Посетителите на ресторантите за бързо хранене много често подценяват реалния обем на консумираните калории, установиха американски учени, съобщи British Medical Journal.
Учените са изследвали калоричността на менютата в 89 ресторанта в региона Нова Англия, включително на такива известни марки като McDonald's, Burger King, KFC, Subway и Dunkin Donuts, уточнява БТА. По времето на проучването нито един от тези ресторанти не е публикувал информация за калоричността на предлаганата храна.
А в САЩ от 2010 година са в сила закони, които задължават всички ресторантьорски мрежи с над 20 места да посочват броя на калориите в менюто. В проучването са участвали три групи посетители: възрастни над 18 години - 1877 души, тийнейджъри - 1178 души и деца - 330.
Учените са събирали касовите бележки, за да изчислят броя на калориите. Те също така са анкетирали участниците, за да получат тяхната оценка за консумираните калории. Сред възрастните почитатели на бързото хранене 65% са страдали от наднормено тегло или от затлъстяване, сред тийнейджърите този показател е бил 34%, а сред децата - 57%.
По-малко от една четвърт от участниците са заявили, че обръщат внимание на информацията за калоричността на менюто. А по-малко от 5% са съобщили, че тези данни са определящи за тях при избора на храна.
Средно при едно посещение на ресторант за фаст фууд възрастните изяждат 836 калории, младежите - 756 калории, а децата - 733 калории. Средно участниците в първата категория не са преценили правилно своя избор със 175 калории, тийнейджърите - с 259.
Учените смятат, че освен посочването на количеството калории в менюто е необходима и разяснителна кампания за това колко енергия изразходва човек от различните възрастови групи.