"Шейново" и "Пирогов" са направили пропуски, довели до смъртта на родилка

Случаят с 19-годишната Деяна Георгиева е повече от скандален

по статията работи: Ивайло Ачев | 11.11.2011 | 15:15

Две от най-посещаваните и известни болници в България - САГБАЛ "Шейново” и УМБАЛСМ "Пирогов”, ще бъдат санкционирани за смъртта на 19-годишната родилка Деяна Георгиева. Това сочат резултатите от проверката на ИА "Медицински одит” (ИАМО).

Проверката беше назначена на 31 октомври и обхвана четирите болници, в които младата жена е била лекувана - САГБАЛ "Шейново”, СБАЛИБП "Проф. Иван Киров”, УМБАЛСМ "Пирогов” и УМБАЛ "Александровска”. Според доклада има пропуски в извършеното лечение. От болница "Шейново” пациентката е изписана недолекувана, без ясна диагноза, не са направени всички нужни изследвания, показват заключенията на ИАМО. В "Пирогов” на родилката не е извършена спешна операция (лапаротомия), каквато е налагало състоянието й – тежък патологичен процес в коремната кухина, сочат констатациите на ИАМО.

Деяна Георгиева се разделя с този свят на 24 октомври тази година след низ от потресаващи обстоятелства. На 12 септември Деяна отива в САГБАЛ "Шейново", за да роди първата си рожба, разказват близките ѝ в предаването "Горещо" на Нова телевизия. Тя иска да роди по естествен път, но лекарите казват, че трябва да се направи секцио. Деяна обаче не е платила за избор на екип, което, по думите на майка ѝ и баба ѝ, води до забавяне на операцията.

Родилката е изписана на третия ден след интервенцията, но се получават усложнения - вдига температура, има разстройство. Близките ѝ я закарват в "Шейново", където остава за една нощ, а после е изписана като "клинично здрава", но я изпращат в Инфекциозна болница, където да ѝ направят изследвания. В Инфекциозна болница установяват, че на Деяна трябва да се направи спешна операция, като за целта е пратена в "Пирогов". Там обаче казват, че не приемат пациент без точна диагноза. След размяна на уточнения родилката е оперирана, но само след няколко дни бъберците ѝ отказват и следва нова операция в Александровска болница. Лекарите там обаче казват, че няма надежда.

Според медицинското заключение най-вероятната причина за смъртта на Деяна Георгиева е анаеробен сепсис.

Заради трагичния случай близките на Деяна организират протест срещу лекарската небрежност, като е създадена група във Facebook. Протестът ще се състои в неделя (13.11.11) сутринта от 10:00 пред Народното събрание.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


19 Draga Mateeva 15.11.2011 | 15:26
Убиха младото момиче тези меркантилни некадърни мерзавци! На всичко отгоре пак ще минат покрай капките на българското правосъдие. Какво означава "ще бъдат санкционирани за смъртта"? Трябва да бъдат осъдени и пратени в затвора. Осакатиха семейството на Деяна Георгиева и направиха детето й полусирак. Като знам колко многобройни са сходните с нейния случай чак свят мис е завива. Затвор за убийците!
18 ДЕНИЦА БОГДАНОВА 12.11.2011 | 08:18
на такива лекари трабва да им се спира лекарската практика и да се пращтат в затвора !!!! да в нашите болници вече не си ли платиш просто умираш!!!!!
17 Rumen Vanov 11.11.2011 | 23:17
да не говоря за други болници по БГ.
16 Nazira Nazira 11.11.2011 | 21:52
ужасни са лекари кога то питам най успешните лекари в Горна Баня колко трявба да давам на детето витамин д отговорът им беше това ще определяте вие за какво си лекар когато сина ми има сополи и дигнаха температурата му педи казва че това се случва със всички а ортопед говори че детето ходи като пати е това е случва съсъ всички ок утивам на частно давам по 50 -60 лева никаква внимание е това е лекарите за съжеление а не казвам за Пирогов никога няма да стипвам там дай боже
15 darina zaharieva 11.11.2011 | 19:08
В Бьлгария вече няма болници а тьрговия с човешки сьдби!Могат да те оперират и без да е нужно само и само за да заплатиш на някогоМогат и да не те оперират докато не заплатиш!Може просто да си обикаляш от болница на болница и да не попаднеш на лекар сьс знания а на неагажиран и нехаещ за твоето здраве човек гледащ на теб като на пачка с пари КОЙТО УМЕЛО ТРЯБВА ДА ТИ ПРЕДПИШЕ ЛЕКАРСТВА ОТ ФАРМАЦЕВТИЧНАТА ФИРМА КОЯТО МУ ПЛАЩА КОМИСИОННА ДА ТЕ ИЗСЛЕДВА В ПОДХОДЯЩА НО НЕ ЗА ТЕБ ЛАБОРАТОРИЯ ДА ТЕ ИЗПРАТИ ПРИ КОЛЕГА С КОГОТО СИ ИЗПРАЩАТ КЛИЕНТИ И АКО НЕ СИ СЕ ОТКАЗЬЛ И СИ ВСЕ ОЩЕ ЖИВ ДА ТЕ ПОКАНИ В ЧАСТНИЯ СИ КАБИНЕТ!ТАКАВА Е КАРТИНАТА НА НАШЕТО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ!
14 darina zaharieva 11.11.2011 | 18:51
За сьжаление в Бьлгария няма болници а тьрговия с човешки сьдби!Няма лекари а безсьрдечни тьрговци в бели престилки!Няма правила а има ламтене за пари но дори и те не ти осигуряват спокойствие че ще се погрижат за теб!Навьдиха се такива лекари които са готови да те оперират само за да им се плати а не защото е нужно!Да те заблуждават умишлено да ти предписват ненужни изследвания само за да им се заплати!А по младите и не опитни медици бьрзо придобиват този ламтеж за пари а знания и умения ...никакви!
13 Didi Dragneva 11.11.2011 | 16:58
Не сме виновни ние,че лекарите и медицинския персонал като цяло не получават високи заплати и работят в мизерни условия.Те са си избрали къде и какво да работят и вземат достатъчно пари под масата, за да си вършат работата и да помагат адекватно!Какви липси на диагнози, какви подхвърляния на умиращ млад човек от болница на болница, че и на всичкото отгоре арогантно все едно тя нарочно се е разболяла,за какво говорим?!?Какъв е този ужас, това е скандално!Каква е тая държава,която ги допуска тия неща?!!Защо не чуем за уволнен лекар, а слушаме само за смъртни случаи от лекарски грешки?Нека роднините й осъдят страната ни в Страсбург и да се разчуе навсякъде какви членки на Европа сме ние!В България мин.заплата е 270 лв,никой не получава достатъчно пари, ако всеки вземе да си върши работата така докъде ще стигнем?На всичкото отгоре и да си платиш,пак никой не ти дава гаранция,че си в сигурни ръце.На мен ми предстои секцио след 2 седмици, как да знам какво ме чака след слуаи като този?!!
12 Ina Georgieva 11.11.2011 | 16:42
Оля, аз не работя, но и аз се чудя как може да има толкова неспособни лекари и най-интересното е как изобщо ги търпят толкова време? Не вярвам това да е първата им толкова сериозна грешка, няма начин. До кога всички ние ще си плащаме на тях да ни убиват? Срамота е, срамота!
11 оля георгиева 11.11.2011 | 16:31
въпреки че работя в здравната система,много ми се иска на такива "лекари",неспособни да поставят адекватна диагноза и да лекуват хората да им се отнема правото да практикуват професията си и да бъдат пращани в затвора редом с другите убийци!!!
10 Стамена Георгиева Георгиева 11.11.2011 | 16:24
Миличкото детенце, как ли ще се почувства един ден когато осъзнае как е починала майка му? Бащата колкото и да се грижи за него, винаги ще се усеща липсата на майката. Винаги съм се питала как спят тези хора нощем като знаят какво са причинили на едно семейство, което вместо да се радва, сега плаче!
9 V D 11.11.2011 | 16:13
Не мога да повярвам, че има лекари, които толкова лекомислено гледат на своята работа. За какво са дали тази клетва? Ако утре тяхната дъщеря умре по такъв нелеп и глупав начин и остави новороденото си дете само как ще се чувстват. Тези лекари са за затвор, изобщо не заслужават милост. Който не може да си върши работата да си ходи вкъщи. Изроди!
8 Georgi Georgiev 11.11.2011 | 16:00
Проблема на болниците в България е, че в тях не останах много добри специалисти, защото просто останалите духнаха към Германия, Франция, Швейцария, Скандинавските държави и т.н. където стандарта на живота е в десетки пъти по-добър от този в България. Лекарите нямат честа и достойнството да признаят грешката си, защото те просто не са достатъчно добри, за да го направят. Тежки времена настават ...
7 Rostislav Rusev 11.11.2011 | 15:56
Добави коментар, това звучи гротестно на такава статия. Просто какво да се каже - нямам думи.
6 Цветелина Въткова 11.11.2011 | 15:51
ЗА СЪЖаление в нашата държава няма наказани доктори.Ние имаме подобен случай с наша близка,която почина след секцио във втора градска болница,на 06.11.2011г. стана 1 год. от смъртта й но следствието казва,че няма лекарска грешка...................Дано почиват в мир и дано да има възмездие
5 Ани Г. 11.11.2011 | 15:49
В България все още няма достатъчно обективизъм и справедливост спрямо определени кръгове от обществото - пост комунистически ефект! Лекари и политици, както и полицаи или адвокати, никога не биват осъждани или обвинявани с цялата сила на закона! Който между другото не е много добре направен..Случая разтърси цяла България, институциите сякаш нямат уши и очи! Трябва да се получи възмездие на всяка цена, а не да чакаме да стане следващото такова нещастие! Подкрепям протеста!
4 Станимира Георгиева 11.11.2011 | 15:46
Горката жена! Просто нямам думи! Не следя клюкарското предаване на Венета Райкова, но в случая няма как да не обърна внимание на случая. Изключително тежка и страшна съдба, как може да подмятат горкото същество наляво и надясно и накрая какво, най-страшното!
3 ели аджичева 11.11.2011 | 15:44
ХА СЕГА ДА ВИДИМ ЩЕ ИМА ЛИ НАЙ-НАКРАЯ НАКАЗАНИ ПО СЛУЧАЯ. ТОЛКОВА МНОГО ЛЕКАРСКИ ГРЕШКИ, ЗАВЪРШИЛИ С ФАТАЛЕН КРАЙ И ПОЗНАЙТЕ- НЯМА НАКАЗАНИ. НА КАКВО ПРИЛИЧА ТОВА? БЪЛГАРИЯ-АНАРХИЯ
2 Ива Хинова 11.11.2011 | 15:36
Санкциите трябва да са персонални, а не към болницата! Хората, допуснали подобно нещо да се случи, са си живи главорези погубили едно младо момиче и най-малкото, което могат да направят е да им отнемат правото да практикуват професията си. Кога в България най-накрая ще има осъден лекар заради подобна престъпна небрежност?!
1 Свежка . 11.11.2011 | 15:29
Всички вече знаем за този ужасен случай. Въпреки заплахите отправени към младия татко от страна на медицински служители, той проговори и разказа за сполетялата го трагедия. Случаи като неговия – десетки, но те потънаха в забвение и мълчание. Смъртта на това момиче заслужава възмездие, както и близките й, а най-вече бебето й, което остана полусираче. Подкрепям този протест и пожелавам от сърце виновните лекари да бъдат съдени и да им бъдат отнети правата да практикуват тази професия. Тяхната хронична небрежност, наглост и непукизъм заслужават жестоки санкции.

ТВ програма

Кино

  • Сега Денят започва с Георги Любенов
  • 11:00 Туризъм.бг
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:30 Бразди
  • 13:00 Иде нашенската музика
  • 14:00 Религията днес
  • 15:00 Спортните таланти на България: Там,...
  • 15:30 Библиотеката
  • Сега "Тази събота и неделя" - уикенд...
  • 11:00 "Вкусът на България" - кулинарно...
  • 11:30 "Светът на здравето" - здравно...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 ПРЕМИЕРА: "Романс отвъд времето" -...
  • 14:20 "Тайната съставка" - романтичен,...
  • 16:00 "Търси се…" - токшоу с водещи Меги...
  • 17:00 "Животът по действителен случай" -...
  • Сега "Събуди се" - предаване
  • 11:00 "Съдебен спор" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 Темата на NOVA
  • 13:00 "Омагьосване" - с уч. на Никол...
  • 15:00 "Зулендър 2" - с уч. на Бен Стилър,...
  • 17:00 "Любовни афери" (премиера) -...
  • 18:00 "Ничия земя" - предаване
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.