Лечебните свойства на подправките

Наистина ли е полезно да ядем повечко чесън?

по статията работи: Боян Кърпачев | 13.01.2014 | 09:05

Подправките правят много повече от това просто да овкусят храната ни. Използвани правилно, те имат дори лечебни свойства.

Традиционната индийска кухня, например, е немислима, ако не е добре подправена и подлютена. Ястията изобилстват от къри, люти чушки, куркума, кориандър и др.

Но вкусът не е единствената полза, която може да се извлече от подправките. Попитайте възрастните хора в дома си и те са сигурност ще започнат да обясняват лекарствените свойства на всяка билка и подправка, използвани в ежедневното готвене.

Точно както всяка една от тези подправки има своя уникален вкус, по свой собствен начин тя допринася за нашето здраве. Докато едни изследователи проучват потенциала на куркума за предотвратяване на рак, семената на кориандър се тестват за противовъзпалителни свойства, както и за евентуалната им полза за намаляване на холестерола. Лютият червен червен пипер се свързва с редица ползи за здравето, включително лекуване на костипацията, облекчаване на болката, предпазване от стомашни язви и дори загуба на тегло.

Но, както и при всяко едно друго полезно нещо, и тук важи златното правило за използването в умерени количества. Ако използвате тези подправки в прекомерни количества, може просто да постигнете неблагоприятно и да си навредите. По-долу можете да прочетете обяснения за лечебните свойства на още две широко разпространени подправки:

Чесън

1157095

Да, чесънът ще ви даде лош дъх, но когато знаете неговите лечебни свойства, ще разберете, че това е ниска цена за неговата полезност. Тази малка скелидка помага за поддържане на холестерола, смъква високите нива на кръвното налягане, отблъсква настинките, бори сърдечно-съдовите заболявания, инфекции и дори импотентността.

Чесънът също има противогъбични и антибиотични свойства. Изследванията също така показват, че чесънът има способността да се намали образуването на ракообразуващи съединения и забавя растежа на туморните клетки. Той също така помага за повишаване на нивата на HDL (добрия холестерол) и предотвратява натрупването на артериалните стени на LDL (лошия холестерол). Това намалява шансовете за образуване на плака.

В действителност, само две скилидки на ден могат да намалят нивото на холестерола с едни добри девет на сто. За тези, които страдат от хипертония, чесън помага за контролиране на кръвното налягане. Не забравяйте, че можете да се възползвате от полезните качества на чесъна, само когато го консумирате в суров, смачкан или ситно нарязан вид. Все пак не прекалявайте – предозиране с чесън може да предизвика възпаление на храносмилателния тракт.

Джинджифил

1157092

Освен ароматизиране на сутрешната чаша чай, джинджифил прави чудеса при лечението на един куп болести. Неговите антивъзпалителни свойства го правят естествен лек за стомашни киселини. Също така е ефективен срещу сутрешно гадене, мигрена, простуда и грип, стомашни неразположения и дори тези страховитите менструални спазми.

Джинджифилът също така се изследва за ефективно лечение на рак на яйчниците и на дебелото черво, тъй като е установено, че индуцира клетъчна смърт в злокачествените образования на яйчниците и да забавя растежа на колоректалните ракови клетки.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


35 трендафил въжарски 13.01.2014 | 16:18
ама на мен са ми люти и не трябва да ги ям, защото имам киселини
34 gospoja jeleva 13.01.2014 | 15:34
Всяка до една е много полезна, морковите за очите, магданозът и лукът за мъжете са много полезни, а чесънът за всички и всичко.
33 mitko velev 13.01.2014 | 12:58
Обичам да хапвам чесън, защото знам че е полезен и съм наясно с лечебните му свойства, а знам че помага и против грипни епидемии.
32 Никол Георгиева 13.01.2014 | 12:44
не бях чувала за това, че той е полезен, рецептата ти ми допада и мисля да си я направя и всеки ден да си вземат и да давам на децата, защото те имат най-много нужда от укрепване на имунитета.
31 Mer Zlatkova 13.01.2014 | 12:43
много от тези подправки имат лечебни свойства и се отразяват положително на организма. Като се твърди, че куркумата има антиракови свойства.
30 krasimira jekova 13.01.2014 | 11:45
Този джинджифил така и не съм го опитвала , крайно време е да го направя .
29 Sisunka Mitevska 13.01.2014 | 11:29
За чесънът ту пишете, че е полезен, ту че не е. Последно на кое да вярваме?!Лично аз го използвам много в кухнята и вярвам, че е един от най-добрите естествени антибиотици.
28 Lilia Petrova 13.01.2014 | 11:28
Сега както съм гладна , бих си хапнала едно хубаво тараторче с чесънче :)
27 Kremena kremi 13.01.2014 | 11:12
Полезно е разбира се!! Джинджифила е много полезен особено в тоя сезон на настинките. Има една рецепта с него за дигане на имунитета - джинджифил настърган с лимон и мед в една купичка на гладно сутрин.
26 ivan georgiev 13.01.2014 | 11:07
Много губят хората, които не обичат да хапват чесън , както и люти чушки и магданоз - все полезни храни .
25 Батко Реджеп 13.01.2014 | 11:04
Така е, често излишно даваме много пари за лекарства, без да имаме такава силна нужда от тях и забравяме, че съществуват и други методи за лечение, какъвто е чесънът .
24 vasko vasilev 13.01.2014 | 11:03
Аз си хапвам чесън, има ястия, които дори не са вкусни без него. Предимно вечер го консумирам, също така и лютите чушки без тях не мога.
23 Баба Пъша 13.01.2014 | 10:55
И да ядете чесън и да не ядете, ако плъзне епидемия от грип, няма спасяване . Не можем да разтичаме само на билките, за да оздравеем от един силен грип .
22 La Bicha 13.01.2014 | 10:52
Наскоро си готвихме с тази уникално вкусна подправка куркумата. Невероятна е, особено ако задушавате пиле с нея или просто го печете. Страхотен вкус придава на всяко ястие, а да не говорим ориз на фурна с куркума колко е вкусен! Отделно това е супер полезна подправка, на изток не готвят без нея;)
21 Старата Госпожа 13.01.2014 | 10:46
Хубаво е да ползваме храни като чесън и джинджифил , за да борим настинките и вирусите, но понякога само те не помагат и се налага да пием хапчета .
20 galia ivanova 13.01.2014 | 10:39
Никой не може да отрече полезните свойства на чесъна .Дори трябва да се радваме , че не е скъп и всеки може да си позволи да го консумира :)
19 чичо съби 13.01.2014 | 10:37
Мисля, че с с подправки, чесън и чайове, можем отлично да се предпазим от вирусите през зимата . Много често бабините завети се оказват много по удачни от традиционната медицина .
18 forum arbiter 13.01.2014 | 10:32
Сто пъти се изписа специално за чесъан, дали е полезен и до каква степен. Аз лично обичам да си хапвам чесън и нямам проблеми с дъха. После хапвам малко пресен магданоз и си добре;) А за лечебните свойства на джинджифила съм се убедила многократно.
17 нелепо съвпадение 13.01.2014 | 10:25
"Наистина ли е полезно да ядем повечко чесън?" - Това сме го чували всички, но мисля, че е вярно, защото в чесънът има много полезни съставки, които ни предпазват от грипът .
16 ekaterina tsoneva 13.01.2014 | 10:25
Аз редовно си хапвам чесън , няма по-голямо лекарство от чесъна и лютите чушки :)
15 Ема Маринова 13.01.2014 | 10:14
МНого обичам чесън и често прекалвам с него :)
14 atanas angelov 13.01.2014 | 10:12
Да , но скоро даваха по телевизията , а и не само там ,че е хубаво да приемаш витамини от храната , а не да ги пиеш.
13 Krist Novoselic 13.01.2014 | 10:11
Всеки сам решава как да се предпазва от вирусите и настинките през зимата . Аз лично пия доста витамини, защото те са един от най - важните аспекти за здравето на човека .
12 kostadin papanov 13.01.2014 | 09:57
Много обичам да ям чесън , особено с боб - типично българско съчетание ;)
11 qnko qnev 13.01.2014 | 09:55
И не само много хора го използват и при високо кръвно, защо чесъна го понижава.
10 Marti Aleksieva 13.01.2014 | 09:54
Изобщо не се съобразявам с това дали ще мириша или не, а и обикновено вечерта го ям, на другия ден не се усеща нищо. Много е полезен за абсолютно всичко.
9 qnko qnev 13.01.2014 | 09:53
За полезните свойства на джинджифила разбрах много скоро, за чесъна всеки знае за това трябва да се хапва.
8 tiha paranoq 13.01.2014 | 09:52
Подправките и билките наистина имат лечебни свойства . Мисля, че трябва по - често да ги ползваме като лек, за сметка на стандартната медицина, която често излиза много скъпа . Българинът е свикнал за най - малката болежка да пие антибиотик или да пие някакви други хапчета, което със сигурност не се отразява много добре на организма . Надявам се нестандартната медицина да навлиза все повече в живота на хората, вярвам , че това би било доста по - добре .
7 borislava tihomirova 13.01.2014 | 09:43
Полезно е да се яде чесън , разбира се , това се знае от много години , но като гледам в днешно време българинът , особено младият не си похапва , за да не мирише .
6 Пламена Христова 13.01.2014 | 09:35
И аз знам, че чесънът е много полезен, като цяло той помага за много неща, помага и при косопад и помага, когато имаме хрема и запушен нос.
5 Zlatina Todorova 13.01.2014 | 09:32
Чесънът е голяма работа , стига да не ти се налага след като си ял да излизаш някъде , че става доста неприятно.
4 крива вежда 13.01.2014 | 09:17
Чесънът има доказани свойства при превенцията срещу грип . Познавам хора, които практикуват точно това и честно казано, рядко се разболяват .
3 miglen cholakov 13.01.2014 | 09:16
Не е гнусен , доста е вкусен , като го ядеш с някоя манджа :)
2 Марта Иванова 13.01.2014 | 09:13
стига с този гнусен чесън!
1 Надя Богданова 13.01.2014 | 09:08
Още не съм яла нищо ,приготвено с джинджифил.

ТВ програма

Кино

  • Сега 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 03:00 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 04:00 Олтарите на България
  • 04:15 По света и у нас /п от 20:00 часа/
  • 05:00 Имате среща с ... Диана Любенова...
  • 05:45 Арт детектив рубрика за лайфстайл и...
  • 06:00 Птицата тв филм /България, 2003г./,...
  • 07:00 Имало едно време анимационен филм...
  • Сега bTV Новините /п./
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:55 "Дракони: Надпревара до предела" -...
  • 06:00 "Светът на здравето" - здравно...
  • 06:30 "Мистерията на Троянския кон" -...
  • 07:30 "Тази събота и неделя" - уикенд...
  • 11:00 "Вкусът на България" - кулинарно...
  • 11:30 "Светът на здравето" - здравно...
  • Сега "Моето име е Мелек" - сериен филм
  • 03:15 "Наследство" - сериен филм /п/
  • 04:10 "Свободна да избира" - сериал /п/
  • 05:30 "Лабиринт към щастието" - сериен...
  • 06:30 "Кобра 11: Обади се!" - сериал,...
  • 07:30 "Събуди се" - предаване
  • 11:00 "Съдебен спор" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.