Човешкото тяло има определени граници, в които може да оцелее. Що се отнася до температурата, диапазонът, в който не са застрашени жизненоважните функции, варира между 37°C и 37,8°C.

След тези стойности животът ни започва да бъде в риск. Експертите предупреждават за опасностите от смъртоносен топлинен удар - който може да започне да се развива след само 10 минути седене на открито при много високи температури.

Как възниква топлинният удар?

Според професора от Училището по обществено здравеопазване на университета в Индиана д-р Захари Шладер, "каскадата от събития", водеща до топлинен удар, започва само секунди след излагане на екстремна топлина, включително изпотяване, повишен сърдечен ритъм и дехидратация.

Само за 5-10 минути топлината отвежда кръвта от жизненоважни органи като мозъка, което води до объркване, замаяност и загуба на съзнание.

Освен това само след 15 минути тялото ни може напълно да изпадне в топлинен удар, след което настъпва "пълна загуба на функциите на тялото".

Учените са описали подробно какво се случва в тялото на средностатистическия човек от секундата, в която той излезе на знойната жега, пишат от Zdrave.to.

1 минута

В рамките на секунди след като излезете навън, слънчевите лъчи удрят откритата ви кожа и вие започвате да се потите.

Изпотяването е начинът на тялото да се охлажда. Когато тялото усети висока температура, хипоталамусът – частта от мозъка, която регулира температурата – казва на кожните жлези да отделят пот.

Потта е течност, съставена основно от вода, но съдържа и малки количества овлажняваща сол, което кара тялото ни да изтегля топлината от тялото и да я охлажда, докато се изпарява върху кожата.

Високата влажност обаче затруднява този процес и престоят навън при твърде високи температури ни кара да губим повече течности, отколкото тялото ни може да понесе.

2 минути

Ако топлината е достатъчно силна, две минути са достатъчни, за да се изпари потта от кожата; за съжаление, тялото ни не е в състояние да произведе достатъчно пот, за да се охлади.

В резултат на това човешкото тяло започва процес, наречен вазодилатация, при който кръвоносните съдове се отварят и притокът на кръв към кожата се увеличава.

Според д-р Кристи Зионц, председател и медицински директор на спешната медицина в Hackensack Meridian Bayshore Medical Center в Ню Джърси, тялото започва да преразпределя кръвта, за да се охлади.

Това може да удължи изпотяването с още няколко минути, след което изпотяването обикновено спира.

5-10 минути

След 5-10 минути сърцето започва да бие по-бързо, тъй като кръвният поток, пренасочен към кожата, се отстранява от други жизненоважни органи, като сърцето. Кръвното налягане пада рязко и сърцето трябва да работи по-усилено.

В същото време нашият мозък изпитва недостиг на кръв, което може да доведе до замайване, объркване и загуба на съзнание.

Процесът на изтичане на кръв от жизненоважни органи се нарича вазоконстрикция и се смята, че в крайна сметка задейства каскадата, която може да се развие в топлинен удар.

10-15 минути

Данните от Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) предполагат, че това е моментът, когато настъпва топлинен удар, освен ако човек не предприеме необходимите стъпки за:

- попълване на вода;

- попълване на електролити;

- избягване на слънцето;

- избягване на физическа активност.

Водата и спортните напитки помагат за попълване на течности, загубени чрез изпотяване, а блокирането на слънчевата светлина може да ограничи слънчевото изгаряне, което повишава телесната температура чрез изгаряне на кожата.

Ако тези стъпки не бъдат предприети, казва Шландър, кръвта и кислородът могат да бъдат изтеглени от червата, оставяйки ги пропускливи и уязвими.

Токсините и бактериите, които обикновено остават в червата, след това излизат и навлизат в кръвния поток, активирайки белите кръвни клетки.

Когато белите кръвни клетки атакуват замърсителя, се образуват кръвни съсиреци, което бързо увеличава риска от полиорганна недостатъчност.

30+ минути

Според Зионц през този период има пълна загуба на телесни функции, а вътрешната телесна температура достига 41,1°C. Следва момент, който може да се сравни със сепсис - всичко това може да доведе до постепенна повреда на всички човешки органи.

Учените не знаят реда, в който органите отказват, но силно препоръчват да се потърси незабавна медицинска помощ. В допълнение, пациентът може да получи рабдомиолиза, мускулен разпад и потенциална смърт.

60 минути

Ако човек, страдащ от топлинен удар, получи спешна помощ, лекарите незабавно започват работа, за да охладят лицето.

Според Зионц, лекарите използват охлаждащи одеяла и IVs с охлаждащ физиологичен разтвор, за да направят това. Пакетите с лед се прилагат и върху ключови зони, като слабините и подмишниците.

Изследователите отбелязват, че възстановяването на човешкото тяло след топлинен удар ще отнеме от 1 до 2 дни.