Шоколадът е по-полезен от някои плодове

Черният шоколад предпазвал от сърдечно-съдови заболявания и рак

по статията работи: Ивета Бебова | 07.02.2011 | 12:30

 

Учени са установили, че шоколадът съдържа много повече полезни вещества от някои плодове, съобщава британският вестник Sun.

В изследване, направено от центъра за здравословно хранене на Hershey, се установило, че натуралният черен шоколад съдържа огромни количества антиоксиданти и полифеноли, които предпазват тялото от сърдечни-съдови заболявания и рак.

Дебра Милър, главният ръководител на изследването, казва, че след това проучване, трябва да обявим шоколада за "супер храна”.

"Какаовите семена трябва да бъдат смятани за "супер плодове", а продуктите, създадени от какаови семена като какаото на прах и черният шоколад - за "супер храни", добавя тя.

С термина "супер храни" се означават продукти, които имат високо съдържание на антиоксиданти.

Антиоксидантите са група  биохимични вещества, които действат благоприятно и отпускащо върху човешкия организъм. Основното им свойство е унищожаването на свободните радикали в организма.

Наличието на свободни радикали спомага за възникването на белодробни, сърдечно-съдови и неопластични заболявания. Смята се, че във всяка клетка на тялото ежедневно се произвеждат около 10 хиляди свободни радикала. Те присъстват нормално и в нашия организъм, като всеки един от тях съществува в продължение само на малка част от секундата, но уврежданията, които оставя след себе си, са необратими.

Тези частици водят до увреждане на клетъчните мембрани, молекулите на ДНК, като се превръщат в основна причина за процеса на стареене на клетката.

Антиоксидантите не само унищожават свободните радикали, но и подобряват физиологията на организма, като го предпазват от вируси, бактерии, токсични вещества и подобряват имунната система.

Хора, в менюто на които често присъстват храни, богати на антиоксиданти, по-рядко боледуват и имат относително добри съпротивителни сили, т. е. консумацията на такива здравословни и питателни продукти е най-добрата превантивна мярка срещу действието на опасните частици.

Учените направили съпоставка между полезните вещества, които се съдържат в една порция черен шоколад, какао, топъл шоколад, плодов сок, боровинки и нарове. Те установили, че черният шоколад и какаото съдържат много по-голямо количество антиоксиданти и флавоноиди, отколкото всички други, изследвани продукти.

Флавоноиди са природни полифеноли, които имат способността да укрепват стената на капилярите. Повечето флавоноиди функционират в човешкото тяло като.антиоксиданти. В това си качество те спомагат за неутрализиране високо реактивни съединения на кислорода и предотвратяват разрушаването на клетките.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


1 d.krumova _ 12.04.2011 | 16:26
Не само е по-мощен от плодовете съдържащи антиоксиданти (киви, лимон, шипка), но и предпазва от редица заболявания. Допринася за засилване на кръвообращението, отразява се много добре на сърдечно-съдовата система, подобрява паметта, намалява хормоните на стреса. Какаото също разширява кръвоносните съдове и по този начин се подобрява кръвообращението. А в комбинация с червено вино си гарантирате здраво и щастливо сърце:)

ТВ програма

Кино

  • Сега Това го знам детско куиз шоу
  • 18:00 Имате среща с ... Диана Любенова...
  • 18:45 Спорт ТОТО
  • 19:00 С БНТ завинаги
  • 19:50 Разкажи ми приказка предаване за...
  • 20:00 По света и у нас
  • 20:30 След новините
  • 20:45 Спортни новини
  • Сега "120 минути" - публицистично...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 19:40 "Защо, господин министър?" -...
  • 20:00 Аз обичам България" - забавна...
  • 22:00 "Механикът" - екшън, криминален,...
  • 00:00 "Смъртоносен порок" - екшън,...
  • 02:10 "Древно инженерство" - документална...
  • 03:20 "120 минути" - публицистично...
  • Сега "На фокус с Лора Крумова" -...
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 19:40 На фокус след новините
  • 20:00 "Като две капки вода" (нов сезон) -...
  • 23:00 "Елизиум" - с уч. на Мат Деймън,...
  • 01:10 "Блейд Рънър 2049" - с уч. на...
  • 04:20 "Съдебен спор" - предаване на NOVA...
  • 05:20 "Пресечна точка" - публицистично...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.