Празник на традиционните храни в село Арда

В изложбата бяха подредени трахана, пататник, прясно овче и краве сирене, пареник, царевични питки

по статията работи: Кремена Бедерева | 16.09.2011 | 12:38

За втора поредна година в смолянското село Арда отбелязаха Празника на традиционните храни, съобщиха от пресцентъра на община Смолян.

По инициатива на директора на Основно училище "Св. Св. Кирил и Методий” Федя Аргиров жителите на селото, с помощта на учениците наредиха кулинарна изложба с традиционни ястия, приготвени с това, което природата дава на жителите на селото от векове насам.

В изложбата бяха подредени трахана, пататник, прясно овче и краве сирене, пареник, царевични питки, клин с ориз и тиква, различни видове меса, топчета от качамак, бяло сладко, саралия, рачел, грис халва и паниран зелен боб, сокове и сладко от диви плодове, овче кисело и краве мляко, пълнени картофи, салата от смилянски боб, катми със сладко от боровинки, ябълки от местни видове, и др.

Учениците бяха аранжирали изложбата по доста атрактивен начин, като за украса са използвани билки като риган, мащерка, мента, лешници и орехи. Най-атрактивното ястие бе тиква, в която е приготвено сладко от различни плодове. Аргиров обясни, че учебното заведение е включено в Европейското движение за чисти и природосъобразни храни "Слоу фууд”.

Целта на изложбата е да се стимулира туристически продукт на базата на традиционните храни, които са екологично чисти и полезни за здравето на човек. Според него менютата в заведения са комерсиални, а туристите, търсят местното и уникалното.

 


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


7 Силвия Димитрова 16.09.2011 | 14:42
Благодаря за отговора, Илиева! Видях много вариации на трахана и ще се опитам да направя нещо подобно през почивните дни. Всъщност, самото приготвяне ще ми отнеме половин седмица:) Омесеното брашно трябва да втасва 2-3 дни и чак тогава се прави на топчета, които трябва да съхнат. Играчка работа. Дано си заслужава.
6 Живка Илиева 16.09.2011 | 14:22
Силвия Димитрова, доколкото мога да го разпозная от снимката е трахана /или както го знам аз трахна/ - смляна царевица, боб и някакво месо.
5 V D 16.09.2011 | 14:18
Много обичам пататник и не че се хваля, но приготвям великолепно. Вдъхнових се, когато даваха по телевизията "Бягство към победата" и участниците гостуваха в хотела на Екатерина Дафовска. Тогава те приготвяха пататник, който тя оценяваше. Реших и аз да опитам, поразрових се из нета, открих доста рецепти и като го направих стана невероятен. Следващият път добавих това онова и от себе си и дори си имам собствена рецепта. Много вкусотийки приготвят родопчаните, истински майстори са на кулинарията.
4 Силвия Димитрова 16.09.2011 | 14:12
Леле мале! Какъв разкош само. Чак и на мен ми се дояде:Р Как се нарича онази прелест пред тиквата? Изглежда много апетитна. Ако седна на такава отрупана трапеза, не едно, а цяла вечер ще трябва да тропам хора:) Много е красиво.
3 Живка Илиева 16.09.2011 | 14:00
Ама много „скромна трапеза“ са сложили, за да илюстрират новината от inews, за да не останат с погрешни впечатления хората показвам какво се казва родопска трапеза → http://images.focus-news.net/38d3302f9d718a1851660c05f09e0f3e.jpg Като родопско чедо мога само да допълня, че част от магията на тези ястия е да се хапват някъде сред борове и родопски гайди, толкова храна трудно се „смества“, ако няма едно хорце помежду!
2 Силвия Димитрова 16.09.2011 | 13:34
Петре, така като гледам, си голям ценител на манджаренето, за разлика от мен. Но не мога да остана безпристрастна към ястия с екзотичните имена саралия, което за мое учудване се оказа баклава и рачел, което пък е сладко от тиква. За прословутия смилянски боб, който е доста едър и капризен, вече кой ли не е чувал. По популярност и уникалност е на път да се нареди до розовото масло. Все пак България няма чак такова многообразие от уникални продукти и "Слоу фууд” правилно се ориентираха в посока промотиране на финансово подпомагане на зърнения гигант.
1 Петър Стоянов 16.09.2011 | 12:46
Леле, това е цяла плеада от вкусни традиционни български неща! Обожавам българската кухня. Харесвам много побългарените чужди ястия! Искам да виждам все повече културни мероприятия, с участие на българските традиционни ястия, съпътстващи историческия битовизъм!

ТВ програма

Кино

  • Сега Денят започва с Георги Любенов
  • 11:00 Туризъм.бг
  • 11:30 Опитай света... с Ханес
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:30 Бразди
  • 13:15 Иде нашенската музика
  • 14:15 Чешити
  • 14:30 Религията днес
  • Сега "Тази събота и неделя" - уикенд...
  • 11:00 "Вкусът на България" - кулинарно...
  • 11:30 "Светът на здравето" - здравно...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 ПРЕМИЕРА: "Коледата на принца и...
  • 14:15 ПРЕМИЕРА: "Коледа в Хайделберг" -...
  • 16:00 "COOLt" - лайфстайл предаване с...
  • 17:00 "Как да се омъжиш за милиардер" -...
  • Сега "Събуди се" - предаване
  • 11:00 "Съдебен спор" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 Темата на NOVA
  • 13:00 "Запознай се с малките" - с уч. на...
  • 15:00 "Макс" - с уч. на Томас Хейдън...
  • 17:00 "Съдби на кръстопът" - предаване на...
  • 18:00 "Ничия земя" - предаване
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.