Суши по италиански

Майстори-готвачи коментират, че суровата риба не е само специалитет на японската кухня

по статията работи: iNews.bg | 02.06.2011 | 15:49
Повече за:

Суровата риба, традиционен специалитет в японската кухня, набира популярност навсякъде по света. Модата не подмина и италианските готвачи, отбелязват от екологичното движение Slow Food.

Суши по италиански обаче включва употребата на зехтин, много местни подправки и "Кампари". Ястието се сервира с кубчета пъпеш, добавят се лимонов сок и бяло вино.

Малки парченца сурова риба в ястията са по-скоро италианска, а не японска традиция, защитават идеята си майстори готвачи. "Това е традиционната храна за крайбрежните региони на страната", допълват те.

За приготвянето на суши е много важно рибата да е прясна и се използва само уловът за деня.

Разбира се, италианските готвачи не подминаха и проблема със безопасността на суровата храна – морските риби често са преносители на ларви на паразити. Липсата на термична обработка може да се окаже опасна за хората.

Единственият начин яденето на суши да е безопасно е рибата да бъде замразена и извадена от фризера непосредствено преди консумацията.

И накрая – не гответе суши сами у дома си, а оставете това в ръцете на професионалистите, препоръчаха още италианските готвачи, чиито специалитет е приготвянето на сурова риба.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


6 Стамена Георгиева Георгиева 02.06.2011 | 18:26
Може и да е специалитет, но такова нещо не бих опитала, още повече че няма гаранция, че рибата не е заразена. Няма начин да си причиня подобно нещо!
5 V D 02.06.2011 | 18:26
Суши е традиционно японско ястие от варен подправен ориз, на ролки или топки, обикновено гарниран с риба или други морски продукти. Често хората бъркат, като асоциират сушито с рибата, но в действителност суши се прави и с плодове и зеленчуци, без да съдържа риба. Парчетата сурова риба се наричат сашими и въпреки, че звучи близко няма почти нищо общо със сушито.
4 d.krumova _ 02.06.2011 | 16:20
Това е много специфично ястие и не на всеки допада. Приготвянето му е голяма играчка, но който е мераклия да опита „Sushi all'italiana“, трябва да си набави цял списък с продукти като: ориз, оризов оцет, цвекло или спанак, авокадо, майонеза, васаби, препечени сусамови семки, соев сос и не на последно място, самата риба (сьомга, риба тон, скумрия и др.). Отказахте ли се? Май е по-добре в ресторанта да ни го сготвят...
3 Свежка . 02.06.2011 | 16:09
Веднъж само съм опитвала от известната сурова риба, при това подбрана от истинска японка, и хич не останах очарована. Явно е въпрос на навик и традиция. Оризът ми допадна повече, но сосът от васаби също не ми понесе:)))
2 Силвия Димитрова 02.06.2011 | 16:04
Италианци винаги са имали афинитет към рибните специалитети. Не случайно са една от най-елегантните нации в цял свят. Но доскоро медиите на ботуша усилено алармираха за качеството на рибата, която се купува масово за приготвянето на суши. Консумацията на сурово месо заплашва с различни видове паразити. Затова там са приели да не продават рибата сурова, а замръзнала. Тя трябва да престои поне 24 часа в хладилните камери. Това, уж, щяло да убие евентуалните паразити.
1 Илиян Илиев 02.06.2011 | 15:59
А и внесена риба от Япония си е риск за здравето както и да го погледнеш.

ТВ програма

Кино

  • Сега 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 02:25 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 03:20 Туризъм.бг /п/
  • 03:55 По света и у нас /п от 20:00 часа/
  • 04:40 Отблизо /п/
  • 05:40 Телепазарен прозорец
  • 05:55 Денят започва сутрешен блок с...
  • 09:20 100% будни сутрешно токшоу с...
  • Сега "Трима братя, три сестри" -...
  • 01:40 "Ослепително слънце" - сериал, с.2,...
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Ослепително слънце" - сериал /п./
  • 05:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 06:00 "Тази сутрин" - сутрешен блок с...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • Сега "Снайперист" - сериал, сезон 2
  • 01:30 "Пожарникарите от Чикаго" - сериал,...
  • 02:15 "Моето име е Мелек" - сериен филм
  • 03:15 "Наследство" - сериен филм /п/
  • 04:10 "Свободна да избира" - сериал /п/
  • 05:20 "Пресечна точка" - публицистично...
  • 06:00 "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.