Стефка Костадинова: Юсейн Болт първи дойде да ме поздрави

Великата лекоатлетка получи световно признание в събота вечерта

по статията работи: Краси Киров | 26.11.2012 | 11:11
Дан О'Брайън, Ед Моузес и Кип Кеино се възхищават на компанията на Стефка Костадинова по време на галацеремонията в Барселона
Дан О'Брайън, Ед Моузес и Кип Кеино се възхищават на компанията на Стефка Костадинова по време на галацеремонията в Барселона

Вчера късно вечерта Стефка Костадинова се прибра в България, след като беше приета в новоучредената зала на славата на леката атлетика. Това се случи на зрелищна церемония в Барселона, която бе по случай 100-годишния юбилей на Международната федерация по лека атлетика (IAAF).

Великата ни лекоатлетка бе удостоена с честта да бъде една от първите 24 атлети, приети в залата на славата. Ето какво каза Стефка Костадинова при прибирането си в София:

"Тя е златна, много е специална (за наградата). Вчера (събота - б.ред.), както знаете всички, беше церемонията. Почувствах се много странно, защото като ми казаха името и пътят, по който минавах, докато се качвах горе на сцената - целият ми спортен живот мина като на лента. Това беше много силно изживяване и съм много горда с това нещо", бяха първите думи на Стефка Костадинова на летище "София".

- Вие сте една от първите 24, които влизат в залата на славата, какво е за вас това признание?

- Много силно, това е едно голямо благодаря не само към мен, а и към цялата лека атлетика, към целия спорт в България. За да влезеш в тази 24 ценностна зала на славата с толкова големи имена, трябва имаш поне един олимпийски златен медал, поне две световни титли и поне един световен рекорд. Със законно самочувствие съм много горда. Искам да го пожелая на всеки, във всяка една област, защото колкото и да обяснявам, че съм щастлива и горда, това е нещо, което трябва да се изживее. Много е силно.

- Как премина церемонията? Нещо повече за нея да ни разкажете.

- Церемонията започна с едно грандиозно шоу. Самата церемония беше в Националния музей на историческите изкуства и в Националния дворец, който е на връх Монтжуик - там е много интересно, с много фонтани, светлини и заря. Имаше червен килим, малко като спортните оскари, почувствахме се като холивудски звезди. Първо минаваш, спират те много камери, даваш интервюта. Имаше лек коктейл и след това изчакахме принц Алберт.

Церемонията започна с шоу, а след това близо 45 минути разказаха цялата история на всеки един от нас, които сме избрани в залата на славата. Излезе Ламин Диак - президентът на международната федерация и започна да казва щастливците, които влизат в залата на славата, един по един по имена. Аз като си чух моето име - директно скочих и по пътя, по който преминах, се видях с много мои приятели - членове на МОК и други. Качвайки се нагоре, ми мина тази лента през годините, колко дълго чаках да стана олимпийска шампионка, колко съм преживяла да имам тези седем титли, колко дълго - вече 25 години световният ми рекорд стои и не е само мой, а е български.

Ние бяхме около 14 души, тъй като някои от моите колеги ги нямаше, някои за жалост не са между живите. Пихме шампанско, казахме си наздраве и тогава вече съобщиха кой е спортист номер 1 и спортистка номер 1, но те застанаха зад нас. На това стогодишно честване на международната лека атлетика ние бяхме в центъра - залата на славата, нашите имена и присъствие бяха акцент на цялото мероприятие. После си направихме снимки, имаше афтърпарти и така.

- Вярно ли е, че Юсейн Болт е бил един от първите, който е пожелал да се снимате заедно?

- Да, точно така. Даже ние още на сцената се снимахме. Направих си много хубави снимки с една прекрасна скачачка, талантлива - Ана Чичерова. Аз за първи път я видях на живо и тя ми каза, че мен за първи път ме вижда на живо. Тя е едно прекрасно момиче, което си мисля, че в компания с Бланка Влашич, догодина ще сътворят нещо интересно във високия скок.

Успях да се видя с Алберто Хуанторена, естествено поговорих си и с моя приятел Сергей Бубка, както и с много други. Бяха поканили всички, които са били олимпийски, световни и европейски шампиони. Беше много хубаво, даже като се видяхме с някои колеги, не се познахме, някои бяха доста остарели (смее се).

- 25 години световният ви рекорд е неподобрен, какво очаквате във високия скок следващата година?

- При такава голяма конкуренция, при такива прекрасни скачачки като Ана и Бланка, би трябвало да се скача високо. Те могат - едната има 207, другата 208 сантиметра. При такава конкуренция, мисля, че съвсем спокойно могат да се гонят много високи цели.

- Вие сте първата сред 24-те, приети в залата на славата. Има ли вероятност и мислите ли, че друг българин също заслужава да бъде приет?

- Ами заслужава, защото аз не съм единствената българка, която е донесла много радост и самочувствие на България. Тук не говоря само за лека атлетика, а за всички мои колеги, които са доставили частица гордост на всеки български дом, когато са вдигали българския флаг и когато се е свирил българския химн. Има разбира се. Как? Има. Не съм аз единствената, но просто явно съм късметлийка или щастливка, че избраха точно мен.

- На церемонията бяхте с прекрасен тоалет. Ваш ли беше изборът?

- Тоалетът беше много хубав. Искам да благодаря на Жени Живкова, която го изработи за мен в последните седем дни. Аз съм такъв човек, че каквото и да имам, винаги не ми харесва. Тя умишлено го сътвори в последните дни. Тоалетът беше една уникална дантелена рокля, дълга, с много цветя.

- Чувствате ли, че с това признание кариерата Ви придобива някаква цялост, някаква завършеност?

- Вярвате ли ми, че аз искам да скачам, тепърва искам да скачам (смее се). Аз съм получавала много награди, но тази беше специална, защото ми я даде моят спорт, даде ми я леката атлетика. Когато влязох в залата, камери, журналисти... Имаше мои фенове от Финландия, Германия и Италия, чакаха да се разпиша на мои снимки, ако ви кажа от кои години... Ще ми се, аз го искам, но тялото ми - не (смее се). Присъствието на тази церемония на всеки участник ще бъде филмирано, отделно спортната кариера, как минава по червения килим, как даваме интервюта, излизане на сцената.

- Обсъждахте ли ваше евентуално участие в МОК?

- Тук се събира каймакът на света, мога ли да говоря с някой за нещо. Аз съм отишла да получа награда, а не да говоря за такива важни неща. Не бързам с това нещо, искам да си направим първо нещата в България. Някои казват, че като нямаме член на МОК и затова имаме допинг скандали. Имахме и член на МОК, но пак имахме много допинг скандали. Нека това да го оставим на заден план, не ми е цел номер едно. Дайте да си оправим спорта, базите, да си върнем треньорите. Ако това се случи, тогава ще мислим за МОК.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


20 Krum Palov 26.11.2012 | 15:12
МНого се радвам за признанието, което получи нашата легенда!
19 Viktor Qnchev 26.11.2012 | 15:10
Браво на Стефчето! Да ѝ е честито признанието!
18 Bg Maniqka 26.11.2012 | 14:41
Страхотно! Да е жива и здрава!
17 Ivo Stoyanov 26.11.2012 | 14:06
Много се радвам за нея! Заслужено е!
16 Todor Rahnev 26.11.2012 | 13:50
Ето как Болт поздрави Стефка - http://is.gd/AtmPpL
15 Рени Чен 26.11.2012 | 13:18
Браво на Стефка, напълно заслужено е нейното място в тази зала, имайки предвид, че рекордът й от преди повече от 20 години остана непокорен.
14 Красимира Тачева 26.11.2012 | 13:02
Браво на Болт!
13 mitko velev 26.11.2012 | 12:44
Повечето спортисти могат само да завидят за тази награда и това признание. Явно късмета бил на страната на Стефка Костадинова. Честито !
12 lou reed 26.11.2012 | 12:41
Толкова голям успех за българския спорт. Гордеем се със Стефка!
11 крива вежда 26.11.2012 | 12:34
Стефче, надуй се сега, че си се докоснала до легендата Юсеин Болт, който явно много добре си е научил урока по история за леката атлетика и е напълно наясно какво си постигнала ти :)
10 нямам име 26.11.2012 | 11:54
ех,.... нямаше как да не похвали Жени Живкова... не знам кво трябва да се случи, за да спрем да се кланяме на тая фамилия... Иначе, моето огромно БРАВО! за Костадинова.... заслужава цял живот да получава подобно отношение. признанието и наградата с много усилия ги е постигнала
9 maria manolova 26.11.2012 | 11:51
Стефка Костадинова: Юсейн Болт първи дойде да ме поздрави - това е страхотно признание
8 Лолита Набокова 26.11.2012 | 11:46
Стефка Костадинова е една страхотна дама и аз много я уважавам.
7 Krist Novoselic 26.11.2012 | 11:43
Ей, голяма работа станало вече, че Юсеин Болт отишъл да поздрави нашата хубавица Стефка Костадинова. Голяма пък работа станало вече :))
6 черното влечуго 26.11.2012 | 11:34
Доста голямо признание наистина. Малко хора са способни да направят подобно нещо. Нека да продължава да ни радва по този начин и занапред!
5 известна личност 26.11.2012 | 11:33
Винаги съм се възхищавал на тази жена. Направила е толкова много за България, че не можем да си представим дори. Да продължава в същия дух!
4 Иван Ангелов 26.11.2012 | 11:32
Наистина може да бъде щастлива, че ще е в залата на славата. Сергей Бубка я уважава страшно много, а и Стефка си заслужава поздравленията според мен!
3 Средновековен Рицар 26.11.2012 | 11:32
Браво на нея, повод за гордост ни дава! Според мен такива спортисти като нея се раждат веднъж на 50 години!
2 черното влечуго 26.11.2012 | 11:31
Много силен рекорд постави Стефка Костадинова, като буквално вдигна летвата на много високо ниво, което е недостижимо за доста други.
1 monika mateva 26.11.2012 | 11:27
Поздравления!Това е и признание за българската атлетика също!

ТВ програма

Кино

  • Сега 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 11:00 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:25 Новини на турски език
  • 12:35 Малки истории
  • 12:45 Телепазарен прозорец
  • 13:00 Последният печели...
  • 14:00 Телепазарен прозорец
  • Сега "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Присъда" - сериал, с.1, еп.51 /п./
  • 15:00 Премиера: "Плен" - сериал, с.1,...
  • 16:00 Премиера: "Моите братя и сестри" -...
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • Сега "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Лабиринт към щастието" (премиера)...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" (нов сезон) -...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.