Разработват биоразградими компютърни чипове от дърво

по статията работи: iNews.bg | 28.05.2015 | 09:26
Разработват биоразградими компютърни чипове от дърво
University of Wisconsin-Madison

В момента около 70% от изхвърлената електроника отива по сметищата. Това са около 41.8 милиона тона електронни отпадъци всяка година. И това е не само голяма загуба на пространство, но и огромно замърсяване на природата, причинено от изтичането на опасни химикали, пише Мегавселена.

Изследователи от САЩ разработват нещо, което ще сложи край на този порочен кръг – висококачествен полупроводников чип, направен почти изцяло от дърво. "По-голямата част от материалите в един чип са за поддръжка. За всичко останало използваме по-малко от два микрометра място", казва Женкянг Ма от университета Уисконсин-Мадисън. "Тези чипове са толкова безопасни, че може да ги оставяме в гората и плесените ще ги разграждат. Безопасни са точно колкото торовете."

Поддържащият слой при този чип е заменен от гъвкав и биоразградим слой целулозен нанофибрил – здрав и прозрачен материал, който се добива чрез разграждането на дървен материал на нанофибри.

Ма и екипът му прекарали повече от десетилетие в опити да разберат как да направят повърхността на биоразградимия материал по-гладка и с по-голям капацитет за термично разширение. Те разбрали, че целулозните фибри работят по-добре от базираните на петрола полимери.

"Не искахме да се разширява или свива прекалено много. Дървото е естествен хигроскопичен материал и може да привлича влагата от въздуха и да се разширява", казва един от участниците Шаокин Гонг. "Решихме и двата проблема – гладкостта на повърхността и бариерата за влажност – чрез епоксидна обвивка."

Следващото предизвикателство пред учените  е да покажат, че дървеният чип може да се представя също толкова добре колкото и съществуващите микровълнови чипове, базирани на галиев арсенид – едни от най-употребяваните чипове в електрониката. Засега чипът се справя добре.

"Поставил съм 1500 галиевоарсенидни транзистора в чип с размери 5Х6 милиметра", пояснява Йей Хлан Джунг. "Обикновено в чиповете с този размер има между 8 и 40 транзистора. Останалата част от мястото е просто загуба на пространство. Като вземем този дизайн и го използваме при целулозните нанофибрили, използвайки метод, наречен "техника за детерминистично монтиране", можем да го поставим навсякъде и да направим напълно функционална верига, която е способна да се мери със съществуващите чипове."

Учените се надяват, че заради гъвкавостта и биоразградимостта си този чип ще е атрактивен избор за технологичните компании. "Масовото производство на сегашните полупроводниковите чипове е толкова евтино, затова вероятно ще отнеме време на индустрията да се адаптира към нашия дизайн", допълва Ма. "Но бъдещето е в гъвкавата електроника и ние вече ще сме подготвени."


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • 01:00 Натисни F1 образователна поредица/п/
  • 01:30 Ново 10 + 2 музикална класация /п/
  • 02:25 Аврора игрален филм /п/
  • 04:00 Олтарите на България
  • 04:10 По света и у нас /п от 20:00 часа/
  • 04:40 Религията днес /п/
  • 05:40 Телепазарен прозорец
  • 05:55 Денят започва сутрешен блок с...
  • 00:40 "Ритуалният убиец" - криминален,...
  • 02:50 "Вкусът на България" - кулинарно...
  • 03:20 "120 минути" - публицистично...
  • 05:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 06:00 "Тази сутрин" - сутрешен блок с...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 00:50 "Завръщането на Съмърсби" - с уч....
  • 03:00 "Книга за Коледа" - с уч. на Гриър...
  • 04:40 "Кобра 11: Обади се!" - сериал,...
  • 05:20 "Пресечна точка" - публицистично...
  • 06:00 "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.