Суровата риба, традиционен специалитет в японската кухня, набира популярност навсякъде по света. Модата не подмина и италианските готвачи, отбелязват от екологичното движение Slow Food.
Суши по италиански обаче включва употребата на зехтин, много местни подправки и "Кампари". Ястието се сервира с кубчета пъпеш, добавят се лимонов сок и бяло вино.
Малки парченца сурова риба в ястията са по-скоро италианска, а не японска традиция, защитават идеята си майстори готвачи. "Това е традиционната храна за крайбрежните региони на страната", допълват те.
За приготвянето на суши е много важно рибата да е прясна и се използва само уловът за деня.
Разбира се, италианските готвачи не подминаха и проблема със безопасността на суровата храна – морските риби често са преносители на ларви на паразити. Липсата на термична обработка може да се окаже опасна за хората.
Единственият начин яденето на суши да е безопасно е рибата да бъде замразена и извадена от фризера непосредствено преди консумацията.
И накрая – не гответе суши сами у дома си, а оставете това в ръцете на професионалистите, препоръчаха още италианските готвачи, чиито специалитет е приготвянето на сурова риба.