Slow Food в България: Битката за малките

Една от основните цели на организацията е подкрепата на традиционното производство

по статията работи: iNews.bg | 08.12.2011 | 14:15

Световното екологично движение Slow Food проведе няколко събития през ноември като целта е да насочи вниманието към малките – ферми и производители и тяхната роля за устойчивото развитие на селските региони.

Към малките фермери и фирми у нас важат същите прекалено стриктни изисквания за хигиена и други бюрократични трудности, които често затрудняват регистрацията на производителите, допълват още еколозите.

"Властите не разбират важността относно подкрепата на традиционните производители", коментира координаторът на Slow Food в България Десислава Димитрова.

Slow Food е една от големите европейски екологични организации. Тя е създадена от италианеца Карло Петрини през 1986 година като отговор на американския начин на живот и бързото хранене (Fast Food). Една от основните идеи е подкрепата на местното производство и насърчаване на отглеждането на традиционни култури като начин за опазване на идентичността и околната среда.

В България Slow Food определи няколко характерни продукта, сред които зеленото сирене от района на с. Черни Вит и смилянският боб, както и каракачанската овца и производните млечни продукти от района на с. Влахи, община Кресна.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


1 Мариана . 08.12.2011 | 14:35
"Властите не разбират важността относно подкрепата на традиционните производители" – абсолютно точно, хората сами се борят, за да запазят своя традиционен поминък и продукт. Напоследък много често срещано явление са пакетите с боб с етикет „смилянски фасул“, които идват от Китай и наводниха пазара и това въпреки че вкусният боб е защитен с патент...

ТВ програма

Кино

  • Сега Последният печели...
  • 14:00 Телепазарен прозорец
  • 14:15 Книга на книгите 2 анимационен филм
  • 14:45 Имало едно време...предметите...
  • 15:00 Звезден прах тв филм
  • 15:45 Телепазарен прозорец
  • 16:00 Бързо, лесно, вкусно
  • 16:30 Светът и ние
  • Сега "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Присъда" - сериал, с.2, еп.50 /п./
  • 15:00 Премиера: "Плен" - сериал, с.1,...
  • 16:00 Премиера: "Моите братя и сестри" -...
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 18:00 "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • Сега "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Лабиринт към щастието" (премиера)...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" (нов сезон) -...
  • 18:00 "Сделка или не"(премиера) -...
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.