Защо пребитото момче в “Кайт бар” потърси Любо Жечев за подкрепа, а не МВР

До разкриване на името на 21-годишния Христо Петров се стигна след упорита и последователна работа, но не на служители на реда, а на ютюбъра Любомир Жечев

по статията работи: iNews.bg | 11.07.2024 | 14:15
Защо пребитото момче в “Кайт бар” потърси Любо Жечев за подкрепа, а не МВР
Повече за:

Десет дни след жестокия побой в "Кайт бар” МВР призна, че биячът не е нито охранител, нито измамник с жилетка на "Делта гард”, а е полицай. До разкриване на името на 21-годишния Христо Петров се стигна след упорита и последователна работа, но не на служители на реда, а на ютюбъра Любомир Жечев.

Ето и предисторията, разказана от БулевардБългария. Пет дни след побоя напредък по разкриване на извършителя от органите на реда, въпреки подадения сигнал в РПУ-Созопол, липсва. Деветнайсетгодишното момче със счупената челюст - Владимир - търси помощ от ютюбъра Любомир Жечев за разпространение на случая.

Жечев е автор на "Най-великия подкаст” (НВП), в който обяснява на достъпен език и с насмешка заплетени актуални социално-политически казуси, както и частни случаи на измами и престъпления. От видеата му често лъсва провалът на институциите да се справят с тях, а и на медиите да зададат въпросите, които имат нужда от отговор. Сред темите на най-популярните видеа на НВП са случаят "Нотариуса”, Ружа Игнатова и OneCoin, както и историите на Костадин Торков - видеографът, който излъга десетки младоженци, и на Ясмин Кирилова - жертва на кибертормоз и заплахи за убийство.

Съобщението на пострадалия в "Кайт бар” Владимир до Жечев е кратко. Момчето тагва ютюбъра в стори, от което се вижда състоянието на разбитата му челюст. Следва кратка комуникация помежду им и уговорка за участие в предстоящото издание на НВП, което се снима същата неделя.

Комуникацията между Владимир и Любомир Жечев

На записа Владимир води и своя приятел Валентин, който също е получил удари от нападателя - за да разкаже историята, тъй като състоянието на челюстта на първия не му позволява да говори свободно и разбираемо.

В неделя Жечев прави и кратки видеосторита, в които тагва "Кайт бар” и пита: "На july morning (1 юли) тези две момчета са били пребити от охранител, който е носел жилетка на "Делта Гард”. Установили ли сте кой е този охранител, за когото има разпространени снимки и който преди 7 дни е пребил няколко души?” Задава въпроси и за линейката на събитието, която е отказала помощ на момчетата.

Жечев пуска още снимки и статус, с който призовава всеки, който има информация за охранителя бияч, да се свърже с него. Тагва и "Делта гард”, и "Кайт бар”. Още същата вечер публикува и подкаста.

В понеделник следобед трима души вече са писали на ютюбъра, посочвайки едно и също име - Христо Петров, служител на МВР. Следва втори статус, с който Жечев търси потвърждение от повече хора за самоличността на бияча от "Кайт бар”.

Във вторник напредък по казуса от страна на институциите няма, въпреки че вече цялата държава търси отговори на въпросите, които Жечев задава на "Кайт бар” и на "Делта гард”.

Истината, както впоследствие ще се окаже, се споделя само на лични съобщения.

Още два източника, независими един от друг и от предишните трима, потвърждават същото име. Официално по телевизора се цитират само скалъпени теории за вероятната самоличност на човека, който девет дни по-рано на публично събитие е пребил няколко души заради парче пица. "Делта гард" се разграничават от бияча и лансират невероятната теория, че той може да е измамник, който е сложил служебна жилетка с лого на охранителната фирма, за да присъства на Джулай без билет.

Жечев обявява ново издание на НВП за следващия ден - в сряда вечер, за да разкрие името, което, според неговите източници, е на извършителя на побоя.

Продължава и с въпросите към "Делта гард”.

Любо Жечев задава въпроси на Делта гард и обявява издание на НВП

Междувременно получава заплаха от "Делта гард”, че е използвал неправомерно логото на фирмата в тъмбнейла на подкаста. Към търсенето на отговори в постовете си Жечев добавя и шеги с логото.

Предложенията на Жечев за ново лого на Делта гард

10 дни след побоя МВР проговаря.

Само няколко часа преди обявеното излъчване на епизода на НВП, в който Любо Жечев е анонсирал, че ще съобщи името на предполагаемия извършител - на 10 юли, МВР свиква извънредна пресконференция. На нея главният секретар Димитър Кангалджиев оповестява, че биячът е служител на МВР в изпитателен срок, на 21 години, в патрулно-постовата дейност на 4-то Районно управление на МВР - Бургас.

На въпрос на Любомир Жечев, който присъства на пресконференцията, Кангалджиев потвърждава и имената на полицая - Христо Петров. Служителят на реда вече е задържан за 24 часа и предстои да му бъде повдигнато обвинение.

Ден по-късно е ясно не само името на бияча, но и защо Владимир търси Любо Жечев, а не разчита МВР да го разкрие. "Не очаквах Любо да се посвети на случая и да инвестира толкова време, но се надявах да привлече вниманието на МВР, защото съдебният процес започва от тях", казва пред медията ни студентът в Нидерландия.

Още много въпроси обаче продължават да търсят своя отговор.

Защо служител на МВР доработва като частен охранител? Честа практика ли е "Делта гард" да наемат действащи полицаи? Има ли някаква връзка между "Делата гард" и МВР - на протестите през 2020 година охранители с жилетки "Жандармерия" биеха протестиращи под колоните на Министерския съвет. Сега полицай, маскиран като охранител, бие посетители на бар.

Защо бяха нужни 10 дни на службите да разкрият извършител, чието име ютюбърът научи за по-малко от 24 часа?

Защо тази работа върши гражданската журналистика, а не "професионалистите” от "централните медии”?


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Имате среща с ... Диана Любенова...
  • 02:25 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 03:55 Арабела се завръща или Румбурак -...
  • 04:25 Истории от олимпийските игри /п/
  • 04:40 По света и у нас /п от 20:00 часа/
  • 05:10 Натисни F1 образователна поредица...
  • 05:40 Телепазарен прозорец
  • 05:55 Ваканцията на Лили детски тв филм...
  • Сега bTV Новините /п./
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Ослепително слънце" - сериал /п./
  • 05:10 "Кунг-Фу Панда: Лапите на съдбата"...
  • 05:40 "Дракони: Защитниците на Бърк" -...
  • 06:00 "Богатствата на България" -...
  • 06:30 "Ловци на храна" - предаване за...
  • 07:00 "Тази сутрин" - сутрешен блок с...
  • Сега "Моето име е Мелек" - сериен филм
  • 03:15 "Наследство" - сериен филм /п/
  • 04:10 "Свободна да избира" - сериал /п/
  • 05:20 "ФБР" - сериал, сезон 6 /п/
  • 06:00 "Хъдсън и Рекс" - сериал, сезон 2...
  • 07:00 "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "Розамунде Пилхер: Завръщане у дома...
  • 11:30 "Бон Апети" - кулинарно предаване
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.