Наблягайте на балансираната закуска

Закуската ни кара да се чувстваме добре, смята диетологът доц. Даниела Попова

по статията работи: Кремена Бедерева | 17.05.2011 | 15:28

Балансираната закуската намалява риска от редица заболявания

Научно доказано е, че първото хранене за деня е най-важно. Около 25% от дневния прием на енергия трябва да се доставя от закуската.

"Закуската ни зарежда с полезна енергия, прави ни по-работоспособни и ни кара да се чувстваме добре”, коментира доц. Даниела Попова, Началник на Клиника по метаболитно-ендокринни заболявания и диететика, УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ”.

Биологичният ни часовник изисква хранителен прием в сутрешните часове, който ще посрещне отделените на гладно храносмилателни сокове и ще донесе енергия за задвижване на всички метаболитни процеси, за да започнат активните дейности през деня.

"Това ще съответства на хормоналната активност и на заложената правилна регулация на всички органи и системи. Състоянието на глад и пропускането на закуската веднага предизвиква разстройство на физиологичните вериги и провокира нежелани метаболитни процеси за доставяне на енергия по неблагоприятни пътища и отделяне на глюкоза от разграждане на вътрешни структури”, обяснява още  пред здравния портал hospital доц. Попова.

Освен че не бива да се пропуска, е изключително важно и какви храни ще изберем за първото си хранене за деня. "Едни от най-полезните продукти са пълнозърнестите култури", категорична е доц. Попова. По думите й това, което ги прави изключително ценни, е богатото съдържание на фибри, витамини и антиоксиданти.

Повече от половината от калориите, които човек приема дневно, трябва да се набавят от въглехидрати - от 55 до 60% - като е препоръчително те да бъдат предимно от пълнозърнести култури. Така всички ценни съставки на зърното като зародишите и обвивките се запазват. В пълнозърнестото брашно се съдържат много фибри, витамини от групата В и много минерални соли.

Фибрите, които са основния компонент на зърнените култури, имат изключително полезно действие върху здравето. Те спомагат за изхвърляне на токсините от тялото, за намаляване на лошия и общия холестерол, следователно намаляват риска от сърдечно- съдови заболявания, както и нивата на кръвната захар. Те влияят благоприятно и върху предотвратяването на рак на дебелото черво и затлъстяване.

Освен тези свои предимства, като част от балансираната закуска пълнозърнестите култури зареждат организма с енергия и ни засищат за около 2-3 часа. Това, от своя страна, ни предпазва от междувременното похапване на "лоши” въглехидрати – сладкиши и тестени изделия, с които имаме навик да залъгваме глада си до времето на основното хранене.

Разбира се, за да е балансирана закуската ни и да доставя оптимално количество енергия, тя трябва да включва също плод и млечен продукт. Балансираната закуска трябва да доставя около една трета от дневната препоръчителна доза пълнозърнести култури.

В допълнение към всички предимства на закуската можем да добавим и, че когато не я пропускаме, тя намалява риска от пептична язва, гастрит, сърдечносъдови заболявания и диабет.

 


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


11 d.krumova _ 17.05.2011 | 18:09
Браво Пешо, завиден апетит! Имам един великолепен домашен кекс с шоколадова глазура и фин слой от смокиново сладко в къщи, дето го мъча от една седмица. Ще ти го пратя за следобедна закуска, че на мен нещо ми се опира.
10 Петър Стоянов 17.05.2011 | 17:55
Сутрешното хранене е изключително важно за моята персона! Аз обожавам тестени изделия - пресни и топли! Обичам да закусвам по само тестени изделия - филии на скарата със сирене и кашкавал, банички, тутманици. милинки, каймянки, саламки, кашкавалки и всякакви производни, които изглеждат добре и са всусни. Знам, че вечерята не трябва да е обилна, но напоследък си хапвам доста и на вечеря!
9 Пролет Генадиева 17.05.2011 | 17:03
Аз също не можех, но се научих, още повече от както ставам към 6 и 30 сутринта, в 8 съм гладна и не мога да не ям, става ми много лошо и ми се завива свят.
8 d.krumova _ 17.05.2011 | 16:55
Аз от край време не мога да закусвам – такава ми е натурата. Отгладнявам чак към обяд и не робувам на стереотипите за балансираната закуска. Както казва Ива – слушайте биологичния часовник, той е най-подходящото мерило. А какво се разбира изобщо под пълноценна и балансирана закуска? Не се виждам в 7 сутринта да стоя над тигана, за да правя яйца и да изцеждам пресен сок от портокал.
7 Стамена Георгиева Георгиева 17.05.2011 | 16:51
Аз пък сутрин като стана не мога да ям веднага, първо трябва да пия кафе. Знам, че не е полезно и не трябва да го направя, но като не ми се яде не мога и това си е. След като го изпия обаче, не огладнявам поне 2-3 часа. Закуската е много важна, на това ни учат от малки, но като пораснем вече си правим каквото решим.
6 V D 17.05.2011 | 16:51
Закуската е най-важната от всички хранения за деня. Трябва да бъде балансирана и лека, за да изпълняваме с лекота служебните си задължения. Не е полезно обаче да пием сутрешното кафе на гладно, защото само ще развалим стомаха си, трябва да хапнем поне една филийка.
5 Ива Хинова 17.05.2011 | 16:34
Човек трябва да следва собствения си биологичен часовник и да не се насилва да се храни, когато реално не е гладен. Със сигурност обаче е добре закуската все пак да е по-лека, за да не ни направи лениви и още по-сънливи.
4 М. Иванова 17.05.2011 | 15:48
Определено, ако не закусвам ми става лошо, трудно ми е да мисля и да си върша работата. А и след като закуся, не ми се налага да ям толкова много, а по по-малко и се засищам бързо, вечерята може и да я пропусна. Когато ям редовно, мога да сваля килограми, докато, ако ям по веднъж и то като за последен път.
3 Цвете Жекова 17.05.2011 | 15:47
Хората, които са заети на непълен работен ден могат да отделят време за по-балансиран подбор на храната си. Но мнозина са тези, на които не им остава време да мислят за това.
2 Златка Стоева 17.05.2011 | 15:44
Закусвам предимно кафе и мюсли с прясно мляко. Не казвам, че това е най-полезната закуска, но стомахът ми не се натоварва. Що се отнася до плодовете - те са най-полезни, когато се приемат на гладен стомах, но пък организмът не се насища достатъчно.
1 Draga Mateeva 17.05.2011 | 15:35
Най-стимулиращи са закуската и сутрешното кафе. Те зареждат организма с енергия, необходима за успешното стартиране на деня.

ТВ програма

Кино

  • Сега Страсти в Тоскана 4 тв филм /13...
  • 23:00 По света и у нас
  • 23:25 Ал Хайба тв филм /4 епизод/ (12)
  • 00:10 Още от деня коментарно предаване /п/
  • 00:40 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 02:15 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 03:10 Малки истории /п/
  • 04:10 Чешити /п/
  • Сега "Колко ми даваш?" - забавно куиз...
  • 22:30 "От местопрестъплението: Маями" -...
  • 23:30 bTV Новините - късна емисия
  • 00:00 "Спирала" - сериал, с.2, еп.8
  • 01:00 "Свръхестествени имоти" - сериал,...
  • 01:45 "Ослепително слънце" - сериал, с.2,...
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • Сега "Хавай 5-0" - сериал, сезон 10
  • 22:30 Новините на NOVA
  • 23:00 "ФБР" - сериал, сезон 3
  • 00:00 "Частни детективи" - сериал, сезон 2
  • 01:00 "Черният списък" - сериал, сезон 7
  • 02:00 "Врагът отблизо" - сериен филм
  • 03:00 "Наследство" - сериен филм /п/
  • 04:10 "Свободна да избира" - сериал /п/
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.