Какви са правата ни при посещение на заведения?

Всеки сезон има по няколко случая в заведения и места за настаняване, които скандализират туристите.

по статията работи: iNews.bg | 24.08.2024 | 11:19
Какви са правата ни при посещение на заведения?
pixabay.com
Повече за:

Всеки сезон има по няколко случая в заведения и места за настаняване, които скандализират туристите. Познати от това лято са такса "климатик”, "допълнинелно лед”, "резен лимон” и др. Затова фокусът в дискусиите на тема туризъм все по-често пада върху обслужването.

Но знаем ли като потребители какви са правата ни при посещение на заведения? 
От онлайн платформата "Ние, потребителите" разясняват правилата при предоставяне на услуги в местата за хранене и развлечения.

Таксуването на клиентите за ползване на санитарния възел е незаконно 
Съгласно наредбата за категоризиране на този тип обекти, собствениците им са длъжни да осигурят безплатен достъп на клиентите до WC-то, независимо от вида и категорията на заведението. За съжаление, все още се срещат заведения, които изискват заплащане за ползването на санитарния възел от клиентите.

Отварянето на безакохолни, бира и вино
Независимо от вида и категорията на заведението за хранене и развлечения, сервитьорите са длъжни да отварят пред клиентите бутилките с безалкохолни напитки, бира и вино, които им поднасят. Това задължение отново произтича от цитирания по-горе подзаконов нормативен акт. В разгара на това лято клиент се оплака пред "Ние, потребителите", че е видял реклама за възможност да спечели награда при попадането на определен символ под капачката на популярна газирана напика, поръчал си я, но му я донесли отворена и той така и не разбрал какъв е късметът му.

Ледът – в купа с метална щипка
Всички заведения са дължни да осигуряват постоянно предлагане на лед. Това задължение не изглежда да предполага допълнителното му таксуване – какъв случай имаше и съвсем наскоро, при който заведение в Несебър таксува кубче лед по 1 лв. Сервирането на леда следва да е в купа с метална щипка, като изключение от това правило се допуска само за заведенията с една звезда.

Менюто се подава от дясно, поръчката се приема – от ляво
Знаете ли, че съгласно нормативната уредба сервитьорът поднася лист-менюто с дясната ръка, от дясната страна на госта. Той изчаква и наблюдава отстрани на масата клиентът да направи своя избор и приема поръчката, като при възможност застава от лявата страна на госта. При необходимост помага на клиента при избора на храни и напитки, прави препоръки и обяснява ястията от менюто. В случай че приготвянето на част от поръчваните ястия е продължително, сервитьорът уведомява, че поднасянето им ще закъснее. 
Тези изисквания отново важат за абсобютно всички заведения и определено са пряко свързани и със стандартите и нивото на обслужване.

Настаняване само на почистена маса
Понякога и ние, като клиенти, настояваме за нарушаването на правилото настаняването да става само на почистена маса. Обикновено това се случва, когато бързаме да заемем място в заведението и предлагаме масата за бъде подготвена, след като вече сме заели местата около нея. Това не е правилно и не само крие рискове за нас, но и отваря вратата пред сервитьорите за лоши практики.

Такси климатик, стол, прибори, допълнително лед...
Изискването на подобни такси със сигурност оказва негативно влияние върху потребителското преживяване по време на обслужването, но и хвърля тъмна сянка върху представата за туризма, както пред родните туристи, така и пред чуждестранните. Затова опитите за таксуване на подобни "допълнителни” услуги, особено когато предварително не е била обявена цена за тях, трябва да бъдат наказвани не само от клиентите и контролните органи, но и от коректните в бранша, за да не се петни имиджът на целия сектор.


Нямам 1 стотинка да Ви върна...
Често цените в заведенията завършват на "и 99 стотинки", а сервитьорите понякога заявяват, че нямат да върнат 1 стотинка. Или повече. Те нямат резерви да го кажат, като използват притеснението на клиентите да си я поискат. Ако и Вие попаднете в подобна ситуация и изпитвате неудобство да настоявате за рестото си, пък било то и 1 стотинка, си помислете дали търговецът би Ви продал стоката, ако на Вас не Ви достигаше тази стотинка. Отново опираме до обслужването. Доволният клиент ще остави много по-голям бакшиш с чувство на радост и задоволство, но когато му вземат принудително дори 1 стотинка, ще остане горчивият привкус на измамата и усещането за съпричастност в нещо, което не одобрява.

"Докато тези казуси само взривяват страстите на потребителите, вместо да предизвикват проверки на контролните органи и реакции на бранша към извършителите, ще страдат клиентите, но и имиджът на целия бранш заради отделни лица, които си позволяват да нарушават законодателството и да злоупотребяват с доверието и вече изчерпалото се търпение на хората”, коментира основателят на "Ние, потребителите” Габриела Руменова. 


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега По света и у нас
  • 20:40 Спортни новини
  • 20:50 Убежище игрален филм /копродукция,...
  • 22:30 По света и у нас
  • 22:45 Студио Х: Официалната версия...
  • 00:40 Истинският живот игрален филм /п/
  • 02:30 Туризъм.бг /п/
  • 03:30 Библиотеката /п/
  • Сега "България търси талант" -...
  • 23:00 "Серийни убийци" - криминален,...
  • 01:20 "Най-големите митове в историята" -...
  • 02:30 "Вкусът на България" - кулинарно...
  • 03:00 "След сблъсъка" - романтичен, драма...
  • 05:10 "Тролчета: Купонът продължава" -...
  • 05:40 "Дракони: Защитниците на Бърк" -...
  • 06:00 Премиера: "Пътуване около света" -...
  • Сега "Кошмари в кухнята" - риалити
  • 21:00 "Транспортер 3" - с уч. на Джейсън...
  • 23:00 "Мумията" - с уч. на Том Круз,...
  • 01:10 "Пагубна стихия" - с уч. на Емил...
  • 03:10 "Съседка за секс" - с уч. на...
  • 05:00 "Рецепта за щастие" - с уч. на...
  • 06:20 "Иконостас"
  • 06:50 "Кобра 11: Обади се!" - сериал,...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.