Колко захар, сол и мазнини има в храната?

От 2014 година на етикетите на храните в ЕС ще има данни не само за калории, а и за сол и мазнина

по статията работи: Деляна Петкова | 30.09.2011 | 18:44

От 2014 година на етикетите на храните вече ще има данни не само за количеството калории. От тях потребителите ще могат да разберат и какво е количеството захар, сол или мазнини.

Това стана факт след като предложението на Европейската комисия срещна одобрението на всички останали европейски институции.

Това означава, че на опаковката потребителите ще могат да намерят данни за количеството калории, въглехидратите и мазнините, а пък за прясното месо задължително ще трябва да бъде изписана и страната на произход. До този момент това беше задължително само за телешкото месо, задължение свързано с развитието на болестта "луда крава" преди няколко години.

Изписването на съставките е изключително важно за потребителите и здравословното хранене, коментира българският министър на земеделието Мирослав Найденов, цитиран от Министерството на земеделието и храните (МЗХ). Хората трябва да знаят какво точно консумират, допълни той.

В момента много производители посочват съдържанието на калории, въглехидрати и други вещества на опаковката на храните. От 2014 година обаче това ще бъде задължително за всички.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


4 Свежка . 30.09.2011 | 19:12
Много правилно! Трябва да има най-подробна информация за всяка стока, която купуваме, както и навик тя да се чете, а не по навик да слагаме в кошницата най-евтиния продукт. Трябва да се обърне внимание на по-рисковите храни и напитки, които са наблъскани с лоши въглехидрати. Трябва да се внимава и с евтините енергийни напитки. Наскоро получих бъбречна криза от редовна консумация на такива. Затова четете повече и внимавайте какво слагате в устата си.
3 Силвия Димитрова 30.09.2011 | 19:06
Твърдение негативно, но правилно. Също като смущаващите картинки с разни човешки органи, които поставят на опаковките от цигари. Да, ама хората продължават да си пушат. Ако не за друго, информацията за енергийното съдържание на храните ще е полезна за хора страдащи от различни заболявания, които изискват по-строг хранителен режим.
2 Ива Хинова 30.09.2011 | 19:02
Дано само етикетите да не са толкова коректни като тези в Кауфланд! Макар че ние сме си свикнали да ни лъжат, като се почне от срока на гадност и се стигне до цената, все заблуди целящи да пробутат един боклук, който отдавна е за екарисажа.
1 Живка Илиева 30.09.2011 | 18:56
В САЩ по отношение на етикетите има много строги правила и въпреки това американците си остават на едно от челните места по затлъстяване, диабет, сърдечно-съдови и пр. У нас е същото – независимо от написаното на етикета, хората ще си купуват най-евтиното.

ТВ програма

Кино

  • Сега Последният печели...
  • 20:00 По света и у нас
  • 20:45 Спортни новини
  • 21:00 Вечерното шоу
  • 22:00 Концерт на Стинг и Кралския...
  • 00:00 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 01:35 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 02:35 Буря игрален филм /п/
  • Сега bTV Новините - централна емисия
  • 20:00 "Кой да знае?" - куиз шоу с водещ...
  • 21:15 "Пазители на съкровището" -...
  • 23:00 bTV Новините - късна емисия
  • 23:45 ПРЕМИЕРА: "Спирала" - сериал, с.1,...
  • 00:45 "Свръхестествени имоти" - сериал,...
  • 01:40 "Ослепително слънце" - сериал, с.2,...
  • 02:10 bTV Новините - късна емисия
  • Сега Новините на NOVA - централна емисия
  • 20:00 "Джак Ричър" - с уч. на Том Круз,...
  • 22:30 Новините на NOVA
  • 23:00 "ФБР" - сериал, сезон 2
  • 00:00 "Частни детективи" - сериал, сезон 1
  • 01:00 "Специален отряд" - сериал, сезон 3
  • 02:00 "Моето име е Мелек" - сериен филм
  • 03:00 "Наследство" - сериен филм /п/
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.