Някои хора реагират по-добре на белия хляб, а други - на пълнозърнестия. Това установиха израелски учени, цитирани от "Прес асосиейшън".
Учените от института Уайзман са наблюдавали какви са нивата на мазнини, холестерол, глюкоза и микроелементи на участниците, както и чревните им бактерии.
Половината от доброволците получавали пресен пълнозърнест хляб с квас една седмица, а останалите - бял хляб. След това почивали две седмици и се разменили.
"Резултатите противоречат много на очакванията ни. Те показват, че няма клинично значима разлика между ефекта от тези два вида хляб, за който и да е от измерваните параметри", посочва ръководителят на изследването проф. Еран Сегал.
В крайна сметка някои реагират по-добре на белия хляб, а други - на пълнозърнестия. Според учените това зависи от личната гликемична реакция и индивидуалното съчетание на чревните бактерии.
Като цяло обаче разликата между ефекта от двата вида хляб е малка.