"Алфа финанс холдинг" АД не участвала в управлението на "Доверие"

Това заявяват от Съвета на директорите на холдинга, които изпратиха своята позиция за публикувания материал до редакционната ни поща

по статията работи: Кремена Бедерева | 24.07.2013 | 10:17

"В статията, публикувана на сайта на Агенция БГНЕС на 23.07.2013 г. със заглавие: "Доверие се превърнала в спомагателна каса за Прокопиев" са изнесени множество неверни факти и се правят внушения, които категорично не отговарят на истината."

Това заявяват от Съвета на директорите на Алфа финанс холдинг АД, които изпратиха своята позиция за публикувания материал до редакционната ни поща.

Ето и пълният текст:

"Алфа финанс холдинг" АД е холдингова компания, която оперира активно директно и чрез своите дъщерни дружества на българския капиталов пазар като купува и продава пакети акции и дългови инструменти на различни български и чуждестранни компании. Инвестицията на "Алфа финанс холдинг" АД в капитала на Пенсионно-осигурителна компания "Доверие" АД от 6% е пасивно-финансова по характер.

Холдингът не упражнява никакъв контрол и не участва в управлението на "Доверие" или неговите фондове, поради което няма конфликт на интереси при сделките на групата с пенсионните фондове. Минориталното участие на "Алфа финанс холдинг", чрез дъщерното дружество "Грийн Ейкърс" ЕАД, е прозрачно от самото начало – т.е. от 2010 г.

Структурата на капитала, в която фигурира и "Грийн Ейкърс" ЕАД, е оповестена надлежно във финансовите отчети на ПОК "Доверие" АД и пред КФН. Дружеството, собственик на акциите няма просрочени задължения към кредитори. Използването на корпоративни облигации като инструмент за финансиране на дейността на дадено дружество е общоприета търговска практика в световен, а и в национален мащаб.

Конкретно цитираната емисия, издадена от "Алфа Енерджи Холдинг" ЕАД е издадена успешно през декември 2009 г., в разгара на най-тежката финансова криза. Въпреки това, плащанията по емисията са обслужвани редовно до края на 2012 г., когато вследствие на непрестанно променящата се регулаторна среда за дейността на сектора на възобновяеми енергийни източници, паричният поток на емитента бе намален, което логично доведе до отлагане на едно главнично плащане.

Подобни отлагания са масова практика за повечето ВЕИ проекти в България. В следствие на преструктурирането на плащанията по облигационната емисия стана възможна продажбата "Алфа Енерджи" ЕАД на чуждестранен инвеститор. Доколкото ни е известно, след сделката, новият погасителен план по преструктурираната облигационна емисия се спазва стриктно.

"Алфа Финанс Холдинг" като финансов инвеститор многократно е било страна по договори за краткосрочни финансирания чрез репо сделки с публично търгуеми инструменти. Естествените партньори в такъв тип сделки, както и при емитирането на дългови цени книжа, са всички институционални инвеститори – пенсионноосигурителни компании, банки, различни по характер фондове.

Дружеството е спазвало стриктно законодателството и ангажиментите си по репо договорите и няма такива, по които да е изпаднало в невъзможност да изпълни свое задължение. В началото на годината ние оспорихме безпрецедентните констатации на Комисия за финансов надзор за влошеното финансово състояние на Каолин АД като очевидно неверни и манипулативни.

За нас и до ден днешен буди недоумение защо регулаторът, който съблюдава за защита интересите на цялата инвестиционна общност, е препоръчал продажба на инвестицията в "Каолин" АД само на конкретни инвеститори в компанията, а не на всичките и акционери. Последвалата успешна продажба на мажоритарния пакет акции от капитала на "Каолин" АД на "Кварцверке" ГмбХ в края на месец май 2013 г. показва правотата ни и несъстоятелността на аргументите за влошеното състояние на "Каолин" АД.

Сделката е една от най-успешните в историята на българския капиталов пазар, като само за последната година цената на акциите на дружеството нарасна близо 2 пъти. "Алфа финанс холдинг" продължава своята активна дейност в сферата на финансовите услуги, недвижимите имоти, технологиите за енергия от ВЕИ и други. Независимо от неблагоприятната икономическа ситуация и системните атаки срещу дейността на дружеството, включително и от някои регулатори, групата е в много добро финансово състояние. За последните три години на индивидуално ниво задлъжнялостта беше намалена от 147 млн. лева до 57 млн. лева при собствен капитал на групата в размер на 150.3 млн. лева.

В заключение, искаме да възразим срещу факта, че не бяхме потърсени предварително за мнение и ни бе отнета възможността да опровергаем изнесената невярна информация. Още повече, че статията няма автор и не е ясно към кого да насочим правото си на отговор.

Разчитаме, че горното право на отговор ще бъде своевременно публикувано на равностойна позиция във вашата медия", се казва в края на позицията на Съвета на директорите на Алфа финанс холдинг АД.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


63 Vili Asenova 24.07.2013 | 19:25
Домогнал ли се е Прокопиев до парите ни?! Да, плюс това е захапал възможно най-тлъстия пай, като е насочил пипалата си към пенсионния фонд, акумилирал най-много средства - близо 2 милиарда.
62 hristo stoimenov 24.07.2013 | 19:20
100 млн. са в джоба на Прокопиев как е станало това, мисля че е без значение за всички нас, които един ден ще се надяваме на тези пари, за да имаме по-прилични пенсии.
61 Божидар Тошев 24.07.2013 | 19:17
Участват или не е факт, че са част от машинациите на Прокопиев, с които се пренасочват пари от пенсионния фовд към соларните му фирмички, което само по себе си е конфликт на интереси.
60 набръчкан мозък 24.07.2013 | 16:08
Много далавери са правили, ама не искат да си признават, тука едва ли не ще обвинят бгнес, че заблуждават хората, А черно на бяло нещата изглеждат по съвсем друг начин.
59 Марго Хворева 24.07.2013 | 16:02
Каквото и да говорят проблем с парите в Доверие има, след като и медиите на олигарха вдигнаха такава врява за евентуалната му продажба в резултат, на което лъсна тази схема.
58 Mucuche Zvezda 24.07.2013 | 15:56
Може и да са законни нещата, но не са морални, да не говорим пък в какъв конфликт на интереси влиза алфа финанс холдинг, само защото е акционер. Толкова голям скандал скоро не е имало!
57 Палома Гълъбова 24.07.2013 | 15:55
Горките те, дори не се усещат как влизат в схемите на Прокопиев, а държавата отдава спи вековния си сън и дори няма намерение да защити парите ни. То като цяло май тези частни пенсионни фондове бяха създадени с цел да бъдат взаимоспомагателна каса за разни олигарси.
56 Лола Стефанова 24.07.2013 | 15:51
Алфа финанс холдинг са само параван в цялата схема с Доверие, оснавната роля отново е поверена на изпитаната и добре организирана мрежа от офшорки. Ощипани от далаверите сме не само ние с парите си за пенсии, но и хазната, както и самите акционери.
55 Sevda Ta 24.07.2013 | 15:49
Каквото и да ми разправят тези от алфафинанс холдинт, това си е жив конфликт на итнереси, след като са имали и миноритарен дял в компания като Доверие!
54 Mukka Dess 24.07.2013 | 15:46
До някъде ги разбирам акционерите на Алфа финанс холдинг, които продължават да бъдат използвани от Прокопиев за далаверите му, именно те бяха най-сериозно ощетени от далаверита с акциите на Каолин осъществена посредством офшорки на Плевнелиев и олигарха.
53 Vanya Black 24.07.2013 | 15:41
Остава отворен обаче въпроса за варъзаните офшорки с шефката на Доверие, които отново водят към Прокопиев. Явно обаче и той ще замълчи като президента по този въпрос.
52 Mama Vidi 24.07.2013 | 15:40
Кучетата си лаят, керванът си върви...явно нищо няма да се промени. Ето за какво Плевнелиев не искаше да се продава доверие - да не лъснат къде са пренасочват парите и най вече към ВЕИ сектора.
51 Dare Debil 24.07.2013 | 15:31
Интересна е тезата за западането на Каолин – веднага в главата на човек възниква въпроса как едно предприятие, което е монополист на Балканите може да бъде докарано до тук, ами с тенденциозно източване от страна на Прокопиев, на който концесиите му бяха поднесени на тепсия, както и собствеността чрез престъпната работническо-мениджърска приватизация. Тук престъпленията трябва да бъдат търсени с доста по-голяма давност.
50 diter smallhausen 24.07.2013 | 15:28
Колкото и да се опитват да си изчеткат името е ясно за какво иде реч, та нали с тези 100 млн. Прокопиев успя да погаси част от дълговете си и то в най-голямата криза. Каолин бе продаден, за да се източи някой и друг лев и имиджът, който му създаде Прокопиев да бъде изпран.
49 Penka Stefanova 24.07.2013 | 15:26
А за далаверките заедно с шефката на пенсионният фонд нищо ли няма да кажат хората на Прокопиев, или отново ще чуем някакво всезъможно оправдание?
48 rene artois 24.07.2013 | 15:24
Напълно безпредметни са тези пенсионни фондове, с които виждаме как се спекулира, макар и законово. Дали ако знаехме къде инвестират парите ни, сиреч си ги прехвърлят, щяхме да дадем благословията си. Лично аз отказвам да спонсорирам бизнеса на Прокопиев!
47 Ape Ptero 24.07.2013 | 15:20
Законово или не това трябва да решат съответните компететни институции, тук от морална гледна точка нещата са сбъркани - с парите ни за пенсии се финансират зелени проекти, които увеличават многократно цената на тока, а облигациите на същиге тези се оказват без каквото и да е било покритие. Кой е прецакан?!
46 igla seno 24.07.2013 | 15:18
тия не трябва да се оправдават, а да бъдат съдени и то по бързата процедура. а президента да си подаде оставката незабавно.
45 Петко Войвода 24.07.2013 | 15:17
"Доверие" е източено със 100 милиона лева от фирмите на Иво Прокопиев и в това просто няма никакъв спор. На всеки му е ясно, че това се е случило. Крайно време е някой да го спре този.
44 Iskra Djonova 24.07.2013 | 15:16
Мамини хубавци, как са тръгнали да се оправдават! А къде са тия 100 милиона лева, къде ги инвестирахте, господа и дами? Във вашите ВЕИ-та, че да плащаме високи сметки за ток с на хората пенсиите ли?
43 Габриел Обертан 24.07.2013 | 15:16
Никога няма да си признае Прокопиев, че е прилапал толкова много пари според мен. Виновен е и много добре го знае. Крайно време е да си получи заслуженото и според мен.
42 gola jena 24.07.2013 | 15:15
това не е вярно. не стига, че са в управлението на доверие, ами на всичкото отгоре го и източват. и са го източвали няколко пъти, защото са големи мошеници.
41 Gusanita Violeta 24.07.2013 | 15:15
Какво се правят на ударени пък сега, шефката на пенсионния фонд го е играла също с тях през разни офшорки. Тези пенсионни фондове обслужват всичко друго не не и интереса на нас обикновените хора, напълно безсмислени са.
40 Димитър Сгуровски 24.07.2013 | 15:15
Когато някой ми пипа парите за пенсия, то аз откачам. Иво Прокопиев е направил точно това с неговите прословути фирми и е изтеглил над 100 милиона лева. Крайно време е да бъде зад решетките този смешен гад!
39 Дирк Новицки 24.07.2013 | 15:13
Този Иво Прокопиев много нахален ще излезе обаче. Това което се опитва да прави, наистина е много долно според мен. Ако не бяха разкритията, то той щеше да изтегли повече от тези 100 милиона, които е прилапал до този момент. Цацаров ще го оправи него.
38 Петко Войвода 24.07.2013 | 15:12
От "Алфа финанс холдинг" АД ще си получат заслуженото. Бутали са прекалено много пари и наистина това е недопустимо. Далаверата на Иво Прокопиев и "Кръгът Капитал" е разкрита, така че ще заминава познайте къде!
37 Lidiq Zaneva 24.07.2013 | 15:10
Ама чакайте малко сега, законно или не - нямаме ли тук конфликт на интереси, след като са използвани парите през тези фирми, а Алта Финанс холдинг има 6 процента дял от доверие?
36 Габриел Обертан 24.07.2013 | 15:08
Стига сте бутали на хората парите. Не може доброволно да се осигуряваме и някой да реши да източи 100 милиона. Това са пари на народа, не могат да се бутат. Къде е съда, защо не взема позиция?
35 Димитър Сгуровски 24.07.2013 | 15:07
Когато Иво Прокопиев върне тези пари в "Доверие", тогава мога да му повярвам, че поне е направил едно хубаво нещо. Името му е свързано с куп далавери, а и неслучайно е избягал в Сингапур. Има за какво, нали така?
34 Дирк Новицки 24.07.2013 | 15:06
Как ще си признят, при положение, че са източили 100 милиона лева? Нали ще ги използват тези пари за адвокати, прокурори и съдии, за да отърват кожата! Всичко е ясно, като бял ден. Прокопиев е прибрал тези пари и няма връщане назад.
33 leikata l 24.07.2013 | 15:02
не е вярно това. управляват фонда и са източили. по този начин иво прокопиев ощетява много сериозно хиляди българи и от това страдат всички.
32 Габриел Обертан 24.07.2013 | 15:02
И какво сега, да им вярваме ли? Аз ще повярвам, когато съда си свърши качествено работата с една непристрастна проверка. Сигурен съм, че ще открият източените близо 100 милиона и тогава вече става страшно за Иво Прокопиев и компания.
31 Vivi Vasileva 24.07.2013 | 15:01
Имат право на отговор, така е, но отворен остава въпроса до колко е редно една компания част от Алфа финанс да поблучава финансова помощ от пенсионния фон. Закъснелите плащания не могат да ги оправдаят с нищо, не можем да сме сигурни за намеренията им.
30 Mitko Chokov 24.07.2013 | 15:00
Нагли бе, хем може да излезе, че наистина да използвани тези 100 милиона лева в свързани с холдинга фирми, хем пък тръгнали да се правят на ощипани. Нямат срама, ей!
29 gradska moma 24.07.2013 | 15:00
ако прокуратурата се сезира, със сигурност ще успеят да осъдят прокопиев за това източване. и няма смисъл да се оправдава, защото съм сигурен, че го е направил това.
28 Димитър Сгуровски 24.07.2013 | 15:00
Естествено, че ще се оправдаят. Това им е в кръвта от много време и всички сме наясно, че ще постъпят по такъв начин. Мен изобщо не ме учудва честно казано, че го правят така.
27 Дирк Новицки 24.07.2013 | 14:58
И да се оправдават и да не се оправдават шефовете на "Алфа финанс холдинг" АД, то си има съд, който ще направи проверка и далаверите на Иво Прокопиев веднага ще цъфнат. Всичко е повече от ясно.
26 Дирк Новицки 24.07.2013 | 14:58
И да се оправдават и да не се оправдават шефовете на "Алфа финанс холдинг" АД, то си има съд, който ще направи проверка и далаверите на Иво Прокопиев веднага ще цъфнат. Всичко е повече от ясно.
25 Петко Войвода 24.07.2013 | 14:57
Сега ще излязат да се оправдават как не са бутали тези 100 милиона на осигуряващите се, но си има съд, който ще докаже, че те грешат. Много скоро всичко ще приключи според мен, защото съда ще направи проверка и ще им повдигне обвинения за присвояване на пари от пенсионен фонд "Доверие".
24 Djoni Penkov 24.07.2013 | 14:56
А какво ще кажат от алфа финанс холдинг за тези лиспващи 100 милиона лева от пенсиите на бъдещите пенсионери, макар и инвестирани във ВЕИ-та, дето им плащаме скъпите сметки за ток?
23 sgodna jenica 24.07.2013 | 14:55
не е вярно, че не участва. не стига, че участва, ами на всичкото отгоре успяха да източат едни много пари за отрицателно време. това което са написали е една долна лъжа.
22 Nina Rosi 24.07.2013 | 14:54
Прокопиев е известен с финансовите си еквилибристики, които са негова тясно специалнвост от самото начало. Относно Каолин - не за първи път там са хващани да представят фалшиви отчети, така че нищо чудно и тук да става въпрос за подобно нещо, а КФН услужливо да са си затворили очите.
21 Габриел Обертан 24.07.2013 | 14:54
Директорите на холдинга могат да казват едно, но всъщност истината си е съвсем друга и прокуратурата, след като се сезира и ще докаже, че те са източили към 100 милиона лева, които са пари на осигуряващите се българи.
20 Димитър Сгуровски 24.07.2013 | 14:53
"Алфа финанс холдинг" АД не участвала в управлението на "Доверие" - Не е участвала ли? Та те направо източиха 100 милиона чрез определени фирми. Много добре знаем как Иво Прокопиев го направи това.
19 jaba kekerica 24.07.2013 | 14:52
това са долни инсинуации. може да се оправдават колкото си искат, но техните далавери не могат да бъдат скрити. единственото което знаят е да действат подмолно и сега на всичкото отгоре се опитват да овладеят и държавата.
18 Todor Varbanov 24.07.2013 | 14:52
На ваше място, не бих публикувал това - медийното пространство е свободно и всеки може да си изрази позицията или да сподели позиция на друга медия. Защото Прокопиев реално е ползвал тези пари, след като фирмата му има дялове в Доверие?
17 Сани Д 24.07.2013 | 14:50
Хайде стига глупости, кой има полза да купи акции на Каолин на една цена и няколко дни след това да ги продаде на доста по-ниска, абсолютна схема за източване. Чак толкова невежи не сме.
16 kunka peneva 24.07.2013 | 14:49
това не е вярно, лъжат. всички връзки водят към тях и няма нужда да се оправдават, защото стават жалки.
15 Стефан Ангелов 24.07.2013 | 14:46
Ама вие защо изобщо им публикувате опровержението - нима е нормално да се случват такива неща с парите на пенсиите на хората, без значение дали това е в рамките на закона, или не.
14 Liubomira Panajotova 24.07.2013 | 14:46
Измиха си ръцете, ама връзките на шефката на пенсионни фонд как ще ги оправдаят, тя също е част от тази схема и участва в управлението на фонда.
13 Gladin Menata 24.07.2013 | 14:42
Какви са тия опроворжения, какви са тези глупости? Нима не е конфликт на интереси миноритарния дял на Афла финанс холдинг и това, че са били пренасочвани пари в най-различни проекти?
12 Drago Panov 24.07.2013 | 14:28
А така. Това не го бях видял за нашето прятелче Прокопиев:)
11 dancho danchev 24.07.2013 | 11:40
Според мен съществува схема за източване,а тези нека си търсят оправдание, хората не са слепи, за да не се сещат за какво става въпрос.
10 raicho ivanov 24.07.2013 | 11:39
О, виж ти започнаха с оправданията, но аз не им вярвам.
9 Охльо Бохльо 24.07.2013 | 11:36
на обидени ли се правят сега, да не някоя фирма да беше пропусната...
8 Пияно пиле 24.07.2013 | 11:23
нека да се оправдават, само че това не омаловажава факта, който вчера беше изнесен в публичното пространство, става въпрос за много много пари и на тези много пари 6% не са никак малко!
7 Баба Пъша 24.07.2013 | 11:07
Нека да си имат претенции, то няма лошо в това, въпросът е, че хората сами си решават на кого и на какво точно да вярват по темата с Доверие.
6 Radina Arabadjieva 24.07.2013 | 10:58
наистина голямо оправдаване пада, само че то 6% на 100 милиона са си 6 милиона чиста пара,така че да не се правят на ощипани.
5 Старата Госпожа 24.07.2013 | 10:56
Това заявяват от Съвета на директорите на холдинга, които изпратиха своята позиция за публикувания материал до редакционната ни поща - тез пък и те - обидили се...да се сърдят на бгнес и на себе си, разбира се.
4 мистерия финикова 24.07.2013 | 10:54
Според мен лъжат
3 чичо съби 24.07.2013 | 10:48
Ооо, господин Прокопиев и неговите хора явно са се засегнали от материала на агенция БГНЕС, който излезе и в още няколко интернет сайта. Да си докажат твърденията, стига да се оправдавали.
2 траян тодоров 24.07.2013 | 10:21
Това какво пречи да са източвали фонда чрез вътрешни хора?
1 траян тодоров 24.07.2013 | 10:21
Ми аз какво да направя?

ТВ програма

Кино

  • Сега Телепазарен прозорец
  • 05:55 Денят започва сутрешен блок с...
  • 09:20 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 11:00 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:25 Новини на турски език
  • 12:30 Светът на жестовете
  • 12:45 Телепазарен прозорец
  • Сега "Лице в лице" - публицистично...
  • 06:00 "Тази сутрин" - информационно...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, с.2, еп.9...
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.62
  • 16:00 Премиера: "Скъпа мамо" - сериал,...
  • Сега "Пресечна точка" - публицистично...
  • 06:00 "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.