Трюфелите стават немски деликатес

Заради изменението на климата ценните гъби започват да растат в Германия

по статията работи: Олга Андреева | 26.07.2011 | 12:29

Трюфелите - луксозен деликатес във френската и италианската кухня, може скоро да добавя екзотичния си вкус към традиционните германски блюда, тъй като мигрира все по на север в резултат на климатичните промени.

Според швейцарския учен Улф Бюнтгин, цитиран от АФП, покачването на средната температура, което се наблюдава през целия 20-ти век, може да доведе до преместване на естественото "местообитание" на деликатеса с около 110 километра на север - от Франция и Италия в Германия.

Миналата година по време на експедиция в южната част на Германия, заедно със специално обучено куче, което подушва италиански трюфели, климатологът от Швейцарския федерален технологичен институт в Цюрих открил около два килограма бургундски трюфели.

Бюнтгин, който е опитал трюфелите, обясни, че находките могат да се обяснят с промените в климата. Откритието може да се окаже много изгодно за северните европейски държави, тъй като трюфелът стига и до 1000 евро парчето.

През ноември 2010 г. милиардерът Станли Хо плати 330 000 долара за два бели трюфела с общо тегло от около 1,3 килограма на търг в Макао.

Въпреки изключително високата ѝ цена, изненадващо малко се знае за гъбата. "Учените дори не знаят как и къде точно растат трюфелите", каза Бюнтгин.

"Те растат под земята и когато открием трюфел, на практика ние го убиваме. Така че не можем дори да разберем дали е бил там две седмици или два месеца. Това, което знаем обаче е, че в традиционните средиземноморски райони, където се отглеждат трюфели, за последните 30 години се регистрира спад в реколтата.

Това може да бъде доказателство, че германската находка е свързана именно с изменението на климата", добавя ученият.

Необходими са допълнителни проучвания, като резултатите от тях могат да бъдат от огромно научно, икономическо и гастрономическо значение.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


6 Tartufo Tartufo 28.07.2011 | 10:46
http://www.truffles.bg http://www.truffles-bg.com
5 Tartufo Tartufo 28.07.2011 | 10:44
трюфели-бг
4 Георги Петров 26.07.2011 | 13:11
Истински деликатес, който не може да си го позволи всеки. Това е храната на супер богатите, които могат да отделят по хиляди евро, за да си го позволят. Не знам дали има изобщо някой българин, който е опитвал подобен вид трюфели, но ако има той ще е единствен или ще се броят на пръсти нашенците имали удоволствието да опитат от този трюфел.
3 d.krumova _ 26.07.2011 | 13:09
Това си е голям бизнес и който се захване няма да сгреши. Говори се, че е на път за измести тютюнопроизводството, но от друга страна е голям яд, защото откриването на растението е като игра на криеница. Чувала съм, че кучетата се научават да ги надушват, след като към храната на майката по време на бременността е добавяно трюфелово брашно! Гъбата е много „хитра“ и капризна. Води се за паразитираща и преживява „на гърба“ на дърветата, до чиито коренови системи вирее. Едно е ясно – трябва да се въоръжим с много нерви, за да ги уловим.
2 Силвия Димитрова 26.07.2011 | 13:01
Трюфели виреят и в България, при това имаме високо ценени видове, но тяхното откриване е адски трудно. И въпреки това, от няколко годинки и у нас се провежда национален семинар на трюфеловъдите, а от декар трюфел се изкарва колкото за един апартамент. Гъбата освен с кучета, може да се открива и с помощта на женски прасета (жените, както се знае, имаме по-добър нюх и интуиция). Интересно е, че когато годината е по-суха, гъбата „потъва“ още по-дълбоко в земята, за да намери влага, а това я прави още по-трудно откриваема.
1 Свежка . 26.07.2011 | 12:49
1000 евро за подправка?! Трябва да развием повече трюфел-земеделието в България. Климатичните промени могат да имат безценен ефект във видовото разпространение, а ценните гъби изглежда са адаптивни. Най-големият производител на Tartufi си остава Италия, но и там деликатесът е доста скъп и си го позволяват предимно в северните райони на страната. Що пък да не се възползваме и ние от климатичните промени?

ТВ програма

Кино

  • Сега По света и у нас
  • 20:45 Спортни новини
  • 21:00 История.bg
  • 22:00 "Калата
  • 23:00 По света и у нас
  • 23:25 Не ме оставяй тв филм /5 епизод/...
  • 00:25 Още от деня коментарно предаване /п/
  • 00:55 100% будни сутрешно токшоу с...
  • Сега "Кой да знае?" - куиз шоу с водещ...
  • 21:15 "Колко ми даваш?" - забавно куиз...
  • 22:15 Премиера: "Кралят на Тълса" -...
  • 23:00 bTV Новините - късна емисия
  • 23:45 "Спирала" - сериал, с.1, еп.8
  • 00:45 "Свръхестествени имоти" - сериал,...
  • 01:40 "Ослепително слънце" - сериал, с.2,...
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • Сега "Черешката на тортата" (нов...
  • 21:30 "Братя" - сериал, сезон 1
  • 22:30 Новините на NOVA
  • 23:00 "ФБР" - сериал, сезон 2
  • 00:00 "Частни детективи" - сериал, сезон 1
  • 01:00 "Специален отряд" - сериал, сезон 3
  • 02:00 "Врагът отблизо" - сериен филм
  • 03:00 "Наследство" - сериен филм /п/
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.