Химията, която ядем

Представяме ви химичния състав на продуктите

по статията работи: Надежда Стоянова | 21.01.2014 | 09:59
Химията, която ядем
Thinkstock / Guliver
Повече за:

Постоянно срещаме твърдението, че храната ни е пълна с химия – любимите бисквити, колбасите, че дори и киселото мляко. Скоро сигурно и във водата ще започнат да тикат гнусни химикали, като в повечето случаи говорим за Е-та.

Нека обаче веднага подчертаем, че те не винаги означават отрова. Кислородът например също е Е. Е948, ако трябва да сме съвсем честни с вас. Червеният пипер е Е160с, а пък витамин С е познат още като Е300. Така излиза, че всичко около нас, както и дори самите ние сме пълни с химия.

Подробности открийте на страницата на колегите от Kulinar.bg.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


39 трагичен край 21.01.2014 | 15:59
ами крайно време е да спреш да ядеш боклуци и това трябва да започне в този момент. само така ще знаеш какво ядеш и това ще бъде много добре за теб.
38 главата празна 21.01.2014 | 15:59
но такива зеленчуци можеш да си купуваш от магазина и затова не може да имаш каквито и да било оправдания.
37 крива отвертка 21.01.2014 | 15:58
да, точно така трябва да прави човек и само така ще знае какво яде. нека колкото се може повече хора да ядат собствена храна.
36 главата празна 21.01.2014 | 15:58
това на практика е възможно, но трябва много да внимаваш какво ядеш. само като се внимава за тези неща, ще можеш да знаеш какво ядеш.
35 трагичен край 21.01.2014 | 15:57
това което правиш е много добре и се радвам, че си започнал да живееш по този начин. трябва колкото се може повече хора да правят като теб, защото това е много полезно.
34 ханибал суарес 21.01.2014 | 15:56
ами няма повече да си купуваш такива неща и няма да имаш такива проблеми. също така, трябва да спреш и цигарите, за да нямаш повече проблеми от здравословен характер.
33 крива отвертка 21.01.2014 | 15:55
не трябва да се ядат химии, защото те само влияят зле на здравето и това е много лошо. дано занапред да няма повече такива проблеми, защото това ще е много зле.
32 главата празна 21.01.2014 | 15:55
не трябва да се ядат боклуци, защото по този начин човек си нарушава здравето и това може да бъде голям проблем. дано занапред хората да знаят какви храни да ядат.
31 трагичен край 21.01.2014 | 15:54
нека колкото се може повече хора да се хранят правилно, защото само така ще могат да се родят здрави деца. това може само да радва хората и това е много добре.
30 ханибал суарес 21.01.2014 | 15:53
не трябва да се ядат химии и това е повече от ясно. нека хората да се хранят по един правилен начин и това да ги радва, защото това е правилния начин.
29 Пламен Панайотов 21.01.2014 | 15:06
То вече дори да искаш да си купиш нещо по - скъпо, нямаш гаранции, че то ще бъде качествено . Мислите ли например, че кренвиршите, които са от "стара планина" , са наистина от месо..? Аз не съм сигурен! :)
28 ivan georgiev 21.01.2014 | 15:06
То не остана нищо читаво за хапване, всичко в магазините е наблъскано с какви ли не химии, хормони и какво ли още не... За това и ние ставаме все по-болни и дебели.
27 Фанка Василева 21.01.2014 | 14:55
Навсякъде и във всичко има, но в определени продукти има много повече, все пак трябва да се избягват продуктите, които съдържат прекалено много Е-та.
26 Батко Реджеп 21.01.2014 | 14:39
Всички ядат полуфабрикати, а те най - вече са пълни със всякакви неща, вредни за организмът ни . За жалост в големият град нямаш условията да си гледаш зеленчуци в градината, да не говорим пък за животни..
25 северозападнала мома 21.01.2014 | 14:27
Някои от тези съставки само звучат зловещо, иначе далеч не са толкова вредни, напротив. За това е добре да се знае какво се крие зад самото номерче.
24 Баба Пъша 21.01.2014 | 14:17
Лошото е, че вече има толкова вериги супер маркети, които са в постоянна конкуренця и , за да бъдат по -впечатляващи техните стоки, най - вероятно ги блъскат със всякакви вредни субстанции .
23 Lana Rey 21.01.2014 | 14:12
Много ясно, че в и живите продукти от природата има химични елементи и състави ! Няма как да няма! Но химия не значи непременно нещо вредно и изкуствено. Тук говорим за добри въглехидрати и вещества, като цяло, а не само изкуствени подсладители и чиста захар почти във всичко, което произвежда хранителната промишленост с цел повече продажби и реклама.
22 Старата Госпожа 21.01.2014 | 13:59
За жалост често се случва да ядем всякакви неща, без да знаем техният произход . Още по - лошо е, че малките деца от рано започват да ядат разни чипсове и сладкиши, които са тъпкъни с всякакви химии .
21 Момиче То 21.01.2014 | 13:48
Така е. Точно това и аз щях да напиша, че не всяко Е означава химия, вреда, опасност. Натуралните продукти със сигурност съдържат само и единствено полезни съставки. Природата няма облага да ни продава боклуци, защото няма какво да печели за разлика от големите търговци в бранша
20 чичо съби 21.01.2014 | 13:47
Аз лично гледам да ям повече плодове и да си правя фрешове, защото по този начин поне знам какво слагам в тялото си . Някои храни в момента, които се продават, са си много вредни .
19 Katerina Dieva 21.01.2014 | 13:30
Естествено, че не всяко Е означава опасност химия, има много информация по въпроса кои от тези Е-та са забранени в други страни, които причиняват алергии, кои са опасни и прочие. Стига човек да е достатъчно заинтересован, за да потърси въпросната информация. Преди време ходех с лист в ръка, пазарувах и четях етикетите, тъй като и аз не съм от феновете на предлаганите като здравословни и качествени храни, които после се оказват пълни с боклуци. Според мен основно трябва да се гледа за две Е-та: аспартам (Е 951) и мононатриев глутамат (Е621).
18 Lady Blossom 21.01.2014 | 13:22
Оказва се, че дори в натуралнит епродукри сам по себе си, състава им е ако бъде изложен така, както в статията е силно химичен. Само че там говорим за химия, която природата твори, а не човека в изкуствени условия.
17 emanoil momchev 21.01.2014 | 13:10
Не можем да си произвеждаме всичко за съжаление, а дори човек да има възможност нали все пак пръска с химикали това, което е засял,тъй че то си е пак един вид химия.
16 blue jasmine 21.01.2014 | 12:36
Всичката храна която поглъщаме всеки ден е наблъскана с химия. Дори и плодовете и зеленчуците. Човек вече трябва сам да си отглежда храната за да е сигурен че в нея няма вредни химикали.
15 нелепо съвпадение 21.01.2014 | 12:36
Аз лично се опитвам да избягвам тези продукти, обаче е много трудно, защото дори когато си купуваш бисквити или нещо от сорта, попадаш на тези канцерогенни съставки .
14 Никол Георгиева 21.01.2014 | 12:28
Е в тях има най-много соя, след това сланина, смесица от други меса и още куп неща, за които си нямаме и идея, че се слагат. Аз все по - рядко си купувам колбаси, по-добре да дам парите за зеленчуци и да си направя домашна лютеница от колкото за меса.
13 Krist Novoselic 21.01.2014 | 12:13
Опитвам се да избягвам храните, в които има много химия, но това на практика е невъзможно, защото дори да искаш да си купиш зеленчуци например, те са расли с изкуствена среда .
12 reni angelova 21.01.2014 | 12:05
Значи имало и не опасни Е-та. Те са толкова много, че едва ли ще ги запомним. Да не забравяме, че и опасните са много.
11 tiha paranoq 21.01.2014 | 11:58
Наистина ядем всякакви неща , без дори да подозираме за това . Мисля, че е крайно време да спрем да се храним с буклуци, защото това не се отразявя никак добре нанашето здраве .
10 Вяра Петрова 21.01.2014 | 11:50
Е така казано, наистина е малко успокояващо,само че има да учим сега кои са и добрите Е–та :)
9 Andrei Stoichev 21.01.2014 | 11:34
като чета коментарите и се чудя, някой отвори ли изобщо препратката към Кулинар?:)
8 Marti Aleksieva 21.01.2014 | 11:21
Да бъдем честни навсякъде във всички храни е пълно с много Е-та. Трябва да се внимава и да се купуват храни, които имат по малко съдържание на консерванти и оцветители.
7 Koko Taysana 21.01.2014 | 11:17
мале, мале ;) като отворих сайтчето останах без думи,той тоз банан бил много страшен би :)
6 dancho danchev 21.01.2014 | 11:17
Ако може да живеем без такива Е–та ще е най добре, но за жалост всичко в продуктите, които се тъпчем е химия, която бавно но сигурно ни убива.
5 крива вежда 21.01.2014 | 11:13
Не ми се мисли какви гадости слагат в някои храни, които купуваме от супермаркетите . Колбасите са под всякаква критика и в тях може да намерим всичко , но не и месо .
4 Marusq Laleva 21.01.2014 | 10:55
Така е, дори самите ние сме пълни с химия, заобикалящият ни свят е такъв и ние не можем да избегнем химикалите, още повече, че и самият ни организъм е свикнал с тях и си ги иска.
3 empty world 21.01.2014 | 10:30
Честно казано изобщо не ми се чете какво има в продуктите . Всеки нормален човек може да предположи какво е тяхното качество , съдейки по цената им и това как изглеждат . Аз лично съм се отвръщавал от много продукти , които срещаме по пазарите . Питали ли сте се, защо някои хабургери могат да стоят с години на едно място, без да им стане нищо и без дори да променят формата си..? Това само по себе си говори за това, какви химии има в него и какви химии попадат в нашето тяло .
2 Krum Palov 21.01.2014 | 10:13
честно да си призная хич не им хващам вяра, пък нека да не са отровни, за жалост обаче не можем да се отървем то всички ЕЕЕЕЕЕ–та
1 desislawa pawlewa 21.01.2014 | 10:07
нве вярвам на тия Е-та

ТВ програма

Кино

  • Сега БГ киновечер: Тревожност тв филм /8...
  • 22:00 Моят плейлист
  • 23:00 По света и у нас
  • 23:15 Концерт на Мелъди Гардо
  • 01:00 Натисни F1 образователна поредица/п/
  • 01:30 Ново 10 + 2 музикална класация /п/
  • 02:25 Аврора игрален филм /п/
  • 04:00 Олтарите на България
  • Сега "Гласът на България" - музикално...
  • 22:20 "Измама за 40 милиона" - комедия,...
  • 00:40 "Ритуалният убиец" - криминален,...
  • 02:50 "Вкусът на България" - кулинарно...
  • 03:20 "120 минути" - публицистично...
  • 05:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 06:00 "Тази сутрин" - сутрешен блок с...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • Сега "Пееш или лъжеш" (премиера) -...
  • 22:00 "Kingsman: Златният кръг" - с уч....
  • 00:50 "Завръщането на Съмърсби" - с уч....
  • 03:00 "Книга за Коледа" - с уч. на Гриър...
  • 04:40 "Кобра 11: Обади се!" - сериал,...
  • 05:20 "Пресечна точка" - публицистично...
  • 06:00 "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.