане, тези акции излизат буквално без пари на Quarzwerke. Но всъщност големият проблем е, че те не са нито на Прокопиев, нито на Quarzwerke, а на всички акционери в "Каолин”. 

Сделката между Прокопиев и германците вече е попаднала в полезрението на регулаторните институции. За да се осъществи продажбата без разрешението на ОСА, управата в "Каолин", включваща близки до Прокопиев, заобикаля закона, като понижава оценката на "Солар Венчърс". По този начин инвестицията на "Каолин" в дружеството вече заема по-малко от 10% от активите на добивната компания. С това се дава зелена светлина на операция "пладнешки грабеж". 

Търгът

Като публична компания "Каолин" е длъжна да обяви цената, на която е продала "Солар Венчърс", но не го прави. Новите собственици от Quarzwerke пък почти мигновено поискаха да отправят търгово предложение към останалите акционери от компанията, което трябва да бъде одобрено от КФН. 

Но как надзорът да одобри нещо при положение, че не знае никакви показатели за такава ключова сделка като продажбата на цяло, и то водещо дъщерно предприятие - "Солар Венчърс"? Също така договорът за покупко-продажбата на мажоритарния пакет в "Каолин" изобщо не е предоставен в КФН.

Затова и одобрението на проспекта още се бави, търговото предложение не е тръгнало, а новите собственици нервничат.

Ролята на изненадания и онеправдан чуждестранен инвеститор обаче едва ли е точната за Quarzwerke. Купувачът със сигурност е знаел от кого и какви акции придобива. 

Единствената цел за германците обаче е била да вземат максимален брой акции накуп, за да имат тежест в търговото предложение и ако може, да достигнат 95%. При такъв дял дори да не се приеме търговото предложение от малките акционери, компанията може да се делистне от борсата, а акциите на малките собственици да се придобият "служебно". Затова и Quarzwerke не са се притеснили особено от това, че влизат в сделка, която директно удря миноритарните акционери. 

Цената

Врътката с малкия пакет акции обяснява и учудващо високата цена за мажоритарния пакет, която германците платиха на Прокопиев. Явно делът на "Солар Венчърс" е бил договорен в пакета още при постигането на предварителното споразумение за продажба. Така и присъдата над малките акционери е била произнесена. 

Разиграната схема между Прокопиев и германците има и още един ефект. Българският олигарх успява да отклони тези 11 млн. лв. от потенциални претенции на кредиторите си в затъналата в дългове "Алфа финанс холдинг". Благодарение на сделката средствата се озовават в съвсем отделно дружество.

Заради отказа за предоставяне на информация по сделката от "Каолин" и при новите собственици, от КФН са отправили искане към германския регулатор да изиска от Quarzwerke подобна информация. 

Инвеститорите

Единствената роля на "Солар Венчърс" до този момент е на дружество за преточване на "Каолин”.

А ако си мислите, че КФН "просто се заяжда" с Прокопиев и затова иска информация за сделката по продажбата на "Солар Венчърс", дълбоко грешите. Това е второ потулване на чувствителна, при това ключова информация за "Каолин" в рамките на няколко месеца.

Капиталът на "Солар Венчърс" е 40 млн. лв. и до 30 септември 2012 г. се води в отчета на "Каолин" с балансова стойност от същите 40 млн. лв. От 31 декември 2012 г. стойността му е понижена до 13,72 млн. лв. Как и защо се случва това обаче от мажоритарния по това време собственик "Алфа финанс холдинг" така и не обясняват. Отказват да го направят и до днес. Единствената бележка в консолидирания доклад на "Каолин" за първите три месеца на 2013 г. казва, че причината е "преценка, че инвестицията се оценява над реалната ѝ стойност".

И президентът влиза в схемата

Разкритието за новата схема идва броени седмици след разследването на ТВ7, което показа как офшорки, свързващи бизнес интересите на Прокопиев и президента Росен Плевнелиев, успяха да отклонят 7 млн. лв. към Кипър. Това е ставало през поредица от прехвърляния на акции в "Каолин" между фондовете на "Доверие", "Алфа финанс холдинг" и офшорките Wyclef holding limited и Stallberg investments limited. 

В края на блиц търговията кипърските дружества си гарантирали доходност от милиони левове, а срещу актива от продадените акции кредиторите на Прокопиев и "Алфа финанс" останали с чаша студена вода.

Wyclef holding limited и Stallberg investments limited са имали подозрително близка и единна бизнес политика с Росен Плевнелиев през неговия предприемачески период. Плевнелиев е бил съсобственик с двете офшорки в строителя на "Резиденшъл парк София" – "Бългериън резиденшъл пропъртис". 

Реакцията на КФН

Освен че потъпква миноритарните акционери, схемата между "Каолин" и "Солар Венчърс" е в тотален разрез със закона. Според разпоредбите на Търговския закон дъщерното дружество може да изкупи акции на своя собственик, но до една година трябва да ги прехвърли на трето лице. "Каолин” е в тотално нарушение на тази норма.

За подобно поведение Комисията за финансов надзор вече наложи принудителна административна мярка на друга компания.

Тъй като вече има прецедент, редно би било комисията да се намеси и да поиска обезсилване на акциите и от "Каолин".

Прокопиев отново излиза сух от поредната си "схема", нарушаваща закона. За новите собственици пък остава задачата да се опитат да изчистят имиджа на "Каолин" като една от най-задкулисно управляваните публични компании. 


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


52 Mary Alice 09.09.2013 | 19:58
Докато самият президент го варди, Прокопиев никога няма да получи присъда независимо колко престъпления е извършил срещу държавата
51 Ариана Оптимистикова 09.09.2013 | 16:50
тоя боклук Прокопиев
50 pippi longstocking 09.09.2013 | 16:12
Иво Прокопиев е изпечен мошеник, той добре умее да оплита всички в лъжите си - банки, кредитни институции, политици, бизнес партньори, дори Уолстрийт. Целият се е оплел в престъпни схеми.
49 dancho danchev 09.09.2013 | 16:11
Прокопиев е за затвора. В толкова много измами е замесен, че вече някой трябва да го спре.
48 wild child 09.09.2013 | 16:10
Много интересна ситуация се получи с задължението което Прокопиев има към Алфа банк. Чудно ми е как човек който е фалирал тотално успява да вземе кредит на стойност 20 милиона лева срещу залог от стари компютри и офис мебели? мног просто - той не е фалирал. всичко е само театър
47 bella donna 09.09.2013 | 16:07
Мисля че и Медиапул са част от кръга Капитал. Те често цитират капитал.бг като един от основните си източници. Освен това също са получавали финансова инжекция от фондация "Америка за България" в размер на 1.2 милиона лева.
46 pippi longstocking 09.09.2013 | 16:05
Колко машинации и измами са се вихрели около "Каолин" и това съвсем не е единственият бизнес на кредитния милионер Иво Прокоп0иев. Абсолютно всичките му фирми са затънали до ушите в далавери. Няма обаче кой да ги пипне защото кръга Глобална България варди за благото на олигарха.
45 wild child 09.09.2013 | 16:03
Иво Прокопиев и Плевнелиев са верни слуги на кръга от Вашингтон. Колко милиона глътна Икономедиа преди години от фондация "Америка за България"? над 3.3 милиона лева. А каква беше целта на финансирането - медията да изготвя материали в които да прокарва идеята колко хубаво за България е да бъде под американско влияние.
44 bella donna 09.09.2013 | 16:01
Иво Прокопиев създаде Икономедиа само и само за да пипе тенденциозни статии в които да се лансират едни политици. И планът му проработи - вкараха го в политиката и дори за консул на Канада го избраха, а той междувременно си движеше бизнеса и използваше политическото си влияние като щит срещу всякакви опити за разследвания в измами.
43 pippi longstocking 09.09.2013 | 15:13
От колко години все го разследват този измамник и все не могат да намерят доказателства срещу него та да го вкарат на топло за дълго.
42 Lili Mileva 09.09.2013 | 15:10
Прокопиев е едно от уродливите лица на прехода, което показва как у нас с машинации могат да се направят много пари. И то главно с разни политически лобита. Такива хора съсипаха сума родни предприятия.
41 скапан сървър 09.09.2013 | 14:14
Останаха ли българи, които да не са разбрали, че и Плевнелиев е в схемите на Прокопиев???
40 viktor viktorov 09.09.2013 | 13:31
Много се надявам да си получи заслуженото.
39 viktor viktorov 09.09.2013 | 13:30
Ами нека го разследват, неговите далавери нямат край. Крайно време беше някой да се заеме с него.
38 Ralica Hristova 09.09.2013 | 13:09
те как изобщо са се прецакали е въпросът, за далаверите на Прокопиев всички знаем.
37 mariyna todorova 09.09.2013 | 13:03
Какво уважение що се касае до пари, не за първи път прави нещо зад гърба на партньорите си и се облагодетелства. Вдовицата Кюлева има много да разказва по тоя въпрос.
36 скапан сървър 09.09.2013 | 13:02
Този мазник и смешко най-накрая го погнаха, няма измъкване!
35 трендафил въжарски 09.09.2013 | 12:46
да, опитал се е да ги прецака
34 трендафил въжарски 09.09.2013 | 12:46
истината е, ч1е този човек е изпечен мошеник
33 Raina Knqginq 09.09.2013 | 12:18
Това си му е запазена марка май, дори и към партньорите си няма грам уважение!
32 Блабла Блаблаблабла 09.09.2013 | 12:17
Според мен трябва и да се разследват хората свързани с Иво Прокопиев, като Трайчо Трайков и дори самия Преиздент!
31 Силвия Ганчева 09.09.2013 | 12:16
"Прокопиев отново излиза сух от поредната си "схема", нарушаваща закона. За новите собственици пък остава задачата да се опитат да изчистят имиджа на "Каолин" като една от най-задкулисно управляваните публични компании. " - Колкото и да се опитват, едва ли ще успеят. Прокопиев е вече име, което се свърза само с лоши неша - съмнителни сделки, лбота във властта и манипулативни медии...
30 овчи транс 09.09.2013 | 12:05
след като приключат с прокопиев, да продължат с президента, който също може да бъде подведен под отговорност и вкаран в затвора.
29 средна патерица 09.09.2013 | 12:02
иво прокопиев отдавна трябваше да е в затвора, а не тепърва да правят разследвания спрямо него.
28 Kokoto Monev 09.09.2013 | 12:02
Този вече немога да го гледам ! Нямам думи да коментирам колко нагазил е той. Спокойно можем да му дадем титлата бос на Олигархичната Мафия в България !
27 rebelle fleur 09.09.2013 | 12:01
Добре, че и нещата с Доверие се уталожиха, че и от там колко пари е източил Прокопиев не е истина и то пак чрез престъпна схема, която рефлектира пряко върху цените на тока. Някои дори твърдят, че фонда е фалирал!
26 северозападнала мома 09.09.2013 | 11:59
Ами хората в Меричлери?! Собствениците на Каолин се сменят, а проблема там остава. Предприятието продължава да действа без ОВОС, а екоминистрите си траят. И това ми било европейска държава!
25 Raina Knqginq 09.09.2013 | 11:57
Нямам думи. Поредната схема за източване на пари от България от поредния за мен, олигарх, който стои в сянката на манипулативните си медии. Иво Прокопиев отдавна е за разследване, но няма кой явно да се опълчи на "бизнесмена" у нас, за това дано поне в Германия има някаква справедливост.
24 Wild Rose 09.09.2013 | 11:57
Отдавна трябваше да го разследват, още като стана ясно как ощетява държавата с неизгодните концесии, които някои министри му подариха.
23 Dimi Petkov 09.09.2013 | 11:57
Този Иво Прокопиев май е тръгнал да прави далавери и в Германия. Криеше се като мишка в Сингапур.. ако беше чист, защо не излезе и не каже да го разследват ?!?
22 mariyna todorova 09.09.2013 | 11:56
Крайно време е Прокопиев да смени костюма с раиран и да спре да трупа пари да наша сметка. Цялото замогване на тоя човек е благодарение на злоупотреби с държавни предприятие, които му бяха поднесени на тепсия, а той ги докара до фалити и препродава по няколко пъти.
21 Блабла Блаблаблабла 09.09.2013 | 11:56
Когато стана скандала с Трайчо Трайков и замесването на името му с „бизнесмена“ Иво Прокопиев, някой запита ли се защо се потули случая?? И дали не продължава дърпането на конците във властта на разни пионки, каквато за мен е дори самия Президент от същите хора и кръговете около тях? За цената на тока, пряко свързвам Иво Прокопиев със „зелената мафия“ и сключването от Трайков и него (за което Трайков беше уволнен) „сътрудничество“ за изкупуване на варовик на нереално висока цена за някакъв още по-нереален период от време, над 30 години.
20 нелепо съвпадение 09.09.2013 | 11:54
Крайно време беше да се захванат с този далавераджия ! Двамата с президентът толкова са ущетили държавата ни , че не ми се говори...
19 Силвия Ганчева 09.09.2013 | 11:54
Така, така, Иво Прокопиев отдавна му се мъти водата около този Каолин, мисля, че е време вече някой да ни разясни какво се случва там. ДОбре са го погнли, тук като никой не му търси сметка за нищо, поне от Германия ще го направят.
18 Petko Kolev 09.09.2013 | 11:53
А така! То беше ясно, че има нещо гнило в тази сделка, иначе няма как да повярваме, че Прокопиев продаде кон за кокошка, за да си спаси медиите. Подплатим е доста добре финансово тази сделка и то с помощна на офшорки на президента.
17 идейната блондинка 09.09.2013 | 11:53
в каолин станаха много нередности, които трябва да бъдат разследвани от най-висшите органи. това трябва да се случи, за да може прокопиев да отиде зад решетките.
16 комара трайчо 09.09.2013 | 11:52
и президента, и иво прокопиев трябва да лежат в най-дълбокия затвор, заради поразиите, които са направили на страната.
15 шимпанзето райчо 09.09.2013 | 11:31
иво прокопиев е много лош човек, който трябва да бъде в затвор със строг тъмничен режим.
14 rebelle fleur 09.09.2013 | 11:28
Германците май ще се окажат сериозно ужилени от този роден факир във финансовите измами. Как иначе се прави такова състояние, без да си създал нищо, а използвайки единствено медиите си за шантаж.
13 Margaritka Ilieva 09.09.2013 | 11:27
една добра новина, нека да го разследват, толкова престъпления има зад гърба си,че е нормално да му държат сметка.
12 Krist Novoselic 09.09.2013 | 11:23
Радостно е, че раследват Иво Прокопиев. Трябва да почнат да разследват и презинетът ни , нали те са приятелчета. И двамта са нагазили в калта !
11 Anna Vasileva 09.09.2013 | 11:07
Нека да го разследват, като в България няма кой да я свърши тази работа, поне германските служби да се заемат, че барем му видим кирливите ризи всички!
10 tiha paranoq 09.09.2013 | 11:01
"Разследват Иво Прокопиев и в Германия" - Най - накрая започнаха да го разследват този . В доста далавери го намесваха последните месеци. Няма как да не е правил далавери .
9 мистър питкин 09.09.2013 | 10:49
тоя ако трябва и в мадагаскар да го разследват, но да го приберат за повече време зад решетките.
8 работната пчела 09.09.2013 | 10:45
Да му е честито! дано този път да има ефект от разследванията и да бъде осъден или най-малкото престъпленията му да станат абсолютно обществено достояние!
7 Viktor Ivanov 09.09.2013 | 10:42
Добре е, че олигарха Иво Прокопиев го разследват и в Германия, смятам, че е редно да разследват и съдружника му Плевнелиев и да ги осъдят по бързата процедура, защото злоупотребите им станаха много и е редно да бъдат пратени в затвора.
6 северозападнала мома 09.09.2013 | 10:39
Прокопиев е доволен, тъй като си е прибрал парите и за пореден път е ощетил своите съдружници. Въобще родния олигарх продължава да действа изключително безпардонно по отношение на домогването до средства.
5 Silvi Milenova 09.09.2013 | 10:34
браво, най-накрая някой да се захване с него! Време беше, много се радвам,че службите,които го разследват не са български, да се надяваме,че в Германия вече няма да му се размине!
4 Теодора Динева 09.09.2013 | 10:28
Този път няма да му се размине!
3 mind games 09.09.2013 | 10:23
Явно в български затвор няма да лежи, ами поне в немски да го затворят.
2 hope less 09.09.2013 | 10:22
Най-накрая Прокопиев да го разследват - чака го затвора.
1 Ема Маринова 09.09.2013 | 10:16
Ей,време беше да се задействат тези неща,сега покрай него и Плевнелиев ще изгори,тази новина ми върна вярата в справедливостта :)

ТВ програма

Кино

  • Сега Култура.БГ предаване за култура с...
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:25 Новини на турски език
  • 12:35 Малки истории
  • 12:45 Телепазарен прозорец
  • 13:00 Последният печели...
  • 14:00 Телепазарен прозорец
  • 14:15 Книга на книгите анимационен филм
  • Сега "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, с.2, еп.15...
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.68
  • 16:00 Премиера: "Скъпа мамо" - сериал,...
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • Сега "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" - телевизионна игра
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.